Friday, 20 April 2012

Serius Shit - Beginikah Cara Anggota Polis Kita Melayan Pelancong?


Facepalm

Video ini kami terima pagi tadi melalui twitter. Dikabarkan ianya diambil secara rahasia oleh seorang penumpang bas. Bas yang dinaiki si pengambil video ditahan oleh anggota polis dan random check dilakukan. Dialog perbualan diantara si polis dan seorang pelancong yang "disoal siasat" adalah seperti dibawah. Kamu rasa bagaimana?

Semasa aku jadi student dahulu pernah juga ditahan pihak polis. Maklumlah ada warga Malaysia yang jadi illegal worker. Bezanya pegawai Polis Metropolitan London bertindak dengan profesional dan beradab. Membahasakan aku sebagai "sir" dan ketika meminta memulakan setiap satunya dengan "please". Jika video ini asli, nyata sekali tindak tanduk pegawai polis Malaysia ini memalukan imej negara. Malaysia Truly Asia? More like Malaysia Truly RUDE!

Via @Abinesh



61 comments:

  1. bg jer kt IGP...apa dia akan cakap???

    ReplyDelete
  2. pengomen kat bawah aku ni semua beruk kurap

    ReplyDelete
  3. aku pernah pergi New Zealand .. polis meraka sangat sopan dan baik melayan aku disana.. tak boleh ke Polis kita amalkan budaya sopan santun kat pelancong asing?

    Mohdzaid.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung jugak. masa dia ada jumpa ko, ko ada buat salah ke (tak bawa pengenalan diri)? lagi pula, di malaysia ni masalah kebanjiran pati dan masalah sosial yang dibawa mereka dalam komuniti malaysia membuatkan polis curiga. tu pun nasib baik juga tak diheret balik balai padahal memang patut pun

      Delete
    2. one bontot bernanah police detected

      Delete
  4. truly ashame. kemon la encik polis.... tak yah berlagak tak tentu tempat... BAHASA JIWA BANGSA la...............

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamon la minah, memang lar polis tu rude, tapi cuba ko tengok sekeliling ko sekarang ni, dengan kebanjiran patinya, dengan masalah yang dibawa oleh pati sekarang ni pun dengan panas isu warga afrika bawak kari anak dara orangnya, jadi keldai dadahnya, buat black moneynya, jadi kalau ko jadi polis yang berdepan dengan masalah ini, ko nak buat apa? sound depan keyboard n monitor boleh lah. ikut saudara mazidul bila operasi polis, tengok camna ko nak komen plak

      Delete
    2. bawak kari anak dara sape? mesti sodap

      Delete
  5. Setiap hari bini dirumahnya sentiasa bising kerana tidak cukup beras...mestilah dia bengang...tambahan pula, si mat derus yg lebih hensem darinya...

    ReplyDelete
  6. orang di bawah ni seorang perogol bersiri

    ReplyDelete
  7. try polis detroit. ya aku perogol bersiri.

    ReplyDelete
  8. yeah dats right...that police has no talent with good manners...so rude.

    ReplyDelete
  9. Ok. Yang paling buat aku terasa bila pelancong tue kata "Is this how you talk to your guest in your house ? " Kesian plak aku dengar yang tourist tue masih mampu bertenang dan bercakap dengan sopan. Huhuhuhu. Polis tu overreacted la plak. Nie bukan caranya. At least xyahlah nak menengking-nengking. Klo mat salleh tue dah kurang ajar, barulah kita bertindak. Nie sebaliknya. Aduiiii....

    ReplyDelete
  10. aku rse diorng lbh focus bg training kt anjing polis drpd anggota polis tu sndri..that is y the police dogs are much well behaved than the policeman them self..pity..go 1 Malaysia!

    ReplyDelete
  11. org singapore punya kes. dah mmg kewajipan kalau kalau kita di negara asing kita kena bawak passport kita ke mana-mana. kalau kita kat luar negara kena tahan polis xbawak passport kita kena bawak balai terus. lepas tu kita xtau pucuk pangkal benda ni. mungkin masa awal polis tu ok tapi pelancong tu yang kerek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalahnya polis tu layan dengan cara tak sopan. Jerit macam haram.

      Okay now we're generalizing the Malaysian police force. Maybe some of them are good in manners.

      Delete
  12. ...... bile aku tengok nie.. aku rasa berbulu.. rasa macam nak sepak teranjang anjing menyalak tue (POLIS) ohhh.. by the way... nie polis singapore

    ReplyDelete
    Replies
    1. cakap kat depan monitor dan keyboard boleh lah nak terajang lar hapa lar anjing lar... kalau berdepan pun kalau ramai2 dengan harapan tak ada orang kenal... itu pun belom tentu kecuali kalau ko high giler

      Delete
  13. skolah pon x habis nk blagak ke? cme on la polis...be professional la...x blaja soft skills ke? wat malu kaum je la.. hantar prgi bangla bru taw!

    ReplyDelete
  14. THIS IS BUS!! NOT HOUSE. LOLZ. FAIL!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape la kebangangan sgt kau ni... itu perumpamaan la bodo.... ko x penah sekolah ker... ohhhh myyy english...hahhahahahhahhaa

      Delete
    2. kankankan..polis tu bodo x sekolah....

      Delete
  15. Der...ckup segala broken english yg ada. U SEE THIS IS BUS, NOT HOUSE.
    Xpe la dah broken segala2, at least kalo ade budi bahasa tu..xde la aku rasa nak bg kaki je kat polis ni.

    Sedih...pasal polis ni sorg, nnt sume org aggp polis Malaysia no x berguna.
    Ish ish ish

    ReplyDelete
  16. Off topic jap. Nak kongsi pengalaman kawan2 aku datang malaysia. Aku ada 3 kawan foreigner yang pernah datang melawat malaysia dan kena rompak. And of course, they lost all the important documents, termasuk la id dan passport. Dan itu menyusahkan sebab kawan2 aku kinda stranded kat malaysia sekejap tanpa id, passport, cards and cash. Lepas dari tu, aku selalu ingatkan kawan2 foreigner aku yang nak datang melawat malaysia, to leave their important docs; eg: passport, kat safety box kat hotel. Just bawak id lah kalau nak pergi mana2. Tapi, bila dah tinggal passport, ada kes kena stop dengan polis, sebijik macam kes kat atas. Siap kena tuduh datang malaysia jadi pelacur. Seriously polis kena buat sesuatu pasal ni. Ini sangat2 memalukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun nak kongsi cerita jugak. Bukan kena kat aku, bukan orang yang aku kenal, tapi orang senegeri. Sepasang suami isteri berasal dari Sarawak yang tinggal di Klang ditahan dan dimaki pegawai kastam(kastam ke polis, aku tak ingat), tanpa mintak IC dan passport terlebih dahulu. Alasan dia, dengar slang saja dah tahu orang Indon. Si suami mendesak supaya pegawai tersebut menunjukkan kad pengenalan pegawainya, tapi terus dimaki hamun. Seriously, "dengar slang saja dah tahu orang Indon"? Dasar pegawai bodoh. Slang Sarawak dengan Indon pun tak tahu beza. Disebabkan pengetahuan dia yang cetek, pasangan tu terpaksa menanggung malu ditahan bersama-sama pendatang asing yang lain, padahal IC diorang ada je kat dalam rumah diorang.

      Delete
    2. Memang polis tu bodoh pasal tak tahu beza slang indon dengan sarawak. tapi saja nak tanya: kenapa tinggalkan ic kat rumah? kan ke undang2 kat malaysia (akta pendaftaran negara) dengan jelas menyatakan rakyat malaysia diwajibkan membawa kad pengenalan bersama2? apa pun, simpati pada kawan senegeri ko.

      Delete
    3. Pasangan tu diserbu kat rumah. Pegawai tu tak mintak IC diorang, tapi terus nak tahan. Bila si suami tu nak tengok pengenalan pegawai tu, dia start maki si suami tu. Yang aku cakap dia tinggalkan IC kat rumah tu, sebab pegawai tu dah seret diorang keluar sebelum diorang sempat ambik IC dari dalam bilik tidur dan tunjukkan. Tu jer, tapi cerita aku ni takde kaitan pun dengan post obe nih. Hehe

      Delete
  17. Mesti korang yg kena soal kt luar negara tu bw passport xpun bw certain ID yg mengatakan korang adalah guest dkat negara luar tu..Korang tau x yg kt m'sia ni tahap ke'imigresen'an sgt rendah..byk niger jual dadah, org putih yg nampak baik tp actually pengganas lepas dgn steady nyer masuk m'sia..m'sia is like tempat persinggahan makhluk2 ni..yes, dr rupa mmg mcm innocent tourist, tp sumtime innocent tourist ni la yg gugat keamanan negara..korang xtau sbb perkara2 mcm ni kita digalakkan utk tau lebih..tp aku pernah dengar citer2 mcm ni dr kwn kpd kwn aku yg kerja kt bukit aman..stakat FBI, CIA, AL QAEDA, TALIBAN tu semua dh selamat sampai kt m'sia ni..if tgk balik pd video tu, polis tu dh ajak tourist tu follow pi balai..berani kerana benar beb..kalau dh takut wut salah, mcm2 leh jd.. Mmg polis tu agak rude kt tempat awam, nk wut mcm mana, xsemua polis tu lembut hati dia..ada gak yg keras beb.. Klau xsilap aku gak, b4 turun dr kapal terbang, all tourist diingatkn supaya kena sentiasa bw ID or passport atleast..bila dh bw tu, pandai2 la jaga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dio org ni emo jer lebey. biasa la keyboard warrior kan. kene saman marah polis biar pon salah diri sendiri

      Delete
  18. die cakap tu ngan negro. ko paham2 la negro ni tahap mana die wat taik ngan kiter... cakap senang la korang. awal2 vids tu pelan2 da member cakap kene bawak passport pegi mana2. tp tgk la nigga tu jawab menganjing plak. korang ni nak emo bertempat la weh

    ReplyDelete
  19. aku sokong polis.. xde je nak layan baik2 kt pesalah. Konon2 ni 1st time gi oversea ke nk tinggal passport kt hotel?

    ReplyDelete
  20. Ayah aku selalu berpesan, bertutur dengan sopan apabila ditahan atau bercakap dengan polis. Yang paling penting sekali berkata benar.

    "Right Malaysian.. Ar.. See?" - Agak²nya apa yang pelancong tu tanya sampai polis tu bertanya kepada penumpang yang lain di dalam bas? Agak²nya siapa yang tengking siapa pada mula nya? Walaubagaimanapun, polis tu tak sepatunya tengking pelancong tu. Soalan : Kalau polis tu bertutur dengan hemah dan berbudi bahasa, adakah pemuda ini akan merakamkan perbualan berhemah mereka? Tepuk dada, tanya selera. Sekian melaporkan, Bilik Gerakan Bukit Aman.

    INB4..

    ReplyDelete
  21. kira betul la tindakan polis tu... cina ni mmg selalu datang malaysia.... ingat saya tak tau mana cina malaysia, cina china, cina educated dan cina islam? tabik pa polisi melakukan kerja yg baik. dia mmg risaukan negara kita...

    ReplyDelete
  22. Bangang punye pelancong!!! First time ke gi oversea?? Nk tggl pasport plak..ske2 ati je..sndri tau la..klu dtg negara org, bwk je la pasport ke mane sje..pelancong bodoh..yg ckp polis tu rude lg bodoh..terang2 tourist tu xbwk pasport, kne la cm tu..kira slh di sisi undang2..ni cite nk jaga keselamatan negara..bkn cite nk sopan santun..ape punye mentaliti la..

    ReplyDelete
  23. beb..upload bende yang ade hujung n pangkal...baru bole judge..

    ReplyDelete
  24. nak menyemak skit bole? http://muvime.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. banyak sgt pendatang yg buat taik kat mesia neh...timakasih kat kerajaan bwk masuk byk2 sampah sarap luar dgn alasan edukesyen...

    ReplyDelete
  26. dari pengalaman aku yang sedang berada di luar negara. kami, tak bawak pon passport ke mana kami travel sebab takot kehilangan passport atau sebagainya, tapi kami ada id kami sendiri yang membuktikan kami masuk negara tu legally. then, untuk mengelakkan perkara nie berlaku. sistem keselamatan malaysia harus diperkukuhkan lagi. tak tahu la hai!

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. xyah ckp byk...x bawak passport terus bawak balai ja..bru berakal..INGAT org asing kat negara kita skrg byk yg belagak, buat mcm dok negara sendiri..

    ReplyDelete
  29. kalau tak bwak paspot, mcm mana polis nak tahu dia masuk legal ke tak? tourist tu yg no 1 salah tapi orang x nampak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku sokong. yg menyalak ckp polis rude ni sume bodoh. tau nk blame polis je. korg x tgk lg nigeria mengamuk. diorg ni pukimak. cemane nk tau dia tourist kalo x bawak paspot. stupid commenters. fuck u all. fuck u fuck u.

      Delete
  30. salah sikit je polis, semua bising, tp kebaikan dan selama ni amana berapa kerat je yg kisah, aku tetap hormat polis.

    ReplyDelete
  31. Semasa aku jadi student dahulu pernah juga ditahan pihak polis. Maklumlah ada warga Malaysia yang jadi illegal worker. Bezanya pegawai Polis Metropolitan London bertindak dengan profesional dan beradab. Membahasakan aku sebagai "sir" dan ketika meminta memulakan setiap satunya dengan "please". Jika video ini asli, nyata sekali tindak tanduk pegawai polis Malaysia ini memalukan imej negara. Malaysia Truly Asia? More like Malaysia Truly RUDE!
    falliez 1 hour ago <-- ayat obe kena copy paste! wakakaka

    ReplyDelete
  32. i am with the police. fuck u all.

    hahahahaha

    ReplyDelete
  33. Ala, yg polis tu sound pon mamat afrika. hujung vid tu bole tgk.. time2 camni korg bole la kate polis menyalak la ape la. kang mamat afrika tu bwk lari awek korang ke mak korg ke jd keldai dadah sebok ckp polis xbuat kije la ape la.. mat2 afrika ni mostly byk xbleh pakai, masuk pakai paspot palsu pe sume then buat kacau in our beloved country..aku doubt kalo pelancong biase westerners ke easterners ke diorg akan treat camni. Summore thn bus rapidkl yg aku rase jarang pelancong luar negara guna.. except those awang hitams. So think about it. jgn nk politikan simple mistakes camni. Better channel ur rage to the pak mentris who are the real bad guys.

    ReplyDelete
  34. look my fellas out there...there are few differences between be a "guest" and "break in" in some houses or parties..one of that is, when u come to a party, u show your invitation, then u will recognize as a "guest"..but,,if u come to a party or even a house but u failed to show an invitations/documentations/war­rants etc or convince the party organizer or a house owner that u are allowed, welcomed or authorized to enter their events or houses..then u will considered as "break-in culprit"..thanks

    ReplyDelete
  35. A+ tok polis malaysia. dari suarenye mesti dari middle east nih.. lots of them are a fuck up people.. dorg sume kurang aja and besa kepale kot.. the answer to why middle east will never be in peace.. cayala abang polis. ade peluang, kite bantai... hahahaha

    ReplyDelete
  36. kecoh betul. matlamat tak menghalalkan cara

    ReplyDelete
  37. Moral of the story :

    1 - Pelancong perlulah gunakan otak untuk membawa apa2 pengenalan diri jika berada di luar agar tak timbul sebarang kesulitan apabila di soal siasat polis

    2 - Polis perlulah gunakan otak juga untuk soal siasat pelancong dgn cara berhemah


    Kesimpulan - Minumlah susu yg ada 5X DHA utk otak

    ReplyDelete
  38. kalau tak bawa passport kat germany, terus masuk lokap. kita baru bukak mulut nak explain, polis dah buka sarung pistol. Polis ni buat kerja dengan betul walaupun kasar sikit, tapi okla tu, nanti kalau dia tahan bangladeshi atau indonesian yang illegal dan lepaskan walaupun gagal tunjuk passport, korang bising-bising jugak...hmmmmmmmm


    Pegi mana-mana yang bukan negara kita, sila bawak passport atau legal ID. What do you expect kan? Lainlah kalau muka sebijik oprah winfrey :P

    ReplyDelete
  39. sapa suh hang tak bawak passport...
    kalau student tak bawak kad matrix kat kolej pun bleh kena marah ngan pak guard.

    ReplyDelete
  40. Walaupun isu lapuk aku nak komen...tak payahla nak highlight polis tu sangat sbbnya mamat tu salah kot.boleh ke bg alasan pasport tinggal.kat europe ni ko cuba buat camtu, kena tengking jugak wei.kawan aku pergi france dr uk, walhal memang xpayah visa sbb dia ada resident permit uk.tp polis france tak usul peksa dan tak tahu terus deport dia balik uk sbb takde visa..mana2 pun sama..kat germany, kawan aku sendiri tak bawak pasport kat border austria germany, sbb ingatkan dah kesatuan eu tak payahlah pasport bagai, kena tangkap.pastu kawan aku siap dapat surat good conduct lagi just because tu.aku pergi crotia kena tengking sesaja ngan polis sbbnya polis tu tanya kat gerabak aku ada siapa2 bawak rokok tak pastu aku xjawab sbb aku ingat dia tanya umum.sape tak jawab takdelah kan.so kesimpulannya mana2 polis sama jela wei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak bapak kau pergi mane plak???kena soal x dek polis??.... asal x cite akak kau g europ kena tahan polis gak.. ke abang kau aritu g pon kena taha polis gak...hahhahahahahahahhahaha lol

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails