Friday, 11 October 2013

Serius - Kenapa Gereja Kadang Kala Lebih Bagus Dari Masjid Di Malaysia


Cerita menginsafkan


Cerita ini copied dari status yang dikongsikan oleh Encik Tajul Ariffin. Ianya rentetan dari cerita seorang lelaki Islam yang mencuri wang tabung masjid sebanyak RM2 dan dijatuhkan hukuman penjara 2 tahun semalam. Sebab mencuri ialah kerana kesempitan hidup. Baca cerita di bawah dan tanya diri kita. Apakah fungsi masjid? Kenapa gereja lebih bagus dari masjid di Malaysia.  


Masjid banyak duit. Tetapi pengurusan masjid buat duit masjid macam duit mereka sendiri. Curi RM2 kena penjara. Mungkin yg melidi duit tabung tu dalam kesempitan sangat. 


Aku pernah masuk gereja dekat komplek Asia Jaya. Ada kotak transparent atas meja. Ada buku catitan sebelah kotak. Dalam kotak tak bertutup ada banyak duit macam2 note. Aku belek buku. Lima ruang utk diisi. Tarikh, Nama, no tel, jumlah, catitan. Berbagai kaum punya nama ada dan memang aku mencari nama melayu. Jumpa beberapa nama siap nombor talipon. Salah satu nama lelaki ambil RM 50 utk beli susu anak. Aku call no yg dicatat. Sembang bbrp minit. Baru kena berhenti kerja jaga masa tu. 


"Dah jumpa pak imam masjid. Kena buat surat ke bendahari. Bendahari pula suruh gi pejabat zakat. Sampai pejabat zakat kena isi itu ini. Entah bila pula nak dapat. Kawan india suruh pi gereja. Boleh terus ambik kemudian baru tulis nama.

Saya pun pergi tempat tu dgn dia."

"Kenapa encik ambik limapuluh je. Bukan ada orang jaga pun?"


"Entahlah. Tapi walaupun takde orang jaga tapi Allah nampak walaupun dalam gereja. Niat saya memang nak beli susu anak dan sikit utk tambang pusing2 cari kerja."

Terdiam aku sekejap. Lepas tu encik? 


"Saya terus pergi beli susu anak dan balik rumah dgn nasi bungkus malam lima beranak. Pagi esok gereja talipon dan lepas tu saya pun dapat kerja jadi jaga di gereja tu. Takpa la asal tak mencuri."


Aku langsung teringat pada sorang pakcik yg sedang ronda tempat parking masa tu. Encik masih kerja di situ? 


"Dak dah. Saya dah balik kampung ni. Gereja bagi modal. La ni saya meniaga gerai makan. "


Masjid patut boleh buat lebih baik dari gereja. Jangan bangga dengan jumlah terkumpul ratusan ribu tp ahli qariah ada yg dapur tak berasap.


Komen asal Zery Aziz
Teks asal Facebook Encik Tajul Ariffin
Tips dari Hafiz Azman

121 comments:

  1. Islam bashing in 3.. 2.. 1..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa dah lama x bayar zakat..mmg la rukun Islam. tapi ada member facebook gua keje pej. zakat, fuh..bli kenderaan utk jabatan la, isi minyak pkai duit jabatan la,renovate bangunan beratus2 riban la...hujung2 org nk mintak bantuan zakat kene isi borang tebal mcm kamus dewan bahasa dan puaka...so skng wa dah brenti bayar zakat.ada nampak fakir kt tv ke,bandar ke...wa direct wire transfer aje..gua pun puas hati..tu antara gua ngan Pencipta...-gua yg butthurt

      Delete
    2. mmg betul..bagus dan aku sokong tindakan anda. yg penting keikhlasan :)

      Delete
    3. bukankah lebih baik kalau baya zakat + menderma. lepaskan yg wajib dulu :)

      Delete
  2. Islam vs Christian, atheist tepuk tangan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jewish ketawa berdekil-dekil...

      Delete
    2. syiah harlem shake

      Delete
    3. pak hang menari tiang

      Delete
    4. QADIANI ........????? masih berleluasa

      Delete
  3. betul tu... saya lahir di us... masa kat sana.. arwah ayah masih lagi belajar... bila ibu nak lahirkan saya.... ayah kekurangan duit... arwah ayah bagi tahu doctor.. doctor suruh call pihak gereja mintak tolong... hari yang sama terus dapat duit... bukan nak bash orang islam... tapi ini hakikat... arwah ayah sendiri cakap.. sifat yang sepatutnya ada pada diri orang islam... ada pada orang kafir... pastu macam mana islam nak maju??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat US ada masjid besar mcm masjid Shah Alam ke? komuniti islam tak besar, memang la church got more bucks than the mosque hurmm.... lahir je kat US tapi... hurmm..ok itu bukan isunya. isu nya adalah orang melayu dalam pentadbiran.masalah birokrasi ape sume ni sebab sikap orang melayu yang kolot masih tebal sesangat dlm pale otak mereka.aku pon melayu tapi aku tahu yg kalo aku ikutkan sangat busuk hati perut melayu, memang tak kemana lah aku. aku cuba buat apa yg org melayu tulen jarang buat iaitu buat baik, bersangka baik dan cuba jadi yang terbaik. aku harap sangat anak bangsa aku nanti akan jadi melayu yang mempunyai jati diri yang lebih jernih. kamon la, its already a privillege we are born as a muslim, now the real task is to implement,maintain, uphold and enhance our muslim way to be a better human being. memang sikap org kafir kadang2 lebih baik dari muslim but hey, we are being a muslim aint for nothing, thats our challenge Allah give us to see whether we are worth it or not. He have give us clue,man... now its up to us to see the truth. IMHO.

      Delete
    2. pastu macam mana islam nak maju? islam itu x perlukan di majukan islam, islam dah semulajadi maju. Tidak boleh di pertikaikan. Orang kafir mengamal ajaran islam, mereka maju.Seperti rajin, menuntut ilmu dan berdisiplin, Penganut islam yang salah mentaksir, mengamal atau menyalahguna menyebabkan agama itu di salahkan. Kristian juga agama yg baik, dtgnya dari Tuhan yg satu, tetapi kedatangan islam secara automatik men supersede agama yg terdahulu. injil, taurat dan zabur.

      Delete
    3. apa maksud sebenarnye disebalik :
      "apabila kiamat sudah dekat, terbitnya matahari dari belah barat"
      - tertanya-tanya

      Delete
  4. bodoh pnyer anonymous 10:30 ... ade kau cube mintak kat orang islam... mintak kat orang kaper memang la dapat... DAJAL AKAN MUNCUL AKHIR ZAMAN SURUH PILIH CHOICE SAMADA IKOT DIE (DIE AKAN BAGI KESENANGAN) atau tidak... tu kau mesti ikot die kan... bodo bin bangang kau ni..kau ngan ayah kau same jew

    ReplyDelete
    Replies
    1. lu lagi bongok sebab pak lu tak sambung pengajian mcm pak anon spuloh setengah...

      Delete
    2. Nape nak marah? baik ape diorang nak tolong and tak kisah pasal agama, Kalau mintak tolong dari orang bukan islam automatik masuk neraka? single track mind betol la kau ni

      Delete
    3. lu pecaye ke pak anon sepuluh setengah tu g us... tu pon nak bangge ke??aku dok us x keco pon... ke lu tu dier.. hahhaha semua atas aku ni orang bodo

      Delete
    4. mind ur words properly.. my has passed away... saya cuma cerita apa yg berlaku... kalau dah time tu arwah ayah saya belajar kat sana.. dah tentu2 kat sana majority kafir.. cakap pakai otak jangan sebarangan cakap je... saya bukan bangga... saya cuma cerita apa yg terjadi... sepatutnya mereka dijadikan contoh... berbezanya sifat mereka dengan kita sebagai orang islam... orang macam awak tahu kutuk orang je...

      Delete
    5. anon 1036 cakap tak pakai otak... lepas tu dabik dada kononnya dia muslim berotak. bangang...

      Delete
    6. anon 10.36
      awk ni btol ke org melayu agama islam?sbb bhsa yg awk gunakan tu x melambangkn identiti bangsa melayu...jgn sng2 slhkn org sbb awk xberada di tmpt arwah ayah anon 10.30...lg satu,awk tu sape nk kate gereja tu ada niat x elok kt org islam..awk bole bace isi hati org ke?sempit btol la minda..klu non muslim tlg muslim mst ada agenda nk sesatkn umat islam..tlg jgn racist sgt..xsemua nonmuslim mcm tu..

      Delete
    7. bodoh la kau. org bagi contoh je, ko ni nmpk sgt jenis manusia yg selfish. aku rasa kalau dia mntk kat kau haram jadah nak bagi. kalau kapir mintak kat kau lg la dpt kaki. kita kat atas dunia ni hidup atas dasar kemanusiaan. kalau selalu ingat Allah xdenye nak terpesong akidah ko. Rezeki drpd mana sudut blh dpt. Allah nk tunjuk kat kita yg kita ni kena berubah. sepatutnya kita yg dijadikan contoh tp skrg dh terbalik. Umat Islm kebanyakkannya xde sifat membantu sesama sedara. paham?

      Delete
    8. iman memang x dpt diwarisi....berkata gunakan akal dik oi jangan gunakan nafsu...fahami dulu isi yang tersurat dan tersirat baru komen..jgn laa cpt melatah...kata2 mengambarkan peribadi diri..semakin teruk kata2..semakin jahil akan orang itu..

      Delete
    9. Ni contoh melayu palsu muslim celup yg suka kondemn org. Klu boleh tembak suka hati, aku nk tembak ko

      Delete
  5. tak beradab sungguh 10:36 ni..kot ye pun jgn la babitkan arwah ayah dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. babitkan nenek kau...hoyeh

      Delete
  6. just one word, semua bodoh bangang, manusia memang bodoh bangan, senang zaaasssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi2 mak bapak kau.

      Delete
    2. mak bapak nenek atok tokngah paklong pakngah pakcik pakcu makcik tok anjang poh bedah kau semua bodo piang.

      Delete
  7. ajk masjid ak wat baju ajk bajet rm5k sorg, true story

    ReplyDelete
    Replies
    1. baju ape 5k seorang ? baju p syurga ke?

      Delete
    2. pandainye cerite kau ni... kau reka cerite bab org ajk kau..betol ke tak tu... entah rm15.. saje nak sedapkan cite kata 5k... anon 10:49 penipu!!!!

      Delete
    3. bkn tmpat ko sorg, tmpat ak pun sme...kre duit derma jumaat, blh plak msuk duit kt poket dgn muke slumber..

      Delete
    4. kenape ko tak tegur wahai anon Anonymous11 October 2013 11:51 . dah nampak kan?

      Delete
    5. xbrani beb, pakcik 2 guru silat, klu ilmu ak tggi brani la jgk

      Delete
    6. anon 11:51 la masok duit dlm poket tu sebenarnya.. saje saje salahkan guru silat. PENCURI BODO

      Delete
    7. ajk masjid aku pulak buat seluar 15k seorang.tolong percaya !

      Delete
  8. semua orang ada sawan gila babi, korang semua ada, tolong jangan jadi bangang 10:36, bodoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ANON 10:50 ADA SAWAN BABI..LARIIII

      Delete
  9. Zakat ditubuhkan untuk bantu orang susah.jadi memang la perlu melalui beberapa prosedur yg bertujuan untuk mengetahui hanya orang yg benar2 layak mendapat zakat.ini berkaitan tanggungjwb, kerana jika sewenang2nya bantuan diberi kepada yg x layak pihak zakat akan menjawab terhadap Allah nanti.

    Berbalik kepada cara pihak kristian memberi bantuan pula, cara mereka hanya meletak buku rekod dan wang.atas dasar apa bantuan itu diberi.kenapa perlu ada rekod jika wang diletak dalam kotak begitu sahaja.kenapa begitu ramai orang susah dalam rekod, orang melayu yg diberi kerja dan malah selepas itu diberi modal utk meniaga.memang lebih mudah tp jg2..
    Galaxy S5 bakal keluar Jan 2014

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya ramai terdiam dgn komen ni, smpai takde org nak respon.. good one bro.

      Delete
    2. zakat pn ade rekod nye jugak. apa beza nye dol?

      Delete
    3. aku bukannya nak bela obe or what dalam nie. tapi ini adalah kejadian yg berlaku d tempat kami. tok imam sendiri sangap duit tu utk keluarga dia, kerabat2 dia.. then, org yg betul2 perlukan duit tue tiada sumber hendak ke mana. buat masa nie di tempat kami, tiada lha pulak hendak ke gereja *setahu aku lha* untuk meminta bantuan kewangan dan sebagainya. itu belum lagik part zakat yg hanya diberikan kepada org yg kenal dengan amil(tukang pungut zakat), baru anda diberikan zakat.

      aku bukan nak katakan bahawa gereja baik or masjid jahat. aku taw jugak sempadan di mana harus kita berhati-hati dengan pemikiran org-org bukan islam untuk menarik umat islam ke dalam agama mereka. apa yg aku inginkan kenapa amil dan imam sedemikian rupa? kalau anda katakan inilah umat akhir zaman...ermmm~~ mungkin inilah yang dikatakan "memegang agama ketika di akhir zaman, umpama memegang barah di api di tapak tangan"

      sekian

      Delete
    4. "Zakat ditubuhkan untuk bantu orang susah." Tahu pun kau tujuan ditubuhkan. Dah tu kenapa tunggu orang minta. ada orang yang fakir, tak mampu pun nak pergi pejabat zakat tu. lagi-lagi dengan mentaliti kalau mintak pun tah bila dapat. Pusat Zakat patut lebih agresif untuk memberi daripada menerima. Kalau kita salah bagi orang yang menipu semasa menerima zakat, adakah pusat zakat yang patut disalahkan ataupun orang yang menipu tu akan menjawab di akhirat? wallahualam. Niat gereja nak bantu kau tahu ke? boleh tahu orang ikhlas atau tidak? sure ke semua yang dibantu tu lemah iman sampai boleh terpujuk dengan gereja? Pakcik yang diberi modal meniaga tu ada convert dah ke? ke semata-mata alasan zakat je taknak memberi. lebih bangga dengan rekod pungutan dari rekod pembahagian kepada asnaf.

      Delete
    5. gonna agree with you bro.. !! kadang-kadang aku pun tidak taw, adakah zakat yang dipungut sekadar untuk menambahkan perbendarahan? pungut dan disimpan sehingga berkepuk-kepuk?

      hal ini patut ditamatkan.. sepatutnya zakat, wang2 yang dipungut patut dipantau dan diberikan kepada sesiapa yang memerlukan.. tidak perlu menunggu org meminta, sila lah cari.. kenapa org2 masjid tidak mampu mencontohi zaman pemerintah khalifah umar? duit time tue lagik byk dan dia ialah seorang pemerintah? y?y?
      padahal imam dalam satu kampung tue bukan seorang sahaja, amil pulak bukan seorang sahaja tidak dilantik? just y??

      Delete
    6. pakcik azuankote: kalo zakat ditubuhkan utk bantu orang ..kenapa bantu macam tak ikhlas je nak bantu? apa payah bebenor? Rasulullah pon ade tolong haiwan haram yakni anjing tanpa fikir panjang, so why should us? - ikhlas dr pakcik anon 16:01

      Delete
    7. stupid, tiada istilah melalui prosedur yang susah sebab tanggungjawab majlis agama sendiri mencari orang orang yang susah dan agihkan zakat secara adil sebab itu memang tanggungjawab majlis agama!

      Delete
    8. bg aq, prosedur tu boleh dikurangkn, bg je zakat kpd yg perlu, knp nk risau tipu ape? kita jlnkn tanggungjwb agihkn zakat, dorg nk tipu mkn duit haram dorg jawab la, kalau takut sgt kene tipu duit zakat, agih2 kn duit kpd bbrpa bhgian, 1 bhgian kpd mmg yg perlu, mcm anak yatim fakir miskin yg mmg kita konfem btol, 1 lg kpd yg buat rayuan.. sbb zaman dulu Abu Hurairah diwakilkn jga zakat, syaitan myamar jd pcuri, kna tgkap tp bila syaitan bg alasan dia susah & ade kluarga yg ramai terus diberi sdikit mknan.. yakin yg org tu btl2 susah..xde pn nk check thoroughly sgt..

      Delete
  10. kenapelah nak ade prosedur2 pulak, dah la lame, kalau orang nak mati macam mane bodoh gile, tak boleh, hidup mesti cepat ,semua nak cepat, BODOH 10:51 azuan kota

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak cepat kau la bg duit!!!!KAU LA BANTU ORANG.... BODOH BABI ANON 10:56

      Delete
    2. nak makan pun kena baca bismillah apatah lagi mintak duit.

      Delete
    3. childish comment Ano 10:56

      Delete
  11. Masjid lol...zakat baitulmal dll lagi lollll...

    ReplyDelete
  12. cerita asal,bukannya dri zery aziz

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=491697650929104&set=a.236345216464350.49254.100002666192726&type=1&theater

    ReplyDelete
  13. contohi sikap..tpi jgn trpengaruh smpai nk msuk kristian plak..
    jadikan Islam agama yg sebenar2nya Islam..bkn hanya agama turun temurun semata mata...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak fakir pun mudah terpengaruh sekarang nih..tgk je la ramai generasi sekarang yang 'murtad' cuma tak rasmi di IC je..pokok pangkalnye keimanan kita serta pegangan kita pada agama

      Delete
  14. pegi smayang jumaat nnti derma sikit tabung khairat masjid

    ReplyDelete
  15. Allah suruh berusaha..faham tak?? bukan meminta2..walau sdikit mesti ada usaha.dapat dari sumber halal..makan untuk anak bini...jadi daging...duit tak berkat sekejap je abis...faham ke tak jd orang ISLAM...bukan sekadar nama..iman tu dah kemana? sume nak mudah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalah nya sekarang bro, mereka mcuri sbb miskin.. kau taw kha MISKIN !!! kalau dah miskin, mereka perlukan bantuan.. usaha? usaha nak ke mana? melacur? culik, bunuh dan rogol? jual anggota badan? perjanjian dengan dajjal al-mahsi utk dptkan kekayaan? mana jawapan kau yang boleh ko fikirkan?

      "suruh lha jual lemak ke, apa ke?" yessss. !!! kalau itu jawapan itu yg ko berikan, di mana mereka nak dapatkan modal, tempat dan blahblahblah? skrg nie, meniaga sikit klo tak sah, kedai ko akan dirobokan.. yesss.. !! ini lha cara dunia bputar sekarang..

      Delete
    2. Anonymous11 October 2013 16:02 kau nak cakap mencuri tu satu usaha ? yang kau kelaut sampai melacur merogol apahal.kau dengan bapak kau sama.hahahaha

      Delete
    3. kalau xpernah hidup susah, jgn ckp mcm pndai.
      kalau dh bekeluarga, hidup susah, bru rasa..
      #kdg2 bkn sbb xde keje, kos hidup tinggi, salah siapa..

      Delete
    4. Setuju ngan ano 00:32

      Delete
  16. Aku baca cerita ini, aku kagum dengan bantuan secara ikhlas.
    Jangan buruk sangat bantuan sesama manusia ini hanya kerana berlainan agama. Fitnah juga bila menuduh tak tentu pasal.
    Ada kebenaran dalam cerita ini dan diharap pihak-pihak terlibat perbaiki situasi.
    Yang ramai-ramai menghina sesama sendiri di sini, tak perlulah nak tunjuk 'hero' nak mempertahankan itu ini jika bahasa pun tak mampu sopan.

    ReplyDelete
  17. ini pendapat saya saja lah. mungkin betul kata azuankota tu. pihak gereja mungkin ada muslihat mereka tersendiri dgn memudah kan agama lain(islam) mengambil wang digereja. mungkin mereka cuba utk menarik minat agama lain ke agama chirstian. tapi bukan ke islam pun patut berbuat demikian? i mean menarik minat agama lain pada agama islam? betapa mudahnya agama islam ini. menambah lagi saudara baru? tak salah jika islam sendiri menpunyai agenda utk menarik minat orang bukan islam memeluk islam kan? sedangkan berbalik cerita diatas, rakan india beliau yg suruh pergi gereja. dah semestinya india tersebut tahu kisah di masjid. agak2 apa pandangan beliau(indian guy) atau agama lain terhadap islam ye?


    dan satu lagi berkenaan prosedur tu. adakah prosedur berkenaan merupakan prosedur islam atau hanya dimasjid dimalaysia? jika ada orang yg tidak layak memohon pertolongan sekali pun, masakan pihak zakat akan menanggung dosa sedangkan pihak mereka cuba membantu? kalau ada orang yg menipu wang zakat, itu dosa beliau dengan tuhan.our part is helping. prosedur itu mungkin perlu tp jgn terlalu panjang. orang dalam keadaan susah tak mampu berfikir secara rasional. sbb itu ada diantara mereka yg sanggup merompak/mencuri. tak gitu? panjang aku merapu. peace :)

    ReplyDelete
  18. kah kah..baru kasi rm50 terus kata baik?...berapa ramai orang islam kat mesia ni diam diam zakatkan harta diorang tak yah nak betau le..buat kerana Allah..tiap bulan kasi tutup mata je sedekah duit tanpa perlu sapa sapa pun tau...ini kes baru rm50 dah gelabah cakap gereja lagi baik dari masjid?..kahkah serius aku kea ketawa betapa nipisnya iman orang islam skarang ni baru diuji skit terus gelabah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku sokong anon 15:07

      Delete
    2. Anon 15:07
      -Cube engko try mintak RM50 kat pusat zakat.. Tgk dier bagi awak terus-menerus ker?

      Delete
    3. jangan bangang sangat anon woi. ini bukan masalah orang Islam lagi bagi ke apa. ini berkenaan sistem dan pemikiran orang Islam dekat malaysia ni. Itu yang rm50, yang modal meniaga yang gereja bagi tu kau tak kira? Depa ada agenda ke apa, itu hal gereja la. Sekarang ni, kenapa kita umat Islam tak jadi lebih baik dari gereja? Patutnya Masjid lebih membantu dari tokong, gereja, kuil. Nipis Iman? kah3. bangang

      Delete
    4. masalah nya mereka zakatkan harta/duit itu untuk bro, tapi duit tue pegi mana? ko harus taw bro, salah satu yang menyebabkan org nie keluar dari Islam disebabkan kemiskinan. memang ko ada hujah utk dipertahankan iaitu gereja ada muslihat mereka tsendiri, tapi apa yg dilakukan oleh pihak Masjid.. please bro, open your mind.. jgn jumud sangat.. org Islam sekarang nie dlm bahaya. ini bukan masa nya utk kita menghakimi sesama sendiri

      Delete
    5. hanya disebabkan seorang semua umat islam dikata buruk.good job.

      Delete
    6. This comment has been removed by the author.

      Delete
    7. aku anon 15:07..aku tak perlu menjawab pada yg sibuk mempersoalkan..sebab apa?..sebab korang tak nak menghayati islam...korang tgk islam pada orang..alangkah bodohnye korang..sebab orang lain masuk gaung ko cakap oh islam ni ajar masuk gaung..memang bodoh tak sudah...orang bodoh ni sebenarnya tak rugi pun takda dalam barisan orang islam...sebab memang sunnah dari dulu lagi...musuh islam yang sebenar bukan orang dok sembah natang lain...tapi kaum munafik ni la yg dok kata diri islam tapi dalam diam dia sendiri dok ragu ragu...takpa..diorang nak pi masuk kristian pun silakan..tak rugi..pasal apa?..pasal orang agama lain pun skarang dah ramai masuk islam..hangpa nak masuk agama lain tu silakan...orang camni apa orang islam buat semua diorang persoalkan..bodo..tinggalkan je orang bodo..kelak kita pun sama ikut bodo cam depa

      Delete
    8. satu lagi aku rasa bodoh mamat mamat yg sibuk persoalkan duit zakat gi mana ke ape...perintah Allah suruh zakat..rukum islam kena kuar zakat..ko buat sebab ko terpaksa ke ape?..ni hubungan ko dengan Allah..bukan ko sibuk nak tgk duit tu ilang ke tak...orang yg tak kuar zakat ni selalu kecoh..orang yg kuar zakat ni dia diam je..pasal dia nak pahala dari Allah..bukan sibuk pertikai duit zakat gi mana.....ni setakat bayar zakat 7.50 setaun tapi kecoh macam dia bayar zakat abis separuh harta dia...

      Delete
    9. takat RM 50, nak bagi on spot ramai yg boleh kot. Tapi dia cakap dlm konteks keadaan la wei. Dia dpt RM50 tu, masa dia tak dapat duit dari zakat. Dari situ pun dah ada sikit rsa terkilan pada sikap orng agama sendiri. Bahaya tu weii

      Delete
    10. Apa ke bodoh jauh sangat kau ni anon 20:37? Memang la kita tak disuruh tengok duit zakat tu pegi mana. Tapi bila dah jadi keadaan ada org Islam yg tak tercover dng zakat, kena check la jugak, bodoh oi. Satu lagi, kepala hotak kau pukul rata yg tak 'kuar' zakat selalu kecoh. Yg 'kuar' zakat diam aje. Kau ada statistik siapa kecoh siapa diam ke? Memang la 'kuar' zakat tak habis harta, tapi kalau duit tu tak smpai pd orang yg sepatutnya, dan kau boleh tahu dan boleh bersuara, tapi buat bodoh macam kayu....nak jadi apa? Tunggu orng Islam 'kuar' Islam jadi Kristus dulu pasal susah, baru nak terloncat tanya psl duit zakat. Segala bodoh dlm komen ini, adalah kerana kau gunankannya dulu. Sekian.

      Delete
    11. anon 17:48 2013 oktober 13.... orang yang tak keluar zakat tu orang yang kecoh babi mcm kau la.... da kelaut da kau ni.... anyway,,, aku sokong kau WAHAI ANON 15:07. ni semua xbelajar agama pastu bajet2 ilmuan...ceit porah

      Delete
  19. ANON 15:32 APE LA KAU KEBODO SANGAT... orang yang mintak zakat orang yang xmampu.. anon 15:07 ni sah sah la mampu..siap bleyh surf tenet ag... kau ni kaper ek?? nak tengakkan sangat gereja.. jangan sampai saat mati berbisik " SORRY R LEN CHAI, LU PUNYA ENDING TARA BAIK AH

    ReplyDelete
  20. pale buto melayu. sapa melayu,dia bebal

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku Melayu... tp dah lahir cmni nk wat cmna kan... :|

      Delete
  21. First sekali mintak maaf sebab saya tak pandai nak komen dan tak cukup ilmu.. Tapi bagi saya, benda yang baik boleh dijadikan iktibar.. Tak kira lah dari bangsa atau agama pun..

    Kadang2 terfikir jugak.. sometimes terasa hiba bila tengok gambar perompak mati ditembak/dipukul sampai berdarah.. camtu sekali pengakhiran hidup dia. Tapi ade ke manusia dalam hidup ni saja nak cari masalah, merompak sana sini, saje nak menjurus hidup die ke dlm kebinasaan mcm tu? Semua orang nak hidup aman, bahgia bersama keluarga masing2.. Tapi mungkin kos sara hidup yang melampau, tiada peluang pekerjaan yang sesuai menyebabkan mereka terdesak untuk mencari sesuap nasi demi anak bini, ayah dan mak yang sakit dikampung.. Mungkin di dunia hidup mereka diberi ujian yang cukup besar ini oleh Allah.. Dan adakah jika kita diberi ujian sebigini hebat, kita mampu untuk menghadapinya? Bersyukurlah sebab Allah tak bagi ujian sebegitu hebat pada kita di dunia ni,. Sebab kita mungkin tak mampu menghadapinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. u got big boobs

      Delete
    2. ape ko merepek ni setan...mati tu memang tetap mati..tarikhnye kita tak tau..tapi mati macamana tu pilihan tangan kita..sebab tu kena solat..mencenggah kemungkaran...kalau perompak ni bersolat..dia ada masa tak nak nak pegi rompak?..buduh betul..

      Delete
    3. trus xjd komen sbab tetek anda

      Delete
    4. cover your boobs pls
      #jgn ckp xsedia, xdpt hidayah lg, aq tampa

      Delete
    5. nak cakap pasal agama.bentuk tetek awak tersembul keluar. nasib baik puting tak timbul.dah kawen blom/ kesian ayah atau suami kene tanggung dosa.

      Delete
    6. terangkat kopiah aku

      Delete
    7. What The Boobs!! awwwwww... awek meleis menang cun...

      Delete
    8. <<<<<< ---------- ________________-------------

      Delete
    9. sekor2 mcm babi komen pasal tetek je..

      Delete
    10. tetek tempat keluar susu untuk bayi, sumber kehidupan yang suci tapi dimurahkan kerana ditunjuk tanpa rasa segan silu... tetek yang nikmat tp haram pada yg tak berhak. what say u? nak biskutiii ?

      Delete
  22. hasil didikan umno selama 50 tahun menyebabakan berlakunya macam ini

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum.. astagfirullahh ngeri sakan baca sume komen2 korang ni. Korang berkomen ada yg ada yg krg tepat tpi korang terlupa bahawa Allah Swt menurunkan Rezky kpd hamba2Nya melalui sesiapa yg dikehendakiNya... fukir2lah...

    ReplyDelete
  24. aku yg sbg melayu islam rsa sedih bla baca artikel nih..

    ReplyDelete
  25. bumi Allah ni luas utk kita cari rezeki. rezeki yg Allah beri tak semestinya di Masjid. islam itu indah Allah hu akbar. pernah tak mintak dengan Dia. pergi masjid bukan untuk minta duit pergi masjid untuk solat doa minta terus dengan Dia. janji Allah tu pasti. pernah masa aku tak da duit. lepas solat tetiba sorang sahabat call nak jumpa dia bagi rm 150. rezeki lebih katanya sbb aku byk tolong dia. Allah hu akbar. Allah maha pemurah Allah maha kaya. kalau nak cari di gereja tepulang lah. nanti di sana bila Dia tanya kenapa minta pada yg selain Dia. pandai2 la jwb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia ikhtiar dan pi ke gereja..ambil duit/isi nama. ade ke dia ckp mohon atau doa selain dari Allah swt..sama juga macam kau..kau berdoa dan rezeki Allah ada pada kau saat tu..

      Jangan main tuduh atau lempar tomahan hanya kerana dia ke gereja. Lainla kalau dia ke gereja ambil duit siap kena istihar diri Keluar Islam. Itu salah la

      Delete
  26. kemiskinan membawa kekufuran
    lumrah dunia akhir zaman la bro, jangankan orang lain ... kalau dapat pinjam duit dari saudara sendiri kira ok la, pastu 7 keturunan dok ungkit ...

    ReplyDelete
  27. Orang Melayu x boleh terima kenyataan non-muslim lagi elok peribadi dari bangsa syurga melayu

    ReplyDelete
  28. weiiii..."Orang ramai bayar zakat bukan untuk bagi tok kadi makan, Pengarah dan pekerja pusat Zakat membuncitkan perut dan berpoya2. Bukan juga untuk orang kaya makan. Orang keluarkan zakat untuk fakir miskin dan muallaf....,"
    "Jangan temberang.... dan berselindung sebalik Agama.., kerana kamu (staff Pejabat Agama/Zakat) Islam dipandang hina."

    ReplyDelete
  29. Bila si bodoh bertekak dgn si pandir, ini la jawapan nya.
    Selamat beramal.

    ReplyDelete
  30. Patutlah di syurga nanti jumlah Umat Islam adalah TERLALU SEDIKIT BERBANDING umat agama Samawi lain kerana umat Islam sering bergaduh sesame sendiri dan mengkafirkan antara satu sama lain. Nabipun dah agak perkara ini...... sedihhhhh......

    "Allah berfirman pada hari kiamat: "Hai Adam! Bangkitlah, siapkanlah sembilan ratus sembilan puluh sembilan keturunanmu (untuk ditempatkan) dalam neraka dan satu (di antara mereka itu akan ditempatkan dalam syurga)." (Ketika Rasulullah menerimanya kemudian menyampaikannya kepada para sahabat), baginda menangis tersedu-sedu, demikian para sahabat lainnya turut menangis lalu baginda bersabda: "Angkatlah kepalamu, Demi Allah Yang Menguasai jiwaku. Dibandingkan dengan umat-umat Nabi lain, umatKu hanyalah bagaikan selembar bulu putih (yang terdapat) pada kulit lembu jantan yang berbulu hitam."

    (Hadis qudsi riwayat Tabrani didalam kitab al-Kabir dari Abu Darda' r.a.)

    ReplyDelete
  31. aku nak crita skit..ni xda kaitan gn duit masjid..huhu
    haritu..aku g lawat kawan aku kat HKL..tau x..apa yg aku nmpk? ada 3 or 4 org pompuan kristian, aku rasa org church..g lawat satu ke satu katil..semua katil la dy lawat..dy punya nawaitu kuat nak menkristian kan org..aku xslh kan kristian tu.. mby dy pon rasa agama dy betul..tu cara dorg bdakwah.. tp aku xnmpk lak pakhaji ke makhajah ke..g mlwt..y? kenapa xda? knapa nak salah kan agama lain? padahal kita xpernah berusaha utk agama kita? kita berusaha tuk jaga agama kita je? tp xikut pon perintah NYA..xajak pon org tuk tmbh ka bilangan kaum islam? bila org kutuk agama kita..kita marah..bila org kacau masjid kita..kita marah..bila org kacau quran kita..kita marah..mmg kita patut marah..tp apa yg patut di dahului adalah diri kita.. kita xberusaha..tp kita marah agama lain main kan agama kita..

    ReplyDelete
  32. sedihnya baca bahasa2 yang digunakan .. org islam .. anak melayu .. sungguh saya sedih.

    ReplyDelete
  33. Apa apa pun cerita diatas tu for sharing je.. jangan lah kita buat konflik pulak

    ReplyDelete
  34. Kalo Duit letak kat Masjid...dalam tabung...sapa nak ambik kena tulis...puh!...aman negara. tapi aku rasa kat Malaysia nih!...ada Indon...Melayu...Bangla...Argentina...Melayu...India...Cina ...jahat...Abis disapu mereka. Bukan duit je...mikropon, jam ...pon lebuh....Berkenaan dengan ZAKAT...mestilah perlu ada prosedur...Disetiap penempatan ada JKK eg. JK kampung...JK perumahan...JK Surau...JK Masjid...jika org miskin /papa sudah tentu dapat dikenalpasti...Itulah tugas ketua kampung/Penghulu/JKK/Imam/Bilal...mereka akan sahkan yg org tu miskin/fakir/mualaf etc. Tetapi MASAALAH nya yg miskin tu/yang susah tu...tak ke Surau/masjid....jadi siapa yg tau dia susah?...Sebenarnya Insyaalah Institusi Zakat boleh bagi utk ringankan beban...kakitangan Pejabat Zakat bukan ramai macam bangla pekerja kilang yang ramai...kakitangan merea sikit nhak banding dengan kawasan /daerah...mustahil boleh cari/pergi rumah ke rumah nak cari orang miskin, satu persatu silap haribulan kena kejar anjing...kena pukul (sy yakin Isteri tuan jika berada dirumah (suami kerja, anak sekolah) tidak akan buka pintu jika ada org pejabat zakat nak banci miskin ke tidak)...abis nak pergi banci malam??. Itulah tujuannya diadakan tingkatan-tingkatan dlm masyarakat...bermula dari...Rumak (keluarga)...Jiran (ambil tahu hal jiran)..Ketua kampung .... Penghulu...ADUN....MP...Menteri....( sebenarnya ada jalan short cut...)...di Malaysia nih nak kira kalo korbnan pon dah tak asnaf ..fakir miskin...sebab tu tuan yg kaya raya pon dapat daging korban...ditempat tuan puan...

    ReplyDelete
  35. Mncari kristian missionaries dgn segera. Bosan ngan manusia berkaum melayu. Semua nk buat demi vip vvip. Semua kerja x ikhlas. Duit laju je, melayu muslim pndai kondemn. Penipu besar, tindas menindas. Pergi la ngan syurga guna duit2 tu.

    0147316396

    ReplyDelete
  36. Sy memerlukan bantuan 0176928299

    ReplyDelete
  37. Says minta maaf terlebih dahulu.Apa yang says nak sampaikan adalah kits yang mengaku Islam perlu sedar apabila kita percaya bahawa agama yang lain selain daripada Islam itu lebih baik maka kita telah melakukan sebuah kesyirikan terhdp Islam sbbnya ialah apabila kita mempunyai keraguan terhdp Islam maka tauhid kita kpda Islam tlah brubh disbbkn keraguan kita trhdp agama islam .Nmn bgitu, sya x sngkl knyataan yg mnyatakan bhwa cara pengurusan wang zakat di Malaysia agak kompleks sbbnya trlalu ramai sngt orng yg mengaku diri mrka Islam ttpi akhlak atau nilai sbgai orng Islam itu xda.Buktinya, orng yg tnggal dI rmh banglo empat tngkt pun nak mnta Wang zakat.Jadi, ini mrupakan slh satu pnca yg merumitkan orng2 yg krja kat bahagian zakat ni drpda mmbrikan zkt scara bbs kpda semua orng.Jadi, hrpn saya adalah supaya semua umat Islam bleh jdi lbh jjr dan jngn kita ada sifat kraguan trhdp agama kita.Sekian, jazakallahukhairankastira.

    ReplyDelete
  38. Hello,
    Adakah anda memerlukan pinjaman dengan segera untuk menyelesaikan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal bagi meningkatkan perniagaan anda?
    anda telah ditolak oleh
    Bank-Bank dan lain-lain agensi kewangan?
    Adakah anda memerlukan jaminan Bank?
    Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji?
    Cari lagi kerana kami di sini agar semua masalah kewangan anda dengan perkara yang sebelum ini. Kita pinjaman dana keluar kepada individu
    memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit bad atau memerlukan wang
    untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya ingin menggunakan medium untuk memaklumkan kepada anda bahawa kami menyebabkan boleh dipercayai dan bantuan waris ini dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel: zenithloanlimited@gmail.com

    ReplyDelete
  39. Halo Setiap Satu, nama saya wanita Jane alice dari Indonesia, dan saya bekerja dengan bersatu bangsa kompensasi, dan kami telah mendengar dan juga membuat pinjaman dari perusahaan pinjaman, saya cepat ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan seluruh Indonesia yang mencari pinjaman di internet sangat berhati-hati untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak lender kredit palsu di sini di internet dan beberapa dari mereka adalah asli dan nyata, aku ingin meluncur kesaksian tentang bagaimana Tuhan menuntun saya untuk pemberi pinjaman dan Pinjaman nyata genue telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, setelah saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman kredit di sini di internt, saya kehilangan banyak uang untuk membayar biaya pendaftaran, isurance, pajak, dan setelah pembayaran saya masih tidak mendapatkan saya pinjaman. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan jumlah scammed kali uang tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka sehingga saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari online genue kredit pemberi pinjaman yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya, jadi saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita membahas kesimpulan kita tentang masalah dan dia bercerita tentang seorang wanita yang disebut Mr Dangote yang merupakan CEO dari Dangote Pinjaman Perusahaan. Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp400,000,000) dengan tingkat bunga rendah 1,5%, tidak merawat usia saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya ingin menggunakan uang itu untuk membangun bisnis dan pinjaman saya disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan dilakukan pada transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah pendaftaran pinjaman, sudah disimpan ke bank dan mimpi saya datang melalui. Jadi saya ingin saran yang membutuhkan genue panggilan pinjaman cepat sekarang email di Dangotegrouploandepartment@gmail.com. dia tidak tahu bahwa aku melakukan ini. Saya berdoa agar Tuhan memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dilakukan dalam hidup saya. Anda juga dapat menghubungi saya di ladyjanealice@gmail.com hari yang indah lebih info..

    ReplyDelete
  40. PELUANG LAGI LAGI, ANDA A MAN PERNIAGAAN / WANITA, PEKERJA DALAM ORGANISASI, BEKERJA SENDIRI? Memerlukan pinjaman peribadi untuk perniagaan tanpa tekanan, Jika ya, hubungi kami hari ini, kami menawarkan pinjaman tahun baru pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%, anda boleh memulakan tahun baru dengan senyuman di muka anda, keselamatan, kebahagiaan kami pelanggan adalah kekuatan kita. Jika anda berminat, mengisi borang permohonan pinjaman di bawah:
    Maklumat peminjam:

    Nama penuh: _______________
    Negara: __________________
    Seks: ______________________
    Umur: ______________________
    Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______
    Tempoh Pinjaman: ____________
    Tujuan pinjaman: _____________
    Nombor telefon bimbit: ________

    Untuk maklumat lanjut sila hubungi kami sekarang melalui e-mel: gloryloanfirm@gmail.com

    ReplyDelete
  41. Adakah anda memerlukan pinjaman? telah bank menafikan anda pinjaman, kami berada di sini untuk membantu anda dari segi kewangan, untuk mendapatkan pinjaman segera anda apa-apa amaun di mana-mana destinasi. kebahagiaan anda adalah keutamaan kami. semua yang anda perlu lakukan sekarang adalah untuk e-mel kami melalui
    (Daviesruthfirm@gmail.com)

    ReplyDelete
  42. salam..sya amat2 memerlukan bantuan kewangan..sya kena tipu masa buat loan..3x kena tipu dgn ahlong..sya dah x mampu bayar bunga tiap2 hari pada 30 org ahlong..sya dh merayu merata..sya merayu sape2 boleh tolong sya secepat mungkin..sya merayu demi anak isteri&mak yg (oku)ni no fon sya..014-2276891..brhrap sngat2..

    ReplyDelete
  43. Hello, Adakah anda seorang lelaki perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana
    tekanan saya membiayai atau memerlukan dana untuk memulakan anda sendiri
    perniagaan? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk menyelesaikan hutang anda atau membayar
    bil-bil anda? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan mempunyai
    kesukaran mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan lain-lain
    institusi kewangan? Saya ingin memaklumkan kepada anda bahawa tawaran pinjaman
    pada kadar faedah yang rendah 2%, jika anda berminat untuk mendapatkan
    pinjaman daripada kami, sila hubungi kami melalui e-mel: (AUGUSTINEJUNIO@GMAIL.COM)

    ReplyDelete
  44. Hello, nama saya Henny Silalahi, mangsa penipuan di tangan peminjam, saya telah ditipu dari Rp250 juta kerana saya perlu besar pinjaman USD350,000 modal, saya hampir mati, saya tidak mempunyai tempat untuk pergi, dan perniagaan saya musnah dalam proses saya kehilangan anak perempuan saya. Saya tidak mampu untuk berdiri lagi. semua ini berlaku pada bulan November 2015, sehingga saya bertemu dengan seorang rakan yang memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik yang akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman dalam syarikat itu, ibu yang baik saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih, Semoga Allah terus memberkati anda , saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk menasihati rakan-rakan Indonesia, bahawa terdapat banyak penipuan di luar sana, jika anda memerlukan pinjaman dan pinjaman bercagar luntur sahaja mendaftar melalui ibu Mary melalui e-mel syarikat: morissceruloloanfirm@gmail.com, anda boleh menghubungi saya melalui e-mel ini hennysilalahi35@gmail.com untuk sebarang maklumat yang anda perlu tahu. sila dia adalah satu-satunya yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai. terima kasih.

    ReplyDelete
  45. Nama saya Jurjani Budi dari Subang Jaya malaysia. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada scamers dan curang di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya secara finansial tegang dan putus asa ketika toko saya mendapat dibakar, saya pergi ke bank saya tidak memenuhi syarat untuk pinjaman saya scammed oleh beberapa pemberi pinjaman dan serikat kredit online. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal yang disebut pinjaman tanpa jaminan AASIMAHA Adila AHMED PINJAMAN FIRM sebesar Rm 250 juta dalam waktu kurang dari 14 jam tanpa tekanan atau stres pada tingkat bunga hanya 1%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah i diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres dan belajar lession dari kesalahan mereka. Jadi,jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi {aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com} Anda dapat juga menghubungi saya di emai saya {jurjanibude0811@gmail.com} Tidak ada biaya yang diperlukan harapan saya dan sukacita dipulihkan

    ReplyDelete
  46. Halo,
    Saya Nurliana Novi saya ingin berbagi karya Allah yang baik dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi buruk di beberapa negara.
     Saat ini saya tinggal di jakarta di Indonesia. Saya seorang Janda dengan empat anak dan aku terjebak dalam situasi keuangan pada bulan Juli 2016 dan saya perlu untuk membiayai dan membayar tagihan saya
    Saya adalah korban dari penipuan pemberi pinjaman 4-kredit, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan bahwa teman-teman saya menjelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan pinjaman yang ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN reliabl.
    Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan internet di sini, tapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
     Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN Rp500.000.000 sangat mudah dalam waktu 24 jam yang saya diterapkan, jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON PINJAMAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda, silakan hubungi ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN. menghubungi mereka melalui email:. (elinajohnson22@gmail.com)
    Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

    ReplyDelete
  47. Tuan Nyonya
    Terutama di seluruh dunia, Anda perlu pinjaman uang antar individu untuk mengatasi kesulitan keuangan akhirnya memecahkan kebuntuan diprovokasi oleh bank, oleh penolakan file aplikasi pinjaman Anda. Kami adalah jaringan ahli keuangan swasta mampu membuat pinjaman untuk jumlah yang Anda butuhkan dan dengan kondisi yang membuat hidup Anda lebih mudah. Kami dapat membantu Anda dalam bidang berikut:
    Keuangan *
    * Home Loan
    * Investasi Pinjaman
    * Auto Pinjaman
    * Konsolidasi hutang
    * Line of Credit
    * Kedua Mortgage
    * Akuisisi kreditan
    Anda terjebak, Bank dilarang dan Anda tidak mendapatkan manfaat dari bank atau Anda lebih baik memiliki sebuah proyek dan membutuhkan pembiayaan, kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, uang untuk berinvestasi pada bisnis. Sementara kami siap melayani anda untuk aplikasi pinjaman pribadi Anda dari € 500 sampai € 10 juta untuk masing-masing tertentu dapat membayar tingkat bunga 1,5%. Kami berada dalam posisi untuk memenuhi peminjam kami dalam waktu 12 jam sejak diterimanya permohonan mereka.
    Silahkan hubungi kami untuk lebih jelasnya;
    dangotegrouploandepartment@gmail.com
    dangotegrouploan.wordpress.com

    ReplyDelete
  48. halo semua kita Dewi Ahmad pemberi pinjaman syarikat pinjaman dapat diandalkan dan dipercaya selama lebih dari 46 tahun di bidang pinjaman yang anda seorang usahawan yang anda peniaga atau anda mempunyai syarikat yang yang untuk memperbesar pantai atau anda mempunyai mimpi untuk membina kredit anda perniagaan, akan ketidakstabilan kewangan benar atau anda di mana menolak pinjaman oleh bank kemudian mencari tahu sebagai Dewi Ahmad pemberi pinjaman yang menawarkan pinjaman dari semua jenis pada tahap yang paling menarik dari 2% untuk semua jenis kredit dan ke setiap tempat di dunia dan kami memberi out hingga 5 bilion daripada mata wang di dunia jangan lewatkan kesempatan ini untuk mencapai impian kewangan anda hanya dengan tingkat bunga 2% dan dewi pemberi pinjaman akan memberikan mimpi kewangan anda menjadi kenyataan hubungi kami hari ini untuk permohonan pinjaman anda di (Dewiahmad.loanfirm@gmail.com) untuk borang permohonan pinjaman anda hari ini dan akan mendapatkan setiap perkara yang dilakukan dalam masa kurang dari 24 jam terima kasih untuk sokongan anda Tuhan memberkati anda

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails