Wednesday, 19 October 2011

Serius Indo - Sekitar Majlis Perkahwinan Puteri Sultan Jogjakarta Semalam (11 gambar)


Bila Gusti Berkahwin

Kita jarang melihar royal wedding di Malaysia. The last big one ialah pemangku sultan Perak Raja Nazrin Shah a few years back. Di Indonesia semalam berlaku majlis perkahwinan puteri Sultan Jogjakarta, Sultan Hamengkubuwono X. Puteri baginda Gusti Kanjeng Ratu Bendara mengahwini Kanjeng Pangeran Haryo Yudanegara di Jogjakarta. Gusti Kanjeng Ratu Bendara ialah puteri ketiga Sultan Hamengkubuwono X dan dalam majlis semalam 40 000 warga Jogja mambanjiri ibukota bagi melihat kedua mempelai.

Pihak istana menyediakan 150 gerai kecil yang memberi air dan makanan percuma kepada rakyat jelata yang hadir di tepi jalan. Dalam majlis resepsi, Presiden SBY menjadi tamu tehormat. Dengar khabar bekas presiden Megawati hanya tiba ke majlis resepsi selepas SBY berambus. Wah wah.... kok ibu masih marah sama SBY?







Laporan asal IB

53 comments:

  1. pengantin mcm Dira Abu Zahar.haha

    ReplyDelete
  2. porsi porsi makanannya kelihatan enak banget deh...

    ReplyDelete
  3. "Pihak istana menyediakan 150 gerai kecil yang memberi air dan minuman percuma kepada rakyat jelata yang hadir di tepi jalan. "

    air dan minuman percuma?

    air dan minuman bukan sama ke.. ke air basuh kaki dan minuman percuma kah? ekekeke

    ReplyDelete
  4. @anon 1503: i admit it she's huduh (LOL), but getting married liek dat, will it happen to you? ha-ha.

    ReplyDelete
  5. Obe, baik post perkahwinan Kerabat Diraja Bhutan tu. Lavish macam ni gak. tapi dia kahwin peramugari. cun! sampai putera tu sanggup tinggalkan adat berpoligami yg diorg dah berkurun pakai.

    ReplyDelete
  6. perasan tak pic no 3 tu kan bawak hantaran..salah satu hantaran tu ialah cermin gedabak..adakah ingin memerli pengantin perempuan supaya CERMIN WAJAH KO DAHULU??

    kenapa pic yg atas2 tu nampak mcm pondan?terkejut aku tengok..nasib baik yg kat bawah ni comel sikit..

    ReplyDelete
  7. amboi !Nt4N kalau cantik tak apa jugak ya, ini sudah lah org biasa, mengeja pon tak lepas lagi. hur hur

    ReplyDelete
  8. Cik Intan.. actually org indon punye stail hantaran lain skit dr kita.. diorg ade hantaran & ade hadiah dr pihak keluarga.. tapi hadiah dr keluarga tu berbentuk barg2 asas utk rumah macam tilam, lampu, cermin, dan semalam aku attend wedding org batak kahwin dgn org jawa, family diorg kasi lampu minyak tanah tu.. katanya adat diorg mmg mcm tu...

    ReplyDelete
  9. ramainye orng2 cemburu kt sini.. hahaha.. ayat2 sume butthurt.. lawa ke x lawa ke tu kan sume ciptaan Allah.. sape la kita ni utk judge orang sedemikian rupa..

    ReplyDelete
  10. rambut vegeta, yo.

    ReplyDelete
  11. kenapa semua cakap huduh? x tahu menilai ke? muka x cantik hati baik kot.. sebab tu kawen.. yang mengata tu dah kawen ke??
    bagi aku semua org pompuan cantik.. jangan ak mengutuk org sebarangan. ciptaan Allah.

    ReplyDelete
  12. aisehmen, positif sikit tak boleh kah? nanti anda kahwin, orang anda macam2, nanti anda pula yang padan muka. rilek okeyh, mereka kan kahwin, tak perlu kutok2 sampai ke tahap hanjeng. anda juga marah bila anda kahwin, orang maki sebagai hanjeng. heheh. yang mengutok huduh tu, anda tu cantik sangat kah? secantik manakah anda? cantik kah bahasa anda? weyh obe anti rasis, lu educate sket makhluk2 perasan bagus nih. hampeh siot

    ReplyDelete
  13. bestnya...meriah perkahwinan depa. masih lagi menerapkan elemen-elemen budaya tradisional. and paling penting....anak raja depa pun tak kecoh nak pakai baju kawen from Vera wang atau jimmy choo....kereleesssss

    ReplyDelete
  14. agree! without jimmy choo + vera wang + raffelsia = tetap vogi the vas gitu!

    ReplyDelete
  15. Indonesia = Cultural diversity :)

    ReplyDelete
  16. kanjeng ... the 'e' in this name pronounce the same as in 'benda' not as in 'jengket'

    ReplyDelete
  17. read about the bhutan king & his queen. I dont mean to spoil the mood, it was all sweet yes, but he met her when he was 17 & she was 7 and described it as "love at the first sight"

    pedo alert?


    but yes, any union between a man & a woman on the name of love is undeniably sweet. *shed tear*

    ReplyDelete
  18. actually the princess was one of the participants for miss indonesia. go google.shes not that bad la.just the wedding make up makes her look ugly and old.

    ReplyDelete
  19. olang olang berpengaluh kawin mah
    mesti muat busat-busat

    obe,
    nanti lu kahwin,
    buat lah ini macam,
    ala mandi-mandi,
    pakai baju malayu,
    amoi lawa-lawa

    HA HA HA

    ReplyDelete
  20. yeah..mekap tu kelihatan HORROR hehe..she looks way nicer with less makeup

    ReplyDelete
  21. cik anon sekarang ramai dah educated. bagus2. :D

    ReplyDelete
  22. mak oiii org melayu memang tak boleh ek tgk budaya lain selain budaya sendiri? harap je zaman internet tp masih duduk bawah tempurung kot. mmg patut pun ganyang malingsia lolsss

    ReplyDelete
  23. amboi..dajalnya mulut dok ngata org..dia tu makhluk Allah..awk2 sume dok kutuk dia sama la mcm awak2 sume ngutuk ciptaan Allah...jgn bangga sgt klu awk2 tu lawa..tu pinjaman dunia je tau..jdi..udah2 la kutuk org ye..:)

    ReplyDelete
  24. wuuu tak pegi tengok sebab kelas abis lambat + traffic jam kat kraton + yogya panas mcm babi.

    Pesta dia 7 hari 7 malam beb :D

    Oh, puteri tak cun takpe, kaya nak mampus kut Hamengkubowo X :P

    ReplyDelete
  25. terbaek obe jarang dapat tgk cmne wedding tradisi lain.cool.dekat msia pon kalo yg jawa style dia dah campo2 so yg pure 2 amat rare

    ReplyDelete
  26. I see tits!!! But male tits... MAH EYES!!!!!

    ReplyDelete
  27. Picture no 8th, is it ayam penyet?

    ReplyDelete
  28. Janji dia dapat maen...x haram dah..lawa x lawa la..skali togel...baru ko taw nikmat dia..x elok mngutuk ciptaan ALLAH S.W.T

    ReplyDelete
  29. Awatnya puteri tu tak jelita macam artis @ pelakon2 sinetron Indonesia?

    Cun la macam Marshanda, Acha Septriasa, Rossa, Agnes Monica, Nia Ramadani..he he he

    ReplyDelete
  30. puteri tu jawap "dulik pe tak cantik..aku tetap anak raje..ko ade?" kakakaka..
    cermin tu bkn hantaran la.. tu utk adat bersiram.. cam adat bersiram raja melayu kita jugak..ada cermin, bedak, celak, parfummmm..

    ReplyDelete
  31. ohhh.. memang raja bhutan tu jatuh cinta zaman kanak2 17 ngan bini die 7 thn kan.. itu bkn pedo la..yg die kate tak nak poligami tu bkn alasan sb bini die cantik..sb die kan raje 1st yg mengimpove adat, budaya & rakyat die..sejak kua oxford, bapak die bg tahkta kat die, macam2 die wat utk jage keaslian negara die..raja yg sgt educated, berjiwe rkyat & visi baik punye utk negare & bgsa..rakyat die kene pakai baju kebagsaan tau..pastu had kan pelancong masuk bhutan sb nak jage bhutan bg cantik je... la ni pelancong nak masuk negare die kene booking tau, ade quota..hebat ooo

    ReplyDelete
  32. Kesimpulannya, kalau nak kawen dgn puteri Jawa, pastikan anda takde man boobs. Kalau ada.. haiyakk!!!

    ReplyDelete
  33. OBEyahudi! OBEyahudi! He's a prick and son of a whore! Hail OBEshittyPIG. He's full of shit as he's not HUMAN, His mother is a bitch, his father is an ANIMAL

    ReplyDelete
  34. OBEyahudi! OBEyahudi! He's a prick and son of a whore! Hail OBEshittyPIG. He's full of shit as he's not HUMAN, His mother is a bitch, his father is an ANIMAL

    ReplyDelete
  35. ramainya typical meleis komen ... good job obe ...

    ReplyDelete
  36. mcm stail budha je,,ke aku salah?

    ReplyDelete
  37. Tak salah aku, ini warisan kesultanan Mataram yg terpecah 2; Hamengkubuwono - Jogjakarta & Pakubuwono - Surakarta kerana campurtangan belanda.
    Sekarang, akibat campurtangan diri sendiri, masing2 di nusantara berkelahi.

    ReplyDelete
  38. @Endra ,

    kat kepala kau tu steelseries siberia kan ? NAK PINJAMMMMMM !

    ReplyDelete
  39. penuh dgn adat istiadat....nice one

    ReplyDelete
  40. kepada pengomen2 di atas..WHY SO SERIOUS? hahaha!

    ReplyDelete
  41. kepada pengomen2 di atas..WHY SO SERIOUS?? Lol ~

    ReplyDelete
  42. HUDUH ke CANTIK ke ade korang kahwin mcm ni ke? dia hado kau hadoo? tak kann. dahlah takpayah nak kutuk-2 segala bagai. asal adat diorang jaga.

    ReplyDelete
  43. Heii banyaknya orang yang rabun buta mental kat sini.. Yang cantik sah terang- terang gitu pun dikata buruk.. Ngiri aja kerja korang ya.. Emangnya maling semua korang nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya! rabun buta mental sepertimu juga!

      Delete
  44. kasian orang malaysia, iri ya sama kekayaan budaya Indonesia? di malingsia mana ada macam ini, jangan suka menghina, kamu yakin muka kamu cantik/ ganteng LOL!

    ReplyDelete
  45. pengantin lelaki separuh bogel..huhu

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour + Goa Pindul, Indrayanti (FULL BOARD / ALL IN)

    1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

    11.15-11.45 airport
    11.45-12.15 goto localresto
    12.15-13.00 lunch
    13.00-13.30 go to hotel c/in
    13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
    14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
    15.15-16.00 kasongan
    16.00-16.30 goto parangtritis
    16.30-17.30 parangtritis
    17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
    18.15-19.00 manding
    19.00-19.30 go to local resto
    19.30-20.00 dinner
    20.00-20.30 drop hotel

    2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

    08.00-09.30 go to borobudur
    09.30-10.30 borobudur
    10.30-11.30 goto local resto
    11.30-12.00 lunch
    12.00-13.00 go to lava tour merapi
    13.00-14.30 lava tour merapi
    14.30-15.30 menuju chocolate monggo
    15.30-16.00 chocolate monggo
    16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
    16.15-17.00 masjid mataram kotagede
    17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
    17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
    18.00-18.30 menuju local resto
    18.30-19.00 dinner
    19.00-20.00 drop hotel

    3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

    08.30-09.00 go to kraton
    09.00-10.00 kraton
    10.00-10.15 go to tamansari
    10.15-11.30 tamansari
    11.30-12.00 go to local resto
    12.00-12.30 lunch
    12.30-14.00 goto goa pindul
    14.00-15.00 cave tubing goa pindul
    15.00-16.00 goto indrayanti beach
    16.00-17.00 indrayanti beach
    17.00-18.00 goto bukit bintang
    18.00-19.00 bukit bintang
    19.00-19.30 dinner @bukit bintang
    19.30-20.30 drop hotel

    4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
    tba c/out hotel
    tba drop airport

    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails