Wednesday, 19 October 2011

Serius LOL - Most People Never Read


I said in China there is an HONOUR system where you are OBLIGATED to pay compensation on the people you wronged.

You must pay if you hit someone. Take for example u langgar uncle AH HOCK. Uncle Ah Hock talak buleh kilija 5 bulan. Lu kena bayar sama uncle ah hock punya gaji mah dia 5 bulan talak buleh kelija

Lepas uncle ah hock sula baik u talak payah bayat sama dia laji woh. Ini sangat murni. Olang melayu juga tak ada ini machiem punya honour system. Kalau u kasi olang sakit lu kena tanggung jawab sama dia. Ini manyiek hensem punya arrangement pasal olang Cina hormat sama orang lain punya

Apa sula jadi lately ialah olang cina di China sula salah guna. Mau kenanakan orang. Sudah kasi pelacur sama honour system tradisi yang baik ini. Mereka salah guna untuk kepentingan. Macam orang melayu ada cakap

Kerana nila setitik....... habis telur sebelanga

Olang jadi manyiak takut mau tolong olang eksiden mah. Jika tolong ada olang cina yang jahat tarik masuk mahkamah maaa.... tuduh itu olang sebabkan itu eksiden maaa. Jadi orang cina semua jadi paranoid mah

Itu saja saya cakap mah. Lu kalau luluk China sana you baru tau mah. Lu sini luluk dalam lumah, universiti gerenti, ada hak istimewa dan boleh cakap besar macam itu Katak Gua Musang jangan cakap banyak maaa.

Itu budaya cina manyiak baguih. Kasi tulung orang. Adakan itu sifat tanggung jawab. Tapi ada olang manyiak babi macam Bak Kut Teh sulah salah guna kasi siaw sama semua orang. Kasi takut sama orang

Jangan lasis mah! Kalau lasis ah sampai bila mau jadi Anak Bangsa Malaysia mah? Lu melayu orang why so sensitive like nipple Pamela Anderson mah? Itu masuk universiti dulu kabel tak mau tolong ka marah sama AH KIT 18 A1 dalam masuk UM medical course and u tak boleh ka? Lu dulu A1 berapa masa SPM? 7A1? Haiya..... itu ambik grafik designing dekat Lim Kok Wing also boleh mah! Medik kamu tak boleh punya mah

Yang Benar

Uncle Ca Ya Nun Alif........

114 comments:

  1. hahaha speaking cina terbaik, biarlaa obe org ni kalo die dah bangang, die bangang jugak, ko lawan mcm mana pun diorg gak bangang, dah nama pun bangang..

    ReplyDelete
  2. baca 2kali bru dpat rasa lwaknya.=P

    ReplyDelete
  3. penyakit sosial....ditolong dirisaunya dapat bala, tak tolong...? dikecam takde hati..

    ada link berita x kt china tu psl "tolong orang kemalangan punya pasal sendiri pulak kena naya"

    ReplyDelete
  4. haiyyaa.. ini olang manyiak pandai ah.. hahaha...

    howw leng maa...
    biar itu olang lasis, sui lorr..

    ReplyDelete
  5. tiba2 terbayangkan namawee... LOLOLOLc

    ReplyDelete
  6. itu lah. just share the video link. and then maki maki ikot perasaan. x kan gua nak kena eksplen kat every video? ada maklumat di hujung jari pun taknak cari lagi.

    ReplyDelete
  7. Obe, saya faham apa yang anda cuba sampaikan..dan saya melalui perkara ini setiap hari.
    Tidak salah untuk ada sedikit kelebihan, tapi sampai bila kita hendak bertongkat sedangkan kita sudah mampu untuk berjalan sendiri...? Menarik balik keistimewaan itu bukan bermakna menafikan hak, tetapi untuk mengajar supaya berdikari dan tidak 'mua' lagi (I couldn't find another suitable word). Apapun Saudara Obe, mungkin 'haters' di sini sudah biasa di'manja'kan oleh kelebihan2 itu, jadi bila anda memperbincangkannya, anda dilihat sebagai pengacau yang cuma menimbulkan gangguan terhadap 'status quo' tersebut. Lagipun, tak semua orang boleh faham dan menerima 'your sense of sarcasm'.. memamng tak mebaca la tu..

    -just my two sen-

    ReplyDelete
  8. manyak situju sam lu obe.... paling sakit hati olang post video itu di bilang "GIRL DEAD BECAUSE BEING HIT OVER" itu pelempuan lagi hidup olang sudang bilang di "SI"... inalah, manyak org terus post benda tp x buat research..ptui...

    ReplyDelete
  9. WTF?! tak logik cite ko ni sebab ko bukan warganegara cina, slowpoke babiiiii

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. somehow, loghat obe ni susah aku nak faham... kena baca lagi sekali... :P

    ReplyDelete
  12. makhluk makhluk yang bengkek bila sebut pasal hak keistimewaan ni, from my experience lah.

    melayu yang x bercampur.
    x ada kawan bangsa lain. x tahu susah senang bangsa lain di bumi malaysia ni. kecik2 sekolah kebangsaan. kawan melayu je. menengah melayu je, lepas tu senang2 masuk uitm. melayu je.

    HIDUP MELAYU YOWW

    ReplyDelete
  13. haha apa yang Cha cakap di atas. setuju. oo UiTm....

    ReplyDelete
  14. wa kasitau sama you, ini ah chong paling tak suka punya stereotaip. wa cina pigi makan nasi ho, mati mati rm4-5, ala ayam, ala babi, ini pun lekat KL, lu jangan kasi tengok olang sungai siput, bukit berendam, bukit cina suma.

    niamah, gua pigi makan tiu gerai malayu punya, itu ayam ah, satu ketui kici kici, wa mia telor lagi busat, pukima rm7-8. lepas itu lu malayu kata cina overcharge lu olang.

    pui. lu ingat kita wolang cinta bangsa sangat mau tipu luit lu malayu saja? kita wolang cinta luit saja. lu malayu manyak sohai.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. fuuu, madafaker. this people even in writing also always aim straight for the heart. tunang la, emak la, adik la, anak la.

    "Bagi aku, sistem tu ada betulnya, cuma disalahgunakan. Itu ja.."

    lu ciakap apa, cik? lu kasi itu tulis jelas jelas mah. lu ending macam manyak hebat wo, system la, salahgunakan la, tapi apa lu mau ciakap?

    ReplyDelete
  17. bnyak gila anjing kat cni...

    haha

    ReplyDelete
  18. Salam Obe,

    Your notion of the validity of the "HONOR" system is both noble yet misleading... True, the system was designed and implemented to help reduce carelessness and probably decrease accident rates there... But as evidently seen and described by you, it is not a perfect system and can be abused by evil people. I don't condemn the chinese people in a stereotypical manner, I only look at the scenario with regret and disappointment where fear of the Honor system abuse has overridden common sense.

    Though you may scoff at Malays shortcomings and weaknesses and embellish and promote other nations and races good values, your views are those that I'm sure have crossed the minds of Malaysia's founding forefathers when they wanted to establish this nation.

    You and many others may incite that the hak bumiputera and other reserved rights are no longer relevant in Malaysia because Malays are supposedly more mature and financially stable, is just an illusion to those that live in big cities and well developed areas. A huge majority of Bumiputera people living in rural areas whom I'm sure you have never met really look towards these avenues to change the fate of their lives and their families.

    One day perhaps, and that may still be a long way off, we can begin to release the shackles that have been put there to protect our interests that we don't really appreciate until the Bumiputeras have properly matured as a community and nation. I do realize that you can't molly coddle people forever, that's why the Bumiputera rights and laws must be modified step by step... How long those steps may take, well, depends on the people as well...

    Regarding your point on the AH KIT thing, I would estimate every 7 out of 10 AH kit come from a background where the families can actually afford to send their child to private universities like Imperial college maybe, while only 2 out of 10 the Bumiputera you mock can actually afford a tertiary education... and the 7A1 that actually get to do medic is probably because of personal sponsoring...

    You may close one eye to this situation, but please remember, at the end of the day, Malaysia is the only home we have.. If there ever was a fatal event or conflict here, Chinese can run to Singapore, CHina, Taiwan etc, Indians can run to India... but we, can only stay here where we stand and die for this tiny piece of land we used to call tanah Malaya... unless of course you are okay with going to some other nation you like better...

    Just my two cents..

    Cheers!

    ReplyDelete
  19. u fucktar..kat sini bukan cakap pasal orang yang x berani nak tolong tu..tapi pasal yang langgar budak tu dol.....lu sendiri tulis dalam artikel lu mamat yang langgar budak tu sengaja lenyek sampai 2 kali sebab kalau mati dia kena 20000 jerr..kalau cedera kena bayar sampai sembuh...maknya there something wrong with the fucking honour system tu....xde guna buat sistem bodoh tu kalau dah sampai jadi gitu masyarakatnya..takut nak tolong orang..sume pakat ambil kesempatan..yang jadi mangsa giler nak dapat pampasan,orang ramai takut kena bayar pampasan....kalau la sistem bodoh tu xde...lama dah budak tu orang bawak pegi sepital...so kerajaan china yang wujudkan system ni memang FUCKKAP.....such faking komunist...

    ReplyDelete
  20. to conclude, who or what to blame? so blame the system and blame the people who corrupt it..sampai jadi isu besar in world wide web and the country got its bad rep with a lot of different cases everyday.

    captcha : subste *depak*

    ReplyDelete
  21. Thank you for sharing this info. Each society has different systems,beliefs, ideologies etc. You might be right. Segala apa yang terjadi tu ada sebab.

    ReplyDelete
  22. Orang komen panjang,
    aku pon nak jugak. siap perenggan lagitew

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc consectetur condimentum leo, sed porta sapien semper vel. Mauris sed eros nulla. Nullam aliquam, mauris in vulputate lacinia, arcu lectus ullamcorper arcu, malesuada placerat ligula augue sed tellus. Morbi ligula dolor, elementum nec malesuada in, bibendum ut neque. Vestibulum adipiscing sagittis iaculis. Praesent in sem in tellus luctus condimentum. Nullam vitae ligula elit. Sed ornare nulla at nisl tincidunt feugiat. Cras eleifend leo at nunc vestibulum cursus.

    Aliquam tempus feugiat nisl sit amet vulputate. Nulla eu metus a orci bibendum egestas. In gravida massa ut lacus rhoncus ultricies. Cras mi leo, fringilla ac dignissim fringilla, vehicula vel nibh. Ut mollis auctor odio sit amet tempus. Etiam et erat arcu, sit amet vulputate magna. Pellentesque molestie mollis urna sit amet cursus. Nulla congue mi felis. Nullam congue quam sed purus luctus faucibus. Quisque hendrerit semper leo vitae tempus. Integer aliquet metus auctor tortor fringilla feugiat. Donec laoreet vulputate nunc fringilla dignissim. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Vivamus volutpat auctor orci vitae sodales. Suspendisse sapien lacus, consectetur eu interdum a, euismod eu orci.

    In blandit aliquet metus, eget convallis est pretium vitae. Quisque viverra rhoncus leo at condimentum. Phasellus lectus ipsum, lobortis quis pellentesque molestie, porta eget lectus. Curabitur vitae posuere nibh. Donec ligula neque, convallis quis cursus ac, vulputate vitae ante. Quisque condimentum pretium accumsan. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Donec consequat ullamcorper risus eget facilisis. Donec luctus elit lobortis urna ultricies quis auctor nibh lobortis. Nullam varius volutpat volutpat. Quisque sed massa eget turpis mollis tristique. Donec pharetra, sem non dapibus sollicitudin, neque mi porttitor est, et hendrerit nisl nulla vel nibh. Nullam malesuada tortor a nulla dignissim eleifend. Nulla vitae nisl ligula. Donec justo sem, faucibus ut varius a, malesuada sit amet ligula. Cras adipiscing odio ut nibh lobortis vehicula.

    Nulla facilisi. Vestibulum id mauris orci. Etiam id arcu ut justo aliquam tempus. Donec egestas suscipit sodales. Nulla ut dolor a odio egestas commodo. Aliquam sodales blandit dapibus. Proin gravida tristique est, at malesuada nibh pretium id. In id tellus mauris, vitae imperdiet metus. Pellentesque sed nisi est. In sed risus sapien, in varius magna. Integer a nunc lectus. Nam orci eros, consectetur eu pellentesque quis, dictum at dolor.

    Cras mi purus, convallis in blandit vitae, ultricies dignissim urna. Fusce eu fringilla lorem. Duis in odio est. Ut et leo purus, ac euismod lectus. Aliquam erat volutpat. Sed tortor dolor, ultrices sed iaculis in, fermentum vel nulla. Nam sit amet velit ut purus tempus fermentum nec quis sem. Integer mi sapien, feugiat non placerat eleifend, blandit a mauris. Ut elementum iaculis nibh vitae sagittis. Pellentesque mollis pulvinar nulla, id adipiscing risus congue et. Nunc dapibus odio eget mi vestibulum vulputate.

    ReplyDelete
  23. ROFL 0Lan

    mcm gampang komen kau..LOLOLOL

    ReplyDelete
  24. cmon guys issue ni pasal kat china ? why we need to be a racist ? we re malaysian..malaysia makin kehadapan skrang.stop racism guys..ini pasal yue yue,..dari korang maki2 baik korang doakan supaya dia selamat

    ReplyDelete
  25. Anon 17:00 Betul lah apa yg dia tu tulis. Sistem disalahgunakan. Ko bodoh ke tak tau baca? Aku rasa dia tulis straight the point.

    ReplyDelete
  26. I have to read this twice to get what you really mean. Well, sarcasm IS you. Nice way to get your point across xpp
    Do speak like this to me on the phone tonight please :DDDDDD

    @OLan
    apa yg kau mengarut ni shaitonnnnn XDDDDD

    ReplyDelete
  27. Kak Limah! Kak Limah dh jadi zomba!

    (vavi vetul la...!)

    ReplyDelete
  28. cina kulit kuning19 October 2011 at 18:53

    BABI SIAL!!

    DAH LAMA TAK ADA DISCUSSION MACAM NI.

    OBE YOUR THE EBST I LOVE YOU FOREVER

    ReplyDelete
  29. setiap kaum ada sifat racistnya..xkan melayu SAHAJA..

    Tarik keistimewaan orang melayu?pasni nak ubah ape lagi?agama rasmi?bahasa melayu?nak kebebasan agama?pkirkan lah sendiri..lu pikirlah sendiri mat.jangan smpai dah terhantuk baru nak tergadah..dari baca komik-komik tu ak cadangkan korang baca perlembagaan..LOL..

    ReplyDelete
  30. betina obe dah menyalak dah.sangap ke hapa mlm ni.hahaha

    ReplyDelete
  31. @ Olan

    You just converted my whole text to some weird latin , is this correct? ;P

    ReplyDelete
  32. i'm glad we have obe around...
    byk gak manfaat sbb obe rajin research...kite bc hasil research obe...
    thanks effi obefiend...

    ReplyDelete
  33. cina punya cara ada manyak bagus juga! populasi cina sekalang sudah billion2 ma.. manyak2 orang duduk satu negara pown manyak susah maaa!! kasi abih duit negara saja! so cara paling cinang ar mau decrease populasi mcm itu laaa. kalu sudah lagga olang jgn kasi saket! kasi mati telus!!! manyak2 jadi mcm tue ekonomi cina boleh naik balik maaaa!! udara pown talak tercemar!!!

    ReplyDelete
  34. 0Lan WIN!
    fu obepig

    ReplyDelete
  35. bkn nk kate kite bagus sgt, tp dlm sejarah yg masih kite xdpt nk imbau....melayu lagi hebad, smpai kuasa Barat pon sanggup curi/rompak kitab2, skrol2 zaman kegemilangan kite...

    bandingkn dgn negara Indonesia, rakyat cina di sana dihantar pulang secara paksa (kalo xnk kena terjun laut)...Negara Tanah besar xnk terima, tp ade kite buat?

    mane dia sejarah pimpinan yg mmg dikenali hebat seluruh dunia? (Melayu, Cina, India?)

    *jadi xkesahlah dari mane ko dtg, bila dah bersama dgn org2 Melayu, Cina, India, etc...mari bina Malaysia yg diimpikn...
    kami boleh berkongsi Tanah Melayu tinggalan nenek moyang kami, dari keturunan terdahulu untuk dikongsi bersama...nikmati kemakmuran dan kesejahteraan :)

    ReplyDelete
  36. Obefiend, a typical supernerd with an inferiority complex.....

    ReplyDelete
  37. ini taip manyak susah paham, wa munya kapala pening baca entry lu. lol

    ReplyDelete
  38. wa cina tp talak suka sama olang china..im proud to be a malaysian

    ReplyDelete
  39. ala,
    biasa la,kita semua mana ala sempulna mah,
    semua belak mesti bau busuk punya,

    itu najib lajak cakap lah,
    cina ka malayu ka india ka
    kita semua satu malaysia mah

    ReplyDelete
  40. سلام ،

    أنا من المملكة العربية السعودية ،

    فكرة لديك صلاحية نظام "الشرف" على حد سواء بعد النبيلة مضللة... صحيح ، تم تصميم وتنفيذ نظام للمساعدة في تقليل اللامبالاة ، وربما هناك انخفاض معدلات الحوادث... ولكن كما رأينا الواضح وصفه لكم ، فهو ليس نظاما مثاليا ، ويمكن أن يساء استخدامها من قبل أهل الشر والفساد. أنا لا ندين للشعب الصيني بطريقة نمطية ، وأتطلع فقط على السيناريو مع الأسف وخيبة الأمل ، حيث الخوف من الشرف تعاطي النظام تجاوز الحس السليم. وإن كنت قد يسخرون من أوجه القصور والضعف والملايو تجميل وتشجيع الدول الأخرى وسباقات القيم الجيدة ، وجهات نظركم هي تلك التي متأكد من أني عبرت عقول الأجداد المؤسسين لماليزيا عندما أرادوا تأسيس هذه الامة. كنت وكثيرين غيرهم قد تحرض على أن هاك ملايو وحقوق محفوظة أخرى لم تعد ذات الصلة في ماليزيا لالملايو من المفترض أن تكون أكثر نضجا واستقرارا ماليا ، هو مجرد وهم لتلك التي تعيش في المدن الكبرى والمناطق نموا جيدا. أغلبية كبيرة من الناس ملايو يعيشون في المناطق الريفية منهم أنا متأكد أنك لم يلتقيا ابدا حقا نتطلع إلى هذه السبل لتغيير مصير حياتهم وعائلاتهم.

    ربما يوم واحد ، والتي قد تكون لا تزال بعيدة المنال ، يمكننا أن نبدأ في الافراج عن القيود التي وضعت هناك لحماية مصالحنا أننا لا نقدر حقا ملايو حتى نضجت بشكل صحيح كمجتمع وأمة. إنني أدرك أنه لا يمكنك تدليل مولي الناس إلى الأبد ، لهذا السبب يجب تعديل القوانين وحقوق ملايو خطوة خطوة... كم من تلك الخطوات التي قد تتخذ ، أيضا ، يعتمد على الشعب وكذلك فيما يتعلق... نقطة على الشيء ه تشونغ ، وأود أن تقدير كل سبعة من أصل تشونغ ه يأتي من خلفية عائلات حيث يمكن أن تحمل في الواقع لإرسال أبنائهم للجامعات الخاصة مثل كلية امبريال ربما ، في حين أن اثنين فقط من أصل عشرة للملايو وهمية كنت لا تستطيع تحمله في الواقع التعليم العالي... والسبعة واحد التي تحصل في الواقع للقيام المسعفين هو على الارجح بسبب الراعية الشخصية...
    كنت قد يغلق عين واحدة لهذا الوضع ، ولكن أرجو أن تتذكروا ، في نهاية المطاف ، فإن ماليزيا هي الموطن الوحيد لدينا.. إذا كان هناك أي وقت مضى حدث فادح أو الصراع هنا ، يمكن تشغيل الصينية إلى سنغافورة والصين وتايوان وغيرها ، يمكن تشغيل الهنود الى الهند... ولكننا لا نستطيع ، والبقاء فقط هنا حيث نقف ويموت من أجل هذه القطعة الصغيرة من الأرض كنا نسميه تاناه ملايو... ما لم يكن بطبيعة الحال كنت على ما يرام مع بعض الذهاب الى دولة أخرى ترغب أفضل... فقط بلدي اثنين سنتا..

    الله سبحانه وتعالى.... التكبير..

    ReplyDelete
  41. Err, do we need to state 'hak bumiputra' here? This case is simple, a 2 years old toddler being hit 2 times by vehicle and nobody care to help. It's not about what kind of race they are, this is about humanity. This show how sick the people nowadays, without any sympathy. I dont think we need to blame the race, the blame is all on the people themselves.

    ReplyDelete
  42. sorg budak cina kafir kena langgar semua org sedih, padahal berjuta2 bayi islam kat palestin mati, xde org amik berat pon

    ReplyDelete
  43. aku bangga jadi melayu.. sebab itu yg ditetapkan tuhan pada aku.. aku tetap syukur walau apa pun bangsa aku.. bukan semua bangsa sempurna.. yg sempurna hanyalah ajaran islam.

    ReplyDelete
  44. @Ana Muslim, since this girl is not a muslim, we're not allowed to feel sympathy and sad about what has happened to her? Is that what Prophet Muhammad has teach us? Even our Prophet helps the non-muslim.

    ReplyDelete
  45. damn..apasal semua benda nak benchmark dengan yahudi? damn you meleis. sikit-sikit yahudi, sikit-sikit yahudi. jangan jadikan yahudi tu korang punya comfort excuse mcm korang selalu kata kat cina ngn india kat tanah melayu ni semata-mata nak tutup kelemahan korang sebagai orang melayu. yang gadai melayu dan tanah melayu selama ni pun kerajaan yang ada sekarang, tapi korang semua takda telur nak ubah, atau nak cuba ubah kerajaan sedia ada mana tau mungkin kerajaan baru yg dipilih tu (senang kata PR la) boleh harmonise racial tension dan benar-benar tak menyokong yahudi? ni semua yang tak faham cakap obe semua lebih-lebih taik palat tinggal masa sunat dulu. buduh.

    ReplyDelete
  46. bdoh punye obe.suma sbb ko orang nk gaduh2 plak bwah ni.bangang!!

    ReplyDelete
  47. bodo sial china LOL wa tarak suka baca komen org panjang2 sbb komen tu tiada isi penting. hanya sekadar mukadimah untuk pidato peringkat cakerawala

    ReplyDelete
  48. @monorailcat
    mereka dengan agama mereka, kita dengan agama kita. saya xde sedikit air mata utk dititis kan kepada bangsa yang tidak perjuangkan hukum allah

    ReplyDelete
  49. @ana muslim

    jenis orang mcm awak lah yang akan menjatuhkan bangsa, siapa tau.

    ReplyDelete
  50. @anamuslim

    Anda pasti pendirian anda selari dgn agama?

    "saya xde sedikit air mata utk dititis kan kepada bangsa yang tidak perjuangkan hukum allah"

    sounds legit but....

    ReplyDelete
  51. Just so you guys know, what @Olan replied back there was a "Lorem ipsum". Which has meaning behind it.

    Go do some research before telling that that wall of texts are from weird Italian or someshit.

    /now you know

    ReplyDelete
  52. @monorailcat.
    Ironically,we should cried harder for them.Compared to above case,isn`t just too obvious that the palestinian babies were being killed in a mass number and yet people just ignore or show a little sympathy towards them?

    ReplyDelete
  53. @Ana Muslim,

    Ayat 'mereka dengan agama mereka, kita dengan agama kita' tidak boleh diguna pakai dalam kes ini. Sedangkan Nabi SAW pun membantu seorang pengemis buta kafir yang setiap hari mengutuk baginda, jadi anda mahu katakan apa yang Nabi SAW lakukan itu salah? Kiranya anda akan menjadi salah seorang daripada manusia yang lalu-lalang tanpa membantu anak kecil ini? hanya kerana perbezaan agama? Kalaulah anak anda yang dilanggar dan di tempat itu hanya ada orang bukan Islam, adakah mereka dilarang membantu anak anda? Fikir2kan lah balik. Berbuat baik bukan hanya kepada orang Islam, tapi semua makhluk.

    ReplyDelete
  54. http://my.news.yahoo.com/why-passers-by-did-not-help-bleeding-toddler-in-china.html

    kat cinih pon diorg bincang mender yg samer gak ngan ape yg obe post...

    ReplyDelete
  55. FYI:

    Cara islam mmg macam tu, dah dipraktikkan oleh Rasulullah SAW sejak 1400 tahun dulu. Kalau kita buat ape2 kt org, ade QISAS, ade HUDUD.

    Langgar org patah kaki, kita kena bayar, kena tanggung sampai dia sembuh, bukan bayar saman kepada pihak kerajaan. Itu sekular.

    Sumber: Ustaz Azhar Idrus

    Ok, wassalam...

    ReplyDelete
  56. To anon, of course we should cried harder for Palestinian babies. I do cry for them. But Ana Muslim statement seems that we're not allowed to cried for this poor Chinese little girl just because she is not Muslim. She is innocent, same goes as the Palestinian babies. Is that what Islam has taught us? Not to feel sympathy towards an innocent child?

    ReplyDelete
  57. Additional; Kalau tak sengaja je k, kalau sengaja sampai mati, kena Qisas bunuh balas. tq..

    ReplyDelete
  58. FU ana muslim..cara cakap cam gah..ilmu belum cukup,tapi nak lantang bercakap..

    ReplyDelete
  59. Monorailcat:

    - According to Islamic Religion, all babies & kids who died before their "baligh" time are going to heaven.

    ReplyDelete
  60. @Fitri Sulaiman, that is exactly what I means. They're still innocent no matter who are their parents. :)

    ReplyDelete
  61. @Ana Muslim
    nak buat macammana..dah dilahirkan dalam keluarga bukan islam..takkan nk menidakkan hak diorang..bukan ke semua tu ketetapan Allah.
    kalau ikut apa yg kamu kata tu..bermakna Allah tak adil la..sebab Dia yg cipta org bkn islam.

    inb4serbanistas

    ReplyDelete
  62. tah tah ana muslim ni obe kot. trolololol

    ReplyDelete
  63. kesian pd Ana Muslim..

    Sy juga seorang muslimah. melihat anak kucing dipijak dan dibakar saja saya dah nangis, apalagi kalau yg teraniaya tu manusia, khasnya kanak2..

    Tak kira manusia itu bangsa apa, Al-Quran, As-Sunnah, dan Rasulullah didik kita supaya kita mempunyai sifat ihsan. saya kesian pd kamu, cintakan Islam tapi didikan Islam tidak meresap dalam Qalbu kamu..

    sedangkan pelacur yg melacuri agamanya dgn berbuat dosa tetapi memberi anjing minum air, diampunkan Allah dosa2nya dan dimasukkan ke syurga. Inikan pulak kalau kita bantu manusia, walaupun manusia itu Cina & Buddha.. atau Hindu/India..

    Islam bukan agama yg mementingkan diri, tapi malu saya sebagai org Islam bila mempunyai saudara seIslam spt kamu, berckp ttg agama, konon sayangkan agama tp buat statement yg memalukan agama sndri..

    to obe : learn to see things via Malays eyes (u so called meleis) sama. i admire u as a person yg byk pgthuan, highly educated and ur rational thoughts tp x selalu apa yg u pikir tu betul about Malays. sering kecam org Melayu dan sifat paranoia "Meleis" utk apa obe? utk buka mata dan minda Melayu, utk membuktikan pd your readers n followers yg u r not a typical Meleis or utk jd adiwira non-Meleis?

    anon 17:11, well said.. and i agree with u..

    ReplyDelete
  64. komen ini takkan dibaca oleh sesiapa.

    ReplyDelete
  65. Apsai aku beli kete kena tax mahei ngan gomen pastu kena bayo roadtax pastu kena bayo insurance pastu kena bayo toll pasu kena bayo saman? Da beli kete mahei takan nk bawak 50 km sejam haaaa....

    ReplyDelete
  66. i see what u did there. well played sir. lol

    ReplyDelete
  67. kadang2 saya suka baca komen2 kat blog obe ni coz dpt knal mcm2 jenis org just dari tulisan dieorg.

    ReplyDelete
  68. @ana muslim

    Kau tak kesian ke kat budak yang kena langgar tu? Apa kau takde perasaan ke? Bodoh piang...

    ReplyDelete
  69. ramai kanak-kanak palestine yang mati terkena mercun buatan israel harom jaddah masa bulan puasa lepas. menurut laporan seorang wartawan berita sinar harian Kasmadi Tukiman, seorang kanak-kanak hilang separuh badannya terkena percikan bom yang disangka oleh beliau mercun loli-k-pop pop pop! tapi syukur alhamdulillah kanak-kanak itu masih hidup dan bergantung harap kepada ihsan ariel sharon.

    ReplyDelete
  70. ape ko mengarut ni...

    lu ckp...''Ini sangat murni. Olang melayu juga tak ada ini machiem punya honour system. Kalau u kasi olang sakit lu kena tanggung jawab sama dia. Ini manyiek hensem punya arrangement pasal olang Cina hormat sama orang lain punya''

    it seems your arrogant and shame of being the races that of what you are now taking the 1st place of your comment.
    It seems you are way....under estimate your own race?and let alone your country system.
    maybe its bcoz you've been to a foreign country for a long.. long.. time of your life and you forgotten to look at anything good about your own country.are you despise everything in this country?.Has overseas countries suits you most Obe?

    for your info---such thing as 'you have to pay when you make others misserable'' DO TAKE PLACE IN this country... unfortunately for you it apply to all Malaysian. it is called- the CIVIL SUIT!

    and yes...its noble law-hormat sama org x kire la ko malays chinese,indian and so on....owh f.y.i its not just for road eksiden thingy only but olso almost everything when you make others suffer....you have to pay until the person can get to his own feet.
    it depends on a case to another.
    the thing is when you post about this incident you mixed it with other things that you didnt bother to asks first?or just an egoist attitude...you ingat Melayu ni paria sgt ka?x hormat sama org lain?

    you see Obe...if you want to make a point-say an edukesyenel point-pls dont mixed it with other stuff.i do believe that you said that blogger must have a responsible when blogging right?The video is simple-it is called an intention to manslaughter/murder and the driver is caught red handed.beyond that is depending on the law in the country itself.I do believe that the driver will be punished accordingly as it is a world wide issues currently and being the shame of the COUNTRY itself-Corporal punishment by a shot at the driver's head perhaps...
    the way I see it is judges do make an influence in a society of a country/way of life.that's is why judges must be very wise when making decision as it will effect the society as a whole.this is a classic case when judges make a wrong decision in a case and it effect the society accordingly...
    unfortunately in this case to this child.however it is debatable with too many to talk about from the drivers to passerby...

    It's not the fault of the system (law)per say...yes the law is not that perfect.I understand that you- like any other netizens being so caring about this..but please...please do not INSULT your own races even if you have certain opinion of your own.let alone when you have no idea what it is all about.
    Racism is not just when malays says something about other races, but olso if others says something about malays but worse of all when you becoming racis to your own race.when will you realise that you becoming nobody 1 day?
    Your blog is popular and with many followers...but please blogging with responsible.
    you know this better than i do.orang Meleis suke ckp---xde benda yg kekal dlm dunia nie....membebel skit.

    Judge Hakim.haha.

    ReplyDelete
  71. point to ponder:

    During british time. there were segregation among races.

    Malay in countryside, chinese in town, indian in estate.

    So according to this segregation, the chinese get an early kick start in term of economy.

    The malay was in moderately. and the indian was left a lil more behind.

    Now in this modern world, u r questioning the malay when they are getting the same kick start (handicaps) the chinese get?

    While in debating of withdrawing back the privilege, the chinese will keep on charging forward with the momentum and malay will get a slow down?

    if u r stupid, call this a racist remark.

    but if u r smart, have u ever think of this?

    ReplyDelete
  72. damn. ada orang cakap macam pernah pergi masuk crusade lawan yahudi. ada orang komen macam malay supremacist. tapi bila mengundi takda telur nak undi PAS. asyik makan dogma karut RTM + TV3 sampai dalam hati penuh rasa takut. UMNO-BN tu la bapak segala pendekar cium ponggong yahudi tau. lagi nak nafi.

    ReplyDelete
  73. @ -cry reen-

    pi pakai tudung dulu lah. sebagai muslimah,tapi suruhan mudah Allah pun kau nak langgar,pastu tayang kat internet,satu dunia boleh tengok. Kau berdosa,orang lain berdosa,mak ayah kau berdosa,abang adik semua berdosa, penatla kitorang nak tanggung dosa yang tidak sengaja nih..

    and yes it applies to all muslimah otu there too..

    ReplyDelete
  74. "Ana Muslim"

    Komik paling celaka pernah aku baca masa zaman sekolah rendah dulu. Dah la 4 - 5 helai muka surat je, lepas tu jual mahal². You capitalist scum!

    ReplyDelete
  75. Mera nam joker - ko komen pun macam la tau semua. Xpayah kondem orang lain. Ko tau ape terjadi blakang tabir umno pas pkr dap gerakan? Tau sape betul sape salah? Wei undi ni mcmain judi. Ko bukan tau pun nasib ko. Tunggu jr la ape yg dtg. Ubah konon… zaman khalifah plz

    ReplyDelete
  76. -Obefiend, a typical supernerd with an inferiority complex.....-

    GELI GILA GUA BACE SATATEMENT BANGANG MAMAT NIE.. HAHAHAHAHA.. BODOH

    ReplyDelete
  77. #@$#$^%^%*^%&&*))(*)_)_+((*&^*&%!@#$%^&*(_)(*&^%^&*#$%^&*()(*&$$%^&*()^%$$%^&*()_+_(*$%^&*()(*&^%$$%^&*()_)(*$$%^&*(@#$%^&*()?>?<":}{}{++__)_(&&$@#%<>::___**)*^(**&$@ !%^%#$^&*()#$%^&* @#@$#$%%#$%^&&^***&(*& #@#@@#%$^#^&%**&^#**^(():">>))(^%^%^#%^&*&)(()(&^%%#$%^%$%#&^%$%^%%&^^$^%^%&^* @#@$%#E%$%*^%$%R^%^T^&^&()*(^%(&*%(*%(^%^&R^^&%^R%%^#%^&*$^%&(*)(*_(*^&^)*^*&(%*^$%()$%*^%^%%##@^&$%*&^^(*(*^*(^&^(*&###%&^^^**&*^$...........kthxbye

    ReplyDelete
  78. OBE NIE BUKAN BANGSA MELAYU.TAPI BANGSA BABI PUKIMAK HARAM SUNDAL!!!!
    PENJILAT PANTAT CHINA DOLL!!!!
    BILE AIR PANTAT PELACUR CINA TU DA DI TELANNYA.TU SEBAB PERANGAI DIA SERUPA ITU BABI!!!!!

    DASAR ANAK SUNDAL!

    ReplyDelete
  79. kelakar kan..


    kalau cina selalu tolong bangsa cina ngan lasan.." cina mesti tolong cina"

    india pon sama..

    tapi melayu..suke sgt tindas melayu..


    hak istimewa bukan lah aku rase untuk buat melayu rase malas...aku rase .. sikap malas tu dtg dari orang tuh sendri..ramai jerk india n cina macam tuh...ramai jugak india or cina jimat bontot orang atasan.. api kenape asik2.. derang nak di banggakan lebih dari bangsa melayu?


    ko rase .. kalau india pgang..atau cina pegang.. ko dapat ke aper yang derang dapat sekarang?heh!


    bukan lah aku nak cakap berlagak , aku kerja company besar2 gak.. aku pernah kerja ngan india.. kalau ko pandai ampu dia..ko pandai buat kerja dia.. nasib ko baik..ko naik..kalau tak..india jugak yang naik...


    cina? dia takkan bagi ko senang2 naik..sbb dia rase ko akan bunuh kaum dia kalau ko naik..

    tapi melayu? selalu masih berlandaskan tolenransi..simpati..dasar islam.. tau? walopon tak sempurna..bagi aku dah ckop bagus dah..


    mungkin ko bangkitkan benda tu semua perlu lupus..kalau tak..macam maner melayu nak maju.. wei..ramai jerk melayu maju..berjaya.. rajin..tapi tader peluang..kena tinds ngan kaum lain.. itu ader ko nampak? hak istimewa nih lah yang protect orang2 camtuh..


    kalau ko tanak hak camtu takpe.. tapi tayah lah nk gebang besar..at least ramai lagik orang rase yang nak tuh perlu!

    oh .. by the way..aku pertahankan hak istemewa orang melayu nih..sbb aku lah melayu yang terlampau byk sgt bergaul dgn bangsa lain..berkerja ngan bangsa lain..dan ya.. walopon aku kategori bangsa melayu yang rajin dan berjaya..aku tak rase hak tuh perlu di mansuhkan..

    sbb aku nak kekal malaysia nih sebagai tanah melayu.. dan aku rase.. aper yang kerajaan bagi sekarang pada bangsa lain.. dah lebih dari tolenransi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam melayu..kalo ko ampu..pandai bodek..cepat naik..then pesaing ko naik dengki, busuk ati antar santau/sihir bagai..tradisi

      Delete
  80. ni la dlm HUDUD namanye DIYAH..sila honor islamic law obe

    ReplyDelete
  81. china ni masalahye dah terlampau ramai manusia sampai value of life tu dah takde. masa aku pegi china dulu, tengok diorgnye stesen bas je pon dah macam stadium bola Chelsea lawan MU... giler ramaiiii... so sume org pikir survival je, takde masa nak berbudi2 bahasa dah.. kalo ade org kena langgar, biar je tepi jalan macam bangkai kucing.

    ni apekejadahnye masuk bab hak istimewa melayu bagai nih? sume bende nak butthurt. huh.

    ReplyDelete
  82. anon 17.11
    thank you for such an eye-opener comment.

    ReplyDelete
  83. hak or keistimewaan? rights or privileges?

    go figure!

    inb4-too bad bout the lil girl and the skewered honour system those ppl got there

    ReplyDelete
  84. wife aku keje company MNC,tapi majority staff & management cina. memang malap la harapan nak naik. before keje pon bos kecik die tanye bos besar, "another malay ah??" sbb pandangan stereotype die melayu = pemalas.

    aku dulu penah keje company international. the biggest in the world in its industry. masa mat saleh control office,ok. but once indians take over, jadi macam indian company dah.

    so, can i say that siding towards your own race is natural? therefore kalau aku xkesah polisi bumiputra/ NEP malaysia ni.salah ke?..what say you?

    btw, aku still xfaham artikel obe ni. part mane yg dia sarcastic? call me slowpoke or anything, tp aku xfaham context, therefore i can't read between the line....

    ReplyDelete
  85. weyh jamsarisabian kat atas tu komen dalam bahasa arab takde orang layan. bagus point2 dia. use google traslt.

    power ah wrldwide punya blog ni.

    obe..oh obe.. mana kau sudah pergi. jawab lah komen2 ni. be responsible la.

    kalau tersilap mengaku.

    takleh blah ada bangang mana libat politik pulak, takde telur nak undi pas lah ape lah. brader, telur besar mana pun kalau otak takde, tak guna.

    ReplyDelete
  86. ya know what obe?

    after reading this entry, the 1st thing dat came to ma mind:

    "I GOT TO READ THE COMMENTS!!!"

    ReplyDelete
  87. Jgn baca komen ni..

    ReplyDelete
  88. Tengku Razaleigh - Gua Musang

    Katak yang cakap besar - Pasir Mas kot?

    ReplyDelete
  89. bukn melayu jer raciest.. bangsa lain pun ade.. pe kehal nak kutuk melayu,, nak mati ker?!

    ReplyDelete
  90. Obe buta adat, diakan melayu lupe diri..
    Dia cakap semua nie sebab dia tak penah rase susah... Sebab hak orang melayu dibangkang abis abisan...
    Lu pegi China la, pastu jumpa president kat sana suruh buang hak orang cina....
    DASAR BANGANG.. Hahahahahaha

    ReplyDelete
  91. Oi fuggas, it's a blog entry la. Lepas baca, take it as an eye-opener. Tak payah judge sini, judge sana. Yang racist tu, tak payah komen pun cos it makes your own badself nampak macam orang yang tak berbudaya.

    Judge already nobody will give you a medal mah. Kalau tak faham sangat, pergi Google research la. Kalau malas nak research, pergi beli tiket Airasia ke China, buat experience sendiri.

    ReplyDelete
  92. AkuKesianKtMeleis20 October 2011 at 13:41

    Korang kena faham. Sifat perikemanusia tu kena ada. Kita hidup dlm berbilang kaum dan agama. takkan nak condemn budak yg bukan muslim? mane dasar humanity korang? korang tolong orang pun, pahala ttp Allah SWT turunkan. ni xbelajar adab hormat-menghormati ke kt sekolah???
    Soal racist? aku tak paham lah. kta dh lama merdeka..tp sekarang aku hairan orang melayu sering menjatuhkan orang melayu yang lain? bangsa lain ketawa@kesian melihat nsib bangsa melayu. adakah disebabkan berlainan fahaman politik? korang kena faham. disebabkan politik, nak mencaci orang lain, membuat fitnah tu semua dosa wehh!! melayu=Islam. Sedar skit.
    Yahudi? apa kaitan yahudi dlm entry ini? bkn semua yahudi tu zionis. Zionis tu tentera dorang. ada pihak yahudi yg juga menentang perilaku tentera zionis. yahudi pun xmakan khinzir weh!! kalau nak condemn, buat research dulu. kalau dpt dr blog org, nak caye sgt ke? aku pun boleh buat kt blog. aku pun boleh tipu korang. amacam? fikir dulu sebelum taip.

    ReplyDelete
  93. pening aku baca komen2 kat atas ni...

    point yang orang ramai marah2 pasal video tu, sebab humanity macam dah tak wujud kat dunia ni...

    it's not about races, it's about HUMANITY...

    dan sangatlah "bijak pandai" orang yang cakap "bangsa cina ni memang macam ni" or what so ever....

    18 orang yang lalu lalang dalam video tu lagi pentingkan duit daripada nak tolong budak tu...
    see? it's about humanity...

    dan "bijak pandai" jugaklah si ana muslim tu bila kata air mata ko x berbaloi untuk diorang yang bukan islam...baik ko jangan guna nickname camtu r...memalukan islam je...baik ko kaji sifat2 Nabi & nama2 ALLAH dulu...

    ReplyDelete
  94. Obe ni berdelusi yang dia tu YAHUDI.
    and he wish to born as a jewish. am i right OBEsity?

    some more, OBEsity's dick has name called Little Joe. because its small and brave. but i don't see where's the brave is.

    OBEsity kalau jumpa org pandang bawah tengok telur sendiri jer.
    no brave at all.

    poor to Mean his fiancee. konek obe kecik, sure Mean tak puas mlm pertama pertama dan seterusnya nanti.

    ReplyDelete
  95. i... i ... don't understand ....
    shit man i cannot brain all this shit man...

    ReplyDelete
  96. Kesimpulannya, org melayu yang suka mempertahankan orang cina adalah bodoh laknat.

    ReplyDelete
  97. Obe ni BODOH! tahu nak buat konflik je. Aku rasa Bapak obe pun menyesal doh ada anak mcm ni, tau timbul isu je. Tak tau la bapak dgn mak dia bangga ke pasal anak dia kaya hasil blog yang layout boleh tahan la tapi isi2 yang menimbulkan isu. Kalau bangga jugak mak dgn bapak dia sama lah dgn dia ni.

    ReplyDelete
  98. baca lah komen anon
    19 October 2011 17:11

    komen yg ikhlas tuk obe..
    jgn taasub dengan pandangan sendiri.. jgn malu jadi melayu.. kalu tuhan dah tentukan..

    orang2 cina digelar org cina sebab asalnya dari NEGARA CHINA,

    sama juga dengan india... dari NEGARA INDIA... kalu kita?.. sini lah tempat kita... malaya@malaysia . melayu tetap ada keistimewaannya. masing2 bangsa ada kelemahan dan kelebihan. tak salah belajaq dari bangsa lain.. tapi jgn lupa asal usul bangsa sendiri...

    ReplyDelete
  99. OBEyahudi! OBEyahudi! He's a prick and son of a whore! Hail OBEshittyPIG. He's full of shit as he's not HUMAN, His mother is a bitch, his father is an ANIMAL

    ReplyDelete
  100. funny thing is..some people said that getting subsidies and assistance from the government is bad..bad for self improvement..hampering the effort to move forward..kita patut dah boleh berdaya saing dengan bangsa lain..yada yada..

    but this same group of people were the first to moan n groan when the budget recently announced didn't put money directly in their pockets (figuratively)..

    bukankah hipokrit namanya tu?

    tq

    ReplyDelete
  101. fuck meleis fuck cainis fuck endian..fuck maleisia..fuck japanese for not killing all d meleis

    ReplyDelete
  102. lucu baca "kalau perang, cina boleh lari pergi china, india boleh lari pegi india, melayu xboleh lari mana2"

    KAU DUDUK ZAMAN MANA NI?

    CONTOH lah ye: kau ingat pak arab watu war semua pi lari negara arab lain? depa ada yg pi perancis, swiss, UK.

    XTAW PULAK KALAU KAU NAK PI LARI MANA2 KENA IKUT TEMPAT WARNA KULIT OR BANGSA KAU.

    aduh.
    nasib lah xsemua ade mentaliti mcm kau, kalau tak mmg xpi mana2 lah semua org. ye dok?

    ReplyDelete
  103. 'Anonymous said...
    ni la dlm HUDUD namanye DIYAH..sila honor islamic law obe'

    -OBEngok nie bongok, mane dia pandang islamic law, dia pikir kaum dia pemalas, bodoh padahal dia memang tarak bace semua sudut... Dia pikir dia tak rasist, TAPI sebenarnya rasist dia pada bangsa dia sendiri....
    BODOH

    ReplyDelete
  104. @ 2nd last anon

    jangan la camtu. apa kau ni dah la lari topik kacau orang hal peribadi pulak. jiwa kacau punya orang

    ReplyDelete
  105. teringat zaman dinasti ching ...

    ReplyDelete
  106. Honestly...seing all of these comments...if these commenters make up the majority of our population...as a whole...we are 1 dumb nation...our education system has failed us...its sad...but true

    ReplyDelete
  107. sial lu ape pasal tiba1 masuk katak d GUA MUSANG...gua org GUA MUSANG...ape hal lu mau hina temppat gua...celaka lu....babi...

    ReplyDelete
  108. bagus post ni..sangat bermakna..gud job obe..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails