Sunday, 29 April 2012

Serius Sadis - Gadis 12 Tahun Menjaga Ayah Yang Tenat (10 Gambar)


Respect

Temphari kini melihar seorang anak lelaki yang berhenti belajar semata-mata untuk menjaga ayah beliau yang menanti maut. Hari ini kita lihat gadis 12 tahun pula yang menjaga ayah beliau yang mengalami brain damage di hospital seorang diri. Huang Puli (12) dari Guanling, Provinsi Guizhou gigih menjaga ayah beliau yang mengalami kecederaan otak yang kronik setelah jatuh daripad pokok desember lalu. Huang Puli menjaga ayah beliau kerana ibunya sudah 3 tahun melarikan diri dari mereka berdua. Gadis cilik dan tabah ini kini menjaga ayahnya sehingga terpaksa berhenti sekolah. Makan. minum, mandi dan pakai ayah beliau diuruskannya. Bagus budak ini. Harapnya dikurniakan syurga oleh tuhan yang maha pengampun lagi maha pengasih. She is a role model to us all.







Laporan asal ChinaBuzz

57 comments:

  1. comel pun comel. mohon rakyat cina malaysia sorang pi sana kahwin dengan dia n share kekayaan negara kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sokong sokong sokong
      ataw bawa jer budak tue cni...

      Delete
  2. Ksiannye. mmg tabah budak ni. sobsob

    ReplyDelete
  3. sebak aku tgk. kat mesia anak tino nok bunoh bapak

    ReplyDelete
  4. bgus bdk nie...harap2 bler dh besor bleh lah ak ambil wat bini no 2,coz ak ingin mperkenalkan islam kpadanya..inshaallah,brulah dia layak utk bsama2 org islam yg lain di syurga...amin

    ReplyDelete
  5. kau dah salah tu, patutnya kau doakan supaya dia terima hidayah dan masuk islam, bukannya terus mendoakan syurga.

    aku rasa kau ni berfikiran pluralisme,Obe, yang mana pada kau semua orang yang baik boleh masuk syurga tanpa mengira agama.

    sebenarnya peranan orang islam, ni ialah mengajak supaya mereka yang kafir ni mengenal Allah, tuhan yang Maha Esa. kalau orang kafir pun, sebaik baik mana, atau sebesar mana jasa mereka ntuk umat manusia, bila mati mereka tetap terus ke neraka sebab tak percaya pada Allah

    p/s: +1 ntuk komen Dhanie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bro.. gua rasa lu ada silap skit kt situ. mmg kita sepatutnya doakan dia memeluk islam, mengenal Allah yg esa dn sebagainya. tp lu kena ingt, yg menentukan syurga dn neraka tu hak Allah, bukan agama semata2. pernah dgr kisah seorg majusi masuk syurga sbb memuliakan ramadhan? kisah pelacur masuk syurga sbb bg anjing minum? bukan maknanya apa pun agama dia, dia bleh masuk syurga, tp Allah lg maha mengetahui, dn Allah berhak tempatkn mana2 hamba-Nya dalam syurga atau neraka. kalau nama saja islam, tp hidup bergelumang dgn dosa pun x guna jgk..

      Delete
    2. maaf mie.... tentang kisah majusi dan pelacur tu...

      - adakah kisah tu berlaku sebelum atau selepas pengutusan Rasulullah s.a.w?

      - Istimewanya Ummat Muhammad ialah walau setegar mana dia melakukan dosa selain syirik, tempatnya di syurga (selepas di cuci dineraka ntah berapa puluh ribu tahun)

      - selain itu, no other choice... untuk selama-lamanya.

      - Memang ALLAH berhak letak... itu tiada penafian. Namun ALLAH dah letak syarat, peringatan, pengutusan rasul, Quran dan pelbagai medium untuk beriman. Jika manusia itu tidak beriman atas sebab:

      1. memang takde orang islam terangkan pasal Islam, jahil memang kaw kaw punye, tiada acces untuk mengetahui pasal Islam dengan lebih detail, maka dia ada alasan di hadapan ALLAH kelak.

      2. Dia tahu, maklum, study, didakwah, diterangkan, di approach, boleh capai apa apa jua maklumat berkaitan Islam dan keindahannya (nilaian bukan berdasarkan orang Islam, tetapi Islam itu sendiri)... maka apa lagi alasan yang dia boleh kemukakan di hadapan ALLAH kelak?

      Delete
    3. no offence, but my point is syurga dn neraka tu ketentuan Allah, dn Allah sahaja yg berhak menetukan nasib hamba2-Nya. as human kita xde hak pun nk cakap siapa yg akan ke syurga, siapa yg akan ke neraka, even sebaik mana org tu, atau sejahat mana tu.

      Delete
  6. harap2 budak ni jadik bini aku dan dapat jaga aku bila aku sakit nanti... tapi kalau dah kawin ngan aku mestilah dah masuk islam dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Get in the line pls.ana minta jgn potong line

      Delete
  7. bersenam sambil potong bawang.. (T_T)
    ...

    ReplyDelete
  8. Semoga Allah memberikan hidayah kepada budak ini...sesungguhnya, Allah itu Maha Adil, Maha Mengetahui, Maha Pengampun, Maha Pengasihani serta Maha Penyayang...amin

    ReplyDelete
  9. kesusahan mengajar manusia bersifat matang..aku rasa kat sini pun ramai lagi yang berfikiran macam budak tu walau umur dah berpuluh tahun....

    ReplyDelete
  10. no time to play...no time to study...kalau ikut kira baru darjah 6...dah ada t/jwb utk dipikul...hmmmm...

    ReplyDelete
  11. manly tears...
    ana mohon share story ni..sob sob

    ReplyDelete
  12. budak2 besar ni kat malaysia sibuk main games..psp laa
    ada tu makan pun masih mak yang suapkan...

    ReplyDelete
  13. Yang perasan nak tunggu dia besar, nak islamkan dia dan kahwin dengan dia kononya nak "guide" dia tu mmg delusional. Quran tak baca, tapi caka pasal Islam bergegar-gegar.

    The example of those who were entrusted with Torah, and did not apply it in their
    daily lives, is that of the donkey that carries a load of books. Evil is the example
    of people who deny God´s revelations by their misdeeds. God does not guide
    people who choose to do wrong.

    Say, “O You who are Jewish! If you claim that you are friends to God to the exclusion
    of the rest of mankind, then long for death if you are truthful!”

    But they will never long for it because of what their hands have sent ahead. God is
    fully Aware of the wrongdoers.

    Say, “The death which you fear so much is bound to overtake you, and then you will
    be returned to the Knower of the Invisible and Visible. Then He will make you
    understand what you used to do.” (Qur'an 62:5-8)

    Orang Islam sekarang ni sama la perangai dia mcm yahudi dalam ayat ni. Perasan dialah yang terpilih, Allah dah kata, kalo rasa confirm anda\kaum anda pilihan tuhan, doakan supaya mati terus, boleh masuk kubur, tercium bau syurga, pastu of course hari pembalasan nanti masuk syurga.
    Tunggu apa lagi

    In the name of God, the Almighty, the Merciful.
    Have you seen he who is denying in the system?
    It is the one who mistreats the orphan,
    And the one who does not encourage the feeding of the poor.
    So woe to those who make the contact prayer,
    Who are towards their contact prayer absent minded.
    They only want to be seen,
    And they withhold from any assistance.

    Al Quran (107:1-7)

    Have you seen he who is denying in the system? Tahukah awak orang yang tidak beriman dengan sistem Allah? (Translation lain sebut tidak beriman dengan Hari Pembalasan), orang yang tidak menolong anak yatim, orang susah, celakalah orang yang bersolat yang leka, yang tidak menghulurkan bantuan.

    Tak payahlah perasan dah bagus, solat buat, tapi tak tolong orang. Nak kahwin dengan budak cina nak guide dia konon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. stuju.. baru nak balas kat meleis atas nu.. haishh minda kena la terbuka, dan quran bukan takat baca tapi paham dan menjiwai, then beramal, inshaAllah :)

      Delete
    2. copy google ke ni .alang2 terjemah bm lah trus

      Delete
    3. http://al-quran.info/?x=y#&&sura=1&trans=en-ahmed_ali&show=both,quran-uthmani&ver=2.00

      Kat sini macam bahasa ada. urdu pun ada

      Delete
  14. kahkahkah. thumbs up! meleis, meleis... bantu diri sendiri dlu.

    ReplyDelete
  15. Hot Problems (official single) - Double Take search kat youtube ( obe ko kena post bende nie. bapak lawak. )

    ReplyDelete
  16. komen yang bagus korang caci pula..dah die ade niat suci..terima ajelah...dri komen org nak buat baik salah sbb tak betulkan diri dulu...baik ko pegi komen giler2 kat sure heboh ke...konsert ka...buat banner besar2..baru machoo broo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu princess love..mereka tu semua jahat-jahat kan..kita kawan dua la camtu..saya budak baik.

      Delete
    2. escape style favorite ramai. Kalau jumpa org ringan2, tak bley sound..kena cari orng zina dulu..Jumpa org zina tak bley sound...cari org rogol dulu, tu lagi teruk. Jumpa org rogol org, jgn..ada lagi teruk..tu, yg bunuh orang, nasihat dia dulu...

      weeeeeeiiii...apa cerita ni? Kalau jumpa org kau rasa buat tak betul depan kau...tegur. Kalau rasa tak betul la. Jangan merenung dan berbisek manja "ada lagi orang yg lebeh jahat, ayuh tegur mereka, itu lebeh macho"

      Delete
  17. semangat yg kental tidak sepadan dgn usia... harap2 aku pon bleh menjage ibu aku sentiasa... kalau aku leh kawin ngan die, dah tentu2 aku kawin ngan die... pasal die comel... pedo alert !!!

    ReplyDelete
  18. apa nak jadi dengan melayu ni , berlagak islam habis , duit ada kasi kat mak bapak tiap2 bulan tak ?

    ReplyDelete
  19. bagus budak ni...

    http://adf.ly/7unPR

    ReplyDelete
  20. berbuat baik kita kpd ibubapa sebelum kita kehilangannya. Kawan-kawan kita boleh cari, tapi mak bapak tiada tukar ganti kan?

    ReplyDelete
  21. kalau korang ada kawan asshole mcm ni mmg patut kena elak dari berjumpa

    ReplyDelete
  22. mna obe menghilang 2 hari ni??

    http://ganda-yoe.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. Ada orang tak faham, dia ingat ni pasal ringan-berat. Aku dah post terjemahan tu. Yahudi dia rasa bangsa dialah yang jadi pilihan tuhan, yang lain confirm masuk neraka. Ni la perangai "orang2 Islam dan khususnya meleis di Malaysia". Budak tu dengan gigihnya tolong bapak dia yang sakit, tapi ada orang cakap nak "guide" dia. (So budak perempuan yang bagus still masuk neraka, meleis masuk neraka sekejap pastu masuk syurga jugak).

    Orang Islam delusional (tapi kebanyakan tak pernah baca pun Quran,mengaji ala2 kakak tua je). Ko tengok lah negara2 Islam, dioranglah paling porak peranda, paling miskin, paling hina, tapi still ingat mereka lah "harapan manusia/beacon of hope for mankind". Bila nak berhijrah, yang peliknya diorang pilih negara "kafir" taknak pulak berhijrah ke negara "Islam" lain. Pasal apa? Pi la berhijrah ke Saudi Arabia tu. Duduk dekat sikit dengan masjidil haram tu.

    Btw tak perlu tunggu benda berat baru nak tegur? OK sila baca terjemahan ni.

    Katakanlah (wahai Muhammad): " Aku tidak meminta kepada kamu sebarang bayaran kerana menyampaikan ajaran Al-Quran ini, dan bukanlah aku dari orang-orang yang mengada-ngada ".(38:86)


    Ni pulak Nabi Hud cakap dekat kaum dia

    Dan kepada kaum Aad, Kami utuskan saudara mereka: Nabi hud ia berkata: "Wahai kaumku! Sembahlah kamu akan Allah! Sebenarnya tiada Tuhan bagi kamu selain daripadaNya. kamu hanyalah orang-orang yang mengada-adakan perkara-perkara yang dusta (terhadap Allah). (11:50)

    Wahai kaumku! Tiadalah aku meminta sebarang upah daripada kamu tentang (ajaran yang aku sampaikan) itu. Upahku hanyalah dari Allah yang menciptakan daku; maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal (untuk mengetahui kebenaran)
    (11:51)

    Ni Nabi Nuh kata

    Dan (ketahuilah) wahai kaumku! Aku tidak meminta kepada kamu sebarang harta benda sebagai upah menyampaikan ugama Allah itu, tiadalah aku harapkan upahku melainkan dari Allah semata-mata; dan aku tidak akan menghalau orang-orang yang beriman (sebagaimana yang kamu minta itu), kerana sesungguhnya mereka akan menemui Tuhan mereka (dan pada hari itu mereka akan menuntut dan menerima hak masing-masing); tetapi aku nampak kamu semua, kaum yang tidak mengetahui apa yang mesti diketahui.
    (11:29)

    Ni Allah kata pasal Nabi Muhammad tak minta upah

    Padahal engkau tidak meminta kepada mereka sebarang upah tentang ajaran Al-Quran, sedang Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan dan pengajaran dari Allah bagi umat manusia seluruhnya. (12:104)

    Ni Allah kata lagi

    Atau adakah (mereka menolak seruanmu itu kerana) engkau meminta kepada mereka suatu pemberian (sebagai hasil pendapatan seruanmu)? (Ini pun tidak!) Kerana engkau percaya pemberian Tuhanmu lebih baik, dan Dia lah jua sebaik-baik Pemberi rezeki.
    (23:72)

    Katakanlah: "Aku tidak meminta kepada kamu sebarang balasan bagi apa yang aku sampaikan kepada kamu, selain daripada berimannya seseorang yang mahu mendapatkan jalan sampainya kepada keredaan Allah". (25:57)


    Last dan paling best dan meleis tak pernah dengar

    Dan (semasa Rasul-rasul itu diancam), datanglah seorang lelaki dari hujung bandar itu dengan berlari, lalu memberi nasihat dengan katanya:" Wahai kaumku! Turutlah Rasul-rasul itu (36:21)

    "Turutlah orang-orang yang tidak meminta kapada kamu sesuatu balasan, sedang mereka adalah orang-orang mandapat hidayah petunjuk". (36:22)


    Jadi seolan cepu mas, ustaz2, geng2 serbanista yang ke hulu-ke hilir cakap ni halal yg tu haram, yang ni tak boleh, kalau buat camni berdosa masuk neraka macam mana?

    Diorang ada dapat gaji tak? ada dapat elaun tak? ada dapat habuan daripa kotak derma tak?

    Kafir ni asalnya perkataan kufur yang bermaksud INGKAR. Adakah perempuan cina tu baca ayat Quran dan cakap 'f*ck this'? Ada ke takde?

    Yang duk mengajar hulu-hilir dapat upah mcm mana pulak? Bukankah perbuatan mendegar orang yg dapat upah dan mengajar dan dapat upah tentang Islam tu perbuatan INGKAR????!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kafir maksudnya tertutup dari kenal ALLAH.

      Delete
  24. Sigh.. abe saja ja tuleh ayat2 camtu nak bagi thread komen panjang kan kan kan... mission accomplished~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak cukup panjang, tak sampai beratus-ratus pun

      Delete
  25. She deserved a place in Heaven...

    ReplyDelete
  26. kadang2 isteri belum tentu boleh jaga si suami inikan pula anak, moga2 kita sebagai muslim nih amik teladan baik yang dicontohi dan doakan usaha budak tuh dipermudahkan lagi..amin...

    ReplyDelete
  27. wah bijak3x... suka ngan obe bab melahirkan bnyak pahlawan keyboard :D

    ReplyDelete
  28. matang budak ni

    ReplyDelete
  29. Wish my future son like her, Kpd yg nak kahwin tu tk yah yeye sgt just hope she like us someday

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails