Tuesday, 3 July 2012

Serius Cool - Parjanya Varun Yagam : Upacara Memanggil Hujan Agama Hindu (12 Gambar)


Interesting

Setiap kaum di dunia mempunyai gaya memanggil hujan mereka yang tersendiri. Kaum Red Indian melakukan tarian hujan untuk memujuk Bapa Angkasa. Dalam kepercayaan Hindu kawasan langit, hujan dan lautan dikuasai oleh Dewa Varuna. Setiap tahun upacara Parjanya Varun Yagam dilakukan bagi memohon hujan monsun yang lebat di seluruh India. Hujan monsun penting bagi memastikan tanaman mempunyai air yang cukup untuk hidup. Kegagalan monsun boleh mengakibatkan kerugian besar dan kebuluran.

Upacara Parjanya Varun Yagam unik kerana sami-sami Hindu akan berdoa sambil berendam di dalam kolah air selama empat jam. Kolah berendam mereka dibuat dari kawah logam yang biasa kita lihat ketika kenduri-kendara kahwin di Malaysia. Sangat fascinating. Tahun ini upacara Parjanya Varun Yagam dianggap sangat penting kerana menurut ramalam kaji cuaca, monsun tahun ini tidak selebat tahun sebelumnya dan datang lebih lewat. Diharap doa mereka dikabulkan tuhan.






Laporan asal Telegraph
Gambar AFP GETTY

21 comments:

  1. Last-last hujan turun tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan xkan hujan turun lebat tp tsunami pun melanda india selepas selesai upacara sembahyang drg ni nanti wkwkwkwkw

      Delete
    2. lepas tu dorg nyanyi lagu hujan oh hujan

      Delete
  2. Replies
    1. drg dah lama xmandi sbb tu jd camni wkwkwkwwk

      Delete
  3. tetiba sy tingat cite ali bab dan 40 penyamun hehehehe

    ReplyDelete
  4. jiran sebelah nak masak kenduri susah. periuk kena kebas. wkwkwkwkwkwk

    ReplyDelete
  5. macam kurang something je kalaw 4 jam. kena letak unggun api bawah periuk tu.. baru hujan 365hari sejam.

    ReplyDelete
  6. "Diharap doa mereka dikabulkan tuhan" < naisss one bro -.-'

    ReplyDelete
  7. macam lisa surihani mandi bunga sebelum kawin dulu aku tgk kat asterok

    blog oh lisa surihani seksi mandi bunga

    ReplyDelete
  8. apa susah, import la band hujan ke india. lepas 2 mst hujan

    ReplyDelete
  9. Sebenarnya ni konspirasi tok-tok sami untuk dapat air masa muzim kemarau.. cuba korang tengok, orang lain punya la kemaruk nak air, tok sami tu bukan main syok lagi berendam...

    Sometimes, aku rasa bangsa diorang ni memang ada some kinda stupidity la. Sorry...no offense!

    ReplyDelete
  10. kelingista dengan mamak mesti taruh lu kaw kaw punya la ladiesniper

    ReplyDelete
  11. mandi bunga . buang badi

    ReplyDelete
  12. Best berendam ramai2.. mandi bunga buang sial, dapat jodoh, murah rezeki,
    Err.. mandi bunga adat melayu tu adaptasi dari diorang ni la rasanya.. Kalau ikut sejarah, tanah melayu beragama hindu & animinsme sebelum kedatangan Islam (arab, india & china), kristian (portugis, belanda & inggeris) & buddha (china & siam)..

    ReplyDelete
  13. Mesti dorg tgh nyanyi lagu "hujan oh hujan"

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails