Wednesday, 27 March 2013

Serius - Kehidupan Guru Yang Bertugas Di Pendalaman Sarawak


Respect

Terima kasih cikgu-cikgu yang bertugas di kawasan pendalaman kerana mambantu anak-anak Malaysia luar bandar. 

Thanks @techboy_88 for the tip



36 comments:

  1. nice entry bro...cuma nak betulkan sedikit tatabahasa. sepatutnya ditulis PEDALAMAN bukan PENDALAMAN. PEDALAMAN bermaksud wilayah atau tempat yang jauh terpencil, contoh pedalaman sarawak. PENDALAMAN bermaksud proses mendalamkan sesuatu, contoh projek pendalaman dasar sungai. sekadar berkongsi. tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa la xda butang loike

      Delete
    2. Obe fail BM.. gemmookkkk

      Delete
    3. bangganya..

      Delete
    4. Tak..dia ni dulu ahli persatuan bahasa melayu

      Delete
  2. Ala.. cikgu-cikgu tu dpt elaun banyak gila.. tgk ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang atas aku ni mesti bodo nak mampus..

      Delete
    2. mmg. dlu soh skolah ponteng, pg isap rokok blakang kedai video game. dh tua jd bodo.

      Delete
    3. ok, aku ni jarang nk reply komen sebenarnya tp bl ada "si bijak bistari" yg berlagak pandai dlm benda yg dia x tau,ni mmg aku kna betulkan.

      "cikgu2 tu dpt elaun bnyk gila" -Ak just nk tnya skit, ko tau ke bape elaun diorg dpt?ko penah g sabah/srwk? ko tau ke harga brg kt sana xsama ngn kt semenanjung?

      Xpenah nya nk bg komen yg positif.Ko ingat x trtekan ke duduk kt hulu sana tnpa ada hiburan?Nk tgok bola pon susah ko tau x.Intrnet cuma ada dr kol 7pg smpai 5ptg itupun kt sekolah jek.

      Delete
    4. Skolah aku xde intrnet, xde line, letrik 12 jam sehari. Ko boleh hidup gitu?

      Delete
    5. Kalo untuk cikgu yg betol2 nampak word hard gini, aku relakan tax aku amek banyak sikit utk bayar gaji diorang. Seriously duit byk mana pon xkan mampu balas apa yg mereka lalui utk didik anak2 bangsa Malaysia.

      Delete
    6. anak cekgu, work hard la bodo.. tpi seb baik niat ko murni.. so aku maafkan.. wordhard?? HAHHAHAHAHHA!!!!

      Delete
    7. Ha ha pndgn ksr nya ko ckp elaun guru yg keje di pdalamn besar...cuba kau bygkan tambang hilux n perahu panjang jer dh
      RM800 one way trn ke pekan semata2 nak beli ration..blom lagi ko tpaksa tolak perahu n bmlm d tepi sungai...ckp mmg senang..coz ko tk pernah merasa apa yg kta org rasa..bsyukur la bro..

      Delete
  3. lepas nihhh naik gaji cikgu pulak...hahahahah...

    ReplyDelete
  4. Kebanyakan cikgu yang bekerja di pedalaman berjantina lelaki

    ReplyDelete
  5. selaku pendidik yg bkhidmat dpedalama, ya memang kami mendapat elaun, namun wang tersebut hanya untuk nenampung 1/3 pbelanjaan kami.video tsebut hanya menayangkan sedikit kesusahan yg dtanggung...kami selaku guru pedalaman menjemput kalian merasa sekelumit kesusahan kami.

    ReplyDelete
  6. obe. u gotta see this. dokumentari ni lagi padat.
    www.youtube. com/watch?v=jmLhpeeEPcA

    ReplyDelete
  7. terima kasih taib mahmud kerana memastikan selama 33thn mereka hidup kekal sebegini.....Happy New Year 3000 pn masih lg cmnie...terima kasih...syukurrrrrrr

    ReplyDelete
  8. kalau tiada guru tiadalah doktor engineer dan sebagainya...mak saya cikgu dan bapa saya bekas cikgu. dahulu kami tinggal di pedalaman srk batu luking kanowit sarawak. best dpt bgaul dgn org rumah panjang. makan itik, ayam, babi dan ayam belanda dikongsi bersama. dan setiap perayaan disambut di rumahpanjang. semuanya di alu2kan.. skrg sudah duduk kat England, rindu suasana di pedalaman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gebang ko la first=maksod aq makan babi tu ayat ko cam melay islam pas2 yg dok england lawak gila siak

      Delete
    2. waaa stay di luking stone ya. well sekolah itu masih pedalaman tapi pedalaman 1 la

      Delete
  9. Org yg narrator video ni mcm bckp dlm kotak..hahaha

    ReplyDelete
  10. syukur. kalau dibawah pr, sekolah pun takde kat situ.

    ReplyDelete
  11. tahniah & syukur kerana cikgu2 ni sanggup berkhidmat di kawasan pedalaman, kalau nak ikut gaji & elaun tambahan, kalau aku x sanggup nak stay sana. cikgu yang berkhidmat ni, kalau fikir tentang duit, lebih baik berhenti jd cikgu, buat business lagi banyak duit.

    ReplyDelete
  12. yela syukur la....selama bn pegang lebih 30 tahun tapi daif giler sekolah...ini kalilah cikgu kasi tukar....jalan raya nak ke pedalaman,masyaallah teruk...bersyukur la...

    ReplyDelete
  13. Video yg di upload tu sekolah tempat aku ngajar....itu baru sikit yg dipaparkan....korg tau x kos sara hidup kat sana berapa besar? kos pengangkutan lagi....korg tau bape byk? aku x hadap sgt la elaun yg aku dpt tu....in fact elaun perumahan aku dah 2 thn kene potong.....patut ke? kat sini aku nak ucapkan 'byk2 terima kasih' kat km s'wak sbb berpuluh tahun sekolah2 pedalaman ni berkeadaan spt ni....

    ReplyDelete
  14. Stuju 33 tahun mcm ni lagi? ini kalilah cikgu2 bersyukur kat kerajaan sebab bagi kerja kat guru2...boleh tanggung anak bini. mana2 yang anak2 ptptn biasiswa kije kerajaan tu pandai2 la bersyukur.

    -saja bagi panas line-

    taib satu hal, orang bawahan dia haramjadah makanduitharam... baru pangkat YB kawasan, rumah sama besar dengan Pudu. Jual tanah wakaf pon ada kat Sadong Jaya Samarahan sana.

    ReplyDelete
  15. elaun byk ek...? byk mana yg dapat....?cer kire skit byk mane yg dapat...skali kuar bando nak beli kelengkapan hidup dan kelengkapan mengajo un dah beratus habis...nak pikul masuk dalam lagi...nak kena rebut2 naik bot ekpress...kalo lelaki leh le main lompat2 masuk bot..kalo pompuan..? elaun byk tu leh setanding ngan kesusahan cikgu2 yg kena ngajo pedalaman tu...? cuba ko pi masuk duk dalam sana...makan megi setiap hari..makan nasi ngan sardin setiap hari...mampu ke...?nak bleh sampai bando tu nak kena naik 2..3 jenis kenderaan...sakit lenguh habis badan...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails