Thursday, 23 May 2013

Serius Cool - Sky City One : Bangunan Baru Tertinggi Dunia Akan Mula Dibina Jun Ini (12 Gambar)


Penile Envy

Sky City One bakal mengalahkan Burj Khalifa sebagai bangunan pencakar langit tertinggi dunia. Bangunan ini akan mula dibina di Changsa China Jun hadapan dan akan mengambil masa hanya 7 bulan untuk disiapkan. Apabila siap kelak ia akan mempunyi ketinggian 838 meter, 5 meter lebih tinggi dari Burj Khalifa dan menelan belanja USD 628 (RM 2.1 Billion) untuk dibina. Ini adalah jauh lebih murah dari Burj Khalifa yang menelan belanja USD 1.5 Billion (RM 4.5 Billion) untuk dibina.

Apabila siap kelak bangunan 220 tingkat ini akan menempatkan 17 000 penghuni di dalam apartment, 5 pejabat dan sekolah (dengan kapasiti 4600 orang pelajar), pusat membeli belah, hotel 1000 bilik, 17 pad mendarat helikopter dan sebuah hospital. Sebanyak 104 lif berkelajuan tinggi akan dipasang dan terdapat 15 laluan kecemasan bagi memudahkan pengosongan jika berlaku kecelakaan. Ruang lantai keselusuruhan Sky City One pula ialah 1.215 Juta meter persegi iaitu bersamaan 4 kali keluasan lantai Menara Berkembar Petronas.

Pembinaan BANDAR DALAM MENARA ini mendapat kritikan banyak pihak kerana dikatakan tidak selama. Tetapi jurubinanya Bright Sustainable Building berkata ini bukannya masalah kerana mereka sudahpun membina sebuah hotel 30 tingat dalam masa 15 hari sebelum ini.




Laporan asal DesignBoom

18 comments:

  1. Replies
    1. ▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬

      ★★★★★BABI★★★★★

      ▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬

      Delete
  2. 2nd siak..

    ReplyDelete
  3. hidup cina!

    ReplyDelete
  4. sape komen bawah aku bapak dia pelacur kat thailand jual bulu kaki..

    3rd for Kerbau most wanted yoo

    ReplyDelete
  5. kos rendah, tapi ntah2 tak selamat haha.

    ReplyDelete
  6. TAHUN DEPAN TEMPAH SATU FLOOR

    ReplyDelete
  7. buat kat china, pastu kos murah plak. tunggu setahun dua collapse lah. hahaha

    ReplyDelete
  8. gayatnya kalau tengok dari atas bangunan

    ReplyDelete
  9. tggi lbih 5 meter je dr burj khalifa? lps ni buat bngunan lain yg tinggi lbih 1cm dr yg ni..still pecah rekod..

    ReplyDelete
    Replies
    1. burh khalifa potong balik tinggi.letak kayu bendera panjang 6 meter.

      Delete
    2. Anon 16:26 tak kelaakar babi

      Delete
  10. kotak2 je?tak kreatif langsung

    ReplyDelete
  11. Klw kene langgar kapal tebang ni, skali zass, runtuh trus mcm menara wtc new york... Pffffttttt

    ReplyDelete
  12. bapak besar

    ReplyDelete
  13. konek aku lagi besar

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails