Wednesday, 15 May 2013

Serius Cool - Bangunan Berlian Suruhanjaya Tenaga Malaysia : Bangunan Mesra Alam Di Putrajaya (22 Gambar)


Prototaip!

Tahukah anda di Putrajaya terdapat sebuah bangunan mesra alam yang menerima pengiktarafan sebagai bangunan paling mesra alam di ASEAN?  Pejabat Suruhanjaya Tenaga Malaysia yang diberi nama Bangunan Berlian menerima anugerah tertinggi platinum kerana menggunakan teknologi hijau yang mesra alam. Ianya direka oleh firma arkitek NR Architech dan siap dibina pada tahun 2009. Sebanyak 10 peratus keperluan tenaga pejabat ini dihasilkan menggunakan panel solar yang terletak pada bahagian bumbung. Sebanyak 80 peratus keperluan air pula diperolehi dengan mengumpul air hujan. Pada bahagian lobi bangunan pula terdapat taman hijau yang membekalkan oksigen. Selain daripada itu atrium pada bahagian tengah bangunan memberikan pencahayaan semula jadi kedalam ruang pejabat. Penggunaan tenaga elektrik untuk lampu dan penyejukan dapat dijimatkan. Totally awesome. Diharap banyak lagi pejabat di Malaysia dapat menggunakan konsep mesra alam seperti Bangunan Berlian ini.



Laporan asal Facebook Suruhanjaya Tenaga Malaysia

50 comments:

  1. Replies
    1. Saya dah beristeri dan ada anak satu. Masalahnya, dengan isteri sendiri tak stim, tapi tengok isteri orang yang cun, boleh stim giler. Bertambah pelik, perasaan aku tak bernafsu pulak bila tengok anak dara yang cun. Nafsu aku lebih bernafsu kepada isteri orang. Tolonglah selesaikan masalah saya ni..

      Delete
    2. http://blogyangsiot.blogspot.com/

      Delete
    3. Anon 10:59 terjun bangunan skang, selesai la masalah hang tu

      Delete
    4. Anon 10:59 ... ko mmg bangsat tahap biol...

      Delete
    5. Anon 10:59 ...kerat je anu ko tu

      Delete
    6. sume babi la! pukimak tul!

      Delete
    7. KAMI AKAN LELONG BENDA NI SELEPAS MENAKLUKI PRU14 NANTI!TAKBI!

      Delete
    8. Anonymous15 May 2013 10:59
      suka tgk porn ke ?
      kalo dah terbiasa tgk cuba benti2 tgk
      sbb kalo ko tgk porn byk sgt kepala otak ko akan suka bnda2 yang haram
      itu yg bnda halal jd ko x suka

      Delete
  2. fuck all Malay bastards,pukimak spm gred 3 blh masuk university...buat business takda reti blh dpt loan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya memang lancau..menghabis duit mak bapak je..

      Delete
    2. yeah! melayu pemalas!! beri brim broom bram cium tangan org, kahkahkah

      Delete
    3. dh kau pun gred 4 mne nak masuk U.. gred 3 bolehlah...

      Delete
    4. mmg aku sebagai melayu pon malu ..dgn diaorg ..yang tau buat perhimpunan haram ..dapat loan x bersyukur lagi..adoii!!

      Delete
    5. dahlah gred tiga, pinjaman pelajaran pun taknak bayar!!

      Delete
  3. Green Bukan Bulan15 May 2013 at 10:35

    on paper mmg nampak green, tapi tak berfungsi sepenuhnya pon. anyway good start for a govt agency utk implement green techs

    ReplyDelete
    Replies
    1. mane ko tahu die tak berfungsi sepenuhnye? ko keje kat tempat tu ke?

      Delete
    2. kalau x ujan sebulan.. 2 bulan.. 3 bulan.. abih arr busuk..

      kak ani

      Delete
  4. CANTINYER DEKO DLM BANGUNAN NIH...

    ReplyDelete
  5. First impression bila pertamax kali tengok building ini "bangunan yang shit atas besar bawah kecik, buat rugi space je". Rupa-rupanya. oh my.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st impression aku tengok mcm cincin rosmah

      Delete
    2. bangunan nie dia buat atas besar bawah kecik pasal yang atas besar untuk lindung yang bawah.. elak dari panas..
      lagi satu, bangunan nie jual elektrik pada tnb balik hasil dari solar diorang pasal diorang taknak simpan tenaga which mean kena ada bateri, bateri nie maintainance tinggi.. lepas tu dalam lantai diorang ada paip air untuk sejukkan lantai time malam hingga pagi..

      Delete
    3. Danzat yang buat bangunan ni...bajet lh lu..

      Delete
  6. kalo takda kerajaan tolong mmg melayu pukimak tak blh masuk u,tak blh beli keta,beli rumah,tak blh kawin pun...semua gov tolong..tp cina n india dia org btl2 survival instict punya kaum..blh survive tanpa gov tolong....pukimak spm gred 3 to masuk u,mau dpt 'a' 65 Markah cukup..cina sama india mau kena dpt 85 baru blh dpt 'A'..muka macam orang utan tp mau eksyen k pop.pukimak semua melayu dulu sblm merdeka duduk hutan juga.skrg baru masuk bandar sudah kerja gov kasi susah sama orang,kerja pun malas,itu pasal org semua pgl lu org malasia.meal melayu pukimak tau konkek juga,budak Kecil pun takda tgk tibai jgk..nurin jaslin,ini baru2 dkt Klang..mcm binatang lh melayu,Anak sendiri pun rogol,Anak org pun rogol..cakap Islam number satu,tapi takda ikut ajaran islam..phuuuih...ludah sama Lu org punya muka...Nasib baik saya bukan melayu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. what ever !!!!!bweks

      Delete
    2. malay rules!!

      Delete
    3. Keep calm your tits.!

      Delete
    4. Oo hang marah ni mesti pasai anak perempuan hang kena konkeq sama itu Melayu kan kan kan?

      Delete
    5. hurm...manusia ni kalau duduk dekat amerika mesti dia comment pasal orang kulit putih juga kan...hey dude kalau kau india lagi kesian sbb x da mana2 negara dapat terima kaum hindu even negara india sendiri dan kalau kau cina lagi aku kesian livin in china totally arse hole kau x boleh nak beli apa2 langsung and all the building belong to government not only the building everything over there and all the government servent dekat sana lagi shit box they dont even think bout the citizen and kalau kau nak compare dengan hong kong lg la kau x boleh hidup livin inside the old building kecil and shit. why not kau pergi singapore since kau mesti pandai sbb untuk kau dapat A 85 melayu punya A 65 so let all the malay rule MALAYsia. and im a medicine student from uni.MALAYA.

      Delete
    6. melayu tambi cina dayak, melayu tambi cina dayak, melayu tambi cina dayak, melayu tambi cina dayak, melayu tambi cina dayak, umno, pas, keadilan, dap, tambi punya party, party dayak apa2 je la... semua bagus, semua penjahat, semua pandai, semua bodoh, semua kaya, semua miskin, semua bgus, semua buruk, semua alim, semua alim setengah2... takyah gadoh.. kita kan 1 MALAYSIA

      Delete
    7. gua selalu main ngan amoi foo chow. sedapp wooooo

      Delete
    8. Lanjio Bugima...berebu rebu taniya...

      Delete
    9. melayu pukimak wat medic...hahaha..mana Ada Doktor melayu yg pandai..semua masuk u Pakai kuota felda,Mara,..cina india dapat 10a pun dpt buat course akaun..melayu senang sebab kerajaan tolong,Cuba kalau kerajaan tak tolong.mesti dh duk hutan.and for ur kind of information mr medic student whom I bet get 2 'A's for BM n Agama,india is a country with more than 100 over language n so many religion n race..n they are multi cultural country where there is barrier for my race or religion,if u can't understand let me explain in malay,India byk kaum n agama m bahasa..Dan tak Ada apa 2 halangan utk mana2 ka,etnik Dan bangsa..dia org tak tgk Lu kamu apa utk masuk dlm u..china dulu adalah nasionalist country tapi skrg dia org dh open concept..lagi ramai org kaya kat china Dari MALAS SIA(Malaysia)..singapore punya melayu pun dh cakap dia org lagi Selesa duk bwh lee kuan yew Dari duk basah melayu yg lg truk Dari ran jahiliyah...mana Ada org melayu yg original melayu..yg Ada pun campur India,Siam,Indon..Lu kena tgk dulu British bawa masuk cina ngan India kat sini sbb dia tau melayu pukimak mesti malas mau kerja..n Lu org punya cerita kehebatan empayar melayu melaka semua blh buat kartun mcm upin ipin Atau boboi..sbb Malaysia Maju pun sbb Kepala pemwrintah bukan melayu,tunku org siam,Razak ngan Hussein campuran Arab ngan Indonesia,mahatir ngan Anwar mamak...najib mongolia..melayu kalo perintah hbs ini negara..melayu blh survive dkt negara orang n berjaya kasi millionaire tak...

      Delete
    10. Xpyhlah nak kaitkan melayu cina india kadazan or apa2 pun jenis bangsa yg ada atas muka bumi malaysia nie.jaga sendiri punya bangsa dan agama 2 elok2.agama masing2 pun ada halal dan haram.so tolong respect sikit agama dan bangsa org lain.jgn nanti korang punya keturunan ada yang kawin gan bangsa lain dri bangsa korang.masa anak korang sendiri yg ludah puihhhhhh kat muka korang.org yg suka ckap pasal isu nie mesti mak bapak korang pun 2x5 mcm kirang dan mgkn dorang dh ajar korang tp korang sendri yg xmasuk dgn apa yg dorang ajar.kesiaaannn btol korang nie.nasihat aku sebg manusia jgn nanti tepuk air dlm dulang kena muka sendri....

      Delete
    11. Pencapaian melayu:
      1- rogol anak sendiri
      2- malas berkerja
      3- spm gred3 masuk u buat medic
      4- buka kedai burger dgn modal Dari tekun
      5- buat klip video lucah Utk hp
      6- merempit
      7- bela kucing
      8- masuk tiga line 77 30
      9- pukul sorang ramai2
      10- bunuh mak bapak sebab stim kena ice
      11- kerj Kat counter kerajaan n bergossip tak buat kerja bg public tunggu McM sial
      12- Kaki rasuah ( bg anak bini makn duit rasuah tak haram ker)
      13- main gitar kapur
      14- mengagung- agungkan politician yg Mmg kaki pompan dan laki
      15- kedai makan yg kotor tp ckp kedai Cina haramlah,kedai India Pakai air kencing lembulah, kedai mamak kotorlah
      16- rasis Dlm semua pemilihan,Dari pemilihan hantar astronaut ker pemilihan pemain bola sepak Utk sekolah
      17- pompuan melayu ni baik sikit,Dia bg free shot kt negro, Pakistan, Bangladesh semua..
      18- muka melayu yg original ni muka taik lembu,tp Ada hati Mau jd kpop..
      19- Bohsia n bohjan

      Ada byk lg tp malas nk tulis...sbb melayu ni Mmg takda maruah diri..marah macamna pun dia org tak kisah

      Delete
    12. Anon3.22 aku rasa ko pun tercalon dlm kategori diatas.btol x.

      Delete
    13. Apa kaitan semua ini?

      Delete
  7. bangunan berlian? ni diorg troll rosmah ke ape ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. troll kepala bana

      Delete
    2. haah dorang troll ko sorang je Fareez bagi ko nampak itu design macam berlian Rosmah

      Delete
    3. troll kepala butuh bapak kau mcm muka rosmah.. bijik pelir bapak kau mcm muka kau ada kembar siam..

      Delete
    4. ini troll kepala kote bapak ko la Fareez. kecik bawah atas besar

      Delete
    5. fareez kote kecik

      Delete
    6. Rosmah sejenis troll

      Delete
  8. rumah mampu milik....layari
    www.spnb.com

    ReplyDelete
  9. PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN SEGERA
    Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

    Syarat Kelayakan:
    - Asas komputer & internet
    - Microsoft Office (Words & Excel)
    - Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
    - Komputer/Laptop
    - Akses ke talian internet
    - 18 tahun keatas
    - Boleh bekerja tanpa pengawasan

    Maklumat lanjut layari:
    http://www.jobdirumah.com/moneyseek

    ReplyDelete
  10. kan bagus kalau hospital mcm nie. Tempat org sakit n miskin.... harap next minister pls do something about old major hospitals in malaysia.

    ReplyDelete
  11. melayu bodoh
    itu sebab kita cina mau perintah ini negara

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails