Friday, 28 October 2011

Berita Serius - Kisah Slumdog Millionaire Menjadi Realiti


Sweet Story!

Sushil Kumar ialah seorang kerani kerajaan yang baru sahaja memenangi 50 Juta Rupees dalam rancangan Who Wants to Be Millionaire versi India. BEali merupakan peserta petama memenangi hadih utama USD 1 Juta dollar di India. Paling menariknya Sushil berasal dari keluarga yang tersangatlah miskin mereka tak mampu memiliki sebauh TV. Mereka menonton TV di rumah jiran. Sushil dari bandar Bihar, Timur India bekerja sebagai kerani dengan gaji bulanan USD 120. Beliau menyertai rancangan WHTBAM selepas keluarganya kagum dengan keupyaan beliau menjawab semua soalan ketika menonton bersama. Beliu audition dan diterima menjadi peserta. Perjalanan dari Bihar ke Delhi ialah kali pertama beliau menaiki kapal terbang dan merantau keluar dari kampung halaman!

Walaupun kini bergelar jutawan Sushil tidak cepat lupa diri. Beliau sudah bercadang membina sebuah perpustakaan untuk kanak-kanak setempat, membeli rumah baru untuk parents dan isteri serta memberi modal kepada adik beradiknya untuk memulakan perniagaan. Instead of relaxing makan roti jala Sushil akan menggunakan wang yang ada bagi mengambil peperiksaan penjawat awam untuk naik pangkat. Yes in India nak naik pangkat penjawat awam kena amik exam dan yuran exam perlu dibayar sendiri. Sushil terlalu miskin dahulu sampai tak mampu nak bayar yuran.

Good for Sushil Kumar. Siapa kata life does not imitate art. Now for the biggest question. Adakah beliau menari JAI HO selepas dapat tiket dari Amitabh Bachan?



Laporan asal DM

23 comments:

  1. wow, serius bernasib sangat baik.. ini.. ini.. ini jamallll!! jai ho~

    ReplyDelete
  2. 5th!! Saya Membaca Tampalan Ini (SMTI)

    ReplyDelete
  3. kaya giler la.. seb bek tak lupa diri.. tapi harap2 adik badik yang dia tolong tu tak lupa diri jugak.. hehe

    ReplyDelete
  4. soalan last agak bagi aku tergelak gak la. kehkeh JAI HO! kat tepi landasan ketapi! kahkah

    ReplyDelete
  5. hehe..i think it should be 'for the million dollar question'.

    ReplyDelete
  6. Harus dia BerJaiHo Laki Bini! hehehe

    ReplyDelete
  7. Ayat kau yg last tu lgsg x boleh blah okay! LOL XD

    ReplyDelete
  8. wow!! life is full with surprises............

    ReplyDelete
  9. kisah dia mengingatkan aku kat 1 cite hindustan..kisah dia psl 2beradik yg idop kat atas train..drp kecik smpai lar besar..pas2 si adik masuk rncgn nie lar Who Wants to Be Millionaire..si adik 2 dpt jwb suma soalan dgn senng psl dorg idop merempat, so automatic dpt "belajar" benda2 nie..tapi.......

    ReplyDelete
  10. Anon : ko cakap pasal Slumdog Millionaire ke?

    wtf?

    ReplyDelete
  11. kisah dia mengingatkan aku kat 1 cite hindustan..kisah dia psl 2beradik yg idop kat atas train..drp kecik smpai lar besar..pas2 si adik berlakon filem pasal budak yang menang Who Wants to Be Millionaire..Filem tu berjaya tp lps tu rumah dia terbakar. Dia hidup merempat waalupun filem dia top..lps beberapa tahun baru produser kasi dia rumah. Filem tu bartajuk Scumbag Millionaire.

    Cerita buhung.

    ReplyDelete
  12. tergelak aku baca soalan last tu!~~ hampeh! haha

    ReplyDelete
  13. confirm.beliau akan menari jai hoooo~~~

    ReplyDelete
  14. lawak ar soalan last tu. hahaha..

    ReplyDelete
  15. soalan obe yg last tu lawak dowh..siyes..

    ReplyDelete
  16. baru nak kagum tp lepas baca last sentence jadi kelakar... LMAO

    ReplyDelete
  17. WHTBAM ? misspell bro ...bukan ke wwtbam ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo x misspell, bukan obe namanyer...

      Delete
  18. Dia benar-benar insan bertuah, simply sebab dia ada knowlej..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik nama lia...

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails