Monday, 27 February 2012

Serius - Injil Dengan Nama Nabi Muhammad Di Dalamnya Ditemui Di Turki?


Gospel Barnabas?



Sebuah injil purba yang dianggarkan berusia lebih 1500 tahun dipertontonkan di Turki. Injil ini unik dari injil-injil yang ada sekarang kerana dikatakan mempunyai sebaris ayat yang berbunyi

'Bagaimana Mesiah harusdi panggil? Nabi Muhammad (saw) ialah namanya"

Kitab injil ini sebenarnya ditemui dalam sebuah rampasan pada tahun 2010. Ketika ditemui injil purba ini cuba diseludup keluar dari Turki. Selama dua tahun kewujudannya dirahsiakan pihak Turki sementara kerja pemuliharaan dilakukan. Injil ini dibuat dari kulit lembu dan ditulis dengan dakwat keeemasan menggunakan bahasa Aramaic yang wujud ketika Nabi Isa masih hidup. Jika ianya benar-benar tulen, ianya dianggarkan bernilai USD 14 Juta. Sebuah salinan fotokopi dari Gospel Barnabas injil ini pula dikatakan pernah dijual pada harga USD 1 Juta!

Pihak Vatikan turut menyatakan hasrat untuk melihat sendiri Injil ini bagi memastikan ketulenannya. Ramai ahli arkaelogi menyangkal kesahihannya kerana ianya ditulis 500 tahun selepas kewafatan Isa A.S.

What do you think? Is this really the bible that predicted the coming of Muhammad as the next prophet?





Laporan asal DM

50 comments:

  1. al quran kitab yang terakhir dan menjadi pedoman untuk umat islam. Yang lain ada pada hari ini semuanya palsu. wallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah Kami beri Al Kitab (Taurat dan Injil), mereka (sebenarnya) mengenal Muhammad seperti mereka mengenal anak-anaknya sendiri. Dan sesungguhnya sebahagian di antara mereka menyembunyikan kebenaran, padahal mereka mengetahui" (Al Baqarah:146).

      Delete
  2. serbanistas will say vatican wanna burn this thing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Vatican have it's own 'James Bond 666' for cleaning operation like this.

      Delete
    2. vatican wanna burn this thing

      Delete
    3. There will be M5 or M6, even MOSSAD will do it if necessary

      Delete
  3. Serbanistas butthurt commencing in 3,2,1....and also the anon butthurt goes commencing soon...

    ReplyDelete
  4. nonbeliever will create 1001 excuses to say this is bogus...

    ReplyDelete
  5. cinta Nabi Muhammad

    ReplyDelete
  6. Ustaz Anon Daniyal Anon Biyajid27 February 2012 08:30

    Injil, Taurat, Zabur dan Al-Quran adalah kitab-kitab yang pernah diturunkan..dan pastinya jika ini adalah salinan asal, pastinya ia adalah menunjukkan kebenaran

    ReplyDelete
  7. anon jiwa murni27 February 2012 08:31

    sememangnya yang terakhir dulu kini dan selamanya.hanya rasullulah...

    ReplyDelete
  8. xkisah la yg betul ke tak...
    sebab quran pun dah xde org beriman dah sekarang nie...
    semua berpakat nk tolak2 hukum quran...

    terutama kerajaan

    ReplyDelete
  9. panadol soluble27 February 2012 08:38

    skeptic n serbanitas can go die

    ReplyDelete
  10. Kebenaran semakin terserlah. allahuakhbar.

    ReplyDelete
  11. kalau ye pun jadi bahan sejarah je la x lebih pada tu....

    ReplyDelete
  12. people may says this is fake because it maybe created by human~ even though it is easy to says others holy books are FAKE, but take a look at Quran, Vedas & Tipitaka~ these holy books being read & memorized by many people everyday since centuries~ so, its hard to made an attempt to change the content~ you cant erase human memories~ you cant simply made a big conference & ask people to change the contents~ there is a lot more books(or in any kind of media, cow skin or whatever media it is) out there~ & all previous holy books before Quran does predict a great leader will come, not a messiah at the end of the time, but someone who shall be followed, not Jesus itself because he is not even a leader~ & all translation/decryption of these holy books only refer this leader named as "the best of the best" or "the greatest of all" & there is no reason that it should be referred as anyone else~ because everyone knows the greatest & most influential economy, spiritual & even military leader of all times, Muhammad~

    ReplyDelete
  13. bg aku, injil ni mungkin ditemui ketika era empayar uthmaniah dn dari sejak itu ianya disembunyikan dr pengetahuan umum. sbb ape?? sbb ianya merupakan berita yg boleh menggemparkn Vatikan!!! dn segala isinya yg benar bisa membidas bible king james version yg sedia ada. perkara ini tidak boleh dipandang remeh oleh Vatikan krn ianya boleh mengubah presepsi org2 kristian dn sekaligus menyebabkn mereka masuk islam secara pukal. ini yg ditakuti oleh Vatikan dn Pope Banedict. harap kerajaan Turki pertahankn kitab injil ini dn jaga dgn baik segala isi kandunganye. jgn sesekali memberi kpd pihak Vatikan.

    ReplyDelete
  14. Huhu 1500 tahun...lama tu. Macam cerita ini juga... http://ohsenyum.blogspot.com/2012/02/ohsenyum-bukti-agama-islam-itu-indah.html

    ReplyDelete
  15. Kalo ini betul, bermakna Kristian dan Islam mmg serumpun yg lg erat dan berkaitan sesama agama! adakah ini akan menyatukan dua fahaman yg telah berapa beribu tahun???
    TIDAK MUNGKIN krn ego manusia lebih besar dr Tuhan!!! sedih tp benar, kan? diharap penemuan ini tdk di rahsiakan olh pihak2 yg mempunyai kepentingan sendiri.. sekurang-kurangnya ini mungkin blh jd harapan utk menyatukan umat manusia.. Amen/Amin

    Regards,
    Joseph

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini menunjukkan mmg terdapat perkara yang dinyatakan dalam injil bahawa nabi terakhir adalah Muhammad S.a.w dan al-quran adalah kitab yang perlu dituruti selepas inijil.

      Delete
    2. kristian n islam bkn srumpun...kerane..islam adlah benar dan berbeza dgn kristian yg mana ianya adalah agame palsu...nabi isa adalah islam...menyampaikan seruan kpada beriman kpada ALLAH yg 1...tetapi kristian mngangkat nabi isa sbgai anak tuhan..ini bertentangan..Nabi Isan xpernah mngakui drinya sbgai anak tuhan...wallahulam..

      Delete
    3. agama nabi-nabi sebelum Nabi Muhammad SAW adalah agama Hanif. Agama Islam belum diturunkan lagi kerana agama Islam khas untuk umat Nabi Muhammad SAW.

      Itu yg saya tahu..

      Delete
    4. Technically I believe you, if not responsible mankind took actual words and replace with another

      Delete
  16. Hmmm....ingat tak pasal ada kisah yang menceritakan bahawa ada seorang paderi kristian jumpa Nabi Muhammad S.A.W dan pada masa tu paderi dah bagitau kat nabi dan juga bapa saudanya baginda bahawa baginda adalah pesuruh Allah yang terakhir spt yang termaktub dalam kitab injil. Justeru, mungkin inilah kitab yang digunakan oleh paderi tersebut.

    Sebab mengapa Allah utuskan rasul terakhir dari kalangan kaum lain, bukannya kaum yahudi? Kerana kaum yahudi gemar bunuh nabi-nabi spt apa yang berlaku pada nabi-nabi sblm zaman baginda lagi dan pemikiran mereka ditutup sampailah hari ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..ayah i pun ada bercerita tentang apa yang u cakap tu..

      off course injil yang terdahulu adalah benar dan menceritakan kejadian yang bakal berlaku selepas itu.. selepas alquran turun, maka taurat zabur dan injil tidak boleh lagi digunapakai...

      injil2 yang ada sekarang semuanya telah diolah mengikut citarasa masing2..

      Delete
  17. "Orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah Kami beri Al Kitab (Taurat dan Injil), mereka (sebenarnya) mengenal Muhammad seperti mereka mengenal anak-anaknya sendiri. Dan sesungguhnya sebahagian di antara mereka menyembunyikan kebenaran, padahal mereka mengetahui" (Al Baqarah:146).

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus jawapan saudara.....allahhuakbar

      Delete
  18. in fact, jesus ada bercerita tentang muhammad, tapi bila bible dibukukan, perihal muhammad dikeluarkan, hanya selected stories je yang dibukukan, (bible dibukukan di rome) kalau perihal muhammad diceritakan, agama nasrani dah xvalid lagi.. cari tulisan2 ahmad Deedat untuk lebih memahami kaitan 2 agama ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. agree, kerana vatican menguasai kristian~ thats the reason i did not put 'bible' in my previous comment~ kita tahu wujudnya king james bible~ an attempt has been made to modified this religion massively back to the european dark ages~ klu xsilap mmg ada attempt untuk 'revise' agama budhha(dlm 1 persidangan di tibet) & hindu~ (yg juga ada menceritakan kedatangan kalki avatar/great leader ni)~ tapi, considering kitab2 terhafal dalam memori2 sami2 & kitab2 tua (berusia ratusan tahun) masih tersimpan kemas di kuil2/wat2/candi2/tokong2~ cubaan tak berjaya~

      Delete
  19. dalam taurat dan injil mmg dinyatakan kedatangan seorang penyelamat dan penutup segala nabi..

    ReplyDelete
  20. Kebenaran dah lama tertulis dalam surah Al-Baqarah (Juz 1) sebelum penemuan Injil ni..

    ReplyDelete
  21. MOGA2 KITAB INJIL NI ASLI ,,KALO YANG TAK ASLI BOLEH DIKENAL KERANA TUHAN AKAN DIPANGGIL YAHWEH OR JEHOVAH MACAM BIBLE SEKARANG..JESUS PULA ANAK YAHWEH WHICH IS TOTALLY WRONG.MURTAD...DAH JADI CAM PAGAN ROME PULA DEWA JESUS ANAK ZEUS..HMMM NAUZUBILLAH,, MINTAK2 DIJAUHKAN DARI MURTAD YE AMIIN

    ReplyDelete
  22. Kitab ini ditulis selepas kedatangan Islam... iaitu 533 tahun Masehi... Jadi??

    ReplyDelete
  23. but Obe, what about nicean creed? please write in FOA again..

    ReplyDelete
  24. http://www.youtube.com/watch?v=ppFrKLPqbus

    ReplyDelete
  25. nabi Muhammad saw dilahirkan pada 20 april 571 masehi. sebelum baginda dilahirkan, tanah arab itu jahil. jadi jika 533 masehi, macam mana tu? nabi lahir 571 M. Islam itu dari zaman Nabi Adam. tapi secara umumnya pada zaman sekarang, ia disebarkan oleh Nabi Muhammad saw. macam mana kata kitab ini ditulis lepas kedatangan Islam tahun 533 M? sebelum nabi lahir, ia disebut agama Tauhid. kaji sejarah beb.

    ReplyDelete
  26. err... zabur, taurat, & injil bukanlah palsu... ianya cuma OBSOLETE (EXPIRED).... its best to use the latest edition(11th edition) frank wood financial accounting in classes, n not the older edition ones(8th edition) lar kot.....

    ReplyDelete
  27. Semoga dalam Kitab Injil yang dijumpai ini membenarkan umat Nasrani berkahwin 4 orang... dan juga semoga kandungan Kitab Injil ini menjanjikan Bidadari bidadari yang cantik cantik bagi mujahid Nasrani untuk santapan.. semoga juga Kitab Injil ini membenarkan umatnya untuk berperang dengan musuh bukannya mencintai musuh seperti yang tertulis dalam Injil yang telah diubahsuai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu saja kah yg ko tau skeptikal?
      Undang2 Islam? Ekonomi Islam? Sebab2 larangan2 minum arak, berjudi, berzina & makan babi? Pembahagian harta pusaka? Perkahwinan dalam islam? Tertib perang dalam Islam? hubungan manusia & Allah & hubungan manusia & manusia mengikut islam?
      Kaji dengan mendalam dulu bro.. baru ko tau betapa lengkapnya Islam untuk kehidupan manusia & sesuai mengawal fitrah manusia yang sentiasa tamak seperti manusia capitalist!

      Bukan terlampau sempit seperti yg ko senaraikan kat atas tu..

      Delete
  28. wkwk google translate

    ReplyDelete
  29. Nubuat di dalam Yesaya 42 menceritakan tentang Ahmad, 'Hamba Allah' yang akan berperang dan mebawa keadilan pada agama Allah. Dia juga akan membebaskan Arabia dari amalan penyembahan berhala. Gurun, desa-desa dan kota-kota Arabia akan memuliakan dan memuji Allah. Ini adalah apa yang terjadi sehingga ke hari ini. Seluruh Arabia memuji dan mengagungkan Allah, menyanyikan kalimat Allah setiap hari.

    Dan seterusnya kita membaca Yesaya 42:18 - 25; perihal Bani Israel akan tetap tuli dan buta karena mereka mengabaikan perintah Allah yang dibawa oleh 'Hamba Allah' ini.
    ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

    Dalam Yesaya 42:1, ianya bukanlah kebetulan jika kita melihat pada penulisan אתמך (Atmc) אחמד (Ahmd). Dan kalimat sebelum אתמך (Atmc), adalah עבדי (Abedi ~ Hamba Ku). Nubuat ini tidak lain; hanya merujuk pada Ahmad, Abedallah (Ahmad, Hamba Allah).

    Istimewanya penulisan אתמך (Atmc), ia satu kalimat yang meperihalkan nubuat akan datangnya Hamba Allah serta ditulis sekali sahaja dalam Alkitab. [Apakah pena yang menulis salah menyalin atau ianya kesalahan yang disengaja?]

    Bani Israel telah menerima nubuat kedatangan Ahmad namun malang, hanya sedikit yang menerima.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails