Tuesday, 1 April 2014

Serius Kreatif - Arca - Arca Kontrovesial Eugenio Merino (17 Gambar)


Viral!

Arca Stairway To Heaven di bawah menjadi viral minggu lalu. Ia memaparkan seorang Rabbi berdiri di atas seorang paderi dan seorang imam yang sedang bersolat. Arca ini membuatkan orang Yahudi marah dengan Eugenio Merino, pengukir yang berasal dari Sepanyol. Eugenio Merino memang terkenal dengan arca beliau yang sangat kontroversial. Beliau melakukan komentar politik dan masyarakat melalui arca-arca beliau. Kalau di Malaysia mungkin Eugenio Merino sudah mendapat 200 laporan polis dan ditahan kerana menghina masyarakat Islam. See this is art. Sebuah arca boleh melambangkan penindasan orang Islam ataupun penghinaan terhadap solat bergantung kepada interprestasi individu yang melihatnya. 





Laporan asal Eugenio Merino

33 comments:

  1. stupid arca.. penghinaan terhadap islam... Eugenio Merino ni mst yahudi...

    ReplyDelete
  2. kalau orang marah, orang akan cakap akal pendek, kalau orang faham seni dia, dirasa kan hebat revolusi bagai, hujung pangkal si pencipta seni juga yang untung.

    ReplyDelete
  3. Jangan melatah cpt sgt,.. orang islam tu tgh sujud, apa jadi bila orang islam tu bangun dari sujud,,.. thats what called an art... sekarang islam di tindas, bila islam bangkit,.. hangpa boleh pikir sendiri.. marvelous gilew art ni,.. tak terjangka akal orang yg tak fikir jauh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan jauh sgt

      Delete
    2. Takdelah dia fikir jauh sangat. Haritu gambar arca ni pernah naik kat website apa entah tak ingat. Tapi cakap benda yang sama, 'kalau Muslim tu bangun dari sujudnya'. Lol

      Delete
    3. aku pun ada baca, rasionalnya bila Muslim tu bangun dari sujud, automatik paderi dan rabbi itu akan terbongkang ke belakang. tunggu je la saat dan ketikanya.

      Delete
    4. terbaik Nabill...itu jugak apa yg aku fikir..tak semua org berfikiran jauh..asalkan jgn jumud.. bila islam bangkit segalanya akan jatuh..

      Delete
    5. bila mau bangkit?..

      Delete
    6. bila mau bangkit lu pk la sendiri..... jgn tye je.. usha kne ade..

      Delete
  4. Owsem Nabil..!!

    ReplyDelete
  5. Ini yang nak dibawak eugenio merino,.. kalau org islam, hanya fokus pada bab solat saja, pastu taksub dgn perkara khilaf tapi x keluar berdakwah, sampai bila bila islam dkt bawah. Tp bila islam bangkit,... ha,.. ull see the new revolution,.. this man is a genius beb,.. damn genius

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, orang islam bila bangun berdakwah memang dia tapau semua, org2 bukn islam kat Malaysia pun akn fhm lebih, dan tertarik,(tak da la manjang2 diorg ni tak faham melain kan member islam terangkn) ini idak manjang nak kata islam ni malays punya haduiiiiiiih

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Sorry, obepig. Misunderstanding is caused by you. You purposely put the sujud picture on top, just to draw attention. Then you blame Muslim for butthurt. You should check yourself if you have signs of munafiq

    ReplyDelete
  8. [gambar] 4 gambar Nora Danish menikmati kopi putih, sangat HOT! http://bit.ly/1e7ivr0

    ReplyDelete
  9. This picture had spread world wide and yahudi sangat marah yang arca bahagian atas sekali tuh.and people asked kenapa yahudi perlu marah sedangkan gambar tuh yahudi di atas.but then yahudi ni kata "kalau yang tengah sujud (muslim) tuh bangun,yang di atas , yahudi and the kristian akan jatuh.harap maklum

    ReplyDelete
  10. Apa yang aku paham melalui arca tu :

    Islam ditindas oleh kristian yang dikawal oleh yahudi.

    kbye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thought the same too.. Meleis terlalu butthurt without thinking further.. Arca tu menceritakan bahawa umat Islam telah ditindas oleh Kristian dan ianya merupakan agenda Yahudi.. Perhatikan jugak pic last, apa yg aku paham, semua agama mengajak kepada perpaduan dan kasih sayang sesama manusia..

      Delete
  11. admin ko n bodoh ke ape ko post bende mc ni o pn sme da hine agama allah.admin bodoh xgune idup ni bukanserius kreatif tp serius admin bodoh nak mampus mak bpk x ajar tntang islam ni la jdinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko la yg bodoh..cube faham betul2, tau nak melenting je..cakap bangang kang melenting lg..adoi..

      Delete
  12. kalau orang marah, orang akan cakap akal pendek, kalau orang faham seni dia, dirasa kan hebat revolusi bagai, hujung pangkal si pencipta seni juga yang untung. Serius KreatifI like most very nice design.

    ReplyDelete
  13. aku tak paham maksud obe. adakah obe bermaksud org Islam tak perlu berbuat apa2 spt org kristian dan yahudi apabila agama mereka dihina atau dipermainkan? aku rasa obe kena belajar agama balik. Iman obe ni tak cukup sebab tu kata mcm tu. moga zuriat obe tak jadi mcm obe. semoga zuriat obe menjadi insan yg kuat membela agama dan rasulnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. terer sgt ko ni sampai leh ukur iman seseorang ??? ko penah try ukur iman ko sendiri ??

      Delete
  14. Replies
    1. BTOL TU.... SGAT KEJAM..... ASTAGFIRULLAH HALAZIM...ALLAH MAHA BESAR

      Delete
  15. apa terjadi kalau orang islam tu bangkit?
    kita kene bangkit tentang orang yahudi

    ReplyDelete
    Replies
    1. so true,,org yahudi pun marah tgk arca ni,,,sebab bila org islam bangkit dorang sume akan jatuh...cuba baca tersirat disebalik art ni,,,ni asik2 nak marah..maki..solat 5 waktu pun belum tentu cukup..

      Delete
    2. nak cermin tak?kihkihkih..

      Delete
  16. banyak sangat perkataan bodoh kat sini....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails