Sunday, 13 November 2011

Serius Cool - Proton Satria Neo R3 dan R3 Lotus (13 Gambar)


Vroom vroom!

Semalam aku pergi Matrade untuk test drive WINGLE5 dan HAVAL Great Wall Motors. Enjoice! Not bad at all at a nice price range! Selepas tu aku round dalam Matrade yang dipenuhi atas bawah dengan pelbagai jenis kereta. Awesome! Dibawah ialah Proton Satria Neo R3 dan R3 Lotus yang dikeluarkan dalam jumlah terhad. Tak silap aku untuk R3 Lotus dah hampir fully booked. Yang R3 biasa warna merah ada lagi quite a few. Sila layan

Harga tak silap aku 120K untuk Lotus dan 96K untuk R3 biasa. Both pakai adjustable suspension. R3 Lotus pakai hood carbon fibre dan some tweaks. Cantik lagi R3 Lotus bagi aku.





138 comments:

  1. baguslah obe, walaupun taruk iklan keter china etc tp ada jugak promo free keter tempatan.

    respect

    ReplyDelete
  2. Mmg ngam cantek R3 merah tu..

    ReplyDelete
  3. Tak berbaloi langsung harga 100k++ dapat kereta proton. Tengok specs pon macam haram je. Baik ah aku beli kereta import. Proton bodoh.

    ReplyDelete
  4. r3 lotus tu dah lama kan. ingat dah lama habis ditempah.

    ReplyDelete
  5. Wan

    knp ko kne butthurt? xley komen bebaik ke? typical sial

    ReplyDelete
  6. @wan

    100k ++ dapat keta lotus. kau yg bodoh la.

    ReplyDelete
  7. ni buat dri kilang pronton ke? klau pronton abis jahanam.... cukup stahun pmbuka pintu rosak... power window rosak... huhh! why dorg xley wat keta quality same like BMW? pdhal ramai gak beli BMW wlaupn mahal..

    ReplyDelete
  8. kalo lu butthurt sbb power window proton lu dh jahanam, sila pergi pusat servis atau sila pergi mampos. lu xtaw ke skrg ada gerenti seumur hidup for power windows? lame ass

    ReplyDelete
  9. hahaha. lame ass. power window ada warranty lah gila. pui

    ReplyDelete
  10. 100k++ for proton. thinking....thinking..... i'll never spend my money on that.

    ReplyDelete
  11. dengan 120kk, saya boleh dapat cari supra atau mitsubishi lancer evo, nissan silvia, honda civic dan banyk lagi keretah dengan harga yg jauh lebih murah dekat labuan.

    ReplyDelete
  12. lu orang yang butthurt ni sembang je deras; entah-entah lu orang masih pakai lagi kancil ex tahun 98 punya ..

    LOL

    ReplyDelete
  13. setahu aku R3 LOTUS dah abis..harga sebenar dalam +-125k..baik beli evo @ impreza derr..FD2R seken pon dah dapat ngan harga tu

    ReplyDelete
  14. komen2 butthurt ni aku tau dia mesti mempunyai sebuah kereta buatan Malaysia. aku sebagai pemilik BMW ni takda rasa pun nak butthurt.

    ReplyDelete
  15. walaupun aku pki kancil 1.5 SE aeroback aku ttp rase berbaloi beli kete ni, sbb jenama tempatan. and bende ni limited. if beli supra etc dah selalu pki. kasut aku pun supra. cane?

    ReplyDelete
  16. yang satria neo r3 merah tu dlm RM80k rasenye.aku tau sebab kawan aku ade beli satu bulan 8 aritu.

    ReplyDelete
  17. memang proton baru ada problem.. lagipon ni dia nak habiskan mould yg diorang dah over produce utk satria neo.. kakakaka.. korang kena trol dgn proton. sape lagi bodoh skrg?
    aku keje proton aku tau la.

    ReplyDelete
  18. power window proton lifetime warranty.. nampak sangat memang akan selalu rosak.. LOL proton, seriously u need to change ur vendors..

    ReplyDelete
  19. aiyoo why kecoh2 one lorr.. just be the typical meleis la.. beli myvi baru yg bontot besor fugly tu..huehue

    ReplyDelete
  20. @ anon 13:24

    betoi2..sian dowh kne troll ngan proton. aku yg kerja proton ni pun tak pakai proton..pe barang tin milo.. aku pakai hilux + kawa versys. problem?

    ReplyDelete
  21. korang buat kilang kete sendiri la giler. memekak x habis2.

    ReplyDelete
  22. that's not what a rm120k should look like.

    amat lah huduh sekali.

    ReplyDelete
  23. anon 13:34? problem? hahahaha..mcm org kampung baru dapat merasa pkai kereta dgn moto 6++cc je bunyi..

    moto pn bukan superbike, typical org kampung pkai moto kawa bru nk naik..lain la kalo ko pkai zx10r/6r ke bole la pandang sikit,. stupiak..

    real man ride 1000cc bike, problem?

    ReplyDelete
  24. Bodoh lagi bangang la orang yg compare proton dengan BMW dan Merc..

    Cuba pikir balik, Merc & BMW dh brape tahun menceburi industri automotif.?? tak silap aku lebih 100 tahun.
    Proton tak sampai 50 tahun dlm automotif.

    Layak ke dua-dua company ni nak di-compare-kan.???

    Inilah meleis yg cakap x pakai otak

    ReplyDelete
  25. obe ni yg kaya cm lahanaattttttttt ni pon support keta proton.. korang yg xde ape2 nk blagak kutuk proton..

    ReplyDelete
  26. Satria Neo Lotus, serius best

    http://paultan.org/2010/03/30/proton-satria-neo-r3-lotus-racing-145hp/

    ReplyDelete
  27. Malaysia demokrasi terpimpin maa.. biar la depa kata apapun pasal proton.. tu pendapat depa..

    double standard.. tang sini aku masih berbulu lagi dgn proton.. dengan rakyat sendiri di bumi sendiri.. kat Dubai ngan UK.. proton murah & jauh lebih baik dr Malaysia..

    ReplyDelete
  28. ah...ingat proton x mampu buat ke keta cam bmw? supra? kalau diorang buat harge akan same cam bmw pastu org tetap akan beli bmw sebab typical malaysian akan anggap keta malaysia lame-ass...

    ReplyDelete
  29. jep says:

    luar cukup mantap, tp dalam aku harap derang dpt upgrade the trims n steering wheel at least. br la overall feel the difference thus justifiable with the price tag.

    ReplyDelete
  30. korang ingat BMW/audi/merc takde masalah ke?bmw m3 member aku sensor rosak tak bokeh nak start baru pakai setahun.pintu dia pun ada bunyi mcm2 sbb getah dh rosak.audi pun bnyk masalah audi a4 aku siap tukar piston lagi sbb minyak bocor je memanjang.baru pakai 8 bulan ni.skrg tak boleh start plak starter problem short circuit..korang x tau sbb x ramai yg pakai n ramai senyap jek kalo ada prob.proton ramai pakai sbb tu mcm2 bunyi org komplen.waja aku yg lama dulu lagi la x bnyk masaah mcm ni

    ReplyDelete
  31. org keje proton sendiri yang kutuk proton, memang sama dengan babi makan taik seploh treler. apa jadah ko kutuk tempat ko carik rezeki. kalu ko tipu, sembunyik belakang anon sebab ko butthurt dengan proton, makanya baik lu minta lu kena panah petir, masuk dlm neraka, kena sebat dengan malaikat zabaniah sbb lu idup atas dunia ni xda guna, menyusahkan org idup mcm gua.

    ReplyDelete
  32. even this car got lotus engine and tuning whatsoever...but for that particular price, i believe its still not reasonable as we look further on driving quality...because basic frame for this car is for standard neo which has lower build quality compared to other types of car designed for that price range...it has nothing to do with the brand, which is proton itself, but if proton design cars for over RM100K, it better be good...i mean really really good..

    ReplyDelete
  33. psl power window pn nk kecoh, tingkap keta aku xde rosak pn sebab buka tutup kena pusing tangan

    ReplyDelete
  34. kereta kegemaran brader2 pukida ni. kah kah kah.. nampak sangat org bodoh je suka beli binatang ni.

    ReplyDelete
  35. proton sucks and forever will be. proton tahi kentut. utk meleis2 miskin je. hahahahahahahahah WOI MELAYU MISKIN SEMUA. PAKAI LA PROTON SHITIOUS KORANG TU. HAHA STUPID MELAYU

    nasib baik gua banyak duit, skank pakai merce.

    ReplyDelete
  36. 100k dapat 145hp je? macam babi. kata sport version tapi power lagi haram jadah dari bmw lama RM30k

    ReplyDelete
  37. yg kutuk nie aq th korng nie keje kilang atau drebar bas spm x bis..pi skool tp kormh pi cc atau ddk bawk jmbatan fap fap tgk katak...pasal harga 2 agak bodo la kalo manegment protan wat harga mahal kt luar negara...mmng x smpai target la..rugi besar..nak msuk pasarn kne duit lg..haiz...kalo x th pex2 pst memkak mcm anjing x pyah...blajr dulu...kaji la nape proton mcm 2..haiz...

    ReplyDelete
  38. 100k dengan 145 hp pada engine 1.6 dengan hi cam upgrade....macam2 spek lagi.....tu nama kenal dunia kereta....bukan main hentam rega ddia mahal pastu pi banding dengan bmw....org bangang pakai kancil tapi menyombong dalam tenet sembang lembat cam pakai r35....bangang bodoh bahlol ponya org ..fuck

    ReplyDelete
  39. yang buat mahal tu di tune pada engine sekecik 1.6 ...bai nak dapat 1hp pon menitik air kencing nak kasi naik hp tu..cakap guna otak bukan guna lubang cirit..hahaha sekt2 bmw sket2 merc..pokimak la wey hat cerita tinggi langit tu

    ReplyDelete
  40. nice... but too expensive :(

    ReplyDelete
  41. Kalau kereta buatan Malaysia gua suka Perodua.
    Tapi untuk kereta Proton harga 80k ke atas memang betul-betul kena fikir masak-masak.
    Tapi beli kereta proton atas semangat cintakan negara atau patriotik memang tak cerdik. Pada aku lebih kepada sejauh mana kemampuan dan kedudukan kewangan kita.
    Berbalik kepada entri gua rasa satria R3 tu memang cun. Sebab gua suka warna merah body kereta dia memang ngam dengan warna sport rim gelap. Tapi alamakkkk...!!! Harga boleh tahan jugak mahal.

    ReplyDelete
  42. alahai sekor2 comment...hahaha..xpela, jenaka waktu petang.
    obe, yg lotus r3 version tu dah lama..special edition 90 biji je..sempena lotus msk f1 blk..kn warna lama lotus tu..time xgaduh dl..harga jual dl 110k xsilap ak..yg kt matrade tu exhibition je.xde jual dah pn kete ni.
    yg merah tu 80k, itu br jual.
    anon keje proton td, keje dep mane?? kasi gua lu nye proton id. gua nk jmpe lu...

    ReplyDelete
  43. proton bodo...kete bodo...

    ReplyDelete
  44. korang semua yg bodoh gadoh pasal kete je cam bebudak

    ReplyDelete
  45. anon 1619...kau pun satu..kenal dunia kereta pada enjin saja...ni mesti brader yang suka modified kancil turbo mira...gilakan wira mivec...adoi...orang skrg nak beli kereta biarlah berbaloi dgn keselesaan, pemanduan yang bagus, enjin nak best pun kualiti kereta tu sendiri kena bagus, barulah sedap dibawa untuk apa situasi pun...ini reti nak laju je, nak laju pi mana? terjun lombong?

    this is why standard quality car is much better than modified trash car, sebab in manufacturing mereka dah buat research and development...ini kau main hantam kasi enjin kuat, tapi xreti apa consequence dia...dan proton pun buat mcm tu kat kereta ni, body untuk kereta standard harga ciput, kasi tune sikit pi letak harga mahal...munasabah ke tak?

    ReplyDelete
  46. jaminan seumur hidup bagi power window means seumur hidup korang akan mengalami kerosakan power window. congrats!!

    ReplyDelete
  47. sembang nak selesa nak itu nak ini....aku hidup pakai proton je selesa je...pernah naik triton selesa je..pernah naik e7 selesa je...pernah naik camry selesa je.....ini cerita nak letop kabom "HANYA NAIK BMW SAJA YANG SELESA" KERETA PROTONG TAK SELESA DAN ORG BODOH JE BELI-MAMAT ALI KG PADANG PENGGUNA KANCIL 660 ..PRGFHHHH

    ReplyDelete
  48. its not about da ride its da rider..laen org laen citarasa..

    ReplyDelete
  49. cik ENON 17:12.......kasi tune sket ??apa yang tune sket??kalu dah jenis beli kereta bawak isi minyak pam angin bolih la kita nak sembang kasi tune sket je...prghh

    ReplyDelete
  50. modified trash car?hahahahhaha ingat r3 ponya dep. tu kedai ahbeng brother jalan sg isap ke cik enon....hahahaha kena cakap omputeh sket kalu nak sembag kereta ni..biar org terpegun..hahahaha

    ReplyDelete
  51. islam nombor satu di dunia13 November 2011 at 17:31

    SEMUA NI YAHUDI YG BUAT IYEARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH....... fuck yahudi wei. islam nombot satu. islam la yg cipta keta proton. tgkkkkkkk ape jadi skank, proton hebat mengalahkan bmw dan juga mercedes. HAHAHAHAHAHAHAHAH. go islam yg hebat. islam paling hebat di duniaaa yearghhhhhhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  52. islam nombor satu di dunia.....konon2 cool la post camtu....hahahahahah ...typikal hero inthernet

    ReplyDelete
  53. Proton akan terus FAIl sbb jual kereta proton murah untuk org luar negara tapi amat mahal untuk orang Malaysia...Syabas proton...Org luar negara boleh beli cash kereta proton tapi org Malaysia kena buat loan 9tahun....

    ReplyDelete
  54. Cakap apa pun tak guna...ingat sampai mati to you all...we pay 2X the price to whatever proton product that have been introduced to us since the product itself cannot 'bersaing' dengan other product yang even better or even worse than proton..

    No need to put religion issue in here..

    Wake up and be a better person..

    ReplyDelete
  55. erk..nak beli, xnk beli sadap la alohai..tipikal shit la.

    ReplyDelete
  56. cool la kereta ni. serius beb

    http://syoknyerblogging.com/v1/

    ReplyDelete
  57. haha.. bila org tak mampu nk beli proton bersuara.. lalalala~

    ReplyDelete
  58. PROTONG FUCT..SEMUA MAMAT YG BEI PROTONG FUCT..OTAK XDE..DUIT BANYAK DR BELI PROTONG BAIK BAKAR BAGI MAKAN HANJENG..FUCT LA KONON PROTONG POWER..HANJENG MALEIS..

    ReplyDelete
  59. bukan butthurt. cuma sendiri pikir la berbaloi ke tak.. bg aku mmg xberbaloi. 1.5 wira SE tu limited ke? hahaha.... bersepah kat kampong aku ni.. EP3 type r aku tak limited. tp aku suka dan puas ati dgn 2.0cc 225hp NA dohc vtec type r. dibeli dgn harga 110k loan. sekenhand yg hampir2 baru. n aku pon pakai saga BLM FL. beli baru. tp lagi kerap ke workshop dari kete yg aku beli seken hand.

    ReplyDelete
  60. aaaaaaaand this is why i love reading blogserius. comments yang menyentuh jiwa raga sebagai rakyat malaysia. chewah!

    ReplyDelete
  61. Obe semakin hari semakin BABI! nice price range???? kahkahkahkah.... kaki bodek kaki pengampu skang... potong konek la OBE oi!!!!!

    ReplyDelete
  62. Haram jadah. Ruang kokpit dengan seluruh dashboard alahai cut cost tul.. Plastik semua. Termasuk side pintu kiri kanan, plastik plastik dan plastik. Betuk luar sporty cantik tapi dalaman memang hancus dimata gua. Aksesori terbaik proton patut ikut contoh WIRA

    ReplyDelete
  63. http://beritasemasa.com/cukai-kereta-import-rakyat-malaysia-turun

    Read and you will learn sumthing guud..

    Is there any need to troll and cursing?

    Do not blame RACE&RELIGION...its the person that held full responsibility for their action.

    ReplyDelete
  64. pakai kete sorong lah kalu rasa nak murah sangat,

    ReplyDelete
  65. Apa beza R3 ngan R3 neo?

    ReplyDelete
  66. bila si bangang kutuk proton tapi menaku di internet guna honda ....huhuhuhu...menaku kereta kerap saga fl kerap ke wokshop..prghh aku leh kata lori scania aku kerap masuk bengkel dari wira aku..hahaha

    ReplyDelete
  67. aku support proton

    pernah pakai 3 jenis proton

    wira,waja,perdana

    aku sokong proton,sesiapa x suka boleh pergi mampus

    yang sibuk kata pakai hilux,aku pun ada 3.2 triton,siap tune turbo dekat hatnyai,x pun sekerek haram jadah macam kau

    kepada yang kata ada pakai versys moto pondan,aku pun ada suzuki 1000cc k6,x kecoh pun,pakai kereta n moto pondan pun nak kondemn proton

    pergi mampus,support proton

    bitch....please...

    ReplyDelete
  68. yang kondem protong ni butthurt ka butoh,,loll

    ReplyDelete
  69. yang nie nampak sangat freemanson..lol~

    ReplyDelete
  70. fucktard..aku pkai Civic FD2 12+k..ini 12+k dapat satria Neo ++ bodykit and opppss + lifetime power window warranty?hahahahaha...

    ReplyDelete
  71. xsilap aku..LOTUS R3 = 115K and Neo R3 = 73k

    ReplyDelete
  72. fd2 je ke??lol moron

    ReplyDelete
  73. obe, aku x paham sial. apehal kau post pasal kereta untuk kita tatap dan kemudian orang pro kereta luar ngan pro kereta nasional nak bergaduh.

    layan tengok je la. bukan paksa beli pun. bodoh sial mak diorang ni sebab lahirkan generasi bahalol dan tolol.

    ReplyDelete
  74. jenglot..
    ko bwk fl ko masuk lombong ke??
    kalo xde kereta jgn sembang psl kereta la bodoh

    ReplyDelete
  75. vavi apa semua belagak nak tunjuk kete besar paling besar,paling selesa... Islam ke,Yahudi ke, Freemason ke naik kereta mayat sudahnya semua2 ni,

    p/s : oh yer Ateis jer yg takde kereta mayat sebab tak tahu nak tanam kubur mana

    ReplyDelete
  76. fd2 cirit kne tapau myvi 1.5. stakat leh pegi 180km/j xyah bising belagak civic fd2....bodo

    ReplyDelete
  77. neo ni pakai brek ngan suspension yang dah dinaiktarap.so pikir2 kan la harga dia kat situ je dah berapa.r3 biasa main drift..kalu sebijik kereta tu ditala woleh r3,paham2 je la berapa stabil kereta ni kalu masok track..jgn banding rega 100k ni ngan neo oem stock tu.jgn la pulak pergi banding ngan merc..melayu camtu la..asal mewah ja merc bmw.stupid dog

    ReplyDelete
  78. kepada semua pembaca dan pengomen..sila berpijak di bumi yang nyata...
    kepada penguna kereta2 mewah..anda mampu..anda layak untuk guna kereta mewah..tapi tak bermakna anda boleh suka2 kutuk kereta buatan Malaysia..sedarla sket..korg pon penduduk Malaysia jgk...tp klu rs mampu nak tukar kerakyatan silakan...ramai lg rakyat asing yg nk duduk kt Malaysia ni...
    aku pon pakai proton, sbb itu jer yg aku mampu..dari segi maintenance, harga dan taraf hidup aku..kreta aku pon ade jer problem..sbb xde kreta pon yg sempurna selagi pemandunya adelah manusia...aku rs pengguna2 proton lain pon setuju dgn aku..
    kepada yg suka kutuk2 proton..terima kasih kerana mengutuk..tp xpayah la sampai mencarut2...komen la yg baik2 sket..sbb komen anda melambangkan status diri anda...sbb org yg bijak akan memberi idea..org yg bodoh hanya tau mncari kesalahan org lain...kalau nak compare pon biarla enggang sama enggang...pipit sama pipit...igt.."tuke ttp tuke..tuke tidak akan mnjadi pari"...

    YG Benar,
    Aidil

    ReplyDelete
  79. proton bagus ka, proton teruk ka, ini kl gua pegang.

    ReplyDelete
  80. arguing on the internet is like running in the special olympics.
    even if u win, u r still retarded..
    hahahah

    ReplyDelete
  81. pasal taik pon nak gaduh ke weh..
    tanak beli dok diam2 sudah..
    apa yang kelakar dengan life time warranty.?
    may be itu cara untuk menunjukkan yg power window dia takkan rosak..
    sama macam mini cooper bagi guarantee kalau kereta terbalik...
    come on la..
    cuba berfikiran positif..
    proton kan company malaysia..
    tanak beli dok diam2..
    jangan jadi tahi..

    ReplyDelete
  82. R3 Merah tu dalam 70k+ je bukan 90k+..

    ReplyDelete
  83. adoiii bangang nye korang ni.. neo atas ni mahal pasal suspension + brake je da makan 30-40k.. tgk la spec dulu.. ingat neo xbest ke? try la test drive baru tau ma

    ReplyDelete
  84. PASAL POST KALI NI BANYAK SANGAT KOMEN AQ PN TERDORONG UNTUK KOMEN GAK. SEKIAN :)

    ReplyDelete
  85. http://www.youtube.com/watch?v=QSp1oUcyeU0&feature=share

    satria neo R3, R3 Lotus boleh pegi lancau!!

    Rupanya persona h-line auto lagi laju dari satria neo. campro cps lah..pundek!! campro IAFM lagi laju. kah kah kah.

    ReplyDelete
  86. mcm2 lak korang nie...ade yg umo 25 tp pnglaman hidop 80 taon,,ade yg bajet lak,skali kne tarik rezeki ko bru tao..masing2 ade pndpt masing2..chillex je sude..

    ReplyDelete
  87. dah. tak payah bising2. mehh tengok dan teliti dua buah kereta over-priced ni. lol

    Neo R3: RM80k
    http://www.mudah.my/Proton+R3+Satria+Neo+1+6+MT+Premium-12218489.htm

    Neo R3 Lotus: RM101k
    http://www.mudah.my/Proton+Satria+Neo+R3+Lotus+Racing+Edition-10816662.htm

    silalah tengok dan belilah kalau berminat + kaya mehh.

    ReplyDelete
  88. kat sini budak2 yang tak lepas spm lagi gaduh dgn orang tua...makcik2 suri rumah gaduh dgn pegawai kerajaan yang online kat ofis...pengkid gaduh dgn bapok...lawyer gaduh dgn technician...yang mana satukah anda?

    ReplyDelete
  89. f*ck you assholes!.pergi jolok kote kecik mu kat exzos kereta ni, kalau gay pegi masuk jubor kat tombol gear.bodoh punya semua orang kat sini..amar gencos sila pergi mati..tgk muka kau aku rasa nak cekik2 je sebab hodoh sgt...hairie brutalmania bajet brutal, thalhah amir nerd..mommy lily nak french kiss boleh?

    ReplyDelete
  90. awal gile korg bgn untuk komen..hhaa

    ReplyDelete
  91. Proton Satria Neo is a malaysian car from a new level...
    aku own sebijik dah dekat 4 tahun...
    milage dah 100k..power window tarak masalah...
    top speed leh je cecah 210kmh...
    boleh maintain 180kmh dari jb ke kl..
    korner sedap walaupun suspension pekak cap standard...
    aku rasa model r3 ni superb la...
    orang2 yang butthurt mesti pernah kena tinggal dan makan asap satria neo kat highway...
    some of them eat my dust...hahaha

    ReplyDelete
  92. Satria NEO R3 Lotus Racing RM115k

    1. 4 pot AP Racing Brake Kits- RM18K
    2. Ohlis Adjustable Suspension Special for Satria NEO RM40k
    3. Fully Ceramic Coated R3 Exhaust System - RM8k-10k
    4. R3 CF Air Intake Box with K&N Air + Filter = RM1k-2k
    5. R3 Cam-Shaft with High Degree Profile - RM4k-5k
    6. Limited Edition or I prefer call Collection Edition - Only 25 In This World.

    R3 Satria NEO RM79797

    1. Standard Suspension with R3 Sport Spring
    2. Fully SS R3 Exhaust System
    3. R3 Adjustable Aluminum Cam Pulleys
    4. R3 CF Air Intake Box with K&N Air Filter
    5. R3 Lightweight 16' Wheels with Bridgestone RE001R performance Tyres
    6. 2 Din Player

    Both are good car and consider rare. Already tested drive both cars. It's all up to you to judge the cars.

    For me R3 Satria NEO are more like cosmetic rather than performance.. because I just spent around RM8k on modification on my NEO CPS and it already beyond this R3 Satria NEO. Dyno proved - Millennium Motorsport.. gained 10 more HP than R3 Satria NEO ;)

    ReplyDelete
  93. honda pon kene saman beb bnyakk bnda rosakk.. sampai ada kete honda yang tak dibenarkan masuk lagii sbb ada bnyakk prob.. sng citer kalau tak suka diam . kalau tak ada wet diam ... tngok jekkk buat penat jek brgaduhh.. kutuk sana kutuk sini dapat dosa je dokk... mmmmm

    ReplyDelete
  94. tun dr.m wat proton sbb x semua org mampu pakai kete mahal..tgk skrg ni, br start keje 3 bulan da bole pakai SAGA BLM..kan bagus tu?? yg x mampu beli kete mahal bole gak ade kete utk hantar anak gi sekola bagai..yg kaya2 tu jgn la nk kecoh..da kaya tu bersyukur jela byk2.

    ReplyDelete
  95. typical malaysian..ada tu, mampu beli BLM/Myvi je tapi dia punya expectation macam org yg pakai Camry.. Apa yg korang harapkan pada kereta harga 40+k?

    Yg lagi kelakar, ada yg compare kan Neo dgn BMW..WTF?

    ReplyDelete
  96. 100K for a proton? Never gonna spend that much money on such trash. I have tested this car and here is what my 2cents

    Protons are just rebadged Mitsubishi's or plastic unreliable shit in shiny packaging. All those who say its "pretty" and how "sporty it looks" are the 4 wheel equivalent of Mat Rempits. A GOOD CAR is more than the sum of the parts you throw into it. Citing specs like ceramic coating and 4 port calipers are all SHIT. The car doesn't have dynamic braking, it doesnt have engine damping mounting, it doesnt heads-up-display.
    GPS? - NOPE
    Tyre sensors? - NOPE
    Leather finish? - NOPE
    Racing/programmable ECU? - NOPE
    Good sound proffing? - NOPE
    Modern effective engine - NOPE
    Modern engine management? - NOPE

    For those quoteing Paul Tan, he is a SELL OUT. He has been approached by "The Government" numerous times to put "favourable reviews" of proton cars. Go through his website and find the review on the Savvy. He gave it good reviews, find ANY Savvy owners out there and they will trade the Savvy for a MyVi at the drop of a hat.

    Untill Proton removes itself from government backing and competes with other manufacturers on a level playing field. Crap like the R3 will be made in abundance.

    For those saying its time that Proton made a "Good Car". The Satria Neo R3 was made just becuase of the Rally Homologation rule.

    Real Eyes
    Realize
    Real Lies

    ReplyDelete
  97. Beli jer made in Malaysia. Stakat ni takder la aku dengar ada masalah brek gagal berfungsi @ sewaktu dgnnya sampai mati eksiden kecuali masalah minor cam window power. Cam Toyota tu, pernah tarik balik kereta dia dari seluruh dunia sbb ada masalah brek menyebabkan driver mati eksiden.Satu lagi, pernah aku tanya kat bos designer proton sendiri kenapa proton masih tak kluarkan pelbagai kereta mewah. Ini kerana diorang mahu manufacture kereta mampu milik untuk seluruh rakyat cam Saga tuh. Aku taktau la sebab menyebab anti sangat dgn kreta made in malaysia, tapi kalau nak dptkan kreta dlm RM 50,000 tu berbaloi abis tu.....

    ReplyDelete
  98. Wira Aeroback 1.6 (M) Millenium Edition14 November 2011 at 10:15

    kipidap proton, kipidap malaysia! kepada yg banyak komplen tu, anda pakai kereta mahal ke? kereta anda xde problem kah? beli kereta mahal xkan nak cerita ade problem pulak kan? sila pergi forum2 kenderaan2 yg, then sila pegi mampus.. typical la, beli wira tapi expect quality rolls royce! faq yu puerfeg! (ada org nippong cakap kalau satria ni letak logo toyota, konfem laku, problem?)

    ReplyDelete
  99. filled with typical stupid,lame comment..deyy..in kete for ethusiasist,mmarket pon kcik je..racing spec,of course mahal,pakai barang racing..AP brake ni racing spec,power lgi dr type-R brembo brake..plus ohlins sus.?know what?brake n suspnsion only cost more than 20k..this car is track ready..paham?dont compare with ur typical overpriced civic(dewa kete bgi melayu) n those lame commentors..kalo xtau jgn komen cam bagus..peace~

    ReplyDelete
  100. Agak-agak kalo proton hantar test kat EuroNCAP berapa bintang dapat? Atau takde bintang?

    ReplyDelete
  101. grap popcorn n watch typical malaysian post.

    ReplyDelete
  102. @Anon 09:57

    U must be retarded by comment with such stupid comparison of gps?tyre sensor?leather finish? all that crap that usually can be find in a luxury car package...

    HERE'S A FLASH NEWS FOR YOU...
    proton is not luxury car!

    even Paultan knows it very well..
    you better make comment why does Tata nano dont have all that stuff too???
    moderate people just want a wheel that have four tyres,roof,steering,seats that can stuffed 4-5 person (later on 6-7 olso can)to travel wif cheap cost...

    GPS?---persona give free one...u can donlod with smartfon nowadays..
    tyre sensor---agak2 x stabil steering g petrol station...
    leather finish???---kedai ah beng byk bole upgred lol...
    Racing/programme--bawak mak bapak...xleh laju2 one.
    Good sound profing???---geez you must be outer space lately coz even perdana v6 olso got one.
    You see....proton is young in the industry...
    likewise japanese car olso used to be 'kete tin milo' until how many years they make it better and better?
    owh..dun tell me that they belajar berdikari and all stuff coz they olso belajar dr western engineering---you ingat buat kete mcm buat roti canai ka bole bikin fikir sendiri pandai2????????

    ofkoz time is different,so cara belajar,'pelindungan' pon different.apart of ciri2 warga kiter suka kutuk2 jer pandai.

    Indonesia also make cars you know..it is called Timur.tp mcm x menjadi sbb dibina di korea,dipasarkan semula di indon...lol!
    no locals expertise.
    proton does make an engine except model mcm inspira tu...
    Neo olso won rally recently and driven by Mcrae...tapau byk kategori pon dlm rally tu...
    watch Fifth Gear about Savvy lawan bukit dgn kete ape tah.

    Sebenarnyer mana2 kete pon ade kelemahan masing2...kalo x pandai jaga mmg la bykla bunyik.
    Even Toyots ke,Honda ke, Merc,BMW TAKKAN BERANI MENGAKU KETE DEPA THE BEST, PALING SEMPURNA OF ALL KIND...think about it.
    korang jer poyo2 ckp byk.tanak beli sudah.aku pon dah bwk kete conti...ade jer rosak.

    ReplyDelete
  103. perkataan2 geli bila aku lihat pengomen melayu kat blog adalah..

    1.meleis
    2.typical
    3.sound nak rak bagai(ayat BAGAI)

    geli aku.tolong la.dah sendiri melayu pastu nak sebut 'meleis' kat org lain.

    sebut 'typical' konon.geli aku dengar.

    ReplyDelete
  104. bukan nk kondem proton.dengan harga mcm 2 baik beli honda terus.puas ati!but hey,its ur decision :)

    ReplyDelete
  105. kehadapan @anon-anon yg keja kat PROTON pastu kata kereta proton kaputt.
    mana la tak keta proton semua hancos..ko ada pulak masa tgk blog..komen..aku rasa kalau ko ni dapat keja kat BMW ke..HONDA ke..3 hari je ko dah cair aa..Irony?

    ReplyDelete
  106. yang kutuk proton sume jenis2 melayu xde duit, hidup terdesak. korang komplen bagai sbb x pnah pakai kete lain, pakai proton lpas tu igt merc bmw tu sume maksum x kan rosak.

    aku skrang pakai r34 gtr n gtr r35. tapi aku simpan gak 1 r3 lotus. mahal tapi limited, ade value, yg org terdesak duit x kan faham...

    korang kalo duit pon cukup2 makan je x payah la berangan dgn rm120k nk pki evo la, impreza la, mampu maintain??

    ReplyDelete
  107. Bagi aku,apa2 kereta pun kalau owner jenis xpandai jaga,memang xpanjang umur kereta tu...aku sendiri dh merasa kereta proton dgn kereta luar negara especially toyota...waja yang aku pakai fully leather dgn enjin 1.6 tapi vios dhla plastik kemudian enhin 1.5...wira bapak mentua aku 7 tahun pakai xpernah ada problem dgn absorber tp hilux dia,tahun ni saja dh 3 kali rosak..so,kalau nak caciproton pun agak2la...

    ReplyDelete
  108. Ahhhhhhhhh. Bising ar korang. Nak tido pun susah. Huhahuhahuhahu....

    ReplyDelete
  109. Neo CPS best. I have one. Superb handling with its stock form. Engine a bit soft but happy revvy engine.

    Layan corner Genting memang best. Tak payah nak tukar aftermarket suspension or grippy tire.

    Cume tu lah. Crampy, FC a bit high, and paintjob quality cepat lekat kotoran.

    Oh well, bersyukur ade kereta.

    ReplyDelete
  110. lol kesian melayu babi..sekor2 kena troll..

    ReplyDelete
  111. MOSTLY PEOPLE THAT READ THIS POST DOESNT HAVE BOTH OF THIS CAR..THATS WHY THEY ARGUING WITH EACH OTHER BECAUSE THEY DOESNT KNOW..

    ReplyDelete
  112. reading all these brilliant comments,..must say i'm 'proud to be Malaysian'

    ReplyDelete
  113. proton telah memberikan yg terbaik utk semua..terutamanya kereta utk rakyat..cume wujud istilah"keselamatan hanya untuk yang mampu"..contohnya wujud model basic yg mmg xde apa2..(air-beg etc..)..kepada yang mampu boleh beli H-Line(full spec)..nyawa di atas kemampuan individu..jika dilihat kepada suzuki contohnya..perbezaan harga hanya untuk skirting, GPS dll..bukannya keselamatan seperti air-bag, ABS dll..hmm..kesian rakyat yg kurang berkemampuan..

    ReplyDelete
  114. @Anon 14 Nov 9:55

    You said no leather finish? and you said u have tested drive one? Bluffing?

    SNR3LR and R3SN both have NAPPA LEATHER FINISHING... EVEN MY NORMAL CPS HAVE LEATHER FINISHING..

    OH MY OH MY TYPICAL MYXX OR VIXX DRIVER..

    CLAIMED TEST DRIVE ONE? FYI ONLY SELECTED PEOPLE FROM 11 PROTON CLUB REPRESENTATIVE HAVE DRIVE SNR3LR BEFORE THEY LAUNCHED IT AT PAVILION.

    AND THE POINT OF THIS CARS IS NOT ABOUT SPEED MORON.. ITS ABOUT HANDLING AND TRACK USED.. COME JOIN SNF (SATURDAY NIGHT FEVER) LAST ROUND THIS 10 DISEMBER.. YOU COULD SEE THE FASTEST CAMPRO CARS ON TRACK..THEIR TIME ALMOST SAME WITH 1.8 OPEN CAR CATEGORY

    LAME.. TYPICAL PROTON BASHER..

    ReplyDelete
  115. See this for yourself..

    http://youtu.be/sRAPx6MgYco

    driven by Mr. Desmood Yee

    Owner N1 Racing, Top Driver FF Festival Category using FD2R and previous round he join campro chase with NEO

    *p/s : dont race at normal road.. bring it to local track..

    ReplyDelete
  116. i use satria neo 1.6 basic line.. but im happy with it.. good handling.. well at cornering.. even smoke 1.8 accord once. maybe those with lame comment doesn't even have a car.. or they have one but only myvi 1.5 or poor 1.3 and install silver lamp like merc (it all that they can afford)and speeding in the highway.. sick b*T**

    ReplyDelete
  117. why malaysian loves honda so much?
    it not that powerful...
    that you want to love..

    ReplyDelete
  118. Mahal nya di pasaran sendiri!

    Aku gerenti jika dijual di luar negeri - UK atau UAE, versi Lotus mungkin cuma RM98,000 dan R3 dalam RM75,000 saja...Gerenti punya!

    Biasalah...Proton 'buatan Malaysia'

    ReplyDelete
  119. salam,

    ada info yg salah dlm entry ni..

    R3 lotus - 115k (latest price) bkn 120k
    R3 neo - 79k bkn 96k

    R3 neo x pakai adjustable suspension.. pakai R3 spring + stock suspension tapi geometry dah fully tuned by R3 for best handling

    dalam gamba nmpk R3 lotus lg cantik.. tapi bg aku bila tgk dpn mata R3 neo yg merah lagi agresif.. apa2 hal pun pandangan masing2

    ReplyDelete
  120. bila proton nak beli company lamborghini?

    ReplyDelete
  121. protong kreta xde kuatiti. setiap tahun servis survey pling teruk.
    cousin aku ambek neo revese je enjin dh gugur sbb skru mounting tanggal.

    ReplyDelete
  122. aku tak nak komen pasal proton bnyk prob, tapi aku nak komen harga, pada aku agak mahal, untk org tempatan, kata kereta tempatan?? berbangga?? mmg la tapi setakat tu jer la, merasa?? hell no...

    a: wei, proton ada kluar keta bru la wei, lotus nyer spec... power woooo

    b: fuiiyyoooooo... mana ko tau power?? ko beli ek??fuhhh... bangga nih

    a:x la, aku baca kat internet...

    ReplyDelete
  123. proton tak paksa pun korang beli...dah suka honda pi la showroom dia..

    ReplyDelete
  124. Satria Neo R3 kalu tgk luaran mmg tip top .tp bile tgk dalam tak berbaloi dgn harge yg proton offer.. ketinggalan zaman btol interior neo r3 ni

    ReplyDelete
  125. aku br angkat neo R3 kale kuning...terbaikkkk...

    ReplyDelete
  126. Satria neo memang best..aku dh paki 4 tahun lum penah m endatangkn masalah cume brake dgn belt je dh brbunyi skit..so far yg lain sume ok..start pun skli je biapun dkat seminggu xhdup..yg heboh ade kete mahal sume tu ckp je lbh ntah2 kete pun xde..

    ReplyDelete
  127. pakai viva sudohhhh.........

    ReplyDelete
  128. X payahlh bersusah payah nk komen lebih2..aku tgk rmai jek org pkai proton n perodua ok jek..seronok jek diorg pkai..pakai kereta jenama apa pn kalu nk rosak..dia rosak jgk..sendiri tanggunglh..only my 2cent

    ReplyDelete
  129. For those who r comparing pronton with conti car...siriously...ur iq is zero...n..for those who r comparing proton with j'penis car...u r fucking stupid..lol....take 1 of conti car...1 of j'penis car..put both them right n left...put the neo r3 lotus in the midle...compare both of 3...start from front bumper until to the exhaust...by doing this...u will know why the price of neo lotus is higher...r3 lotus only 25 units produced...very valueble for the collectors...1.6 N/A with 145hp i think that is a best power for small engine...furthermore..honda lover....please kindly compre the power (on wheels..not dyno) with same capacity of honda...b16a big vtec without intall any performance parts...try with neo lotus...ur b16a will eat r3 lotus dust...very sure...hopefully...after this..all the malysian people...pleaseeee....talk with ur brain...if u talking only by using ur mouth...im very sad...coz both of u r same like parrot that juz only speak what thier owner teaching...thx n regards...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails