Friday, 15 March 2013

Serius Cool - Troll-A : Pelantar Minyak Terbesar Dunia (12 Gambar)


Ini bukan Trolling!

Troll-A ialah pelantar minyak tertinggi dunia dengan ketinggian 472 meter dan mempunyai berat 1.2 juta tan. Ianya dibina pada tahun 1991 dan siap sepenuhnya pada tahun 1996. Kaki Troll-A dibina dari konkrit dan dindingnya silinder konkrit gergasi ini setebal 1 meter. Proses pembinaan pelantar ini perlahan kerana 15 sentimeter boleh dibina dalam masa sejam. Troll-A kini beroperasi di Lautan Utara, 80 kilometer dari Bergen Norway. Selepas ianya siap dibina, Troll A ditarik sejauh 200 kilometer selama 7 hari ke lokasinya sekarang. Troll-A masih merupakan objek TERBESAR pernah ditarik kemana-mana lokasi dunia. Bayangkan anda menarik sebuah struktuk yang LEBIH tinggi dari Menara Berkembar Petronas sejauh 200 kilometer. Cool! Pada tahun 2010 Troll-A diperbesarkan lagi dengan penambahan satu lagi modul bagi memuatkan bilik kawalan dan tempat kediaman baru. Cool stuff! 



Laporan asal Izismile 

50 comments:

  1. nokhorom. respect the engineering

    ReplyDelete
  2. Pada ketika ini hanya ada seorang pemimpin agung berjiwa rakyat di Malaysia, yang sering kali pantas menghidu keperluan masyarakat. Kini warga berpendapatan rendah boleh bergaya dengan telefon pintar hasil Pakej Komunikasi Belia (PKM), pelbagai perancangan dicanang dan dilaksanakan, BB1M, BR1M, BL1M, PR1MA, KR1M, K1MA.... beliaulah pemimpin agung yang perihatin kepada rakyat jelata, beliaulah Dato Seri Najib b Tun Abd Razak. Untuk itu pada pilihanraya ini, tiada parti lain harus diundi, undilah BARISAN NASIONAL (BN)!!!!

    pesanan ini ditaja khas oleh BN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam gampang nak buat iklan kat sini....

      Delete
    2. dengaq ckp saya tuan2 puan2.. menang pilihanraya nanti, hari ni menang esok kita mansuh, bukan saja ptptn, bukan saja ISA, bukan saja cukai jalan tp jugak BN. kita mansuh semua... nahaiii!!

      Delete
    3. perempuan semua di mansuhkan mcm firaun. atas sbb bkn tkut kuasa tp sng nk lahirkan ahli2 juburi termasuk bapak kau dgn kau. tq

      p/s - anon atas ni bapak kau keling . kbai

      Delete
    4. org ats ni macai...percaya ckp aku weh!!!

      Delete
    5. org ats ni penah offer jubur kt anwar

      Delete
    6. nak melon?

      Delete
    7. hidup BN!!

      Delete
  3. aku tak sure mana satu gambar betul dia, tp mcm dkt je dgn darat, knp dia bina tinggi sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab dia tak nak bina rendah sangat. Lalalalalalala.

      Delete
    2. bebal! benda tu buat kt darat sebelum di tarik ke tengah laut. i confirm bdk PR. bangang abadi.

      Delete
    3. Bebal budak PR tak sebebal budak BN yang suka mengganas macam celaka....

      Delete
    4. engganas budak BN tak penakut macam budak PR penakut macam celaka....

      Delete
    5. PENAKUT BUDAK PR TAK PENGECUT MCM BUDAK BN YG MACAM NAHAROOOMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

      Delete
    6. Bodo lame xabis bodo baru mari.. adus....

      Delete
    7. maka anon pun bergadoh..PR ngn BN sama2 bodoh...maka cina pun gelak...

      Delete
    8. Dia fabricate dekat darat dulu. then, platform ni akan ditarik ke laut menuju ke lokasi dia. kat situ baru install or cantum antara topside (bahagian atas platform) dgn kaki dia tu (yang 4 batang concrete yg tinggi tu). Dia bina tinggi untuk kesesuaian dgn water depth dekat location. kalo water depth dekat laut nak install tu 400 m, ko bina kaki dia tinggi 200m je, camne nak install bahgian atas utk operation platform etc dia tu?

      Delete
    9. wow mesti budak engineering, kerja offshore. slb ke nokss. aku dah kerja 8 tahun slb pon lek je

      Delete
    10. wkwkwkwkw penipu org atas aq ni pdahal bdak skolah ddok klas ujong skali dgn kate laen klas pling bebal tp ngaku engineer cam bontot Anuar je dak atas aq ni!

      Delete
  4. dia tgh tarik tu..

    ReplyDelete
  5. 200kilometre ke 200meter

    ReplyDelete
  6. spesies umno bangang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dap, Pkr bangang

      Delete
    2. dua2 bangang....haha....

      Delete
    3. macam bapak kau

      Delete
    4. mcm bapak kau juga

      Delete
    5. korang sume macai_ macai ape? macai politik la samdol bin tenok!

      Delete
  7. Gravity based platform.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gavity base epic... xbole g laut dalam sangat... fixed structure... sekarang oil n gass prefer gune SPAR or FPSO.... bole cari gali minyak sampai 3000m ke dasar laut... fixed structure oil plarform sampai 300~400m sahaja.... #sharing #MarineEngineer

      Delete
    2. Dah puas google..?

      Delete
    3. Dah puas google..?

      Delete
    4. Wat ape google... sume ilmu tu ade dalam kepale otak.... ilmu2 marine ngn engineering neh celah2 gigi je... #sharing #MarineEngineer

      Delete
    5. ada ilmu share cukup. kalau dah sampai berhashtag bagai tu berlagak namanya

      Delete
    6. anon 15 march 16:07.
      sori aku rasa terms ko tu kurang tepat. Antara kriteria terpenting dalam menentukan jenis platform adalah water depth. SPAR and FPSO are totally different platform classification dgn fixed structure. SPAR or FPSO are floating structures yg sesuai untuk lautan dalam sahaja dan x akan digunakan utk shallow water. fixed structure pulak sesuai untuk shallow water depth sahaja.
      So, kalo ko kata oil and gas company skrg prefer to use SPAR or FPSO, it is totally wrong. Mende tu bergantung kepada water depth yg kita nak install platform tu.
      Contohnya, water depth kat malaysia rata2 nya shallow water, so most of the platforms dekat malaysia adalah fixed structures (jacket platorm, tarpon etc). Operator oil and gas cam petronas & shell tak akan guna SPAR for most of malaysian waters. hanya ada satu je SPAR dekat malaysia iaitu dekat kikeh.
      sekian.

      Delete
    7. typical budak engineering.mesti anda dulu utp kan

      Delete
    8. Anon 16 March 03:19

      Setuju dengan pendapat anda. Tapi sekarang oil platform banyak dibine diluar pantai, lokasi Ultradeep (>2000m)). Tak dinafikan Malaysia banyak gune jacket platform dan shipbuilder kat malaysia pon banyak buat jacket, cume nak maklumkan oil platform terbanyak setakat neh adelah dekat area Gulf of Mexico yg mane carigali minyak dibuat jauh ketengah laut. That why SPAR n FPSO far much reliable. Anyhow, installation any type of oil platform depending on sea water depth, I'll agree with you. Thankz for sharing, we'll show them anon si truly something!!.. haha #sharing #MarineEngineer

      Delete
    9. bro....nk ckp term orang salah pon kaji la dulu....FPSO....tu kapal yg dh di modified utk wat production storage....FPSO stand for Floating production, storage and offloading....yang ko maksudkan floating structure tu namanya FPS or semi submersible.contoh projek FPS dalam malaysia ni Gumusut Kakap....kat malaysia skang dh nk start dgn deep water,,,,kat malaysia pon ada SPAR jugak....1st deep water kat malaysia KIKEH SPAR....yang terbaru akan datang Malikai project

      Delete
    10. aku tgh wat install jacket plng besar kt area malikai...bru 140meter water depth..huhuhu

      Delete
  8. Beruntung akak dapat tengok gambar ni.

    ReplyDelete
  9. Dapatkan koleksi permainan terbaru dari hot toys, sideshow, kotobukiya, revoltech, play imaginative,bowen design dan mcm lagi di Mothership Toys & Collectibles http://www.mothershiptoys.com

    ReplyDelete
  10. jom pakat ramai2 like page nni jom ;D


    http://www.facebook.com/pages/Ministry-of-Perfume/344247482359120

    ReplyDelete
  11. nak tnya..mcmna dia punya electric power generation dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai minyak la bangang

      Delete
    2. dak aih~ pakai air laut~ kihkihkih~

      Delete
  12. yg komen ats ni sume pndai. tabik kt korg!!!

    ReplyDelete
  13. Acamane die tarik?
    Ad pelampung kt base die?
    Ad roda ke?
    Confuse

    ReplyDelete
  14. this is sooo cool..hey guys,,blog walking my blog and give some advice.im newbie :)

    ReplyDelete
  15. malaysia pn ad platform yg besar.. named "Gumusut Kakap"..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails