Wednesday, 11 July 2012

Serius Shit - Restoran New Lucky : Mamak Atas Kubur (11 Gambar)


What?

Selamat datang ke Restoran New Lucky di Ahmedabad India. Ianya sebuah restoran mamak yang dibina di atas kawasan perkuburan. Restoran ini terkenal dengan teh tarik dan roti nan yang dikatakan tersedap di Ahmedabad. Persoalannya kenapa restoran yang terkenal ini dibina di atas kubur yang diwarnakan hijau?

Kisah bermula 50 tahun dahulu. Seorang lelaki bernama KH Mohammad membuka gerai minuman dan roti nan di luar kawasan perkuburan. Lama kelamaan bisnes beliau semakin membangun dan gerai kecil membesar menjadi restoran. Tetapi di Ahmedabad sukar untuk mencari tapak dan kubur lama dari kurun ke-16 ini dijadikan tapak restoran New Lucky. Sebagai tanda hormat kubur di dalam restoran ini dijaga dengan rapi. Menurut tuan punya restoran ini sekarang Encik Krishnan Kutti Nair beliau merasakan kubur ini membawa tuah kepada beliau. Kubur-kubur ini dipercayai kubur sanak saudara seorang ahli Sufi yang terkenal di Ahmedabad. Jadi Encik Nair percaya ini bersangkut rapat dengan sebab kenapa restoran beliau laku nak mampos

Siapa di Ahmedabad silalah makan di New Lucky. Boleh enjoice minum teh tarik bersebelahan kubur! Unik! Kalah Ali Maju, Najath, Line Clear, Pelita dan Maulana!






Laporan asal KstreetJournal dan OdditySentral

19 comments:

  1. Replies
    1. Babi kau.. Patutnye bgila aku komen 1st dulu..

      Delete
    2. kah kah kah... padan muka kau mafaka....

      Delete
    3. korang sebut baba-babi..pernah rasa cam ne babi ke?nak try boleh juga..

      Delete
  2. oo ini pasal obe tanya pasal mamak apa yg popular..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la pasal... tapi ada restoran maulana... maulana yg ttdi tu ke??

      Delete
  3. selalu minum teh dekat kubur. panggil je time gotong royong.

    ReplyDelete
  4. in india u dine with the dead...btw 1st..mafaka..

    ReplyDelete
  5. nasib baikla restaurant tu pun bersih, kalau xkesian org kat dlm kubur tu.

    ReplyDelete
  6. baguslah time makan tu ingat sikit pada hari mati...

    ReplyDelete
  7. nobody beats line clear!!!

    ReplyDelete
  8. air teh pakai air mayat.. kreepy

    ReplyDelete
  9. boikot kedai mamak! majulah restoran melayu untuk negara!

    blog oh awek mamak yang seksi

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah. Pas baca Yassin, boleh ngeteh dlu. Hehehehe.

    ReplyDelete
  11. remind me of laporan karam singh walia ttg cameron highland sikit masa dulu.

    kedai2 dibina tepi2 jalan hinggakan tiang lampu pun dan masuk ke dalam kedai....

    ReplyDelete
  12. kubor? memang serius....haha.. aku paling suka thosai kat ali maju....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails