Tuesday, 28 February 2012

Serius Cool - Nokia Pureview 808 : Telefon Berkamera 41 Megapixel (12 Gambar)


Pengganti Nokia N8

Nokia N8 ialah telefon pintar yang mempunyai kemampuan mengambil gambar yang tiada tolok bandingnya. Let's be honest here. The amount of detail the 12 MP camera can take kicks the asses of any IOS and Android phones out there. This is fact. Kini setelah hampir dua tahun diatas takhta raja "mobile imaging", Nokia N8 harus tunduk kepada Nokia Pureview 808 yang mempunyai kamera sebesar 41 Megapixel. Ye, ini bukan typo! Pureview 808 mempunyai sensor imejan paling besar bagi sebuah telefon pintar. Ia diperkasakan oleh perisian mobil Symbian Belle. Pemprosesnya pula ialah 1.3 GHz, 512 MB RAM dan muatan dalam 16 GB dengan kemampuan kad SD sebesar 32 GB. All in all what a nice looking phone.

Aku dah update Nokia E7 aku kepada Belle masa honeymoon tempohari. I am happy to say ever since updating my Android letak tepi. Belle is an OS yang awesome. Tambah lagi dengan Nokia Drive yang sudah terkenal kehebatannya, Nokia E7 aku kini sudah kembali menjadi phone utama aku.

So Nokia, congrats. I am now waiting for Pureview 808 to come to Malaysia so I can buy it. Nice replacement model for the N8

In B4 Apple and Android rage.........







Laporan asal GSM Arena

42 comments:

  1. first anon! haha. anyway, awesome shit!

    ReplyDelete
  2. tapi aku lebih prefer iphone 5...still menunggu iphone 5.

    ReplyDelete
  3. serius hodoh design.. hahaha.. yet awesome

    ReplyDelete
  4. iphone fag detected!butthurt ke sebab nokia is comeback and winning?anyway, i wish obe to enable anonymous to comment.i need jokes,lots of them.

    ReplyDelete
  5. nice entry, Obe. Selamat pagi, salam 1Malaysia.

    ReplyDelete
  6. kalau contacts leh sync ngan Google mmg aku beli natang ni satu. bosan dah guna Android.

    ReplyDelete
  7. 41 MP, gila.....ini mesti harga dalam RM1900 lebih ini. Huhuhu... http://ohsenyum.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. memang gile.semalam baru je sony launching dia punya phone. sony xperia s with 13 mpx. obe cuba ko try buat entry pasal sony xperia s plak. thanks


    -anon yang insaf

    ReplyDelete
  9. -Ohsenyum ko ni memang tak sering nak promote blog ko kan. tak habes2. tiap2 post obe je ko buat semak. blog ko tak best doh. tak thrill.

    ReplyDelete
  10. xde makna android user nak rage obe.... we are proud that something nokia dont have

    ReplyDelete
  11. Handphone sekarang semua nak ada ciri kamera canggih so apsal kamera sekarang x nak letak fungsi hanphone buat call gak ar...?

    ReplyDelete
  12. yeah!!
    harap harga tak macm iphone la,
    akan ku beli sebijik bila da kua kat pasaran

    ReplyDelete
  13. patut die provide lense skali . takyah la orang beli dslr lagi

    ReplyDelete
  14. Kalau ada hanset giler macam ni, sure budak-budak dslrfags pun terperanjat beruk bila depa habiskan dekat ribuan ringgit semata-mata nak high megapixel,last-last mai pulak hanset macam ni yang lagilah murah lagi berbanding kamera dlsr yang mahal nak mampus! Rugi sial!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. its all not about megapixel.tak guna kalau megapixel besar2 tapi sensor tak power.

      Delete
    2. ternyata amir ni tatau baca spec beza hp ni dgn sebuah basic dslr.

      dslr memiliki:
      1. better crop factor (nikon d800 35mm cf with 36mp)
      2. better picture compression (tu belum sebut file RAW yg punyai data yg lagi banyak utk better quality pic)
      3. ISO range yg lagi baik
      4. wide range of lens
      5. better control of aperture and also the manual mode capture.
      6. banyak lagi feature2 seperti continues snap, better burst time.
      7. dslr adalah tool utk ke arah pro photographer (fullframe and medium line)

      *aku lak di troll kembali..hauhuahuahau

      Delete
    3. mana bleh compare ngn DSLR bro..adehhh

      Delete
    4. amir noob..xmampu bli dslr,diam jela weh..

      Delete
    5. klau xtau baik diam je la..org !@#$%^&* x rti nk gne dslr mcm ko je ckp #Rugi sial!...

      Delete
    6. elek.jangan butthurt sangat.

      Delete
  15. harga dalam 1800. sama mcm N8 masa launching sebelum ni.

    ReplyDelete
  16. xde front camera ke? camne nak video call camnih? an awesome phone like dis should be full-featured! HDMI out tu da mnarek, nk front facing camera plak~

    ReplyDelete
  17. I'm waiting for savings to be sufficient for a Lumia 800 :)

    ReplyDelete
  18. cool je... but x mampu lg... simpn je la keinginan tu

    ReplyDelete
  19. ok la nk ambil hmbr jln2....

    ReplyDelete
  20. saiz image sensor 2x than N8

    ReplyDelete
  21. Apalah guna 41mp kalau takde angry bird & temple run! ahaha

    ReplyDelete
  22. Wow wajib beli! Haha! Skang pun saya guna N8 dan dah upgrade Symbian Belle. Dah nak seghupe cam Samsung Galaxy saya upenya. Mmg best. Cume Galaxy xleh celen N8 dr segi gambar lagi. Nak tolak N8 tu sayang sbb taim malas angkut DSLR itulah penyelamat!
    My latest Entry :)
    Tutorial Comelkan Blockquote

    ReplyDelete
  23. a must-have-gadget for camw**ring ppl...haha..makin banyak la duckface HD quality kat FB nnt..LOL

    ReplyDelete
  24. Replies
    1. erkk.. asyuk leh la mayamasturahahmad

      Delete
  25. nokia ftw, i'm going to save money for this phone

    ReplyDelete
  26. nokia dah takde idea lettew

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails