Thursday, 9 February 2012

Serius Cool - Sekolah Dengan Kelas Tanpa Dinding Di Sweden (10 Gambar)


Idea baru untuk millenium baru...

Bangunan sekolah selalunya bosan dan sangat suram. When I was in school we painted the walls of our classroom light yellow and the doors red pasal bosan dengan kaler default yang sedia ada. It was awesome dapat customise warna bilik darjah sendiri. I always wonder how school would look like if it was designed by a designer yang lebih pentingkan keceriaan dari function.

Anyways dibawah ialah Vittra Telefonplan, sebuah sekolah di Stockholm. Sekolah ini direka dengan prinsip kelas tanpa dinding. Ruangan pembelajaran terbuka dan kelas boleh dijalankan dimana-mana didalam 5 zon khas yang diberi nama The Cave, The Lab, The Camp Fire, The Watering Hole dan The Show Off. Setiap satunya mempunyai tema tersendiri.

I love this! Tahukah anda pada zaman Victoria dulu para tenaga pengajar percaya kelas tidak boleh mempunyai tingkap dan tiada sistem pemanasan. Masyarakat Victoria percaya student akan belajar dengan lebih baik jika mereka sejuk dan tiada distraction dari luar. That was then and now we know this is all bullshit. Sweden paved the way and showed us the future of education. Diharap sekolah di Malaysia can pick up this cool idea.







Laporan asal InThrlld

65 comments:

  1. Replies
    1. babi sebok ar ko.. comment bwh ni dpt 1st dlu

      Delete
    2. print skrin.. buh dlm frame.
      gantung kat leher

      Delete
    3. laju babi 1st ni.

      Delete
    4. wei...ko islam ke ape hah!!!!
      panggil org babi... pernah coba mkn erk?
      nyaman wa cakap lu..hahaha......

      Delete
    5. woii anon atas aku ni.. ko bebel ape sial?

      Delete
    6. anon atas ko niey bkn islam la...ape bebal gak ko niey....

      Delete
    7. XPAYAH LAH KAU! SEMUA ORG YANG SAMA! PTHUI!

      Delete
    8. Anon atas ni xyah bising2 la..aku yang paling first diantara yang first..demsit

      Delete
    9. kahkahkahkah...pale otak la korang ni...mcm tak bertamadun je komen..!!!

      Delete
    10. woi anon babi AnonymousFeb 8, 2012 07:57 PM
      panggil orang babi jd kafir ke?
      dasar korek pusat lepas tuh cium

      Delete
  2. weh pantat2 sekalian!!! aku 1st la syial!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..bodonya engkau nie

      Delete
    2. haha,, terima kasih kerana doa yg telah engkau tujukan khas buatku burit...

      Delete
    3. "atas doa..." bkn "kerana" ,, ko endon ke burit...

      Delete
    4. BODOH SIAL MUEHEHEHEHE

      Delete
    5. bodoh sial indon masuk sini..
      pi keje cuci jamban la syial..
      tercemar keahlian anon ade indon
      aku nak resign la macam ni

      Delete
  3. Replies
    1. so close.. cuba lagi.. usaha dan usaha..
      semoga berjaya

      Delete
    2. pegi main jauh2 kokek ngan kambing dalam semak...

      Delete
  4. siyes cool...
    kt mesia tanak buat cam nie ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu ada kat msia.. mak pak yg gi ngantar
      anak skolah plk yg lebih2.. kembang idung sekor2

      Delete
  5. Ia seperti Tomoe Gakugen, sekolah si Totto Chan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. LARA KAU KENE KANSER TETEK KE.

      Delete
    2. aku baca buku tu! buku avourite aku time kecik2.

      Delete
  6. FIRST U MAGGOT FAGGOTRY -ANON OSEM

    ReplyDelete
    Replies
    1. that moment when u comment on blogserius post. *feelsgoodmang.png

      Delete
  7. Tgk la budak2 tu. Semua pakai macbook. Maka tak mungkin akan ada kat malaysia. Hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko diam arh lancau,, ko igt malaysia ni miskin sgt ke bdoh

      Delete
    2. pelajar Malaysia dpt netbook 1Malaysia sorang satu kot..lg best..thanks Dato Seri 1Najib

      Delete
  8. fuuuuuu...diorang guna macbook sial...student kt malaysia dpt acer netbook 1Malaysia tima kasih kpd Dato Seri 1Najib

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bersyukur msia aman damai
      rakyat hidup senang lenang di bwh
      kepimpinan dato najib.
      all hail dato najib..

      Delete
    2. SLAGI AKU X DAPAT RM500 JGN TAIP NAMA TU KAT SINI!!
      HIDUP ROSMAH!!

      Delete
  9. gua lagi suka Sekolah Suzuran macam dalam citer Crow Zero..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuat pengaruh komik anda ni.
      tp bagus..

      Delete
  10. mmg terbaik la design mcm ni...student nak blaja pun mood tinggi.....

    PB Untuk Wanita Pemikat Hati Sang Lelaki

    ReplyDelete
  11. obegemuk cepat la post benda baru, aku tgh standby nak 1st ni jilaka betol !!

    ReplyDelete
  12. moga2 toilet ofis aku pun x berdinding!

    ReplyDelete
  13. not sure kalo buat kt sini student kita akan appreciate or not samada diorang lg malas or jd pemusnah harta benda skolah... mungkin kt MRSM bleh kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei cecibo MRSM tu untuk orang orang huduh you know. Pakai spek tebal tebal macam aku ni

      Delete
  14. Oh 1st! takde lagi yang cakap 1st

    ReplyDelete
  15. FUCKKKKK YOUUUUUUU ALLLLLLLL.................>>>!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  16. biasa yg 1st akan dtg kemudian so i am 1st, i am king of 1st.

    ReplyDelete
  17. brehi nyupoh la sek pange ni

    ReplyDelete
  18. orang scandinavia ni mmmg terbaek dr segi education. sape mau bleh try tengok camane org finland plak : http://docuwiki.net/index.php?title=The_Finland_Phenomenon

    ReplyDelete
  19. dear skolah lame..plis buat skolah and jdik cm ny..aku amik upsr,pmr n spm skali lg aku x mo..aku nk ddk dlm tu jek..buleh?

    ReplyDelete
  20. sana umur 4-5 tahun dah guna macbook.. kat malaysia umur 20-24thn baru nak guna macbook !!! FAP FAP FAP FAP .. AKU UMUR 13 TAHUN GUNA IBOOK..GEMPAK TAK ?

    ReplyDelete
  21. gempakstarz. defak

    ReplyDelete
  22. iklan apple ne... semua pkai MACBOOK~ :0

    ReplyDelete
  23. boleh kot, tapi untuk kelas yang pandai-pandai la sebab budak pandai selalunya lagi reti jaga barang dari budak kelas bawah-bawah.

    ReplyDelete
  24. macam skolah nexus putrajya

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tgk pn mcm sklah nexus ptrjaya...

      Delete
  25. aku lagi prefer meja dan kerusi. hmm

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails