Monday, 25 March 2013

Serius Cool - Lapangan Terbang Antarabangsa Ratu Alia Jordan (13 Gambar)


Woahhhhh!

Jika anda ingin ke Israel, anda perlu mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Ratu Alia yang terletak di Amman Jordan. Lapangan terbang ini baru sahaja menerima penaiktarafan dan dibuka pertengahan bulan ini. Lapangan terbang baru ini kelihatan seperti bubble wrap dari padangan atas. Rekaan ini dipilih oleh firma Norman Foster bagi menghasilkan sistem penyejukan pasif. Lapangan terbang ini dibina secara modular bagi membenarkan penambahan terminal baru untuk keperluan masa hadapan. Buat masa ini ia mampu menampung 6 juta penumpang setahun. Kalau sekali pandang ia kelihatan seperti KLIA. Ini adalah kerana konsep rekaannya memang sama macam KLIA! KLIA juga boleh dibesarkan secara modular apabila diperlukan. Nice airports the both of them.





Laporan asal Dezeen

23 comments:

  1. makany saya org pertama

    ReplyDelete
    Replies
    1. org pertama acik kau hitam

      Delete
    2. Indon martopo, sila buat kacau di blog Indon sahaja.
      Sekian terima kasih.

      Delete
    3. N.A.J.I.B = naajizzz
      N.A.J.I.S = nikajis

      Delete
    4. obe kenape perlu sebut negara israel?????

      Delete
  2. gi apaan ni seh kok marah same gue

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai indon, nah biskut hanjing

      Delete
  3. Gambar kote nuar mana?

    ReplyDelete
  4. Anuar skandal Rosmah

    ReplyDelete
  5. macam sarang Zerg dalam game StarCraft

    ReplyDelete
  6. Undi UMNO akan dapat satu pelukan dari Bik Mama

    ReplyDelete
  7. UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!UMNGOK!!!!

    ReplyDelete
  8. parking kt air port ni mahal kot obe.. smpai 26 dinar = rm 114 utk sejam..

    ReplyDelete
  9. Lapangan terbang ni macam bunge teratai pon ade jugak aku tengok.

    Yang maki hamun dalam comment ni apahal? Kalau kau rase orang tu punya comment bodoh kau janganlah layan. Yang kau ikut jadi bodoh jugak apehal? Marah-marah nak tunjuk kuat pulak kat sini. Entry ni pasal airport je pon. Cetek betul minda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pun bebal g maki gak.

      Delete
    2. Langsung takde maki pon. Ape bute telinga kau? teehee. I'm not your brother pon sampai nak cakap baik-baik dengan orang macam kau.

      Delete
  10. kenapa mobile version xley?

    ReplyDelete
  11. memang lebih kurang macam Klia... sbb one of the arcithect yg module utk airport baru ni orang malaysia.. kalo tengok airport lama macam stesen bas je... orang jordan bemgap..suma bnde nak tiru malaysia

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails