Thursday, 10 November 2011

Serius - Ye Ke Gambar #TahiTwitter Aku Photoshop


Nah

Gambar seorang wanita bermain dengan BB yang aku post pagi tadi menimbulkan kemarahan tanpa sebab. I dont get it. Here are some of the comments received.




Sumber dari sini. Nama photographer
Adek Berry dan sindikasinya dipegang AFP dan Getty images.Diambil di JAKARTA 6 November lalu



Untuk gambar yang sama tetapi bersolusi tinggi sila follow LINK INI.

So you tell me if this is shopped of legit. I say legit. Kalau semayang jumaat pun ada orang duduk bawah pokok kelapa dalam perkarangan masjid tapi tak solat FARDU, apa yang nak dihairankan jika orang main BB ketika solat SUNAT.



225 comments:

  1. ayat terakhir sungguh sinis!dan padu!

    ReplyDelete
  2. Keempattttaaaxxx!!jilaka nombor tak best.

    ReplyDelete
  3. aku yang elite lagi power photoshop pun tahu ni ori. INDON kan orang ni. warna warni gini kat sana je.


    kalau tak tahu photoshop jangan komen la. NUB!

    ReplyDelete
  4. kejimaxxxx. i mean kelimaxxxxx. anyway, nicely said obe!

    ReplyDelete
  5. ketujukkkkkkkkkccccccccc
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    ReplyDelete
  6. bodoh !! nyata sangat photoshop. x payahlah nak tunujukkan link2 asal tu.

    ReplyDelete
  7. Bodoh punya anons... #irony
    ps: i would hit that.

    ReplyDelete
  8. Semua link yang kau bagi tu link dari orang kafir. Obviously ini adalah agenda Yahudi untuk menjatuhkan kita umat Islam!
    Kita bakar rumah dia, pukul mak dia!

    ReplyDelete
  9. keduabelazzzzzzzzzzzz aku yakin obe sengaja, mari bunuh obe woi inb4 gurauan bodoh tahi anjeng

    ReplyDelete
  10. @haxxor

    trolling?if yes is the answer,you fail.

    if no,sympathy on you.

    ReplyDelete
  11. AMIKKKKKK

    KAUUUUUUUUUUUU

    SIYALLLLLLLLLLLLLLLLL

    BODOHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

    PUNAYAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

    MELEISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

    ReplyDelete
  12. bangang obe bangang. please stop memalukan agama dengan post2 camni. yang dok support obe same bangang juga. akal dalam kote

    ReplyDelete
  13. alahai pasal gambar sekeping pon nak gaduh. korang tahu ke kenapa akak ni tak sembahyang. mana tahu air semayang dia dah terbatal ke ape ke. aiyooo nak gadoh ntah ape2~

    ReplyDelete
  14. Sangat sedih bila baca semua komen kat atas ni.. Seriously!

    ReplyDelete
  15. anon2 yang komen ni semua orang yg same ke? bodohnye komen disebalik anon ni. kan babi?

    ReplyDelete
  16. haters gonna hate
    anon, u troll!!!

    ReplyDelete
  17. @anonymous atas aku ni anak haram, obe tanya pendapat..yang kau bodoh macam anak gampang apa pasal?? cilakak punya orang...

    anyway, aku rasa gambar ni mmg real..

    ReplyDelete
  18. @anon 19:07

    kalau gitu,kalau dia tengah guna twitter,dia tweet:

    "oops,terkentut waktu solat.nak keluar,sesak.jadi duduk sini,main twitter kejap."

    mungkin,mungkin...

    ReplyDelete
  19. LAAAAST!

    eh possible ke last.

    LOL!!!

    anon2 ni sumer same. sumernya adalah obe!!

    kecuali aku.

    ReplyDelete
  20. ini bukan potoshop. tengok pic pun boleh taula bro kalau kau photographer. medium cahaya gelap dan terang berbeza k. belajar lagi.

    ReplyDelete
  21. kedua puluh tigaxxxxxxxxxxxxxx

    ReplyDelete
  22. ironinya, semua obe yang komen pakai anon ni dan termasuklah komen yang ni.
    hahahaha hail hail !

    ReplyDelete
  23. serbanistas wannabe10 November 2011 19:17

    kalau kat mekah ade org solat pegang n baca alquran...
    kat indon diorang bertweet plak...
    rotflol...
    just kidding...actually ni semua agenda yahudi freemason...

    ReplyDelete
  24. Ish kamu orang semua ni, buat malu orang Melayu/Islam je la. Bertekak pasal benda kecil macam ni.
    Saya sebagai Pengerusi Persatuan Photoshop Felda Ulu Penggeli mengesahkan bahawa gambar tersebu asli dan sohih.
    Tapi ayat yang paling penting sekali adalah;

    OBE KENAPA KAU HINA ISLAM?

    ReplyDelete
  25. dah solat maghrib ke blum.

    lpas solat boleh smbung komen yg ke-seratus.

    ReplyDelete
  26. OBE, NIAT KAU NAK HINA ISLAM KAN? NAK TENGOK UMATNYA BERBALAH KAN?

    ReplyDelete
  27. Is she a real woman to begin with?

    To Obe, it's not a perfect world out there. Pick on that. Hal-hal Islam, walaupun fake, tapi the slightest chance that it will turn out menghina pun, should be avoided.

    But then again, if you're thinking somewhere along 'controversy is good for business', then ... let's just hope you make the right choice ;-)

    ReplyDelete
  28. this is what we said the ugly truth
    before nak salahkan yahudi ker bagai, better kita lihat diri kita, muhasabah diri kita memandangkan originality of this picture tak boleh nak dipertikaikan keasliannya,
    stop gaduh, stay united, kuatkan ummah, lets see the brighter side, do we want this to happen in malaysia, apa yang obe buat just memberikan kita peringatan, bukan nak memburukkan melayu or islam. Open ur mind, dont be too conservative,

    p/s: my name is siddiq

    ReplyDelete
  29. serius x puas nak komen kat dalam ni walaupun dah lebih sepuluh komen aku post. sebagai serbanitas aku akan komen "obe babi yahudi".

    ReplyDelete
  30. @msiddiq1208 - POYO BETUL KAU NI. ANON2 SEMUA SETUJU TAK?

    ReplyDelete
  31. Kesian ko obe, ak rse readers ko ni 3 org je kot, tp dorang suke nak post smpi 10 kli.hahaha..org mcm ni yg ko carik ni kan obe, memeriahkan suasana di kala kesunyian.hahahha
    btw,

    Im yahudi.hhohohoh

    ReplyDelete
  32. gamba hanya sekeping gamba. gamba tak bodoh. yang fikir mcm2 pasal gamba ni yang bodo. tgk je dah la. nak pertikai jadah apa kambing oiii! yg gamba rosmah mansor pakai baju, beg, rantai gelang juta-juta tu, yang lipat pakai duit korang tu tak nak sungguh-sungguh pertikai pulak? dasar jahanam la puak-puak ni. makan taik banyak benar ni sampai penuh naik ke otak.

    ReplyDelete
  33. Keadaan ni macam kat luar masjid. lagipun kat Indon punyalah ramai Islam mana muat masjid. Perempuan ni tak boleh solat (peot) mesti dia tengah teman mak dia yang tak larat nak berjalan tengah solat kat sebelah dia tu.. lepas mak dia abis solat dia pimpin la mak dia jalan.. MasyaAllah baiknya hati dia nak temankan mak dia.. Berdosa nya fitnah orang.. MasyaAllah Ya Allah :'(

    ReplyDelete
  34. oh btw, aku adalah antara readers yang 3 orang tu. ;)

    ReplyDelete
  35. Dato’ Siti Nurhaliza sudah berapa dalam industri selama 16 tahun. Kerjayanya smooth saja, dan sehingga kini dia masih mengekalkan karismanya dan masih memegang takhta penyanyi paling popular dalam negara dan seorang legenda dalam pembikinan. Dari menyanyi, menghibur, mempunyai rangkaian perniagaan kosmetik sendiri kini mempunyai album Inggeris, kemunculan terbaru Siti ialah sebagai juri untuk Maharaja Lawak Mega yang bersiaran di Astro Warna malam semalam. Dalam entri ini kami tampilkan gambar-gambar Dato’ Siti Nurhaliza tahun demi tahun, semenjak dia menang Bintang HMI di RTM pada tahun 1995 sehingga ke tahun 2011.

    ReplyDelete
  36. taik ape anon kat atas ni. perangai macam anjing .

    ReplyDelete
  37. nampaknya yg nak gaduh2 neh sume melayu yg mengaku konon islam.... sabar bertenang....jgn bergaduh kita ada saluran yg betul utk mengadu...... kalau alam maya siapa pun boleh buat....

    ReplyDelete
  38. nicely said muroza
    perception...

    ReplyDelete
  39. fakkkkkkkkkkkk you'll

    ReplyDelete
  40. gamba tu xde unsur hina islam. post obe tu aku tak fikir nak hina Islam. sbb xda apa nak hina dan terhina kat situ. hanya org yg berfikiran hina dan suka menghina Islam je fikir gamba tu menghina Islam. memang dasar org yang suka menghina suka minta org pandang hina melalui tulisan hinanya. Allah bagi otak tak nak fikir, asyik nak fikir hinakan orang dan hinakan diri sendiri. alangkah hinanya kamu. makan taik sepoloh treler.

    ReplyDelete
  41. Anon SANGAT...!!
    sembang kat belakang boleh la WOIII..

    Esok lusa korang baca gak blog nih!!

    Owh lg satu. Sikit-sikit nak salahkan yahudi la, org tu la org ni la..

    Cuba salahkan diri sendiri dulu..

    ReplyDelete
  42. that's what she said?

    ReplyDelete
  43. ke-empat puluh lapan!!

    lek la obe.. dorang ni bebudak baru lepas belajar image editing; itu yang nak tunjuk kebodohan tu..

    ReplyDelete
  44. Nama Saya Ramos10 November 2011 19:48

    pdulik pe,
    ntah2 pempuan tu tengah baca surah kat BB dia.

    yang aku runsingkan skarang ni,
    dia solat tu nampak rambut,
    sah ke solat nampak aurat?
    runsing...runsing...

    ReplyDelete
  45. gambar ni memberi seribu makna, hanya orang photograph je faham, buat yang beri komen tu agak2 la sikit, wat dosa free je, (kalaulah nampak kn?)

    ReplyDelete
  46. orang photograph?

    ReplyDelete
  47. ish2..mcm2pendapat..ad kata yg obe slh..ada kata obe betul..pada himat saya..2 2 betul...mungkin ni cara ode nk sedarkan follower dia...pada saya mari lah sama2 kita berbaik sangka...mungkin wanita terbabit kurg waras ke...xkisah la ap2 pn..yg pasti kita berbaik sangka...kan senang mcm tu...xpyh la gaduh...lg kita gaduh, lagi malu kita sebab kita tunjuk yg kesatuan kita sebagai umat islam ni x kukuh...ini sekadar pandgn saya..kalau ada sesiapa yg tak setuju tu terpulang la...setiap org ada pandgnnya yang tersendiri....

    ReplyDelete
  48. obe nk korang sume bukak mate besa2..
    ini lah dunie skarang..

    korang sume jgn nk wat2 bute tak nampak islam2 kat sekeliling korang mcm mane?
    come on..

    ReplyDelete
  49. hahahaha.... cik tikah tgok gmbr tuh just fikir "oh, pompuan tuh x matang lagi". hehe..

    ReplyDelete
  50. heh, sikit2 cakap menghina islam. Nampaknya bagi meleis dan umat islam in general, diorang budget Allah ni mcm budak umur 3 tahun. Orang kutuk nama sikit terus melenting, padahal kalo betul pun obe menghina islam (entah celah mananya obe hina) just GTFO of this blog and never visit it again...

    ReplyDelete
  51. meluat betul dnag anon2 yang bagi alasan agenda yahudi, free mason bahkan bn umno. macam bahalol je kenyataan korang.

    ReplyDelete
  52. maybe mak dia call kot..

    ReplyDelete
  53. as usual
    :popcorn:

    ReplyDelete
  54. aku suke bace semua komen..kecuali satu ni -msiddiq1208 <---BAPAK POYO...wakkakakakakaaaxxxxx...

    ReplyDelete
  55. apa yg kecoh2 sgt ni.
    dah obe ckp org dlm tu solat SUNAT buat apa nak kecoh2.lantak org tulah nak tweet ke apa dah nama pun solat SUNAT.BUKAN SOLAT WAJIB.KALU WAJIB TU BARULAH NAK PERTIKAIKAN!!!!!!!!
    LG SATU KEPADA SEMUA ANON2 TU.DAH CUKUP SGT KE ILMU DI DADA TU SAMPAI DOK PERTIKAIKAN SEMUA PERKARA YG BERBANGKIT NI!!!!!ORG YG BOLEH PERTIKAIKAN CUMA ORG YG BETUL2 ARIF TTG AGAMA JE YG LEH NAK PERTIKAIKAN!!!JGN NAK BERLEBIH2 LAH PULAK.

    ReplyDelete
  56. It's funny how people throw stupid comments like that. Have you read ohtidak.com? It's honestly sickening!

    ReplyDelete
  57. @null
    zionist salah pasal semua ni, begitu juga freemason, xlupa ayah pin...aku bangkang kalau tak salah kan depa ni..

    Bahahahahahahaaha....

    ReplyDelete
  58. Obe ni mmg dari dulu dah.... kalau korang perasan... pasal islam ada je yg tak kena... kalau omputih dengan teori nya, sokong ajaa.... lapor jer kat jabatan agama pasal blog ni....

    ReplyDelete
  59. OBE ADALAH AGEN YAHUDI YG CUBA MEMPORAK PERANDAKAN UMAT ISLAM DI MALAYSIA!!
    LAPORAN POLIS AKAN DIBUAT DI BALAI POLIS CAWANGAN BUKIT AMAN ESOK DIKETUAI OLEH PEMUDA2 PERK0SA, PUKIDA SERTA BURITDA. SILA DATANG BERAMAI-RAMAI ESOK JAM 9.00 PAGI DI PERKARANGAN BALAI POLIS BUKIT AMAN.

    HIDUP MELAYU! HIDUP ISLAM! HUEHUE!

    ReplyDelete
  60. refilling soon.....

    ReplyDelete
  61. bila upload gambar orang kafir mempersendakan agama dorang sendiri kemain suka ye korang. bila kena pada agama sendiri masing-masing start jadi keyboard warrior.

    ReplyDelete
  62. obe bila dah xbole jawab dier akan delete commnt..kecut konek ke weh?bodo penakut..comment aku,ko delete..ko igt ak xtau..noob la obe..

    ReplyDelete
  63. ini bukan real...bukan photoshop juga...ini adalah illustrasi daripada pelukis yahudi yang terkenal di israel...eshmael shermon...afp dimiliki oleh beberapa ahli freemason yang berpangkat knight of the templar...sumber2 dari afp tidak boleh dipercayai...blogserius ditaja oleh syarikat automobil yahudi greenoranges....setiap satu komen anda menyumabangkan rm1 kepada ekonomi israel

    ReplyDelete
  64. I say it is legit obe?!! obvious sgt for them weyh...berak pon sepah..(*o*) v

    ReplyDelete
  65. apa ke dh hilang akal org2 yg komen kata benda2 mcm ni menjatuhkan islam.bg sy,tujuan penyebaran gambar ni lebih tepat sbg nk sedarkn org islam dimana ada jgk org yg nk amik tugas setan menjarakkn saf org yg solat.yg ms solat jumaat kt masjid negara tu saf jarak lebih dari sedepa xde plak org nk bising.padahal Nabi Muhammad S.A.W. berpesan “Luruskan saf-mu, kerana sesungguhnya meluruskan saf itu merupakan sebahagian dari kesempurnaan solat”. (Hadis Riwayat Muslim, no. 433) Dalam Riwayat yang lain, “Sesungguhnya meluruskan saf itu merupakan sebahagian dari mendirikan solat.” (Hadis Riwayat al-Bukhari & Muslim).haaa...ingt tu kwn2.
    p/s: xpsl2 aku jd Ustazah Pilihan hari ni

    ReplyDelete
  66. seriously; kekadang kat 4Chan and Reddit aku x pernah baca komen sebodoh di blog serius. which i think lots of anon in Blog serius uses the net samada bukak blog obe, baca email ataupun download porn. l o l

    ReplyDelete
  67. hehehhe for i seriusly thought it is photoshop.. i am no photographer nor a photoshop geek.. juz for me perbuatan minah itu tak logik... n selalunya benda tak logik tu photoshop... soo tq laa utk menyedarkan aku hahahah.. its my bad keke sorry.. no offence OBE k!

    btw perbuatan dia tetap tak sopan bangat!

    ReplyDelete
  68. aku tgk ok je gamba tu sme.. takde ape yg salah pon.. solat sunat kan.. at least die nak gak join duduk kat situ... ape yg hina islam nye pulak gamba tu... die lg bagus la dari aku yg langsung tanak join solat sunat tu... pikirla yg baik2 ye... :).. tgk diri sendiri dulu baru boleh tgk kesalahan org lain...

    ReplyDelete
  69. Ahahaha..t'gelak gua baca komen2 entry ni. Paling ramai yg mencarut2 maki hamun segala..tp guna anonymous. Nape?

    Pape pun, gua sokong obe pada perenggan bwh skali tuh. Ade la tu termakan hati. Bhahaha.

    Hail obe!!

    ReplyDelete
  70. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  71. Wake up la people! Sampai bile korang nk menolak fakta? Aku x rase obe menghina agame pon. Cube tengok dari segi positif sket, knape minah tu boleh buat camtu time tgh semayang? knape korang x marah die? kenape marah org yg menyebar kan plak? bile ade fakta = fotoshop. yg cakap tu hebat sgt ke fotoshop? thap dewa? baek ko fotoshop sume bende. Xyh tangkap gmba. edit je gamba yang ade jadi mcm ape yang ko nak. WTF! Obe, keep posting this kind of post, so they know how the real world act. p/s - x tahan tgk orang komen tanpe pikir dan ilmu dan mengkritik secare melulu dan bodoh.

    ReplyDelete
  72. assalam..
    pikir la positif, agaknye wuduk dia terbatal ke..then dia bukak tudung n lepak2 je kat situ smentara tggu jemaah lain siap smayang..kalo dia kua terus dr saf, ganggu jemaah lain lak..

    atau mungkin juga dia mazhab lain, yg mana rambut x dikira aurat..

    utk pengetahuan org islam yg cuma islam pd nama, aku nk bgtau sikit, bahawa nabi pernah solat sambil mendukung cucu..ade beberapa perbuatan dibolehkan didalam solat, perkara ini diterangkan dlm buku kat msia..kemudian buku itu diharam oleh kementerian kerana anggap ia blh menyesatkan..sdangkan kementerian yg x tahu hukum..sian penulis buku tu,,.buku tersebut "perkara pelik dalam solat"

    ReplyDelete
  73. assalam..
    pikir la positif, agaknye wuduk dia terbatal ke..then dia bukak tudung n lepak2 je kat situ smentara tggu jemaah lain siap smayang..kalo dia kua terus dr saf, ganggu jemaah lain lak..

    atau mungkin juga dia mazhab lain, yg mana rambut x dikira aurat..

    utk pengetahuan org islam yg cuma islam pd nama, aku nk bgtau sikit, bahawa nabi pernah solat sambil mendukung cucu..ade beberapa perbuatan dibolehkan didalam solat, perkara ini diterangkan dlm buku kat msia..kemudian buku itu diharam oleh kementerian kerana anggap ia blh menyesatkan..sdangkan kementerian yg x tahu hukum..sian penulis buku tu,,.buku tersebut "perkara pelik dalam solat"

    ReplyDelete
  74. assalam..
    pikir la positif, agaknye wuduk dia terbatal ke..then dia bukak tudung n lepak2 je kat situ smentara tggu jemaah lain siap smayang..kalo dia kua terus dr saf, ganggu jemaah lain lak..

    atau mungkin juga dia mazhab lain, yg mana rambut x dikira aurat..

    utk pengetahuan org islam yg cuma islam pd nama, aku nk bgtau sikit, bahawa nabi pernah solat sambil mendukung cucu..ade beberapa perbuatan dibolehkan didalam solat, perkara ini diterangkan dlm buku kat msia..kemudian buku itu diharam oleh kementerian kerana anggap ia blh menyesatkan..sdangkan kementerian yg x tahu hukum..sian penulis buku tu,,.buku tersebut "perkara pelik dalam solat"

    ReplyDelete
  75. Pada Anon2 yg ckp ini gbr Photochop entah2 x pernah pun dlm seumur hidup install dan bukak photochop hahahahahahahahahahahahahahahahaahahaahahahahahhaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahaahahahahaahahahahahahahahaahhaaha

    ReplyDelete
  76. INI YAHUDI! PUKUL MAK DIA!

    ReplyDelete
  77. ala.. rilek sudah...
    NTAH2 die da install software quran dalam BB die.. mane ko tau

    ReplyDelete
  78. bes dowh tengok komen cam sial. haha. trolling2, sarcasm in the air. smells fresh, fresh from the oven

    ReplyDelete
  79. Kesian Obe~ x psal2 kne... aq bkan nak menangkan obe, tp aq rase obe pn x taw kesahihannye n rasenye bukan obe photoshop klu ye pon... bnyak lagi keje obe.. desgn blog ke.. maybe minah ni mualaf, bru nak blaja... die ltak panduan dlm BB tu ke~ die pn nak taw gak ape kite bace mase sujud... bkan hentam promo.. think +ve, die bukannye kaco pn, x geletek pon org sebelah... klu ppuan ni btul2 nak hina , die x pkai camtu.. tengok kaki pon x dedah..

    ReplyDelete
  80. Salam semua,
    Banyak sangat komen malas nak baca. Tapi nak gtau gak la. Korang suma nie agak jahil gak kan?

    Menda nie, ada berlaku kat dunia. Tang gambaq tue aku xtau la betul ke tak tapi siapa yg cakap photohop, confirm sila fikir balik.

    Pengalaman aku sendiri, depan Kaabah, masa solat Maghrib, sujud akhir, org angkat telefon dan jawab. ~SOLAT, SOLAT~ kalau x silap aku. Mazhablain mana kuat detail sangat pasal solat> Mazhab kita aje.
    Mgkin apa yg Obe tulis nie boleh menimbulkan isu, tapi xmustahil berlaku, sebab mmg pernah berlaku.
    Yg pelik ialah mereka2 yg x menyelidik dan trus menembak2. Maaflah kalau saya silap, saya pun x la alim sangat nak menjatuh hukum dan cakap orang bodoh. Indonesia lagi banyak mazhab dari Malaysia. Fikir2kan.

    Salam.

    ReplyDelete
  81. It is all Adek Berry's fault?

    ReplyDelete
  82. obepig nokharommmm

    ReplyDelete
  83. Kepada Bangsa Melayu Bodoh,

    Korang tak payah menyalak2 bodoh disini la. Kalua mau komen pasal gambar komen dulu gambar PM kita berbodyguard di Kaabah. Bukankah tetamu Allah sepatutnya sama taraf semasa di rumah Allah. Kalau di luar kamu PM tapi dlm BAITULLAH taraf umat manusia sama je. Jadi apajadahnya kerajaan Arab saudi memberi layanan VVVVVVVVIP pada ketua negara ketika di Baitullah?

    Ok melayu bangang boleh maki saya kalau suka. Babai.

    ReplyDelete
  84. anon 22:26

    problem?

    ReplyDelete
  85. ke LAPAN PULUH EMPAXXXX

    ReplyDelete
  86. jangan explain la obe..baru best baca komen2 keybod warrior..

    ReplyDelete
  87. EQUILIBRIUM PENCACAI POLITIKUS YANG BERASAL DARI ISRAEL! PUKUL MAK DIA!

    ReplyDelete
  88. i demand obe change setting hanya registered guna gmail sja boleh komen.


    me hate anon deliver.

    ReplyDelete
  89. SERONOK TENGOK KORANG BERGADUH....NAMPAKNYA AGENDA FREEMASON AKU BERJAYA!!! HAIL ILLUMINATI!

    ReplyDelete
  90. agama Islam tak salah. yg salah penganutnya yg membuat kemungkaran. aib?tahu pula tentang aib. buat benda mungkar tak ingat aib. bodoh

    ReplyDelete
  91. kalu dah getty image takkan laa photoshop...

    ReplyDelete
  92. oh oh .....ke seratus lime puluh lapanXXXXX!!!!

    ReplyDelete
  93. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  94. lor... sbb gmbr je??? bersangka baik sudah..x perlu maki2.. itu menunjukkn mentaliti kita blom kuat.. toksah la babitkn ibu bapa ni.. mengarut la.. hmm... mungkin kita boleh mengambil iktibar dari gmbr tu.. kita ni pon bukannya baik sgt.. sama2 la muhasabah..

    ReplyDelete
  95. grafreak butthurt sebab xkreatif nak troll...sebenarnya grafreak adalah salah seorang penyokong freemason yang tidak kreatif dan tidak memahami tentang humor...why so serious? nak kena pukul?

    ReplyDelete
  96. apala, nampak sangat jeles kat obe sbb blog dia ramai orang datang, tau la melayu, tak yah la tunjuk perasaan hasad dengki tu, kalau dia tak pos pasal gambar tu, memang gmbar tu ada dah dalam the atlantic.com, kat situ lagi ramai orang kafir baca, kat sni melayu je, kurang2 amik yang baik, jangan bertweet2 semasa solat..Noob meleis

    ReplyDelete
  97. Blog Serius frequent reader10 November 2011 23:32

    we malaysian have this mentality that we can ONLY and ONLY see and believe wat is beautiful wat is right....we CANNOT accept the fact that we all have weaknesses and at times we have to accept the fact that certain things are fact of life and you could not deny and hide it from the truth...

    im not a muslim but there are a lot of cases where some of them took lightly of prayer and religion..for example in Shah Alam, friday prayer....time yg tgh di masjid semua tu..ade je yang tgh melepak di kedai mamak, fast food restaurant (the guys)...buat2 tak tau or dah jd mahzab lain? tak caye? datang je...padahal masjid shah alam tu besar je dn slalu keluar pos kad....is reality not some photoshop gimic...

    nak add on? time puasa...the best time to see drive through pack and jam during the day time...i x need to mention names or anything here...come and see for yourself and you know who floods the drive through..tanpa segan silu cermin tak tilted gelap...

    Not all religion is perfect and not all are bad..is just we just need to be open minded and accept the fact that there are people like that within our society that spoils the name and image of the religion itself..is up to us who believe religion is the righteous way of life to lead those black sheep back or those sinners kembali ke jalan yang benar...jgn dok maki maki tp kerja tak jalan...

    I wonder why the anon and start bashing up mr obe...if you really some1 that stands up for wat is right..met him up and confront him directly...u just making him richer by visiting his blog everyday and bashing him up...he earns fast cash by your stupidity and short sighted comments..but hey is good for him..if you dont like his blog dont read leave him...there are thousand of blogs who writes even worst den him...i bet hes laughing his ass out at those anons...

    ReplyDelete
  98. u effing Meleis shud grow a brain, wait u can't, brains bwh lori sbb asyik merempit @_@

    Btw This is actually a PSA calling all muslims to pray and not BB. so hard 2 understand???
    u cant accept that there are fucked up muslims all over? are all muslims holy and flaunt their serban like a biatch?

    let's say this was done by a hindu in a temple, u wud all laugh ur asses off right... mmg SOHAI supersaiya 4!!

    ReplyDelete
  99. ade orang gaduh..nak join nak join.

    ReplyDelete
  100. blogserius frequent reader ni lg sorg...serius tak bertempat...orang nak baca seronok2, dia nak tunjuk bijak...point yang kau kemukakan tu semua orang dah tau lah, dah cliche, xpayah nak explain byk kali...open minded konon...kita kena biarkan org bersuara dlm segi apa pun, xkisah nak ckp apa...mcm tu barulah umat melayu otak bergerak sikit...ni apa pun xboleh ckp, duk diam lama2 jadi bodoh mcm anda

    ReplyDelete
  101. apa bende skali pn cerita di sebalik kisah gambar ni. kita yg x tau menahu xya la nk kecoh2. korg sume ckp pn ckp xbertapis. nk ckp korg bagus sgt agama ni tp bahasa tu mcm haram xgne jgk. xya nk salahkan org sgt. diri sendiri pn belum tentu solat ckup 5 waktu. :)

    ReplyDelete
  102. FITRAHNYA, MELAYU ITU ADALAH BABI YANG NYATA

    ReplyDelete
  103. AHH...THIS IS MESSED UP...F*CK YOU ALL! F*CK THIS BLOG! F*CK SEMUA DI ATAS! SEMUA NAK TUNJUK PANDAI, OBE GAK KAYA, BOLEH TUKAR KERETA, BOLEH PAKAI UNIFI TOP SPEED, BOLEH PAKAI SMARTPHONE DIPERBUAT DARI EMAS DAN ADMANTIUM...AKU PUN NAK KAYA, BAIK AKU JOIN MLM, BOLEH KAYA MACAM OBE, MALAH LEBIH KAYA DARI ABDUL WAHAB DAN ABDUL WAHUB

    ReplyDelete
  104. sumer commenters yg rage ialah org2 yg x dpt terima betapa jahilnya meleis zaman skg. meleis bodoh.drpd menyalak kat sini baik bagi ceramah kat muslim2 meleis jahiliah kat luar tu lg bgs. .bodoh seribu kali bodoh.

    ReplyDelete
  105. @anon 23:51

    blog obe ni ups dia, orang dapat melepaskan tensen dgn sarcasm, sindirian, kutukan etc etc, sebab tuan punya blog pun lbh kurang jerr. tu yg hangat tu. cube tibe2 nak seronok2 cmni kt blog lain, tak dapeknyer.

    eh jap, tp aku bukan berkata makna seronok2 ni seronok2 mempermainkan agama, tapi seronok melihat perangai org yg melepaskan tekanan di alam maya, padahal di alam realiti, mungkin seorang manusia yg duduk diam dan membuat hal sndiri.

    ReplyDelete
  106. welcome to bangang bangang komen territory... blogserius dah jadi blog sampah. owner dan anon satu kapla. including me. hahahhhhhh. reply to your own post? ye dak obe????

    ReplyDelete
  107. salam........ aku selalu design n edit gambar sbb aku graphic designer... nope, aku bkn nk cerita pasal keje aku... tp aku nk terangkn, aku confident gmbr ni BUKAN EDIT.. bg korg yg x pernah atau edit gmbr, korg akn rasa ssh nk buat overlapping gambar mcm tu... klu org tu terer skali pn, akn nmpk cacat cela nya... tp bg aku ni gmbar real... titik noktah.. tq...

    ReplyDelete
  108. anon 00:10

    baik cikgu. trolol. esok ambik form masuk masterchief yah!

    ReplyDelete
  109. anon 0008 is right...bosan kerja?, balik rumah boleh datang sini ckp apa2 pun even xde kena mgena dgn post...dan komen anda pasti direspon oleh sesiapa saja...this is life...kalau keluar jmp kawan2 ckp perkara2 seperti di atas pasti xmenarik...xbyk respon..xramai pendengar@pembaca...bosan..

    obe, aku dah promote ni aku nak 10% dari profit

    ReplyDelete
  110. graphic designer boleh bunuh diri lah...xlama lagi kerja2 anda akan diambil alih oleh automated computerized software...pakai fuzzy logic...pergi terjun kb mall please, atau tukar ke bidang peragaan

    ReplyDelete
  111. popcorn timeeeee.

    ReplyDelete
  112. Orang kita cepat melatah.... byk yg mustahil kat dunia ni..

    ReplyDelete
  113. mmg ade je org kdg2 msej kt dlm msjid, pdahal kiri kanan tgh solat 'sunat'.... klu fardhu xpnah lak ak npk...

    ReplyDelete
  114. positif dia kentut!! maka perlu dikhabarkan pada semua. kelakar nih!! apa lagi, dia tweet lah.

    ReplyDelete
  115. can i still has popcorn please???

    ReplyDelete
  116. seriously,aku masih tak paham nape pompuan tuh bley ada kat tengah tengah tu,sebabnya tgk die dressing,mmg cam bukan nak semayang..sebabnya cam tak nampak ada anak tudung etc untuk cover aurat dia..and aku pun tak paham kat mana yang hina Islam nya?minah tuh pegang najis ke bende bende haram ke tgh orang duk solat,dia ada jerit "aku hina islam ke?".and yang serbanistas amik serious sangat tuh apsal dah tuh,aku tau ni blogserius,tp kandungan die serious shit jer la..

    ReplyDelete
  117. efdee..
    Kalau x silap kat indonesia... Diorg punya telekung mcm tudung je.. Sumtimes saf perempuan bole nmpk saf lelaki..

    ReplyDelete
  118. oitttt minah tu askar laaa... tgh usya2 terorisssss

    ReplyDelete
  119. @anon 23.51

    nak bergerak minda? open minded? kena tegur terus marah rage super saiya 4 obe babi puki dan sewaktu dengannya? grow up?

    nak coment pakai otaklah kawan...ini tak..tgk sekali terus hentam ni tak betul ni tak betul..nak jadi org hebat pakai otak bukan pakai kepala buts...cuba baca abis tgk link den coment...tak yah rage sgt..mugkn itu satu kebenaran...spy kite tak masuk golongan tu jugak? atau nak join sekaki?

    biarlah org nak coment cliche ke..as quoted by u - kita kena biarkan org bersuara dlm segi apa pun, xkisah nak ckp apa...mcm tu barulah umat melayu otak bergerak sikit...ni apa pun xboleh ckp, duk diam lama2 jadi bodoh mcm anda

    sapa yang bodo sekarang?

    ReplyDelete
  120. @grafreak lancau mak bapak lu anjing pelacur. perasan mengaku photoshop otai. ..i.. @_@ ..i.. tu mmg gambar photoshop laa bangang. perasan otai padahal keje takat budak tadika laa lu hanjing. butuh mak bapak lu laa. gua kalu jumpa lu gua ckp gua tumbuk muka luu bunuh pun wa sanggup. ... ckp dlm internet boleh laa. lai jumpa depan2 anjing.

    ReplyDelete
  121. hoi obepig!
    da la jahil!bangang lak tu!
    g belaja lgi la bebal.
    bnyk sngat makan babi,tu sbb ko "can't get it"
    perangai babi mcm ko nie nak jdi nakhoda kapal rumah tangga??mmang hancur lebur laa..dpt ank sok,silap2 ank ko ko warnakan ikut kaler yahudi!!!!
    da la jahil,bodoh sombong lak tu.BANGANG

    ReplyDelete
  122. MELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABIMELAYUBABI

    ReplyDelete
  123. yang korang comment mencarut2 ni layak ke ngaku islam?

    kalau obe salah, kita seharusnya mendoakan dia supaya ke jalan lurus bukan mencaci.

    ReplyDelete
  124. Agaknya kalau Obe post post bdak2 uitm kat shah alam tu lepak kedai mamak time sembahyang jumaat pon korang cakap edit photoshop.

    ReplyDelete
  125. kalau obe post gamba sendiri tgh blogging time smayang jumaat pun korang cakap chop ye dak? obe tlg jgn fitnah diri sendiri

    ReplyDelete
  126. @azza aziz

    thanks for info,tapikan..cam tudung pun mesti mau cover aurat kan?syarat sah solat tuh..ehehe..

    btw di"kedaifoto"kan?..miahahaha..AFP pun suka wat keje camtuh ke..sian Adek Berry..penat die amik gambo..

    #Tahukah anda Adek Berry sebenarnya seorang perempuan!

    ReplyDelete
  127. Salam brothers and sisters,

    Reading through all your comments, I truly ashamed being as a Muslim by seeing all of you acting like this. Suka mencarut tak tentu pasal, sesama Melayu pulak tu.

    Come one everyone, open your eyes and grow up. Be rational and control your anger. I feel very upset the responses came from all of you.

    Korang tau kan if you are pointing someone by saying harsh words to others, eventually it will goes back to you.

    No wonder I see everyone is confused of our religion. Cuba kalau korang go back to basic, read and hayati makna2 Al-Quran, the only source dan pembimbing ke jalan di dunia dan akhirat.

    In this case, you don't have to be mad and angry by posting such this. Tak salah kalau nak tegur tapi tegur la secara baik. Tak perlula nak keluarkan kata2 kesat, at the same time you're not respecting the blogger and you yourself as a Muslim. What would other people aka outsiders read all such comments like this? I'm not gonna let myself be humiliated, isn't it?

    Be gentleman and said wisely. If you're acting like this, this will not lead to peace and harmony among Muslims in our country.

    ReplyDelete
  128. Ini semua adalah konspirasi Yahudi dan Nasrani yang sememangnya kita tahu mereka-mereka ini sentiasa cemburukan kejayaan ummah melayu isele kita ini...

    ReplyDelete
  129. obe is the genius in this case. he stay silent and know that he is the right. the people that being anonymous who keep comments harshly is/are a coward, immature and impulsive bast*** to hiding behind the name "ANONYMOUS" while he smiling seeing others fighting for something to fight for. Who the Jews-like now?

    ReplyDelete
  130. Hanya Allah yg tahu niat sebenar Obe post gmbr ni.wallahualam..

    ReplyDelete
  131. Ayuhlah para pejuang Isele sekalian kita mencerca obefiend dengan penuh tawaddhu'... Moga-moga kita semua bakal beroleh balasan apa yang dijanjikan (bidadari-bidadari telanjang untuk ditala di tebing sungai yang mengalirkan arak yang lezat rasanya)

    ReplyDelete
  132. kenapa futurama dh x tayang kt msia?

    ReplyDelete
  133. fuck u zack :)

    LOL obe chillax je baca komen smbil minum milo tabur.

    ReplyDelete
  134. Michael Schumacher semalam menafikan bahawa beliau telah mengadakan perbincangan dengan Mercedes bagi melanjutkan kontraknya sehingga musim depan.

    “Menurut sesetengah wartawan, ya” kata juara Formula Satu tujuh kali, yang membuat penampilan semula musim lepas pada usia 41 tahun dan selepas berehat selama tiga tahun, memberitahu wartawan pada Grand Prix Abu Dhabi.

    “Kenyataannya, tidak.

    “Saya memerlukan sedikit masa lagi untuk memikirkan tentang diri saya dan apa yang ada di hadapan kita serta sedikit input untuk melihat sama ada itu yang saya inginkan atau bukan.”

    Mercedes sebelum ini telah mengumumkan rakan sepasukan Schumacher, Nico Rosberg telah bersetuju untuk terus bersama pasukan itu sehingga 2013

    ReplyDelete
  135. Looking at the photo mcm sebuah advert for handphone je... Cara dia pose and who took that picture? Mcm deliberately je... Tee hee

    ReplyDelete
  136. MELAYU SUMA BODOH!!
    THEY LOVE TO EAT SHIT!THAT'S Y THEY R MORON!!!

    SHIT MALAY.GO BACK TO INDON!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  137. mungkin wanita ni terbatal wuduk, nak keluar tak boleh, so dia baca @ dengar quran dr hp dia.... tengok, dua2 tangan guna utk pgg hp...

    soal bukak aurat plak, ini kan kawasan ppuan, selalunya xd lelaki

    maka org yg ambil gambar n sebarkan ni la yg menanggung dosa... menyebabkan org lain, memfitnah n berburuk sangka antara satu sama lain..

    bersangka baik itu lebih baik.

    ReplyDelete
  138. hahaha so funny la u guys..
    rilex la be professional. nk kondem org pun as a professional la. even aku sendiri pun kadang2 angin ngan obe.but not bout what he's trolling but jus about how he manage the trol. but i'm okay.coz i respect him.this is his profession. keje dia la buat pe korg sume sibuk nak maki2.pastu obe maki sket trus bising la tu sume..
    bak kate Don Corleone (tak tau la korg kenal ke tak) "But you don't ask with respect. You don't offer friendship."
    simple je kan.respect each other is easy. takkan nak tunggu obe maki sekor2 mcm aidid muaddib kot? kahkahkah
    come on guyss
    You have to come in on a professional level to make it, otherwise you just can't get into rap.

    ReplyDelete
  139. hey anon di atas...don corleone tak pernah ckp macam tu..kau igt kami tak tengok godfather?...tu ayat don calzone, kegemaran dia makan karipap besar kat kedai pizza...ayat tu keluar time dia tgh order karipap...

    ini lagi sorang, masih tak reti reti what's the point of this all comments...actually no...xde point apa pun, ini menunjukkan tanda2 manusia telah bosan dengan internet...kalau tgk any komen kat youtube or forum, semua orang pun dah menunjukkan tanda2 kebosanan...ini kerana internet ciptaan yahudi, yahudi adalah umat yang paling membosankan pada zaman moden ini...kaum yang paling tidak membosankan adalah african american, anglo-chinese, latino dan juga melayu indonesia

    ReplyDelete
  140. ini bugima...sapa sakit bontot skrg?

    ReplyDelete
  141. Ratu Venezuela Ivian Sarcos, 22, dimahkota-kan sebagai Ratu Dunia 2011 kelmarin dalam pertandingan akhir penuh gilang-gemilang di London, bandar asal pertandingan yang kini memasuki tahun ke-60nya.

    Memakai gaun merah jambu bertatahkan batu permata dengan ropol kembang dari paras pinggang, beliau tergamam dan menutup muka dengan tangannya ketika diumumkan sebagai pemenang.
    “Saya berasakan seperti wanita tercantik di dunia.
    “Saya sungguh gembira dan ingin menjerit, menangis, berdiri tegak dan tersenyum, alangkah banyaknya perasaan,” katanya.
    “Saya amat gembira bagi saat dan peluang ini serta untuk kemenangan ini, selain sungguh bersyukur dengan kehidupan saya.”
    Sarcos, yang dibesarkan rahib wanita di rumah anak yatim selepas kematian ibu bapa pada usia lapan tahun, memiliki sarjana sumber manusia dan bekerja untuk sebuah syarikat penyiaran.
    Ratu Dunia tahun lepas, Alexandria Mills dari Amerika Syarikat, menanggalkan mahkota berkilauannya dan meletakkannya ke atas kepala penggantinya ketika Sarcos duduk penuh teruja di atas takhta perak bergemerlapan.

    Ratu Filipina Gwendoline Ruais telah dinamakan sebagai naib juara, sementara Ratu Puerto Rico Amanda Perez muncul di tempat ketiga.
    Kira-kira 113 ratu cantik dari Albania hingga ke Zimbabwe telah mengambil tempat di atas pentas di auditorium Earls Court Two di barat London, dalam pertandingan yang turut disiarkan secara langsung kepada lebih satu bilion penonton di 150 negara.
    Kira-kira 50 pejuang hak wanita berkumpul di luar, menunjukkan papan tanda berbunyi ‘Bantahan tidak akan mencapai kedamaian dunia’, ‘Menjadi seorang wanita bukannya satu pertandingan’ dan ‘Fahaman seksis adalah sangat hodoh’.
    Sebahagiannya merupakan golongan veteran bantahan pertandingan akhir Miss World 1970, di mana telur busuk dilempar ke atas pentas semasa demonstrasi.
    Beribu-ribu peminat di dalam, kebanyakannya berpakaian menarik, menjerit, melambaikan bendera dan melaungkan nama peserta kegemaran mereka.

    Pusingan mendapatkan markah telah diadakan sepanjang dua minggu lepas semasa lawatan peserta ke Britain, dengan keputusan dinyatakan di atas pentas dan peserta 15 utama melalui peringkat separuh akhir.
    Meskipun kecantikan masih objektif utama pertandingan, kebijaksanaan, kemahiran dan pendapat yang baik juga berperanan penting.
    Majoriti peserta tahun ini memiliki ijazah dan boleh bertutur sekurang-kurangnya tiga bahasa.
    Ratu Venezuela telah mengungguli carta peringkat temu bual; Ratu Republik Dominica Marianly Tejada Burgos dinamakan juara sukan; peserta kegemaran tuan rumah Ratu England Alize Lily Mounter memenangi kecantikan pantai dan pertandingan pakaian renang klasik, sementara Ratu Kazakhstan Zhanna Zhumaliyeva dinamakan sebagai model utama.
    Penonton ditayangkan dengan beberapa klip pusingan bakat di mana peserta menyanyi, menari dan membuat persembahan piano, dengan kemenangan dirangkul Ratu Chile Gabriela Pulgar Luco.

    Ratu Ghana Stephanie Karikari dan Ratu Indonesia Astrid Yunadi sama-sama memenangi pertandingan kecantikan dengan tujuan, di mana peserta akan terlibat dalam projek kebajikan.
    Dengan skor yang dikumpulkan, Ratu Puerto Rico telah mendahului carta, mengatasi Ratu Venezuela, Ratu Filipina, Ratu Ukraine dan Ratu Scotland.

    Program amal pertandingan itu, ditubuhkan 40 tahun lepas, telah mengumpul sejumlah AS$800 juta hingga ke hari ini.
    Kemenangan Sarcos bermakna Venezuela kini mendahului carta kemenangan selama ini dengan enam kemenangan, mengenepikan India dan Amerika Syarikat.
    “Kemenangan amat bermakna kepada saya dan saya berharap akan mengambil peluang ini untuk menjadi pemenang dalam bentuk yang lebih produktif,” kata Ratu World ke-61 itu.
    “Saya ingin membantu orang yang memerlukan, mereka seperti saya.
    “Saya anak yatim piatu, saya juga ingin membantu golongan tua dan remaja yang bermasalah, seramai yang mungkin,” ujarnya.

    Bekas peserta termasuklah aktres AS pemenang Oscar Halle Berry yang menjadi finalis 1986 dan Ratu Dunia 1994 Aishwarya Rai, bintang filem India.

    ReplyDelete
  142. dia uzur kot...tapi takut duduk rumah sorang2...haha

    ReplyDelete
  143. see..ananymous.. klaka la..cite cam pakar kan? makan karipap kat kedai pizza konon. ko faham tak faham? nampak sgt tak tau.jng jadi bodoh sombong kwn.
    ayat tu first godfather. first scene lagi. time time anak dia kawen. first scene ceramah don corleone pun ko dah lupa.lain tak yah cite

    ReplyDelete
  144. biarlah obe nak post apa pun. apa korang susah? dia tetap bijak bagi aku, he's like a father to me...mengajar aku erti kehidupan dari entry2 blog dia....korang semua boleh blah!, f*ck you all, tolong berambus dari blog ini, blog ini akan ditutup kerana terlalu banyak komen yang berbau macam pepet...ini arahan dari ayahanda obe

    ReplyDelete
  145. obe , kalo ak jd ko , ak cari sorg2 yg pndai2 bg komen kate photoshop tu , ak ckp dpn2 muke die LOOSER! hell plz !

    btw , og yg coment cm bijak pndai tu , ak rase photoshop punye software pon die xde . or xpnah bukak pon .

    for no reason org nk photoshop gmbr tu . len la photoshp gmbar rosmah ke , najib ke , logik ar .

    hidop OBE ! yeah !

    ReplyDelete
  146. dalam waktu yang sama... lu adalah seorang yang sinis..power!

    ReplyDelete
  147. macam-macam orang zaman skrg ni,aish~

    ReplyDelete
  148. WELL SAID OBE!!! GUA SALUTE YOU!!!

    ReplyDelete
  149. skang ni org yg amik gmbr mokcik ni pn samer tak semayang. org lain sebok semayang, yg sorang sebok amek gambor, yg sorang sebok ngan tepon. yg amek gambor tu la yg paling bahlol skali aku raser sbb nyebok jg celah kain org padahal diri sendiri pon mcm sial. yg post or sebar2 kan gambar ni lagi la mcm haram termasuk si obe ni pon bahalol. sekian.

    ReplyDelete
  150. aku rasa xde salah dgn pic nie....ape yang korg gaduh sgt nie...ni totally bukan photoshop maa...its real...

    p/s:moralnye org solat jgn sibuk nk sms or amik gambar...

    ReplyDelete
  151. Ala,mana le nak tahu.Kot-kot dia datang nak solat,tengah ready nak solat,period datang mengejut pulak.Nak keluar tak boleh dah.Tunggu je lah semua setel.Hahahahaa...

    Tengah sibuk BB membe lah tu.

    "Aku period siottt"

    Tak pun,buka BB,check kalendar.

    ReplyDelete
  152. yeeessss aku yg ke seratus lima puluh tigaxxxxxxxxxxxxx...

    kalo ko zooomm dekat2 kt bb jemaah tu ko nampak die taip "666"...haaaaaa sah2 la nih semua agenda illuminati lounge Palotakomanadephotoshop,England pnyer kijer....

    idop obe.....ko post lg byk2 gambor mcm tuh...bior diorg butthurt...kah3....aku ske tgk org butthurt nih....

    to all anon serbanitast,haters,butthurters...."go fap yurself"

    p/s- jews n illuminati create the internet....

    ReplyDelete
  153. Kepada anon 11 November 2011 09:01, mungkin ko x pernah gi ceramah agama atau lihat Pilgrimage to Mecca di saluran Discovery atau National Geography. Ko pernah ke melihat camne jurukamera merakam dan wat dokumentari di tanah suci? X tertanya ke apa mereka wat disana? Nak wat haji atau nak wat dokumentari? Ini diperjelas kan MEREKA datang buat wat dokumentari, bukan dtg untuk haji. Ustaz mengata kan tidak berdosa buat dokumentari kerana untuk buat kerja, bukan niat untuk wat Haji. Tetapi make sure haji tu dilaksana kan di pada masa akan datang. Kerana menunaikan haji mesti 100% ikhlas. So aku percaya jurukamera (indon?) tu dtg untuk mengambil gambar musim haji. So die bukan berdosa pun. Aku tengok Obe pun bukan bersalah pun post benda ni. Kalo kafir post pic ni ada korang nak panggil Kafirpig? Be rational not emotional when posting, read before posting. Pasal makcik tu gi bb tweet aku no komen, nampak niat die untuk haji xde.
    Aku pembaca tegar blog ni, tapi xnak tunjuk nama aku sebab ramai sgt emo disini nanti tuduh aku kurang agama lak. Nilai sendiri dulu sebelum nak hentam org.

    ReplyDelete
  154. u olll eat shit for breakfast!!!!

    ReplyDelete
  155. obe ni pun satu... kau tak sedar ke? atau kau tak pikir panjang sebelum post sesuatu entri? aku dah lama peratikan..

    - Kalau pasal malay or islam ade sahaja yang tak betul...(tak perlu la nak mengaibkan)
    - gambar artis dedah badan tok sah cita la. kau bagi org tengok kau dapat.. kalau orang tu copy, tak pasal2 berangkai dosa kau dapat..

    - gaya bahasa kau yang kuat mencarut..

    kadang-kadang kita tak perasan yang kita sedang menanam saham-saham dosa.. beringatlah.. jangan kejar populiriti semata.. Akhirat menanti..

    ReplyDelete
  156. aq ni yg keberapa ha? ramai sangat bagi komen... haihh. konfius...konfius..

    ReplyDelete
  157. si gemok ni kesah pulak dosa semua, kn dia budget free thinker,ilmu semua cedok kt dlm internet,post2 pn slowpoke. pastu gebang pasal politik kroni semua, contoh simple ko nye kroni tu ha dok promote kereta sampah wiggle2 ko tu. periuk nasi sendiri..nk buat mcm mne ye tak? serius nampak bangang ko kt situ..malu la sial.. ko tak segan ke obe? org nmpk doh bnd bodoh ko buat tu.. :facepalm:

    ReplyDelete
  158. Obe oi, dia org ni marah sebab jealous..haha. sebab blog dia org tak FAMOUS. and then suka nak cari salah org. ni la manusia zaman sekarang, terlalu kuat dengki.. Pasal gambar nie pun nak gaduh, nak cakap islam la , ni la, padahal dia sendiri pun tak sembahyang kot.. HOHO!

    Kita kena terima hakikat yang gmbr nie betul, salah ke nak post benda-benda yang 'Serius Fact' xD..

    Photoshop ke, tak ke, semua tak penting, korang kena faham satu benda, ( Belajar Untuk Menerima Hakikat ) BUKAN belajar untuk mencari salah org jerrrr.....

    Anak-anak FAHAM?

    Insyallah...

    P/s: Jgn lupa solat Jumaat yeeee.. :)

    ReplyDelete
  159. pasal nie pun leh maki hamun. time khutbah jumaat nnt, time khatib baca khutbah, cuba kira brapa org dgr khutbah smbil tenyeh2 phone diorg. Snap gambar diorg then post kat tenet. pastu snap gmbar diri sndiri sbb tenyeh phone gak time khutbah.

    ReplyDelete
  160. 1) Blackberry users di Indonesia antara yang tertnggi di dunia. So is their twitter use.

    2) tweeting dalam surau. done that before.

    problem?

    ReplyDelete
  161. I love the fact people are getting mad at the pic.

    Malay Muslims in Malaysia (3M?) tend to get offended when Islam is not shown in the light which they have created for it. Many dont realize that the "Islam" in Malaysia is a pseudo-socio-cultural religion. Also they tend to idolize everything the Saudi's do without thinking if its really a requirement in Islam or if its just another pseudo-socio-cultural thing of the Saudi people.

    So back to the picture. So what if the woman is checking her BB in the saf. In Malaysia we can see people forgoing the Friday prayers and hanging out under the trees outside the mosque. The fact the woman is in her prayer garb explains that she understands the requirements of a muslim. She may be ignorant herself. Did Obie have anything to do with the picture? NO. Are you purposely bringing shame to her? NO. It may be wrong of her but does it reflect the muslim world as a whole? NO.

    Learn the lesson people, not the perception.

    Damn meleis.

    P.S.
    - I am the guy who said you were going down diabetes highway :)

    ReplyDelete
  162. Sebenarnya,

    Perempuan dalam gambar tu nak 'silent mode kan HP die' takut plak menggangu yang lain tengah sembahyang... Salah ker?

    Tak perlulah nak fikir yg bukan2..

    Kita tak tahu apa sebab2 perempuan tu tak smbhyg time tu, MESTI ADA SEBAB punye....

    Aku pernah tengok imam bermsg sebelum dlm masjid time tu dah nak mula solat... tak jadi hal poonn....

    Obe post nie just nak korang tengok dan fikir elok2...

    Niat baik, jgn laaa korang kat atas tu nak maki hamun tak tentu pasal and macam laa korang tu BAGUS sangat.. perhhhhh!

    Kalau nak ikutkan HALAL/HARAM, dgr music haram, melayari internet ponnn HARAM. kenape yer? korang tahu sebab2 aku cakap mcm tu..

    Menuduh si Obe noe photoshop gmbr, BERDOSA tahu TAK! gmbr ni memang asli larrr....

    Astaga...

    ReplyDelete
  163. aku penah nmpak sorang remaja berfacebook masa khatib berkhutbah..mmmm..akhir zaman

    ReplyDelete
  164. ada 42 nice pictures ... kenapa picture ini yang disebok & highlite kan??

    ReplyDelete
  165. Tulis berapi-rapi tapi comment under anon. Buduh!

    Keep posting interesting pictures obe. i will always support u!

    ReplyDelete
  166. dah latu ... obe saje nk bgi hit page dia meloncat loncat, gi pun ade bukti ke minah tu main twitter ????????????

    ReplyDelete
  167. @Insane Inkling

    I WANNA HAVE SEX WITH YOU..

    FAP...FAP...FAP...FAP...ARGHHHH...IT'S CUMMING BABY..

    ReplyDelete
  168. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  169. ape2lah.. aku yg ke-n siutttttttttt (jumaat kene kurangkan carut.)

    yg penting Ethnic Turkish girls from the village of Cumpana, eastern Romania (yaa.. aku copy & paste..) pix no 29 mmg kelasssssss derrrrrrrrrrrrrrrrr.. kalah dentist smalam!!!

    ReplyDelete
  170. AKU SAJE JE NAK TULIS DALAM URUP BESAR NK BG NAMPAK MARAH SKIT OK X??

    ReplyDelete
  171. SETELAH AKU BACA KOMEN2 DI DALAM POST INI, NAMPAK SANGAT YANG KITA SAMA2 SAYANGKAN AGAMA KITA IAITU ISLAM YANG SATU.. AKU BANGGA SANGAT.. TAPI YANG MENYEDIHKAN AKU, SEKIRANYA OBE BUAT SALAH, JANGANLAH KITA CETUSKAN PERGADUHAN.. BUKAN ITU CARA ISLAM.. SEDANGKAN NABI AMPUNKAN UMAT, APATAH LAGI KITA HAMBA YANG LEMAH INI.. TIADA MANUSIA YANG TERLEPAS DARI MELAKUKAN KESALAHAN.. JIKA KITA INGIN PERBETULKAN KESALAHAN ORANG, PERBETULKAN IKUT CARA AGAMA KITA.. BUKAN DENGAN CARA MENCARUT DGN PERKATAAN KESAT.. ITU LEBIH MEMALUKAN AGAMA KITA DARIPADA APA YANG OBE LAKUKAN.. RENUNG-RENUNGKANLAH..

    ikhlas:
    | AndyAzwan |

    ReplyDelete
  172. @insane linking

    under anon ke, under wear ke, under pungkok ang ke, tak jadi masalah..

    masalah skrg ko tak yah jaja muka bangang ko tak tutup aurat tu, tak yah nk melacur kt internet, hodoh, buat sakit mata,

    p/s: kesian blog ko tak de org komen? ni saje nk jadi attention whore la ni budget comment under url blog? lefu

    ReplyDelete
  173. come on people. why so serious?? i dont think this is such a big deal, if you don't know the story behind the picture, stop with the negative comments and hate!! besides i saw one of the comments here, and yeah perhaps they were all performing sunat prayer, and not everyone does that, honestly when i performed my umrah once i just sat in the middle of saf because my wudu' batal, so couldnt get out to take a new one due to people performing sunat prayer....god! and to all those "so called" alim people...it's such a shame to call you guys Muslim brothers/sisters when you can utter such vile words against another Muslim...btw i dont see why you dont get work up when men who were SUPPOSED to go for Friday prayers but instead menyemakkan parking in Midvalley?? sigh~ other people's mistake/act you would quickly in a second judged, but when it hits you in the face....diam pulak!

    ReplyDelete
  174. JANGANLAH KITA ASYIK MENILAI APA YANG ORANG LAKUKAN.. TAPI KITA JUGA HARUS MENILAI SENDIRI APA YANG KITA LAKUKAN.. JANGAN HANYA TAHU MENCARI KESALAHAN ORANG JIKA KITA TIDAK MEMBANTU UNTUK MEMPERBAIKINYA.. KESALAHAN ORANG BUKAN UNTUK KITA PERTIKAI ATAU CARUTKAN.. TAPI UNTUK SAMA-SAMA KITA PERBAIKI.. SESUNGGUHNYA KITA TIDAK SESEMPURNA MANA PUN UNTUK MENILAI ORANG..

    P/S: maaf sekiranya aku salah sorang yang bodoh kerna mggunakan anon.. apa yang aku mampu aku hanya selitkan namaku.. harap itu memadai..

    ikhlas:
    | AndyAzwan |

    ReplyDelete
  175. ramai komen dari Anon Amphawan.. wei anon! kenape ko x gune name Zerokewl dah? lol.

    aku rasa pompuan tuh Buddhist lah.. tengok cara duduk dia macam Dalai Lama. sebenarnye korang buta warna. pompuan tuh kan sume pakai jubah oren tu. macam monk2 buddha tuh la.

    ReplyDelete
  176. wtf orang melatah tunjuk gambar kelemahan umat islam sendiri? org kasi info tolong jgn process info tersebut secara jumud..ambil la iktibar

    ReplyDelete
  177. tu posisi nak buat skill dog la...

    ReplyDelete
  178. bangang laa sapa yg butthurt pasal gambo nih...membe2 aku bertweet/check in...lg masa dgr khutbah...fb/tweet kt phone mostly BB..iphone user sebok amek gambo guna apps buat effect pastu upload..pun xsalah gak..xsemestinya dorg xdgr khutbah.. xsalah kot...lain la stalking kt fb tu tgk cleavage masa dgr khutbah...LOLLL.....better than american arab pakai Jordan Nike short masa solat..dah main basketball peluh2 cas wuduq ada lg trus solat...

    lg satu xyah negative thinking sgt...rilekslaaa....

    ReplyDelete
  179. gambar mcm ni pun nak menyalak..banyak lagi gambar yang lebih teruk dari ni.. bila hati dah kotor mmg pikiran pun ikut kotor..

    ReplyDelete
  180. apa ape pon Obe tetap Rock! Orang glamour memang ramai hater. Kiranya Obe dah tahap Siti Nurhaliza sebab ramai beno nak kutuk Obe. Dah sedap2 kutuk Obe esok2 bila Obe dah update blog mesti korang datang balek kan!

    Kutuk2 orang macam diri sendiri sempurna. Sila la baca blog2 ustaz2 kalau dah benci Obe ok~

    OBE i love u~~~~

    ReplyDelete
  181. SERATUS LAPAN PULOH EMPAT!!!! yeaahhhh~

    ReplyDelete
  182. FUCK YOU ALL!!!

    ReplyDelete
  183. malays and their bullshit, never failed to amuse me

    ReplyDelete
  184. KeSERATUSLAPANPULUHTUJUXXXXXX!!

    Perghh.. gile ramai photoshop expert dalam ni.. buat aku rasa nak campak je degree design aku, sebab aku pun tak mampu manipulate gamba sampai jadi real camtu.

    Bodoh. Tak percaya kalu, jangan baca.
    Bangang! Bangang! Bangang!

    ReplyDelete
  185. PASAL GAMBAR NI PUN KORANG NAK GADUH..CHILL LAH.. TAK ABIS2 PHOTOSHOP..BAK KATA HAZARD..AKU PUN TAKLEH NAK MANIPULATED GAMBAR TU..DAH SAH2 GAMBAR TU ORIGINAL..TAKYAH LA NAK MAKI2..SESAMA SAUDARA ISLAM PUN NAK GADUH

    ReplyDelete
  186. yg ke seratussembilanpolohhhhh!

    lg 10 je nak 200

    meh ler. iknowuwanit.

    ReplyDelete
  187. aku ada pendapat sendiri. mungkin wanita tersebut `terencat akal` dan ibunya membawanya bersama menunaikan sembahyang. ye la dia mana tau nak sembahyang jadi ibunya bagi dia hp suruh main game. banyak kemungkinan untuk sebab wanita itu begitu ketika jemaah lain sedang bersembahyang, btw why so serious? takde benda kot. kenapa nak jadi isu?

    ReplyDelete
  188. SATU RATUS SEMBILAN PULUH DUAxxxxxxxxxxx.....C`MON...C`MON HIT ON THE FLOOR....

    ReplyDelete
  189. BLOG NEH JUST NTOK TGK JE DA LA KOT, AMEK IKTIBAR.. XPYH NK BISING2 CAM ORG KOLOT. LOSER SGT LA NK KEPOH2 BENDA CMNEH.

    ReplyDelete
  190. @efdee..

    mungkin mazhab lain2 kot?? sbb sy pernah solat kat sunway.. ada gadis Iran (kot?? yg pasti arab..) dia pakai tudung biasa je.. n dia x pakai telekung.. terus solat.. Mungkin Mazhab dia lain kot??

    Btw.. X paham la knapa smpai bole caci memaki ni?? x salah bagi pndangan.. tapi biarlah membina.. jangan kita hina sama bangsa dan seagama.. :)

    ReplyDelete
  191. a picture is worth a thousand words. just ignore the uneducated ones.

    ReplyDelete
  192. more like a picture is worth a thousand questions.

    ReplyDelete
  193. aku rasa ni page nie plg byk org komen dlm blog obe..br baca separuh dah mls nk baca dah tp nk komen gak..

    1)knp post gmbr ni je dikatakan menghina Islam?? Islam tu luas..Islam adalah cara hidup..semua tempat berbeza2 tp still agama yg sama..ada je org Islam tapi solat pkai suar pndk..tp bukan kat M'sia la..tu mazhab lain..gpun obe post utk bgtau kebenaran je..tanpa obe, korg xtau pun menda nie terjadi

    2)knp xle terima ni kelemahan kte?? bukan sume org Islam di m'sia perfect..you want ugly truth??

    bukti no 1..ada lelaki Islam yg layak jd imam tp tkt or xnk jd imam..why?? tnya blk diri sendiri klo korg lelaki, blh ke jadi imam?? knp xle??

    bukti no 2..solat jumaat..ada je pekerja syarikat kita yg x g solat jumaat..knp? kna siapkan kerja..dah mmg terang2 solat jumaat, berhentikan sume keja ketika solat jumaat

    bukti no 3..g masjid utk solat jumaat pas2 duk kat blkg/kwsn tingkat bwh, baring then tdo..pergi utk tdo n solat je..mana la sah solat jumaat 2..klo x silap, syarat sah solat jumaat adalah dgr khutbah

    perkara kat atas nie, mana2 tmpt kat m'sia blh jumpa..kte kna sedar kelemahan diri kita utk jd manusia yg lbh bgs, hebat, pada masa akan dtg

    ReplyDelete
  194. Azri the Accelerator konek.

    nuff said!

    ReplyDelete
  195. amil siddiq, ko nk komen org tp syarat sah solat jumaat pun ko xpasti...enuff said..hahahaha

    ReplyDelete
  196. ke dua ratuxxxxxxxxxxxxxxxxx!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails