Tuesday, 14 May 2013

Serius Cool - MLX01-1 : Keretapi Terpantas Dunia (18 Gambar)


Vroom!

Keretapi Magnetic Levitation (apungan magnetik) ialah teknologi yang sudah wujud sejak penghujung 60an. Jepun sudah menjalankan eksperimen mengasilkan keretapai Maglev secara aktif sejak 1968. Setakat ini mereka sudah menghasilkan 12 keretapi MagLev yang setiap satunya memberikan pembaharuan teknologi dan medekatkan kebarangkalian keretapi MagLev sebagai pengangkutan awam menjadi realiti. MLX01-1 yang dibina oleh Central Japan Railway Company dan Railway Technical Research Institute ialah pemegang rekod keretapi terpantas dunia dengan kejuan 581 kilometer sejam. Rekod ini dicatatkan pada tahun 2003. Kejayaan MLX01-1 mengesyorkan kerajaan Jepun bahawa teknologi MagLev akhirnya sudah cukup matang dan selamat untuk digunakan secara meluas. Sekarang 14 gerabak keretapi MagLev L0 Series Shinkansen sedang dibina Mitsubishi Heavy Industries bagi kegunaan laluan Chūō Shinkansen yang bakal menyambungkan Tokyo, Nagoya dan Osaka. L0 Series Shinkansen akan berfungsi pada kelajuan 500 kilometer sejam! Jepun memang padu!




Laporan asal Wikipedia

31 comments:

  1. Dah macam patipus dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah macam mak ko dah

      Delete
    2. Jaga lidah dan pertuturan anda

      Delete
  2. patutla laju..gune enjin mitsubishi rupenya..mesti evo ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. lanjio apa evo...

      Delete
  3. jepun ditadbir oleh barisan nasional,sebab tu dapat buat ni,macam malaysia la dapat buat ,bersyukurlah terima kasih ku ucapkan padamu..lanjau bugima

    ReplyDelete
    Replies
    1. PAS Kelate pun nanti akan buat kete api laju 1 jam ke KL babi.

      Delete
  4. be end penipu bodoh!

    ReplyDelete
  5. tahukah anda husam musa punya kereta api lagi laju?.. 1jam perjalanan dari Kelantan ke KL... power2!!... tapi masih dalam cadangan... kahkahkah... #PRLogic

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgi tapak kaki jgk muka kau ni...

      Delete
    2. drpd kau naik basikal masuk dlm longkang.. aptb... nasib bobo penyelamat mood aku utk kembali ceria!

      Delete
    3. pas kaya didunia dan akhirat.undi pas masuk syurga,undi bn kafir!obe kafir!anon suma kafir!!yahud!!

      Delete
  6. Sbb jepon x de pemerintah cam bn dan rakyatnye tak supe melayu cacai umno

    ReplyDelete
    Replies
    1. macai butthurt detected...

      Delete
  7. ini semua salah najib! sbb dia la banglasia wujud di malaysia ni..!!! shit u najib.. also obe!

    ReplyDelete
  8. Anwar lanjio

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko dok kutuk2 anwar... ko lebih rela bangla menakluk mlysia? bangla lg ramai gay la bodoh!

      Delete
    2. kesian...ni mesti dh penah kene ngan bangla ni....

      Delete
    3. aku pun penah diperkosa oleh bangla...korang x kesian kt aku ke? ni semua salah najib... -BOBO MIG-

      Delete
  9. mohon negara india import untuk filem bollywood bergaduh atas bumbung ketika kelajuan maksima

    ReplyDelete
    Replies
    1. bintang filem telugu diutamakan...sbb diorang tumbuk bleh pecah dinding

      Delete
  10. Wow, wow.. jentotak boleh buat willie dalam filem tamil!

    ReplyDelete
  11. kereta api yang dijanjikan pakatan!undi pas masuk syurga!

    ReplyDelete
  12. "jangan gaduh sesama melayu" ujar penjihad melayu sambil menikam nombor ekor ditemani awek blonde meleis memakai baju I LOVE PM..

    ReplyDelete
  13. ketuanan melayu mesti dipertahankan.. kata najib sambil rosmah makan karipap..

    ReplyDelete
  14. Cina mesti di bunuh..hidup melayu..hidup rosmah

    ReplyDelete
    Replies
    1. macai butthurt detected...

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails