Monday, 16 April 2012

Serius Shit - Vodka Kalimah Allah Di Kazakhstan Timbulkan Kemarahan


Chengkuyi..... yagjamesh

Kazakhstan ialah negara yang menjadi bahan jenaka Sacha Baron Cohen didalam filem Borat. Tapi tahukah anda negara bekas ahli Kesatuan Soviet ini majoritinya beragama Islam? Sungguhpun begitu kerana pengaruh Soviet yang kuat selama berdekad lamanya orang Islam Kazakh suka minum arak. It's a Russian thing. Baru-baru ini syarikat pembuat arak tempatan Geom vodka menimbulkan kemarahan orang ramai kerana pada penutupnya terdapat kalimah jawi yang bermaksud “Allah’s strength is enough for everybody”. Akibat daripada kontroversi ini kesemua botol vodka Baiterek yang dikeluarkan Geom ditarik dari pasaran. Pihak Baiterek vodka pula meminta maaf kerana melakukan kesalahan meletakkan nama Allah pada vodka mereka. Alasan yang diberikan ialah mereka tidak tahu makna tulisan jawi yang mereka gunakan. Ini adalah kerana pempakejan vodka ini dilakukan di Russia dan mereka tiada orang yang paham bahasa Arab disitu.



Laproan asal Oratert

8 comments:

  1. apa ada kesah, idola obe anwar aljuburi kata, tuhan allah tu untuk kristian jugak...

    ReplyDelete
  2. Klo dah tak paham dan tak tahu, kena dia letak ? Laknatullah.

    ReplyDelete
  3. problem la org rusia ni, asal boleh, sumbat~ tak kaji dulu ape patut & ape tak patut letak~ haizz~

    ReplyDelete
  4. Ya Allah...sampai macam tu sekali.............. Ohsenyum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku sokong ohsenyum..aku baru singgah 3 kali ke blog kau..mantap siot

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails