Tuesday, 10 April 2012

Serius Cool - Patung Memorial Chinggis Khaan : Patung Berkuda Terbesar Dunia (12 Gambar)


Bapa Mongolia

Membiona monumen ialah antara echievement yang dilakukan oleh manusia untuk menunjukkan kegahan negara mereka sejak beribu tahun lamanya. Orang Mesir membina Piramid, orang Greece membina Kolosus Rhodes , Amerika membina Patung Puan Liberty manakala Madey membina Petronas Twin Tower. Di Tsonjin Boldog, Mongolia monumen setinggi 40 meter Chinggis Khaan (Gengkhis Khan) siap dibina tahun lalu selepas hampir 4 tahun pembinaan. Kos pembinaannya dikatakan sekitar USD 4.1 Juta.

Patung ini ialah usaha Mongolia untuk mengembalikan status Gengkhis sebagai bapa Mongolia. Ketika dibawah takluk kerajaan komunis, memuji pencapaian Gengkhis telah diharamkan. Hanya setelah Mongolia menolok kerajaan komunis mereka mula menjadikan Gengkhis sebagai father figure negara mereka. Patung besi nyah karat seberat 250 tan ini ialah titik fokus Monumen Ekuesterian Chinggis Khaan yang kelak akan menempatkan 200 Ger (khemah tradisi orang Mongol) . Ger ini akan menjadi bilik hotel kepada tetamu jika mereka mahu bermalam. Sounds like a nice place.

Soalan saya ialah, jika Malaysia ingin membina sebuah monumen gergasi siapakah yang layak diabadikan patung gergasinya? Saya cadangkan Datok Dr Rosmah kerana beliau sanga legend........ wait for it........ dary.






Laporan asal Legend Tour

21 comments:

  1. muka genghis khan .. like a boss

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. bongok nko 2nd.. ko p masuk dalam bilik balik p sambung fap..

      Delete
  3. tak nampak gagah la kaki kuda tu tak naik, puihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. nak naik fap fap ah kaki kude tu. puik

      Delete
  4. it kinda irony, these humans emerged on top of the horsie head through the genghis khan crotch . everybody knows that nowadays if you check ur DNA u can always find one that is related to him hahah, yeah folk he F+%k alot during his war campaign

    ReplyDelete
  5. Klo kuda tue boleh bercakap, nescaya dia akan menyumpah-nyumpah. Badan Genghis Khan agak chubby. Gerenti berat gila. Huhuhuhu...Kaki kuda pun nampak pendek. Ke kuda diorang sebenarnya berkaki pendek ? Info obe ?

    ReplyDelete
  6. Zaman dulu org nomad pun boleh jadi super power,, kalau zaman sekarang pulak hanya yg bagus teknologi je yg boleh

    ReplyDelete
  7. Some interesting facts on why all four of the horse legs are on the ground:

    If the horse has three legs on the ground, the rider was wounded in battle, if the hourse has two legs on the ground theng the rider died in battle, if the horse is stationary the rider did not die in battle.

    ReplyDelete
  8. naik tangga, kluar kat penis dia..wtf??

    ReplyDelete
  9. dari tepi ; cam mat sabu naik kuda padi (bantut)......xgagah lgsg!

    ReplyDelete
  10. Statue of liberty is a gift from the people of france to the united states of america. In a way to correctly describe it, the americans ASSEMBLED the statue of liberty instead of building it.

    ReplyDelete
  11. ni kuda ke pony..macam penis pon ade..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails