Friday, 28 October 2011

Serius Cool - Mari Melawat Studio Animasi Les Copaque (24 Gambar)


Ekslusif! COOL BEANS!

Selamat datang ke Studio Animasi Les Copaque. Semalam warga kerja Amanz.my dan Blogserius diberi penghormatan melawat studio yang boleh digelar PIXAR Malaysia ini di Shah Alam. Kami diberikan all excess dari pihak Las Copaque dan sempat juga diberi SNEAK PREVIEW sebanyak 3 episod siri Pada Zaman Dahulu. Let me just say Pada Zaman Dahulu memang lolwut! Awesome! Ada klip leaked yang bakal kami keluarkan nanti di AMANZ.MY. Tapi itu esok lusa punya cerita. HAHAHAH!

Sedikit tentang Las Copaque:

Dibuka 6 tahun dahulu dengan 6 episod mini Upin dan Ipin
Kini Upin dan Ipin sudah masuk musim ke 5
Dulu krew hanya 20 orang kini mencecah 120
Menerima lebih dari 30 anugerah bersprestij
Bakal mengeluarkan permainan dan buku interaktif Upin dan Ipin (PC dan iPad)
Taman tema Upin dan Ipin akan dibuka 2015 di Sepang

Semalam juga sempat bergambar dengan "Kak Ros" atau Ida Shaheera di studio. Tak sangka dia baca BLOGSERIUS! Nah! Sila layan mega post gambar sekitar studio Las Copaque! Enjoice!

Oh kalau nak buat lawatan sila booking awal-awal. Mereka hanya membuka studio untuk lawatan 2-3 hari seminggu sahaja dan sekarang pun dah booked 2 bulan in advance. Sila ke laman web LES COPAQUE untuk details on how to book a tour! Serious COOL BEANS!










51 comments:

  1. hebat!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Nama Les Copaque berasal daripada "las kopek", menurut Tn Hj Burhanuddin, creator upin ipin #randominfo

    ReplyDelete
  3. first second third and so on is BITCH.!

    ReplyDelete
  4. aku dah g tour taun 2009 dulu, mmg cool la, mase tu tengah buat upin n ipin the movie. mmg cool la studio die. boleh dikatakan complete set juga la. aku suka bilik audio die, mmg equipment die nice habis.

    ReplyDelete
  5. Respect diorg nih. Macam Pixar gak, filem diorg "Geng" tuh ada plot & character depth and richness... can't say that about most ohter local movies.

    ReplyDelete
  6. abg obe nnt buat la review pasal production Boboiboy pulak

    Animonsta ke ape nama dia

    ReplyDelete
  7. sure boring gilebabeng ngadap bende ni hari2,,

    ReplyDelete
  8. usamah bin zaid..ni member aku main bola kt padang masa kecik2..huhu...aku ingt lg main kt taman permata..huhu

    ReplyDelete
  9. BAgitau kat Les Copaque, ada orang dari Indon (tak silap aku) jual barang Upin Ipin (Upin Ipin femes kat Indon). Aku tak tau la depa ni mmg dealer yg sah ke apa, tapi kalau tak sah, pandai2 la pihak Les Copaque nak amik tindakan atau tidak.

    ReplyDelete
  10. dem jelly. aku pun nk join....XD

    ReplyDelete
  11. mohd shafiq tu jarjit ke

    ReplyDelete
  12. ada pekerja pakai kain pelikat..damn nice la..boleh bukak spendar..
    sejuk

    ReplyDelete
  13. mana ada dia pakai kain pelekat, kain tu tergantung kat kerusi dia, time nk melancap baru pakai

    ReplyDelete
  14. nanti dah terpacak keras awek dpn tu la kolom...

    ReplyDelete
  15. YES MUHD SYAFIQ itu juga JARJIT

    tapi dia direktor sebenarnya. banyak bakat

    ReplyDelete
  16. the fuck anon atas ni?!

    7th picture from below - tahi sedang senyum. comel.

    ReplyDelete
  17. nice and all bu we still have a LONG way to go b4 people take out animation seriously

    ReplyDelete
  18. Anak aku umo 2 tahun hari-hari tgk upin & ipin guna iphone aku.....dia la yg mengabihkan quota broadband aku tiap2 bulan...

    ReplyDelete
  19. everyone is packed so close together. hard to work, mang.

    ReplyDelete
  20. Tak cool pon O.o .. Rhythm And Hues lagi cool :D .. ni bersepah je..tapi salute la syarikat animasi malaysia yang bertaraf antarabangsa :)

    ReplyDelete
  21. aku tengok yang diorang ni tetiap hari kne buat animation xde pun yg pakai mac, company aku org yg jarang2 buat animation sibuk nak pakai mac...idiots, y u cant be like them here

    ReplyDelete
  22. Ehhh..bkn taman tema upin ipin nk bukak kt perak ke???

    ReplyDelete
  23. NOPE

    we interviewed them. My news is accurate

    ReplyDelete
  24. Anonymous said...
    Tak cool pon O.o .. Rhythm And Hues lagi cool :D .. ni bersepah je..tapi salute la syarikat animasi malaysia yang bertaraf antarabangsa :)

    28 October 2011 18:04

    mehhh is just make it more feel like home hahahha i bet u rarely clean your house

    ReplyDelete
  25. weh nizam xde?
    die founder upin ipin ni kn?
    die cao coz gado ke?
    pastu wat boboi boy kan?

    ReplyDelete
  26. tak nampak mac pon

    ReplyDelete
  27. i see smiley tahi from Dr.Arale

    ReplyDelete
  28. semak gile studio.bersepah2 tak tersusun.persekitaran membosankan..yukkk..kalau aku tak nak keje situ.

    ReplyDelete
  29. inB4, gatal tengkok mu slowpoke
    kain pelikat tuh terletak di kerusi.

    ReplyDelete
  30. woot woot .. aku nampak aman .. hehehe ..

    ReplyDelete
  31. standard la ad kain pelekat klu org keja kat studio, nk buat solat la ap lagi.
    and bilik santai ad pc cpu plak.
    time rehat bleh main pes.haha.

    ReplyDelete
  32. muhian said...
    semak gile studio.bersepah2 tak tersusun.persekitaran membosankan..yukkk..kalau aku tak nak keje situ.

    <-- sebab tu ko tak sepopular upin ipin

    ReplyDelete
  33. obe,aku rasa studio rhythm & hues malaysia lagi awesome.sape expect movie luar negara edit kt malaysia.

    ReplyDelete
  34. bodo ke ape nak compare2 plak dgn studio lain. mereka yg kerja kat situ je boleh nak kutuk ke puji tempat kerja tu.bukan korang pon kerja kat situ.korang ni standard meleis yg tahu cari kelemahan org melayu je.. obe just citer lawatan die kat studio ni, so tengok jela. komen mcm haram..

    ReplyDelete
  35. seronok environment diorg...santai je..
    tp Les Copaque ade Mocap equipment tak ek???

    ReplyDelete
  36. MOCAP equipment ada kat PINCER perak

    ReplyDelete
  37. aman pakai baju joomladay, weee~~~ :P

    ReplyDelete
  38. Those who are comparing Rhythm and Hues with Les Copaque, I'd say You're an effing stupid. That company was founded in 1987 and Les Copaque baru establish in 6 years. I'm sure they already in progress to relocate. Mana ada production company terus ada their own building unless they have modal millions.

    ReplyDelete
  39. Fuyooh! aman dengan tekunnya mendengar celoteh..kekeke

    ReplyDelete
  40. bagus company ni...tapi kan, yang Boboiboy tu dengarnya orang2 Les Copaque gak ke ape eh...ke yang dah benti bukak company lagi satu?

    ReplyDelete
  41. Boboboi is under nizam n other upin ipin's pioneer yg chow dr les copaque. Otai2 sume blah buat kampeni sendiri. better for them

    ReplyDelete
  42. hanya org2 yg penah keje situ tau situasi sebenar...if u all know what happend behind, u r not gonna respect them...tp ok la as syarikat animasi Malaysia...buleh dibanggakan la...

    ReplyDelete
  43. nice to see multi-racial working kt ctu...sapa2 duk tya mac ado ko takdo tu...korg musti bkn dlm industri nih..kne tau buek 3d nih mno ado paki mac..kebanyakan 3d software window base...or Linux ...depends on job korg apo...mac primary on graphic texturing/design...pastu bknyo satu duo software kne paki..dia bese multi-software..sbb tu ado duk buek texturing ajo...coloring ajo & rendering ajo...artist yg buek modelling dio akan stick kt modelling ajo..animate org lain plak...ada multi stage...muntah la klu nk buat modeling sampi rendering...

    tq
    dari pokcik yg xberapa nk lamo & xberapo nk baru.. industri

    ReplyDelete
  44. kalo modelling sampai rendering gune PC yg sama...mmg pendek la jangkahayat PC itu.Sekian...:)

    ReplyDelete
  45. kak ros y asl,da join boboiboy.sume y geng2 awl upin ipin,da p cna

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails