Friday, 27 April 2012

Serius - Demo Meminta Pelajaran Percuma Oleh Pelajar Di Chile (15 Gambar)


Hapus PTPTN?

Ramai individu di Malaysia mentertawakan mereka yang mahu PTPTN dimansuhkan dan digantikan dengan sistem pendidikan percuma di peringkat tertiari. Dari Menteri pelajaran tinggi higgalah Timbalan PM semuanya memperkecilkan idea "education is free for all" yang diperjuangkan sebilangan kecil pelajar kolej Malaysia. Aktivis kearah pembelajaran percuma dibelasah dan tiada siapa peduli kerana di Malaysia ramai yang merasakan membayar uwang beratus ribu kepada universiti Malaysia yang mempunyai ranking dunia yang tidak boleh dibanggakan adalah bagus untuk masa depan. Student harus tanggung hutang kata mereka. I dunno but I cannot brain this reasoning. Tapi mereka tidak sedar movement kearah hak pembelajaran percuma berlaku seluruh dunia dan tidak terhad hanya di Malaysia Darul 1Malaysia yang awesome ini?

Di Chile, pelajar kolej dan sekolah menengah (no seriously budak sekolah menengah!) sudah berdemo memaksa supaya kerajaan melakukan reform terhadap sistem pelajaran dan pelajaran percuma untuk semua. Demo ini sudah berlanjutan selama 7 bulan dan pihak kerajaan masih enggan memenuhi permintaan students. Semalam satu lagi demo besar-besaran membabitkan 48 000 pelajar belaku di Santiago Chile. Demo menjadi ganas setelah pihak berkuasa cuba meleraikan pelajar dengan gas pemedih mata.

Menurut ketua pergerakan pelajar Chile, sistem pelajaran yang ada sekarang tidak berkualiti dan pihak kerajaan dituduh bersekongkol dengan pengusaha IPTS dengan memberi subsidi tak masuk akal. Mereka mahukan reform dilakukan segera bagi memastikan masa depan pelajar Chile lebih cerah, kualiti universiti yang lebih baik dan peluang pelajaran percuma untuk semua.

Meanwhile di Malaysia belum apa-apa student yang mahukan benda yang sama ditahan polis walaupun bercamping secara aman dalam jumlah yang KECIL. Over reaction I say.

Bapa 1Malaysia Dato Seri 1Najib selalu mengingatkan kita untuk bersyukur kerana Malaysia aman damai. Jadi saya rasa tidak salah saya ingatkan beliau dan pihak berwajib untuk TURUT BERSYUKUR student protest movement di Malaysia negara bertuah ini tidak GANAS dan memporak perandakan negara seperti yang berlaku di Chile sekarang. Jangan ingatkan kami untuk bersyukur tetapi kamu sendiri enggan bersyukur mempunyai student movement yang masih belom resort to violence, anarchy and mayhem. Jadi mengapa mereka diperlakukan macam mereka membakar Dataran Merdeka dengan ribuan Molotov?

Tak masuk akal!







Laporan asal The Atlantic

117 comments:

  1. Replies
    1. kat bawah ni semua komen bijak2 belaka,tapi, benda utama yg kerajaan yg tak dapat penuhi adalah perkara2 yang boleh menjatuhkan ego pemimpin tertinggi kerajaan. Buatlah cam na pun selagi tututan itu menunjukkan seorang pemimpin itu lemah kerana mudah diperkuda-kudakan oleh budak2 hingusan dibelakangi pula dgn sokongan pembangkang, biar darah selkali pun mengalir, pemimpin kerajaan tidak akan tunduk atas desakan sedemikian kerana perlu mempertahankan ego dan kuasa memerintah. Rasional, baik atau buruk tuntutan itu adalah perkara kedua..hahaha..sedih betul korang kat bawah ni, memperjuangkan sesuatu yang sia2..Ni lah dunia sekarang..PROBLEM?

      Delete
    2. imagine...kalau education free kat seluruh dunia..hmmmmm...apa yg akan terjadi ek?

      Delete
    3. bagi saya, jika mahu education free biarlah dimulai dari peringkat sekolah rendah dahulu.

      Delete
    4. obe butthurt ngan komen2 sebelum2 ni. tu la obe pon manusia biasak jugak... sakit buntut nya pabila kene troll haha

      Delete
    5. free education bagus per...org yg bangan pasal free education nih, kalau buat, korang amik gak...bodoh.. cakap pasal ekonomi, negara bankrup...nk baca gdp pun xreti...nk cakap psl negara bankrup bila bagi free education... last2 semua negara satu dunia berhutang... WTF of financial sistem...and nk bg pressure kt pelajar generasi akan datang...kluar U kena tanggung hutang...rumah mampu milik, rumah kondo...DAMN IT !!

      Delete
    6. Banduan dalam penjara & pendatang haram dalam tahanan diberi makan minum percuma. mahasiswa dibiarkan berhutang

      Delete
    7. seriously macam takda kaitan takkan nak bagi banduan tu mampus nanti diorang pulak protes. lagi dangerous. one of my family study kat US pinjam bank family miskin tapi dia tahu adat meminjam kene bayar balik . u nak blajar u bayar . same thing u know . semua bende nak free so manusia kat dunia ni duduk jela tak payah buat ape. semua bende free .

      Delete
  2. Abang Najib menjawab,"Tidur lebih baik(di sebelah Kak Mah obviously)!"

    ReplyDelete
  3. bersyukurlah wahai pemimpin 1Malaysia,anda rompak harta rakyat macammana pun,mesti ad yang pertahankan anda.kah3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelew tu.Berapa ribu/juta kita kena rompak beb

      Delete
    2. ko punya rantai emas kena rompak ke?? kahkahkah

      Delete
    3. statement anda harus di sertakan dengan bukti..tanpa bukti ia menjadi fitnah

      Delete
    4. Aku suka bayar cukai gst 6% untuk bangunan tinggi2 nanti pelancong datang tengok Malysia ku indah dan permai maju jaya ada bangunan tinggi2 ada motor 1Malaysia yang buat kat OCC. Income tax pon kena bayar. Tak kisah tarif letrik di naikkan janji orang boleh buat gov loan 250 juta untuk bela lembu. aku tak kisah. Problem? Heheh

      Delete
    5. Tgk.kt atas ni bersepah yg pertahankan.so bersyukurlah wahai pemimpin 1Malaysia.haha.Fund Education NOT Corruption

      Delete
    6. kau pindah Nepal pon tetap kene bayar cukai . kecuali tido tepi bus stop . maybe tak yah byar kot . cube la try ok . :)

      Delete
  4. True, Over reacted diorang ni. =___=

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. aii nk mtk pelajaran percuma dr kerajaan pun dikira bangang abadi?..menghambakn diri pada sistem hutang itu bijak abadi?..

      tersenyum kak ijat dgn lembu2 nya yg berharga 250 juta tu..

      Delete
    2. dah start dah politik dia. kerajaan, budak2 tu pun semua mmg bangang... tapi yg paling bangang adalah wakil2 rakyat yg telah dilantik oleh rakyat yg dok bersidang dlm parlimen tapi tak menggunakan kuasa mereka utk merangka sesuatu yg baik utk rakyat...

      Delete
    3. Ahack..ternyata anda kurang menggunakan OTAKbeku yang dikurniakan oleh tuhan.Kalau nak rasa jadi free.Make sure pointer flying colour.Kalau setakat bawah 2.2 jer.Memang something wrong la.Pergi la kat KEMENTERiAN PENGAJiAN TiNGGi.Semak balik berapa ramai yang dapat tukarkan sistem hutang (PTPTN) ke education freeeee(biasiswa)

      Delete
    4. kah2.
      1. mngkuk2 yg ckp mesia bnkrap kalo hapus ptptn
      *mesia pernah bg biasiswa kepada semua penuntut u mse tahun 70an. jgn ckp kt ak mse 2 msuk u x rmai coz bnding kn mse 2, mesia lom lg jd harimau asia cm tahun awal 90an. juz bezanya sekarang pemimpin mse 2 x bngsat cm pemimpin sekarang yg songlap duit org.
      2. kalo ade yg ckp hapus ptptn cmne nk mkn?
      * 2 sebab ko bangang, coz patutnye ko dgr dlu dua pihak terangkan alasan masing. ni kalo ko dgr satu pihak. mmg r ko bg alasan bengap cmtu.
      3. ko ckp dak2 ni bngang xde mse depan wt bnde sia2. * pengetahuan ko. skrg ni lg puluh2 kali bek dri dlu.dlu siap rampas canselori lg.
      4. yg ckp kalo free education nnti pelajar malas
      *skrg ni ckp dgn ak stdnt u rajin tahap najib ke?
      sme je malas .ujung sem gak bru nk hntar asgmnt. xde lak ak dgr pas kne utang, msing2 semangat nk study. ni fakta. mse govt bg free, um adalah salah satu ipta yg top kt dunia. skrg ni dgn admin u cm berok. x heran la kalo ipta mesia beratus kedudkan dlm ranking.
      **cube guna otak skit. jgn la singkat sgt pkir. senang je kne bdoh kt org.

      Delete
    5. atong: aku nak like komen kau 500 kali bleh? mantopppp

      Delete
    6. Tambah lagi 500 Jadi 1000! heheh

      Delete
    7. atong: You are the best .......aku like 80 juta,hehehe

      Delete
    8. Heh korang jgn nak cari pasal dgn govt.. Benda free xde harganya.. Kalau nak pendidikan bayarlah.. Jgn kita melayu jadi hamba pulak di negeri sendiri nanti

      Delete
    9. salut tuk yg berani...
      yg membantah ni ada pinjam dgn PTPTN ke?
      kalau takde alhamdulillah.

      bagi ak mmg x patut dgn pinjaman+RM60 tiap bln gile ape ni.
      free xde harganye?
      kalu o2 ko kena bayar ada yg mampu?
      sbb dia terlalu berharga la sampai kita tak mampu bayar, alhamdulillah.

      Delete
    10. aku tak faham bila orng kata dapat pointer bagus dikecualikan bayar j=hutang pr\tptn. ni undang2 baru ptptn ker. stahu aku pointer 4.0 pun kena byar full hutang.

      Delete
    11. xde lah aku pointer xsampai 4,0 blh bayar separuh. mesti ko blajo xpas kan sbb tu xth hutang leh diskaun ke x. trololol

      Delete
    12. Adik aku study kt Utm skudai dpt 3.89 pointer tp still byr full. Ada gak g jumpa wakil ptptn mtk kurang byr loan tp diorg kta mmg ptptn xde nk bg diskaun pun utk loan tu.

      Skang ni bgus mtk loan Mara aje, tetiap bln bg duit kocek,yuran pun dia bayarkan. Duit kocek still dia bg sampai la ko konvo. Pastu kalo pointer ko lebih 3.00 pun da boleh nk mtk byr half. Pointer 3.50 loan tu dia tukar jd biasiswa.

      Delete
  6. sape join bersih esok die nokharom

    inb4 'aku nk b'cuti pn tak senang'

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi mati kau lah nak senang x senang

      Delete
    2. kau salah sorang penjubur tu?

      Delete
    3. lebih rela join bersih tengah tengah panas daripada cium bontot najib atau rosmah

      jelly ?

      Delete
    4. ada aku kesah tu suma.persetan kau nk buat apa kau suka lembu.asl xnyusah kn org lain

      so fuck do i care nigga? cho on my way

      Delete
    5. pegi mampus lah ko. malaysia ni luas. time nak rally ni la ko nak bercuti kat dataran. pegi tempat lain la bongok. HAHAHA

      Delete
    6. eh si bebal ni.ble masa aku ckp nak pegi dataran?ape ke bangang aku nak g sana. aku kne assemble kat menara getah asli sayang..lain kali tnya dulu boleh? nyondol macam babi lah u ni..

      Delete
    7. @ikan bilis : jadi. . tak kesah lah cium bontot najib dan big mama ? hahaha

      lembu ?
      lembu kak sharizat kau ke ? hahahahahahahaha

      Delete
    8. ape ko merepek ni syaithoon..

      Delete
    9. sejak bile aku wat statement tu.kau asyk tanya je atau kau sndri relawan juburi?

      x..lembu tu kau..kne cucuk idung ikut apa org buat xpikir pnjg . oh mai

      Delete
    10. ikan bilis kau penggemar rosmah rupanya. alamak, kelas kau nyah. nanti rosmah sembur tetek kau dgan susu lembu shahrizat. nanti rosmah bagi rantai yang dia beli guna smpanan dr kecik lagi. kau nak tak nyah?

      Delete
    11. ayat ketahian apa kah yang kau taip ni

      Delete
    12. Eh malulah korang semua berhimpun kat dataran.. Pelancong pun xleh nak gi sana sbb korang.. Korang x malu ke? Xleh ke gi tempat lain? Puih!

      Delete
    13. ikan bilis bodo butthurt..same cam beruk2 yg slalu muncul dlm blog ni..attention whore cam syial..low iq

      Delete
    14. mrheihei

      Industry Maritime
      Occupation seafarer
      Introduction tido
      Interests tido
      Favourite Films hari ni tido esok pon tido
      Favourite Music tido yg indah
      Favourite Books tido melawan tito
      best ke tido?

      *go dai bitch in cho dream.sleep like a bitch to seek dick kiss deep in yo mouth

      Delete
  7. tak habis2 demo... main game dulu kat sini.

    blog oh game.

    ReplyDelete
  8. Artikel ini memang bagus dan SERIUS.
    Sepatutnya berada di FOA.

    #FOAisDEAD

    ReplyDelete
  9. Obe, what do you mean by free tertiary education, is it just for education fee? If you said abolish PTPTN you should have known that the PTPTN that are give to student not only cover their study fee in IPTA but also the cost of living. From about 25k given to student, I believe only around 6-8k are used for paying education fee. So where is the other 17-19k? I do think Malaysia can give free tertiary education, but the cost of living are covered by the student itself.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, kalo mansuh ptptn nak sara diri pakai apa?lain la kalo mak bapak tu ahli politik..entah2 yg mintak mansuh ptptn tu sume anak2 ahli politik. saje nak duit masuk kat poket diorg dari bg kat sutdent tuk sara diri....

      Delete
    2. anak2 politik bnyak gi obersea..gi obersea boleh apply PTPTN tak?? aku tak tahu aku bukan anak pak menteri. setakat PTPTN anak2 menteri cukup buat elaun keraian jer...

      Delete
  10. you got a point there obe... makes people think for a second.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah ? Like what ? Finally realised that the students are scumbag by the gov - business thingy ?

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  11. erks...syukur pelajar malaysia tak seganas sebegitu..tp mereka ttp diganggu oleh org yg tak suka mereka berdemo...erms...

    ReplyDelete
  12. kebodohahan kerajaan dalam menghandle masalah negara
    yg depa tau dok melalak mcm budak skolah rendah dalam parlimen tu....

    ReplyDelete
  13. rmi yg x tahu, kt malaysia ade universiti percuma (di panggil Waqaf University) iaitu Al-Bukhary International University. tapi ianya hanya untuk golongan termiskin dr seluruh dunia ( ade pelajar mereka yang dihantar pulang kerana x cukup miskin). so, kepada yang menyokong pendidikan percuma, u shud study mechanism of Waqf University then only come out with the better solution.

    ReplyDelete
  14. this is madness..untungla protesters kte bersidang secara aman..klu kat negara lua mmg pecah benderang huru hara rogol rompak sini sana..now 1Malaysia near damn heart truly..

    ReplyDelete
  15. mencelah sket...salam sume..err..rasanya kte meminjam utk blajar its ok..tp yg bnyk x stuju tu tang servis 4% tu kot..da la kene monthly..reason for 4% tu sb kre servis doang? Perlukah 4% tu?..BTW..skang ni pun sesape ank2 sok nk PTPTN dah kena ada akaun sdri kan? Reason for this akaun bkn bleh kasi profit kt PTPTN sdri..well we all know rite,mane2 institusi bank akan bt profit thru our money saving rite? If this is true..rasenya 4% tu blh la dimosnah mansuhkan..instead di rosnah mansorkan ke akaun beliau..ha..ha..ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju gk ngn ko...sbnarnya ramai yg xsuka kena bayar yg percentage dh mcm riba tu..walaupun biasiswa free kepada student pointer tinggi tp yg pointer rendah dh mcm kena bayar 4% 3% suma tu untuk tnggung duit org yg dh tukar jd biasiswa tu plak..rasa nya yg ideal pun buat pinjaman tp klu nk bayar ptut bayar sama ad sma byk dgn pinjaman ataupun dikurangkan mngikut CGPA student..ramai org klu bincang bab cmni dlm blog diorang xleh scara matang..nk sja mlnting pa bagai..mntang2 xjmpa depan2 pkat buat hero habeh..BTW Mari ke arah Malaysia yg lebih baik..xkira la parti mana yg pgang Putrajaya

      Delete
  16. TYang memekak nak mansuh PTPTN tu, sapa suruh pi pinjam PTPTN? Bukan paksa pun. Yuran aku dulu RM550 je 1 semester Deegree IPTA. Nak lagi murah masuk POLITEKNIK. Baru RM200.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  17. free education nie..da termasuk dlm uniten nation declaration... so ada hak nak mintak... bab pointer tinggi tu baru dpt biasiswa..bkn sume yg pandai itu kaya dan bukan sume xbijak itu kaya... kadang2 ada org yg average je... jd bg adil pada sume la...negara kaya beb..dari bg kat org2 politik baik bg kat student..nk blaja..anak cucu cicit sape jugak yg dpt free nie...ceit...kalo free nk jugak nanti..xyah citer kencang la bhai.....bg 200/500 berebut2 sanggup beratur panjang.. padahal dah kaya kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ingat tadi UNITEN kat bangi kasi free edu.. rupenye UniteD Nation

      Delete
  18. skrng blaja kena bayar pown tak semua students nak belajar betul2..apatah lagi kalau free?mesti ramai yg amek mudah! Lainlah free education for those who really cant afford it right.. hehe =D

    ReplyDelete
  19. as far as i know ptptn will become a scholarship if u get good result right? and that is as good as free education..so you just need to work for it..u cant just lay back and hoping others to support your life..plus the money for free education comes from tax, and if u give free education, i believe that the income tax will increase sooner, just like what happen to countries with free education (norway, sweden, finland income tax almost 50%)..so, in other word, u dont need to pay for the loan, but u need to pay for the tax for the rest of your life..isnt it almost the same??

    ReplyDelete
  20. http://en.wikipedia.org/wiki/Developed_country

    tu link 50 negara termaju di dunia...chile berada dalam kalangan negara tersebut...so mmg wajar la mendapat pendidikan percuma..tetapi malaysia ade ke dalam list tu ??? ....mampuke ekonomi kita nak recover semua tu...

    *kemajuan ekonomi sesebuah negara ..bukan diukur melalui bilangan bangunan yang ada...sila rujuk dan fahami aspek2 yang menjadikan negara tersebut merupakan antara termaju di dunia.

    ReplyDelete
  21. pada pendpt aku, better kerajaan ketat kan syarat kemasukan ke universiti..amek yg cemerlang n betul2 nk blaja, bg pendidikan percuma..mane yg kurang cemerlang bg masuk pusat latihan sprt giat mara start dgn sijil kemahiran,kalo keputusan die bgs time buat sijil br bg masuk universiti..barulah x membazir duit kerajaan plus dpt lahirkan insan yg lebih berdaya saing n ingin majukan diri

    ReplyDelete
  22. hello orang yang tak mahu bayar hutang loan....dengan nada sinis, aku bayar cukai banyak banyak bagi orang belajar,kena la bayar balik, aku lagi rela cukai aku bagi naik infrastruktur negara dari bagi kat orang belajar. kau apply bank loan pun tak lepas kalau untuk education,sini nasib baik ada loan. macam tu loan keta ngan rumah pun bagi mansuh kan juga!!

    ReplyDelete
  23. hadehhh obe, ramai lagi tak paham pentingnya free edukeysen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg penting kau bodoh..tu je..hahaha..

      Delete
  24. KITA ORANG MELAYU, ORANG MALAYSIA, ORANG TIMUR... ADA ADAB, ADA TATASUSILA. MERUSUH/DEMO BUKAN JALAN PENYELESAIAN.

    "BULAT AIR KERANA PEMBENTUNG, BULAT MANUSIA KERANA MUAFAKAT"

    "EYE AND EYE MAKE WHOLE WORLD BLIND"

    TOLONG LAH FAHAM. SEBELUM KUTUK/PERLI TOLONG FIKIR SEJENAK.

    ReplyDelete
    Replies
    1. " terbakar kampung nampak asap, terbakar hati siapa yang tau " - KSW

      Delete
    2. IKUTKAN HATI MATI, IKUTKAN NAFSU LESU

      Delete
    3. Kato yg sabana- bana kato wak ang.. Kah kah kah

      Delete
    4. Alur jo patuik, raso jo pareso tek gitu? Kah kah

      Delete
    5. Menabung sikit-sikit, lama-lama boleh beli cincin..

      Delete
  25. Apa kefuckeran korang ni cakap2 pasal bersih la mansuh ptptn la pasal bn la najib altantuya la rosmah la nuar juburi la... pergi ke blog papagomol atau amenoworld kalau nak cakap2 pasal shit... mmg naehooruuummzz sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. dan kau xterkecuali dari ke shit-tan ini

      menjual//jamu-nafsu-kuda/galeritiqa.blogspot.com

      Delete
    2. ke shit-tan yang menjadi kefuckeran kerna ada penyokong 2 yang fanatik yang rasa dirinya je betul..puihkk

      Delete
    3. disini jemaah kabinet bertauliah tahap dewinata meluahkan kenikmatan ucapanya yg merdu.hanyalah sampah..sampah! slagi kita b'himpun d'blog2 dan lorong2 ..bkan laman ah jib gor sndri..inilah kita..tersampuk arus pemodernan.lantas menyuarakan pndapat yg x berasas..sampai bila kita nak rasa perasaan 'xpnh cukup' ini..sampai bila? kelancauan apakah yg bermain dlm msyarkt kita skrg.

      Delete
  26. fikir untuk generasi anak cucu kita untuk masa depan..zaman kita yang telah kotor dengan korupsi ini mungkin sukar untuk dibersih3.0kan...free education for all! PTPTN bebas riba'!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak da faedah nya..anak cucu kita dah pun teraniaya..dont you feel it?

      Delete
  27. Aku rasa patut hapuskan system cgpa,kebanyakan yang cg tinggi masuk.kerja haram mengarut,tak creative,kepala ikot manual.manjang,survival skill tadak

    ReplyDelete
  28. memang patot pon diorang buat.kire la kawan aku kat sane cerite sekolah menengah pon kene baya USD860 sbulan die convert. Aleh gege weh nk mansuh PTPTN. Kalau takdo mampu ekau sambung belajar? Nasib ajela..manusia tak pernah bersyukor. Kalau takmau baya hak silelah belajar sampai dapat 1st class ke ape.gege sungguh la

    ReplyDelete
  29. sokong kalau bunga PTPTN dimansuhkan...giler bai apa perlu bunga..tak payahlah...kalau student dapat pointer baik elok dikurangkan bergantung pada CGPA..nak free susah skitlah..perkara pertama dpt PTPTIPU nie standardlah joli dulu baru pikir study..hahahah

    ReplyDelete
  30. Belajar ipta ratus2 jer..kami yg belajar ipts satu sem kena bayar 5000 kot..skrg loan 60000 tapi sbb interest 3% jadi 90000..apa government nk buat ngan 30000 ribu..ini dah mcm ah long kutip loan mortgage kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  31. ni blog LULZ bukannya nak bincang2 politik la apa la... korang ni mmg mematikan mood aku la neukhaorrooooommmooooo....

    kalau nak baca sgt pasal mansuh2 PTPTN ni baca kat sini.

    ReplyDelete
  32. 1. Obe, bukan hang pi belaja luar negeri for freeeeeeeee?

    2. Posting hang dah macam akhbar Metro lak. Tajuk lain, isi lagi lain. The Chiliean demand for better education system n cut down subsidy to their IPTS. That is the main issue.

    3. Boleh free sekiranya belaja bersungguh2. Grad 3.5, education free. In university, IQ tak memainkan peranan yg besar tapi sikap (belajar bersungguh2) tu yang perlu.

    4. The PTPTN system need thorough modification, however it cant be free for certain economic reasoning.

    5. Membendung adalah lebih baik dari merawat

    My 2 cents. Silalah maki kepada demofag. Saya maafkan anda dunia akhirat

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'however it cant be free for economic reason'. bile mase kau jadi ahli ekonomi, x payah nak pong pang pasal negara nak bangkrap sangat la..kerajaan berjimba2 dgan duit rakyat sekarang ni x bangkrap plak negara. menolong rakyat tak mmbangkrapkan negara, yang bangkrapkan negara adlah penyelewengan tahap gampang yg berlaku sekarang. pelajar2 aset negar, so buat plaburan utk mereka byk faedahnya.

      Delete
    2. ko melalak cam babi anal mak ko ni pasal ape? buat plaburan utk mereka pale buto kau.

      Delete
    3. M.Economics 2007 universiti Malaya

      Delete
    4. So mr unknown with m.economics, please share your wisdoms with us, particularly on how PTPTN can be free for certain economic reasonings, and what kind of thorough modifications can be suggested. If, let say free higher edu notion is accepted, how would gov compensates the money used for such purpose?

      Delete
  33. obepig soh org laen bersyukur baru dia nk bersyukur?? soh org laen smbahyang dlu baru dia nk smbahyang...overreacted?? esok ko nk mampos jgn jmpa doktor...tp tggl waksiat kt bini ko bila da mampos br bwk g klinik haha! its better to prevent la naharommmmmmmmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. kau melalak cam babi mati anak ni pasal ape? better to prevent pale kambing kau.

      Delete
    2. ko melalak cam babi anal mak ko ni pasal ape? buat plaburan utk mereka pale buto kau.

      Delete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. libya dh lme bt free.. sad maysia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MUAAMAR GADAFI TU KE??? pun govt kena guling gak
      nampaknya rakyat Libya tak suka benda free...derang nak bayar jugak sampai kena bunuh pemimpin dioarang...

      Delete
  36. free edu is a very long process to go but not impossible.utk masa terdekat untuk mansuhkan ptptn mmg tidak patut.yg penting conduction of ptptn should be revised and make it better.hapuskan la caj perkhidmatan 1% tu.about term of payment maybe yg skor gred 3.5 above just bayar 10% and so on so forth.kenapa kita perlu mereka system baru pasal yg lebih penting sebenarnya adalah improving the current system.to me, improving ptptn system is as good as free edu already. :)

    ReplyDelete
  37. Karut je free education ni. Maklumat kat internet punyala bersepah, tp berapa kerat je yang betul2 manfaatkan untuk majukan diri.

    ReplyDelete
  38. tahun ni aku nak habis dah bayar PTPTN
    adil ke kat aku kalau mansuh..aku dah bayar 20k lebih..
    gov kena bagi balik tak kat aku??
    apa kata lepas ni kita buat demo perumahan percuma..rumah mahal sangat sekarang ni...aku dah 10 tahun masih menyewa.
    obe mesti setuju...

    ReplyDelete
  39. yang da setel bayar tu setel je lar...saper suruh hidup terawal, nak blame saper kan, time tu tadek org ada idea lagi nak wat camni...phur, childish betul, be reborn..haha

    but mende ni berlaku da before tapi kat negara lain lar, cause aku minat negara korea, then i know a little, kat korea pun demo mende yg sama..yuran mahal, saper yg lepas tahap result yang ditetapkan sahaja tak payah bayar which is the requirement is absurd memang macam tanak bagik pun..then ada student bunuh diri macam kat arab before ni bakar diri..then demo, yeargh~

    alasan budak sana lagi jujur and direct, mereka perlu belajar dan kerja lebih masa bagi menangung pembelajaran. oleh itu mereka tidak mempunyai masa untuk bersosial dan melakukan aktiviti romantik seperti didalam drama korea. seriously keluar berita..aku tengok subtitle die. ayat die nampak macam huh?? but it make sense lorh..haha, they just being honest

    ada drama korea pun die tunjuk derang protest pasal yuran blajar ni..media derang lebih terbuka, siap leh masuk drama agi, if mesia....REMPIT~~~~~NGAAAAAAWWWW WHAATTTT?? wanna create bloody nose generationnn~~~~~gawwwww

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minta maaf peminat kpop, kdrama, kplastic dll adalah diharamkan sama sekali memberi komen dalam perkara2 yang serius..ni mesti tak lepas u ni kan..hihihi

      Delete
    2. u think im stupid? hahha..think whatever u like~

      minta maaf kepada bukan peminat kpop...** wah, ur words are not cool

      never mind, fine~ maybe im not that genius, but hey im pretty damn smart girl, plus im cute, aku x amik ptptn ni, aku dapat scholarship..haha, aku just kesian kat student yg struggle nak belajar plus kene pikir pasal duit, just because org keliling kamu nampak mampu, x semestinya semua budak mampu. ada nampak x? u should oso think on others perspectives as well

      since when kpop people kene harom neh~~~mintak lar maap^^hihi, just for your own concern, member2 kpop saya sumer are all pretty smart girl, ada rank kat U..sorry to upset u dude, i didnt really mean to brag, i hate to brag about it, but u started.

      Delete
  40. ala bangang nye la korang gaduh pasal ptptn ni... sumpah bangang...

    http://adf.ly/7unPR

    ReplyDelete
  41. korang tau kan yuran sekolah rendah dgn sekolah menengah dimansuhkan....dah ada pekeliling keluar xbley kutip duit dari pelajar langsung....sekarang cikgu2 banyak buat kerja amal fotostat task sheet gune duit sendri....sebab nk kutip duit kelas bulan2 pun xbley dah..nak jual pensil kt budak pun a big No-no..cume kedai buku je yg bley jual brg kt budak.....semua dah pree dek non oi....dpt rm100 ag......tu yg budak2 skang makin lemak berkrim tu....senang dapat.....kalau sampai ke besar diorg dah senang dapat...lu pikir la sendri....skang pun dgn PTPTN....belajar bodo...tu yg kene bayar smpi mati....ikhlas dari org yg dapat biasiswa seperti aku....

    ReplyDelete
  42. sume buat pon bodoh... nak compare ni, yg nie ade, nak compare ngan yg tu, ade plak yg lg kesian... aish !!! dunia nie memang makin lme makin twisted dan menyedihkan... until one time kite sume ape pon x boleh...!!! APE PON X BOLEH !!! APE PON X BOLEH !!!

    ReplyDelete
  43. Kalau lah SEMUA education free akan terjadinya masalah seperti ...

    1. Terlalu ramai pelajar akan malas dan ponteng kelas sebab semua nya free tak payah bayar....
    * ala... free jer... pergi ke tidak apa aku peduli dapat jugak sijil...
    (macam budak2 sekolah menengah)

    2. Semua orang akan senang jer ada diploma... degree... Master... dan mereka AKAN mencari jalan untuk MENDAPATKAN pekerjaan yang LUMAYAN di LUAR NEGARA..
    * eh.. tawaran kat UK lagi besar la gaji.. malas la nak kerja kat Malaysia
    (golongan bijak dan kaya akan migrate dan tak payah bayar 1 sen pun pada kerajaan)

    3. University terpaksa di perketatkan syarat kemasukkan ke university kerana terlalu banyak permintaan...
    * UM - minmum 8A UPM - 7 A USM - 6A.....

    4. Banyak IPTS akan ditutup ATAU Lambakan IPTS.




    fikir2kan lah...

    ReplyDelete
  44. setuju 500%.....
    aku belajar free sbb aku dpt scholarship....aku dpt scholarship sbb aku blajar rajin2....sbb aku tau mak abah aku takcukup duit nak bayar yuran belajar aku....come on la....nak buang air pon bayar 20 sen...mana ada benda free dlm dunia....semua benda nk subsidi...semua benda nak sua dekat tekak....10thn lagi..melayu lagi layu...lama2 jadi kayu...bangsa lain gelak berdekah2 dekat korang....sebab? poket kosong otak pon kosong...sekian...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails