Wednesday, 20 June 2012

Serius - Syria Semakin Parah (12 Gambar)


Apa khabar Syria?

Pagi tadi abang borak pasal Rohingya. Sekarang mari borak pasal Syria pula. Keganasan rejim Assad semakin menjadi-jadi. Beberapa minggu yang lalu seluruh warga kampung di bunuh oleh tentera pro Assad. Negara barat segera bertindak dengan menghalau keluar diplomat Syria dari negara mereka sebagai tanda protes mereka. Di Malaysia kami tak pasti samaada diplomat Syria masih ada atau juga sudah ditolak keluar melalui KLIA. Jangan kita lupakan mereka yang mahukan kebebasan dari rejim Assad. Kalau kita lupa kelak kalau kita pula kena orang lain pun lupa dengan kita.






Laporan asal Infocus Atlantic

41 comments:

  1. Replies
    1. baca tentang syria di page facebook ni....korang akan tahu tntg isu ni..

      https://www.facebook.com/pages/Rakyat-Malaysia-Bersama-Revolusi-Syria/308664102508100

      dan follow blog ni.. korang akan tahu.. bertapa kejam nye BASYAR ALHASAD...membunuh rakyatnye..

      http://www.therevoltingsyrian.com/

      Delete
  2. Innalillah..semoga akan ada keamanan lagi buat mereka..

    ReplyDelete
  3. Muka depa lebey kurang sama

    ReplyDelete
  4. Semoga yang berperang utk islam diperkuatkan semangat.

    Otak Kiri Otak Kanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. bodo nya, please read about it before commenting here, it's a muslim leader torture another muslim.

      Delete
    2. guys...please... korang bace dulu betul2 about syria..basyar alhasad membunuh rakyat nye sendiri.. beribu umat islam syahid disana..basyar panggil lagi tentera russia untuk mmbantu membunuh rakyat nye...mmg sadis..kanak2 mati setiap hari..di bom di tembak..please cari isu tntg syria dn faham kan...basyar tak penah tolong palestin dari yahudi israel..

      Delete
    3. ko lagi bodo a mi parecer..bengap, ayat simple camtu pn xleh paham...

      Delete
  5. Berperang untuk agama atau apa?

    http://www.malaysiakini.com/columns/200997

    Tak suruh percaya tapi mungkin boleh beri sedikit idea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. good article. That's why we need to embrace moderation. Say No to Extremism.

      Delete
    2. ah yes .thx bro.

      well as i though, 'konspirasi'

      Delete
    3. apa yg ak tau rakyat syria yg dibunuh sbb tak nak mengaku bashar tu tuhan mcm org2 sesat dlm video nih..
      http://www.youtube.com/watch?v=VwdPPMjTf_Y&feature=related

      Delete
  6. Diplomat-diplomat Syria masih ada di KL. Yang aku pening tak sudah-sudah ni adalah claim sesetengah pihak bahawa keganasan ni juga disebabkan oleh sentimen sunni-shiah. Why cant these people get along? bloody heck.

    ReplyDelete
  7. nasib baik la kat malaysia ni mengamalkan sistem demokrasi berpalimen raja perlembagaan... semoga orang2 Islam yg ditindas di sana akan memperoleh kemenangan...

    blog oh syria

    ReplyDelete
  8. aik... tada org nak blame Jew, Freemason or Illuminati..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lemme be the first.

      Basyar al Assad tu pemimpin Islam, kita kena sokong pemimpin Islam. Dulu Gaddafi kita tak sempat sokong dia dah mati, sekarang kita kena sokonglah Assad.

      Lagipun, orang Syria yang membuat demostrasi itu semua ejen "Yahudi Zionist Israel Rabbi Judaism USA Syaitan 666 Dajjal George Bush Illumunati Freemason laknatullah".

      Bangga dengan Rusia dan China kerana menyokong pemimpin Islam sejati dan bukannya bersubahat dengan USA.

      /sarcasm

      Delete
  9. kalu rejim assad jatuh,kesian kt hizbollah palestin..slama nie assad duk saport diaorg lwn yahudi.arab spring yg btul2 spring cuma egypt..ln2 rencana barat utk gntikan dgn puppet mrk.
    sbb tu time egypt spring,US xsokong pn rakyat..sbb depa yakin hosni remain at thrown..tp bila hosni jatuh,cpt2 depa hegeh2..skali ikhwanul muslimin menang daaa..hahaha...padan muka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hizbollah tentera syiah itu memang memerangi israel, tetapi bukan untuk membantu rakyat palestin. cuma mempertahankan kedaulatan lubnan, negara mereka.

      Delete
    2. dah hosni mubarak dan predecessor dia anuar sadat tu memang pemimpin egypt yang US letak, mesti la US menggelabah bila egypt pun nak arab spring jugak.

      tapi masalah kat egypt belum selesai, dengan wujudnnya supreme council of armed forces, aku rasa baik tak payah ada pilihan raya.

      Delete
    3. kau ni nak ckp assad tu baik ke? apa la punya manusia. assad as syiah bunuh rakyat sunni. sembelih rakyat x bersalah tak kira nenek ke bayi ke. itu pun kau masih nak pertahan ke? nk cakap rencana amerika pun, berpada-pada la bro.

      Delete
  10. SADIS DENGAN KEADAAN KT SNE....BRSYUKUR DGN NEGARA YG AMAN DAMAI...TP PENUH DGN PERANG PSIKOLOGI...

    ReplyDelete
  11. sedehnye.. sy tak ikut perkembangan ..(malu)_ _

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau betul2 malu pegi lah baca kejap.google jek.mcm2 boleh baca.ini tidak...nyampah lah

      Delete
  12. Innalillah...didoakan juga semoga penderitaan mereka berakhir. AMIN

    ReplyDelete
  13. xde bantuan ker anto kt sne???

    ReplyDelete
  14. aku masih tunggu apa reaksi kerajaan persekutuan malaysia terhadap situasi syria.

    atau adakah aku yang slowpoke sebab tak dapat berita..?

    ReplyDelete
  15. ermmm speechless.. Islam dgn Islam berperang tapi kan memang da diberitahu memang semua ni akan jadi di akhir zaman.. Dulu penah gak baca artikel pemimpin2 islam kat timur tengah ni bakal dihapuskan satu per satu.. wallahualam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni bukan pasal islam dgn islam berperang tp ni pasal sunni dgn syiah..al assad terang2 syiah yg minoriti dkt syria yg bunuh sunni yg majoriti dkt syria..so hati2 dgn syiah, darah org sunni halal bg mereka.

      Delete
  16. sebagai rakyat malaysia kita patut bersyukur, sebab xda kacau bilau...xyah nk puak 2 sangat la....bn la pkr la pas la..mari kita bersatu padu....

    ke negara maju 2020

    lawati blog saya http://mynaepul.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. haih org arab nie harap je kaya raya tapi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu allah utus para nabi ke tanah arab..sebab bangsa Arab ni %$#@%

      Delete
  18. kesian...harap kerajaan kita dapt membantu
    http://gitarmalaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. hurm hantar jerk yang suke merusuh ke syiria tuh senang rakyat malaysia tu kan suke merusuh..

    ReplyDelete
  20. kejadian2 ini, bila kita lihat dengan mata hati, fikiran yang luas dan dengan IMAN

    banyak, begitu banyak kebesaran Allah, kebenaran al-Quran dan hadith.. 1500 tahun dulu.. dah jadi sekarang

    subhanallah

    dan, nikmat Allah apa lagi yang engkau dustakan - ar-Rahman

    ReplyDelete
  21. walaupun aku orang umno tapi aku rasa marah dan perbodohkan membiar kedutaan syria masih dalam dalam malaysia, agaknya pm suruh kita baling bomb dalam kedutaan syria kot,12 imam syiah mereka asal ahli kitab yahudi adalah terang-terang kafir ajaran idealogy yahudi campur aduk dalam islam dan memputarbelitkan sunnah rasulullah saw, pahala jihad jika membunuh sunnah bagi mahzab syiah, semoga ahli sunnah wal jamaah di syria mencapai kemenangan

    ReplyDelete
  22. huh..memang dasyat isu syria nie....aku dah lame mengikuti pergolakan negara ini....memang lebih kejam dari israel menindas palestin.......ini lah bila dlm satu negara berpuak puak dan mengikuti ajaran sesat....bila berperang semua tidak mengaku kalah.....rakyat yg tidak berdosa menjadi mangsa...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails