Tuesday, 21 February 2012

Serius Cool - Mari Melawat Muzium Tandas Sulabh Di New Delhi (12 Gambar)


Kerana tandas is underrated

Selamat datang ke Muzium Tandas Sulabh Di New Delhi, India. Muzium ini dibina oleh
Sulabh Sanitation Movement , sebuah badan NGO yang mencipta serta membina tandas di serata India untuk golongan miskin. Dianggarkan lebih 700 juta warga India tidak mempunyai akses ke kemudahan sanitari yang paling asas. Pihak Sulabh (bermaksud mudah didapati) sudah memasang lebih 1.2 juta tandas di rumah orang yang memerlukan dan 7500 tandas awam sejak mula beroperasi sekitar 1970-an. Sulabh Sanitation Movement ialah buah fikiran Bindeshwar Pathak yang tergerak untuk membantu anak watan yang hidup dalam kesusahan. Macam dalam filem Slumdog pula ye?

Muzium Tandas Sulabh mempunyai koleksi tandas dari serata dunia. Ada tandas yang berbentuk meja makan ada juga tanda yang berbentuk a stack of books! Defuq? Damn right! Muzium ini juga mempamerkan prototaip tandas kos murah dan mesra alam yang direka oleh pihak Sulabh Sanitation Movement. Prototaip dapur yang menggunakan gas tahi manusia juga ada disini. Biomass for the win!







Laporan asal Sulabh

40 comments:

  1. Replies
    1. sial laju btoi...

      Delete
    2. berbongkak la dgn nikmat 1st krna ia x kekal lama

      Delete
    3. bravo anon.good job

      Delete
  2. Replies
    1. lambat 2 minit

      Delete
    2. Naharomm betul sape yg cepat dua minit tuh

      Delete
    3. semuanya agenda obe ni... illuminati ngan freemason

      Delete
    4. ^ semua org yg sama

      Delete
    5. semua di atas org yg sama, Selang 2 minit, post reply. Sementara tunggu mak panggil makan nasi. Awek/bini takder. Melancap teman setia. Forever alone.

      Delete
  3. ini semua tahi!!!

    ReplyDelete
  4. 1st!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. gial nok horom kau

      Delete
    2. gial, dial, gila, geli kelentit..

      Delete
    3. ape kau ni ckp bahasa beruk ke....

      Delete
  6. ini semua konspirasi,orang yang selalu first mesti ada apa-apa dengan OBE!

    ReplyDelete
  7. Wow.. Cant imagine how toilet can be this important in india.. If they got toilet n why some pic caught them shitting in gngga river.. Holy crap.. Im thinking......!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..itu lah india.. part of 'em sgt masyur n kaya..another part pula miskin smpai berak merata..sungai gangga tmpt suci tp mayat bergelimpangan...taj mahal tersergam melambangkan cinta sejati..skunk toilet muzium pula yg mereka buat..senang citer..xder yg pelik di india..

      Delete
  8. The last one has Islamic design and a cup holder. nice!

    ReplyDelete
  9. apa yang penting .. kerjaAAAA SamaaAAA

    ReplyDelete
  10. aku baru habes buat survey.

    ReplyDelete
  11. terbaek...... toilet penting woo... kalau takder toilet... mana mahu berak maa.....

    ReplyDelete
  12. siak ah tadi aku tgok komen berlambak! bila refresh bnyak hilang termasuk komen aku!! AAAARRRRRRRRRRRR

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak marah pun kenapa tok siak yg jadi mangsa? Bak kata anon di atas ...gial.

      Delete
    2. blog obe nie dh ada jin gemuk..tukang delete comment.

      Delete
  13. apa syila la ko org ni smeua eja pun tak betlo..slokah ke tikad ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha salah eje jugak!!

      Delete
  14. byknya jenis tandas yg lubang kecik tu ssh tu nk aim msa berak...

    ReplyDelete
  15. aku tak puas hati.... kenapa tandas itu tiada tahi sama.. tidak lengkap semua itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn lupe air kencing, bodowh

      Delete
  16. nanti kat sana kalau betul 2 nak berak . mesti susah nak cari tandas lam

    ReplyDelete
  17. gadoh la kome pasal 1st, tgk sape 1st ke kubor dulu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails