Monday, 20 May 2013

Serius Cool - Jambatan Berpusing Kawazu-Nanadaru (14 Gambar)


Nice!

Jika anda  pernah memandu naik ke Genting dan Cameron Highland, anda pasti tahu sungguhpun gunung yang dinaiki tidak setinggi mana tetapi jalan yang perlu dilalui berbelit-belit. Ini adalah kerana kereta yang biasa digunakan hanya boleh bergerak pada kecerunan tertentu tanpa mengalami kerosakan. Di Kawazu Jepun, kerana kekurangan tanah untuk membina jalan bagi menaiki lereng bukit, mereka membina sebuah jambatan berpusing. Ia kelihatan seperti binaan tempat letak kereta bertingkat yang kita sering lihat. Jambatan berpusing Kawazu Nanadaru siap dibina pada tahun 1982. Ianya setinggi 45 meter dan berdiameter 85 meter. Dengan pembinaan jambatan ini kenderaan boleh mendaki gunungtanpa perlu membina jalan yang lebih panjang di tepi gunung. Pemandu melakukan dua pusingan penuh di atas jambatan sepanjang 1.1 kilometer ini. Very cool. Ini bukan satu-satunya jambatan berputar di dunia. Dari Wikipedia kami mendapati terdapat 25 lagi jambatan sebegini di dunia. 




Laporan asal Wikipedia
Gambar TokyoBling , VSUStudents

25 comments:

  1. hanya di jepon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak. Kan dah tulis ada 25 lagi jmbatan macam ni? Walaupun kau x baca, sebab nak komen cepat2, tetap respek kat kau,for some obvious reason.

      Delete
    2. mana ada negara Jepon...

      Delete
    3. for some obvious reason (sbb ko x tulis first)

      Delete
    4. Rekaan yang membazirkan wang dgn kos binaan yang sgt mahal - lebih baik buatkan jalanraya cenuram turun bukit lagi jimat! Bodoh betul jurutera/kerajaan tu

      Delete
    5. bukan bleh men buat jer jln klau nak naik n turun bukit...kalau cerun sangat bahaya...sebab 2 dier buat berpusing camtu...

      Delete
    6. Biarlah dia tau apa dia buat kau x tau apa nak cakap!

      Delete
  2. berpusing2 kepala kalu lalu nih...!!

    ReplyDelete
  3. boleh drift smpai pecah tayar ni

    ReplyDelete
  4. macam kelisa je lam pic 11 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. napok samo tapi bukang diee.... *tsskkkkk

      Delete
  5. wakarimaSUNalhaji20 May 2013 15:18

    buatlah macam maner pun...nanti runtuhnya Ultraman bergaduh dgn raksasa...

    kenapa mereka asyik bergaduh...?

    ReplyDelete
  6. KAT DEPAN BATU CAVES PN LEBEH KURANG CAMNI GAK....MALAYSIA PN ADE...XPYH PEGI JAUH...KT BATU CAVES UNTUK LINTAS REL KERETAPI

    ReplyDelete
  7. pening kepala layan lap
    boleh nipis knee pad kalau layan koner

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa barang pakai knee pad...teross knee cap la sial, baru la kotey besi

      Delete
  8. DAto Najib, cepatlah buat jambatan ni Kat Malaysia, tak sabar nak layan corner R1 aku ni, nak cuba cecah lutut, kat litar dah biasa, nak rasa kat jalan raya pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko nak bgtau yg kau ade r1?????? sape yg pedulik?????

      Delete
  9. kat malaysia sorry ya takda mcm nie...sbb kebodohan pemimpin umngok.....nak bolot masuk dlm perut saja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bodoh betul pencacai politik ni sume die nak kaitkan ngan politik dasar bodo klu ko bagus sangat apsal pru13 ko x betanding jd pm tau cakap je.nak bepolitik pegi la blog politik dasar bangang ke langit

      Delete
    2. Bior jadi pemimpin yang ngok.....dari jadi pemimpin yang pandai MemBuntut..hahahahahahaha......kokokohkoh...

      Delete
  10. kalau malaysia ni dah cost berbillion ...........! ape pun semua rasuah !!!! nak suruh rakyat berjimat laaa , ikut sunnah nabi laa..... tapi pemimpin perangai mcm jembalanggg

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails