Thursday, 19 April 2012

Serius Klasik - Alfa Romeo Aerodinamica Spider (9 Gambar)


Pelopor posisi pemanduan ditengah

Alfa Romeo Aerodinamica Spider mungkin bukan sebuah kereta yang pernah anda lihat. Kemungkinan hari ini baru pertama kali anda mendengar namanya. Namum Alfa Romeo Aerodinamica Spider ialah sebuah kereta yang bertanggungjawab mempelopori konfigurasi pemandu berada ditengah-tengah ruang memandu 50 tahun sebelum McLaren F1 membuatkannya popular. Kereta ini direka pada tahun 1934 sebagai sebuah prototaip. Pada ketika itu Alfa Romeo menghadapi cabaran daripada Mercedes Benz dan Auto Union dalam penghasilan kereta lumba yang berkuasa tinggi. Kemuculan dua pengeluar kereta dari Jerman ini menggugat posisi Alfa Romeo yang sebelum ini memegang gelaran pengeluar kereta lumba terbaik dunia. Pada masa yang sama Bennito Mussolini tidak mahu ITALIAN PRIDE kalah kepada German Engineering Supremecy. Walaupun kedua-dua negara AXIS ini bersekutu, masih terdapat rivalry negara FASIS manakah yang lebih superior. Pihak Alfa Romeo menghasilkan kereta berenjin tengah ini secara rahsia. Malang bagi Alfa Romeo ketika dalam proses pembinaan dan pengujian perang dunia kedua meletus. Kereta inipun disimpan oleh pembinanya di Fiume., Yugoslavia yang pada ketika itu dibawah kawasan takluk Itali.

Selepas perang dua orang pembinanya terperangkap didalam negara komunis Yugoslavia. Pada tahun 1946 kereta ini dilarikan ke sempadan Itali dan selepas beberapa kali bertukar tangan akhirnya dibaik pulih pada tahun 2008. Ianya satu-satunya prototaip Alfa Romeo Aerodinamica Spider yang wujud. Kereta ini walaupun sudah berumur lebih 80 tahun masih kelihatan cool. What do you guys think! The Godfather of central driving position!






Laporan asal Octane

17 comments:

  1. Replies
    1. beruk mmg slalu kat atas.. huaaktuuuih.. anyway wahidun.. 1st pertama boleh mampooos.. ailob abam najib..

      Delete
    2. aku bcakap dgn rosemah!! ko shadap jgn nyibok..

      Delete
    3. aku penat baru balik kerja la ngok!! bukan tenat.. dari smalam aku OT ambik pisang.. puuik!!

      Delete
    4. patutlah rosmah nampk pelik ari ni..ko scandal dgn dia arggh..jahmnom ko gemuk!

      Delete
    5. dia pinjam aku sehari je la.. plis go dai..

      Delete
  2. 1st untuk big mama rosemah juga..

    ReplyDelete
  3. 1Malaysia semua...

    Daripada anda semua blog 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

    Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

    Kalau berminat, sila layari :

    (Versi English)
    http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


    (Versi Melayu)
    http://PelaburanHartanah.blog.com


    ( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


    Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

    Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari baru je tgk 999 kat tv3 jgn percaya sgt pelaburan cam ni...check dulu kat SSM....klu berdaftar ok lah boleh caya sikit2 lah....

      Delete
    2. dakyah ap la ko bwk kat sini...

      Delete
    3. Orang dah kaya raya, jadi jutawan sekelip mata, boleh round dunia,boleh brgambar sebelah kereta kt page ni, boleh kawin 4....
      ada jugak yg muflis, hutang keliling pinggang, report polis, masuk tv, putus saudara....

      semua dah sudah...

      kau baru nak start?

      Delete
    4. @global product~ please, there is no such thing called investment when you can actually earn STABLE income as you just said~

      oi penipu~ stop boleh ?? nk buat g tempat lain~

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails