Sunday, 15 April 2012

Serius Cool - USS Missouri : Kapal Perang Dari Filem Battleship (16 Gambar)


Boom Boom!

Anda sudah menonton filem Battleship lakonan kaku Rihanann dan Brooklyn Decker? Sangat kayu lakonan mereka tetapi tak apa pasal SPLOSIONS didalam filem ini dapat membuatkan anda lupa lakonan tahap akar rizom dua orang "pelakon" wanitanya. The star of the show ialah kapal perang USS Missouri. Di klimaks filem, kapal berusia hampir 70 tahun ini menunjukkan ke bad-assanya kepada anda. Mari kita tahu sedikit sebanyak sejarah dan fakta menarik USS Missouri

Ianya kapal keempat didalam kapal IOWA CLASS. Ianya mula beroperasi pada jun 1944 dan pada ketika itu kapal perang kelas IOWA ialah kapal Battleship terpanjang didunia pada ketika itu

Sungguhpun begitu ianya bukanlah kapal Battleship terbesar dunia. Gelaran kapal battleship terbesar dunia ialah milik Yamato. Kapal milik Tentera Laut Diraja Jepun mempunyai berat maksimum 71 659 tan manakala Missuouri hanya seberat 45 000 tan

USS Missouri mampu memuatkan 1,851 ana kapal.

USS Missouri dilengkapi 9 laras meriam 16 inci yang setiap satunya seberat 121 tan. Ia mampu menembak sebuah peluru seberat 1200 kilogram sejauh 38 kilomter.

Missouri mempunyai 3 rudal utama dengan 3 laras meriam setiap satu.Ketika perang 94 orang anak kapal diperlukan bagi memastikan kelancaran operasi setiap rudal.

Missouri beroperasi didalam 3 peperangan iaitu Perang Dunia Kedua, Perang Korea dan Perang Teluk 1991.

Missouri ialah tempat dimana Jepun menandatangani perishtiharan menyerah diri ketika Perang Dunia Kedua.

Ia kembali aktif pada perang teluk selepas bersara sekitar 1970-an. Proses permoden dilakukan keatas Missouri pada tahun 1984 dan ia dilengkapkan dengan pelancar roket Tomahawk, Harpoon dan senapang gattling CIWS.

Missouri akhirnya ditamatkan perkhidmatan pada tahun 1992 selepas tamatnya perang teluk dan menjadi muzium terapung di Hawaii sejak 1998.







Laporan asal Wikipedia
Gambar WinNet , VR Forum

34 comments:

  1. Replies
    1. wah at last dpt 1st...thanks obe..i fap..fap u

      Delete
  2. uwaa xsempat nk tgk movie ni kelmarim.asyik full je..ari ni dah duk kelantan dah.xleh tgk dah :( kena tunggu sbulan plak baru kuar dlm tenet..uwaa frust nyaa...

    ReplyDelete
  3. "SPLOSIONS"?..seriously??....its getting ridiculous la obe sume perkataan ko nk ubah bajet gune gaye ko n bajet cool n bajet org akan ikot...seriously it is getting old and not funny anymore....

    ReplyDelete
  4. sangat kayu ker lakonannya.. baru ingat nak tengok malam nie..

    ReplyDelete
  5. aku baru tengok movie Battleship dlm movie tu ade kapal perang nie tp dah jd mezium pastu dia org ubahsuai jadi seperti asal utk tembak kapal alien................

    ReplyDelete
  6. pergh.. memang terbaik laa....

    ReplyDelete
  7. Battleship cerita yang biasa-biasa jer.. start-tembak-tembak-tembak-habis. Ini review aku

    http://mynameisnazir.blogspot.com/2012/04/battleship-film-review.html

    ReplyDelete
  8. Zaman dulu perang face 2 face lebih thrill daripada tembak dari jauh beribu batu. :)

    ReplyDelete
  9. AKU X PUAS HATI KNAPA 3 KAPA JE PERANG DNGN ALIEN TU?? KENAPA X WHOLE DIVISION ARMY.. CNA 3 KAPAL TU LEH TELAJAK DEPAN GILA DARI KAPAL2 LAIN? KENAPA ALIEN TU LEPAS SI GEEK PAKAI SPECTMATA TU AND KENAPA KAWAN DIA DIBUNUH PULAK?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 tuh jewk lepas sbb diorang jewk dalam latihan, yang lain tuh escort/pantau jewk, sbb tuh yang main tembak2 3 biji jewk, yang lain da lost contact dgn diorang time tuh, ahahahah

      Delete
    2. 3 tuh je lepas sbb diorang je dalam latihan, yang lain tuh escort/pantau je, sbb tuh yang main tembak2 3 biji je, yang lain da lost contact dgn diorang time tu, ahahahah

      aku jerking baca jewk. sori.

      Delete
  10. Siapa yang main Metal Gear Solid 4 tahu cerita Battleship meniru idea Hidea Kojima.

    ReplyDelete
  11. kayu ke lakonan diorang??
    ok je aku tgk..

    ReplyDelete
  12. Nak tengok kapal ni DRIFT, g tengok Battleship cepat...^_^

    ReplyDelete
  13. Hati2 ada illuminati di situuuuu

    ReplyDelete
  14. pengomen tegar blog obefak

    -oh senyum (MIA)
    -guguga
    -parvane
    -ikan bilis
    -prince of noob
    -JTX
    -kah weng
    -jejarikentang
    -faiz
    -thehell
    -http://ecigarette

    perlukan sebulat suara persetujuan membuka anon semula

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku benci gile oh senyum!

      Delete
    2. Eh ? Nama aku pun ada ? Actually aku tak rasa seperti hidup sempurna klo tak mengomen kat sini. Muahahahahaha.

      Delete
  15. battleshit ni mmg best habis....puashati tengok...tapi ending cam sial...US gak power...haktuihh

    ReplyDelete
  16. yang best ada kepten dari malaysia disebut...

    ReplyDelete
  17. cerita agak puki sikit . alien yg power giler babi punya baju suit pun ,tapi bila kapal alien tu menembak peluru macam mortar. dah shot siap boleh ngelak lagi kapal us. lol babi betol. baik awal2 dia hantar yg bernda bergolek2 tu hancur kan kapal tu awal2. fuck yeah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah! dan die attack bile ada threat je! nsb baik CGI die gmpk.lau tak aku pui satu kali sama Peter Berg atas pnya kapla

      Delete
    2. Sama la dgn AKU, filem Hollywood ni makin lama makin banggang. Alien sepatotnya mesti lagi advanced, tapi spaceship sendiri pon takde sheild, senang pulak kena tembak dgn cannons kuno Battleship tu... WTF!!

      Delete
  18. xkesah la logik ke x asal best tgk n x rasa mcm nak tdo dlm wayang dh la..tp siyes ke in reality kapal uss missouri bole drift??

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails