Wednesday, 25 April 2012

Serius Sadis - Pengorbanan Seorang Anak Untuk Ayahnya (14 Gambar)


Manlytears....... was shed!


Cheng Yixing (56) ialah seorang bapa beranak 3. Setelah kematian isteri beliau membesarkan3 orang anaknya dengan bekerja sebagai petani. Hasil usaha kerasnya salah seorang anak beliau Cheng Jilai (24) berjaya memasuki sebuah universiti. Bagi menanggung perbelanjaan pelajaran ananya Chen Yixing bekerja keras. Beliau tidak membenarkan anak beliau bekerja terlalu keras dan lebih suka jika Chen Jilai belajar. Malang bagi Cheng Yixing, beliau disahkan mengidap kanser rektum dan prognosisnya adalah buruk. Beliau mengambil masa terlalu lama untuk berjumpa doktor dan nyawa beliau tidak dapat diselamatkan

Sebagai permitaan terakhir, Yixing mahu anak beliau Jilai menjaga beliau dihari-hari akhir sementara menanti sakaratul maut. Jilai tidak lupa jasa bapanya dan mengangguhkan pelajaran beliau di Xi’an Aeronautical University. Dua orang kakak beliau sudah berkahwin dan tidak mampu menjaga anak mereka. Nasib orang miskin di China memang sadis!

Jilai menggunakan duit yang dikumpul beliau untuk belajar di Universiti untuk ubat tahan sakit, membeli keranda, duit neraka, dan kesemua peralatan pengkebumian. Apa yang dikehendaki bapanya dituruti. Jilai tidak tahu apa akan dilakukannya selepas bapanya meninggal. Hendak sambung belajar duit sudah digunakan untuk "perjalanan akhir" bapanya ke liang lahad.

Cheng Yixing kembali menemui ialah ilahi 27 Mac lepas. Diharapkan Cheng Jilai, seorang anak yang berhati mulia ini dapat meneruskan pelajaran beliau. Agak sadis jika beliau kandas kerana menggunakan wang simpanan untuk menguruskan bapanya yang sakit

Nasib baik di Malaysia ada PTPTN. Tak perlu risau duit pelajaran. Boleh pinjam. Di China tiada PTPTN. Ini bukti Malaysia bagus dan Barisan Nasional kerajaan yang perihatan. Untunglah!







Laporan asal ChinaSmack

53 comments:

  1. Replies
    1. haa kalo bagos ko kawin la dengan anak dia tu!

      Delete
    2. asal cakap bagus je suh kawin.....

      Delete
    3. ntah,bodo punya org. nak puji bagus pun tak boleh.

      Delete
    4. bodoh lah kau balak die da datang backup doralin hahaha

      Delete
    5. hampa dua lagi bodoh..aku egt hampa nie x der sifat kemanusian..kebinatangan kot...hanjjjjjj

      Delete
    6. x perlu la ckp gitu kat org lain. kita pon x sempurna. berkata x bawa makna adalah sembang kosong. tp bab maki hamun. tu jahil~

      Delete
  2. Nak jgk jd ank yg soleh atau solehah..amiin..

    ReplyDelete
  3. pelik lah komen korg ni..aku sebak mmbca cerita spti ni..

    ReplyDelete
  4. bagusnya...

    in b4 abah kau Obe

    ReplyDelete
  5. Barisan Najib bagi free pelajaran lagi baik.. Dapat jadi contoh untuk negara luar.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah free dah pendidikan kat sekolah rendah dan menengah...

      Delete
    2. sekolah rendah->sekolah menengah...itu je yg termampu ker kerajaan boleh bg?

      cuba search kat youtube:
      pendidikan percuma malaysianews

      Delete
    3. Kalau kau nak percuma, pergi duduk negara lain la pemalas puki

      Delete
    4. Oi belajar rajin- rajin melayu oi.. Jadi bijak semua.. Jgn Malaysia ni dijajah pulak nanti

      Delete
  6. ni cerita lama... cerita terbaru mamat ni dia join aktivis utk tuntut pendidikan percuma di china serta mansuhkan 国家高等教育基金公司. sekarang dia tengah berkhemah di dataran 独立 di tengah bandar tibet.

    blog oh gadis 3gp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, beliau sedar betapa perlunya PTPTN kat China untuk golongan seperti beliau..

      Delete
    2. yea ker suka Jam...kenapakah ptptn sentiasa menjadi sandaran? kenapakah perlunya charge dikenakan, tahukah mereka kenaikan harga barang menyebabkan student tensem..kenapa kenapa..

      Delete
    3. sukung kalo ptptn kurang kan kos pentadbiran yg sgt melampau...sekian

      Delete
    4. lagi sokong kalau PTPTN kos pentadbiran ikut kekayaan famili~ yg kaya bayar lebih(anak orang kaya pon menggatal nk pinjam~ :p), yg miskin bayar kurang~

      Delete
    5. PTPTN kalau kurang pun mereka akan cari jalan lain nak dpt blk duit termasuk keuntungan..mungkin dr income tax, naik kos yuran, tolak epf mak bapak..ari tu pun tukar dari 3% ke 1% pun PTPTN tlh buat keuntugan melebihi dari masa mereka buat 3%, sbb kaedah pengiraan yang berlainan..TAPI YANG AKU KESAL MASIH RAMAI YG TAK TAU MCM MANA DUNIA NI BERFUNGSI..MALAH ADA LEBIH CARA YG BIJAK SELAIN BERDEMO DLL..huh

      Delete
    6. cara apakah itu....yg lebih bijak dr berdemo?

      Delete
    7. Korang dah kena troll oleh Prince of Noob pun tak tahu lagi.

      国家高等教育基金公司 itu adalah nama Cina bagi PTPTN lah.

      国家=Nasional, 高等教育=Pengajian Tinggi, 基金=Tabung, 公司=Perbadanan.

      Dan Dataran 独立 itu ialah Dataran Merdeka.

      Tu lah, suruh belajar bahasa Cina tak nak.

      Delete
    8. Kau org cina bolehlah kelentong.. Ko jgn nak rampas negara ni lak ok.. Jaga kedai ko tu.. Biar juak juak melayu yg memerintah ini negeri.. Mengerti?

      Delete
    9. kah weng..aku tau ar yg prince of nob tu kelentong..aku blaja bhs cina dowh..bkn xnak blajar bhs cina, saja malas..

      Delete
  7. Ini serius sadis..! T.T harap2 aku mampu jaga bapak aku.. insya'Allah

    ReplyDelete
  8. nak benda free cukai kena lah tinggi jugak!

    ReplyDelete
  9. Aku bersyukor sebab hidup di Malaysia, kerana ada P.T.P.T.N. Tanpa BN tak da la PTPTN...

    ReplyDelete
  10. oh senyum..balik lah nak..ayah ttap sayangkn kau..sungguhpn kau cacat

    pulanglah nak..

    ReplyDelete
  11. duet ptptn hbis blnja gelpren ps2 wt demo suh mansuh..typical meleis..bg betis nk peha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku mcm nak sokong statement ko..mcm btol jer..

      Delete
  12. inilah kegunaan sebenar ptptn...utk kegunaan anak yang solehh seperti JiLai....sue ling..hukhukhuk

    ReplyDelete
  13. yg wat demo hapus PTPTN semua anak org berada je tue...

    x penah rasa idup susah, x penah rasa bersyukur.. pandai pinjam tp x pandai nak pulang... org mcm nie kasi tampo je lelaju bg sedo sikit

    ReplyDelete
  14. bagus gle..knp ak x camni??

    http://ohkurus.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. ni mmg tanggungjawab anak kepada ibu bapa..ape nk heran..tanggungjawab die sebagai anak, mmg patut pn die jage bapak die..cuma, di china xde rancangan bersamamu mcm kt tv3..hahaha..kpd peminjam ptptn, sila bayar hutang anda yek..jgn nk berdemo mcm org bodoh kt dataran..siap berkhemah plak tu..bangang punye student..da bg pnjam xnk byr plak..sbb tu la mak bapak suruh blajar rajin2, dpt pointer tinggi2 supaya bleh dpt tajaan biasiswa..bkn suruh berdemo jd bodoh dn dpt pointer rendah..ape punye org ntah..name je mahasiswa, otak tercicir kt jalan raya..sbb kuat sgt berdemo la tu..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju sgt...time nk mtak sume syarat sggup patuh,sume dokumen sain...bkn nye bodoh buta huruf xtau baca ape syarat2 ptptn tu..da tiba masa byr,xnk byar lak..ni la manusia yg x sedar diri...

      Delete
  16. the father's last smile matters.

    ReplyDelete
  17. anak yg mithali...!!!
    blajar ar gegajin lg bagus dr berdemo x sedar diri...!!! duit dapt g beli HP, g over nite, g uptown... ape pon x boleh...!!! lg mau ckp sruh mansuh kan... kajian merujuk kepada permerhatian sekeliling...!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails