Thursday, 27 October 2011

Serius Cool - Mari Melihat Bilik Kelahiran Internet (9 Gambar)


Bermula disini

29 October 1969 ialah tarikh bersejarah dalam sejarah manusia. You see pada tarikh tersebut mesej pertama didalam network ARPANET (the first inter-net) dihantara antara komputer di UCLA ke sebuah lagi komputer di Stanford Research Institute. Mesej pertama yang dihantar ialah "LOGIN" tetapi komputer di UCLA crash mengejut dan hanya huruf perkataan "LO" dapat dihantar. Something never change huh? 42 tahun selepas mesej pertama ini kini kita mempunyai internet. Dari hanya 4 komputer didalam network yang terdiri daripada komputer di kampus UCLA, Stanford, UTAH dan University of California, Santa Barbara, kini kita mempunyai jutaan komputer serta peranti mudah alih yang boleh mengakses internet pada satu-satu masa.

Didalam gambar dibawah anda boleh melihat bilik 3420 di UCLA dimana mesej pertama antara dua komputer dihantar. Bilik 3420 dihias semula supaya kelihatan seperti pada tahun 1969 unytuk menyambut ulang tahun tarikh bersejarah ini. Lelaki tua dibawah ialah Prof. Leonard Kleinrock, beliau adalah antara bapa ARPANET dan was there when the first message was sent. Yes.... jews invented internet. Now go jump KBMALL





Laporan asal Reuters

35 comments:

  1. Obe, sedikit pembetulan mengenai tatabahasa bahasa malaysia hang. pasal penggunaan perkataan 'di'. Untuk kata kerja cam dimakan, dipukul etc, the word 'di' tu rapat dgn kata kerja so 'dipukul' is correct. while utk tempat cam 'di sana, di dalam etc' the word 'di' tu kena jauh so 'di dalam' is the correct way to write. just my 2 kupang.

    ReplyDelete
  2. Dont want to care about tatabahasa bahasa malaysia obe. His typo is legend oredi. This is serius blog. why care about tatabahasa. XD

    ReplyDelete
  3. I dont care for the jews

    ReplyDelete
  4. Lavender, ko jgn, kang Auntie English kuar kang tak pasai pasai

    ReplyDelete
  5. adoi.... maaf le.. kami sume dah amek spm. tatabahasa? kan Malaysia focus on implementing english more today. kan? u mad bro?

    ReplyDelete
  6. Tatabahasa Bahasa Malaysia ni untuk lulus SPM "ja".. Menteri pun suruh "kiter" "belajor" "benor2" "Bahasa Inggeris" nih.. Baru "owang" pandang tinggi & respek!! Boleh jadi wakil rakyat...

    ReplyDelete
  7. obe alang2 ko da post pasal perkembangan teknologi ni , ko post pulak cmane cicso boleh famous ..

    ReplyDelete
  8. salah ke betulkan tatabahasa tu..if ur english is already good then why not improve ur malay as well..if u r good in both then u're superb. don't tell me u r incapable of doing that..

    ReplyDelete
  9. Alamak kita ada TATABAHASA NAZI la,igtkan GRAMMAR je ada NAZI

    To TATABAHASA NAZI,go jump KB Mall.This is the Internet,no cares LOL

    ReplyDelete
  10. aah salah cik anon.ni bukan sekolah@tadika.xde marks utk tatabahasa anda

    xpsl2 ak join rage skali psl someshit grammar.mcm kne troll blk pn ade.mehh

    ReplyDelete
  11. alaa lasah lutis kisit2 jea....paa nak di rika....saal raong leboh caba ok ar tu...

    ReplyDelete
  12. lol, semua orang diminta jangan gunakan internet, sesungguhnya internet adalah konspirasi orang yahudi untuk conquer dunia.

    ReplyDelete
  13. bahasa jiwa bangsa la buduh! siapa nak mabil peduli kalau tidak kita? bangang betullah.

    cina india pun sibuk nak cakap melayu betul, orang melayu sendiri tak nak. UMNO tu dah memanglah nak menghancurkan melayu dari dulu sampai sekarang, menteri dia suruh cakap inggeris korang nak ikut pulak?

    dasar buduh macam ponggong.

    ReplyDelete
  14. bahasa melayu tak penting untuk masa depan. tak menjamin gaji lumayan. yang penting skill kronism ja. bila depa nak introduce subjek tu kat sekolah? aku menyesal belajar bahasa malaysia. buang masa. sampai hari ini aku tak nampak applikasi tatabahasa TRANSFORMASI GENERATIF cikgu ajar dulu dalam pekerjaan aku.

    ReplyDelete
  15. entry pasal internet, komen pasal tatabahasa..wadefak?

    ReplyDelete
  16. u and your tatabahasa go jump kb mall

    ReplyDelete
  17. yes, kbmall waiting for chu madafakar tatabahasa herpes infected cunt!!

    ReplyDelete
  18. Damn ppl you all out of topic. FACEPALM

    ReplyDelete
  19. ini.. ini gue punye lecture utk klas aplikasi mikrokomputer. tengs obe kasi extra info for my students sem depan~

    ReplyDelete
  20. p/s: apsal korg nak bengang bile anon tu betulkan tatabahasa obe? kan bagus tu.. die pon kasi info jugak tu. just like obe did. korg ni berat sebelah! ape, hena sgt ke bahasa melayu?

    ReplyDelete
  21. Mende aaa korang nie.. aku rasa Obe gelak2 jerh tengok komen korang termasuk komen aku nie..yang fakta obe post nie amek laa tambah ilmu...yg lain2 tu ignore je laa..siap nak begado lagi...hampeh..

    ReplyDelete
  22. Fitrix penjilat bontot obe

    ReplyDelete
  23. Haha @Fitrix

    Kelakar betul aku tengok komen engkau,

    ReplyDelete
  24. wei fitrix pegi la tgk orang tua kau melekat tu gangbang...takpayah nak sibuk bagi penulisan geli kau kat sini...kalau kau komen lepas ni mmg kau tak prihatin la kat orang tua kau...

    ReplyDelete
  25. orang yg comment negative kat sini semua bodoh nak mampus ! sebelum comment tu, pikir laa dulu. benda ni informasi, bukannya kelas bm. bodoh! take the info sudah laa. obe ni bukannya bodoh pun tatabahasa, just buat apa nak tulis dgn tatabahasa yg tepat sangat. korang ingat dia tengah jawab SPM ke haa ? kalau dia jawab SPM pun, bukannya mak korang tolong. cakap org je lebih, padahal korang punya tatabahasa berlipat kali ganda kampit lebih terukk !

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails