Friday, 18 November 2011

Serius Cool - Kilang Terkini McLaren Yang Mesra Alam (13 Gambar)


Vrrom Vroom Go Green!

Dibawah ialah kilang pembuatan kereta sports McLaren yang terletak di Woking , Surrey England. Ianya sebsar 45,500 meter persegi dan dibina dengan teknologi mesra alam. Disinilah kereta lumba street legal McLaren dibina dan dipasang. Kilang ini mengitar semula air hujan dari bumbung yang kemudian digunakan bagi mengairi pokok-pokok sekitar kilang. Kilang ni juga dibina "terbenam" kedalam bukit bagi memberi penebat haba yang baik ketika musim sejuk serta panas. Bangunan kilang terbenam ini juga membuatkan kilang ini seakan-akan bersatu dengan kontor bukit sekelilingnya. Akhir sekali atapnya akan dipasang sel photovoltaic yang mampu menjana elektrik untuk kegunaan kilang. Bangunan kilang ini ialah hasil rekaan Foster and Partners.






Laporan asal ArchDaily

33 comments:

  1. 1st la lancau!!!

    ReplyDelete
  2. mcm UTP.
    patutla same architect firm

    ReplyDelete
  3. proton patut contohi kilang ni...bukan contohi kilang proses ayam

    ReplyDelete
  4. @Anonymous

    no shit sherlock!

    ReplyDelete
  5. haters gonna hate18 November 2011 14:38

    ape ke bangang nak suruh proton ikut cara kilang camni. McLaren keta diorg handmade. proton pakai robot. klu pkai handmade brapa ramai pekerja nk upah? nnti harga kereta lagi la naik. klu pakai robot murah, xpkai byk pekerja. kereta boleh turun harga. takat nk buat keta pegi pasar buat apa nk handmade. kilang ayam pun xreti nk beza ngan kilang keta. noooooooobb

    ReplyDelete
  6. 1st!!!!! HAHAHAHAHAH~~


    aik?? ....ermmm~~... lalalala~~

    ReplyDelete
  7. McLaren Mercedes..ya aku ingat lah!
    Memang power giler!

    ReplyDelete
  8. aku dah kata! obe ni bangang1 bodo! fakap!! sial1 phuii!!

    ReplyDelete
  9. Bangsat orang indog!

    http://indog.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. pergh!! smart giler! nak rembat sebijik der! haah

    ReplyDelete
  11. ni smue agenda jahat illuminati dan yahudi supaya kita jgn mencemarkan alam sekitar serta membuat kereta handmade bukn pakey robot....kalo x caya kt no siri kereta2 tu ade no 666.....kahkahkahkah...

    go blogserius!! chaiyok!!
    serbanitas go jump kb mall!!...
    indog brengsek!!

    ReplyDelete
  12. korang2 y d'atas2 ni klu myumpah seranah org xsahkn..wlpn artikel ni kluarn thn 2005 skalipn..skrg2nya owner blog ni share bnda y bguna..dr korg y dok kutuk2 org..lg xda faedah..klu korg bnci n xske sgt owner blog nie,xpyh gatal2 jd follower..sengallllllllll....

    ReplyDelete
  13. Kok maling gak mau ngaku ya.. dasar malingsia, bisa aja klaim semua milik indonesia. Awas lo!!

    ReplyDelete
  14. APO YG PONTING?

    1.....0......kuikuikuikui

    STUPID INDOG!

    ReplyDelete
  15. http://www.youtube.com/watch?v=2ZdGlrdBE8w&feature=feedbul

    living doll!!

    ReplyDelete
  16. dem kecik kilang keta ni.200 kali 225 meter je.

    ReplyDelete
  17. kalau korang prasan design dia mcm UTP kat tronoh. Foster + Partner gak yg buat.

    ReplyDelete
  18. indog bodoh. muka buruk macam pukimak. kalah malam tadi memang patut lah

    proton, u can go die lancau!

    ReplyDelete
  19. Gambar kedua:Macam bentuk kanta pembesar jer....

    Tunggu,kanta pembesar->lensa->mata->cahaya->ILLUMINATI!

    #LOL

    ReplyDelete
  20. nie pehal tiba2 si indon nie butthurt? kalah bola semalam?

    ReplyDelete
  21. daje indog..nohorom btol

    ReplyDelete
  22. bodoh dok ngutuk2 malaysia pehal....

    ReplyDelete
  23. besa la org indonesia mmg mcmtu bangsa yg kaya dgn budaya dan paling bertamadun di muka bumi nie.
    apa nk heran dgn bangsa yg paling mulia nie, msk negara org scara haram pstu wat mcm negara dia, sama la dkt sini, msk blog org, dok wat bising.

    ReplyDelete
  24. kete f1 mclaren buat kat mane plak?
    bukan kat surrey gak ker

    ReplyDelete
  25. http://www.bangkokpost.com/multimedia/vdo/256935/breast-slapping-beauty
    check this out!

    ReplyDelete
  26. DaraRumah Panjai is Here...bole la tu....dapat test drive...cun nak driff jugak....keke...mesra memang mesra...view ctik gak....

    ReplyDelete
  27. McLaren adalah agenda Illuminati!FreeMason.Waktu malam kilang ini jadi mason lodge.Jgn guna tech Mclaren mahupu stiker dia jika tidak mahu iman tercabut!

    ReplyDelete
  28. tak boleh ke buat body proton or perod macam ni..ni je aku mintak..aku tak mintak bnyak body.. enjin 1.3 pn takpe.

    ReplyDelete
  29. Si botak dalam pic4 yg memakai baju putih dgn mantle merah adalah knight of the temple. Beliau sdg briefing mason-mason kecil

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails