Wednesday, 26 October 2011

Serius Cool - Masjid Djenné Di Mali : Masjid Diperbuat Dari Lumpur dan Jerami (16 Gambar)


Cool!

Bila bercakap pasal masjid kita akan terus nampak kubah besar dan menara muezzin. Ini ialah rupa default kebanyakkan masjid di seluruh dunia. Masjid Djenné yang terletak di Djenné , Negara Mali tidak kelihatan seperti masjid biasa dan ini membuatkan ianya kelihatan sangat unik.

Mula dibina pada kurun ke 13 masjid ini melalui pelbagai proses pembesaran dibawah pemerintahan Sultan Mali.Sebelum beliau memeluk Islam Masjid Djenné merupakan istana beliau. Sultan Kunburu kemudian mengubah suai istananya menjadi masjid sebelum membina istana baru bersebelahannya. Selepas beberapa ratus tahun Masjid mula rosak. Hanya selepas Mali ditakluki Perancis pada tahun 1906, ianya diperbaiki dan dibesarkan. Kini masjid ini sebesar 75x75 meter. Ianya dibian sepenuhnya menggunakan batu yang dibuat dari lumpur dan jerami yang dipanggil FEREY oleh penduduk tempatan. Dalam bahasa inggeris ianya dipanggil ADOBE. Batuan ferey kemudian dilumur lapisan lumpur bagi memberi permukaan yang licin. Kerana ianya dibuat daripada lumpur dan jerami Masjid Sultan Kunburu harus diperbaiki setiap tahun. As it stand Masjid Djenné ialah bangunan diperbuat daripada lumpur
terbesar didunia dan diiktiraf sebagai World Heritage Site pada tahun 1988.

Apa yang menariknya bagi aku ialah rupanya yang sangat lain dari masjid yang lain. Jika masjid lain mempunyai bulan sabit diatas kubah, Masjid Djenné, seperti kebanyakkan masjid di Afrika sebaliknya meletakkan telur burung unta. Walaupun sudah ada bahan binaan dan rekaan moden, penduduk Djenné enggan merubah dan mempermodenkan masjid mereka sebagai tanda mengekalkan tradisi tempatan.

Dibawah ialah beberapa gambar Masjid Djenné yang aku jumpa melalui Google. Enjoice!







Laporan asal Wiki , Picasa Steve dan Enviro Grafitti

25 comments:

  1. Rasenya pernah tgk masjid ni dalam cerita SAHARA, mmg tradisional building,

    ReplyDelete
  2. serbanista!!!????where is that preaching about this being shitty or harom?see mud are against Arabic and we shall hate the Jews

    ReplyDelete
  3. memang lawa masjid ni. aku suka seni macam ni. sejuk pun sejuk, sebab pakai tanah liat

    ReplyDelete
  4. tak make sense langsung.

    Subuh: 1.35am
    Zuhur: 2pm
    Asar: 4pm
    Maghrib: 12am
    Isyak: 2.35 am

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang bukan sama zon khatulistiwa macam kita..kalau kat ausralia musim panasnya siang lama dari malam..pikirlah sendiri brader

      Delete
  5. gajahdalambilik: bodoh!!! bende tu pon nak jadi isu..jam pusing manual mcm tu mmg la kdng2 org xpusingkan.. si obe post mende ni utk kite tgk seni bina masjid mali ni..bingai tul..

    ReplyDelete
  6. gajahdalambilik: x make sense hapa nyer... ko xpnh dok overseas mmg la xtau wktu solat kt sna lebey kurang mcm tue... esp wktu summer... ak dlu dok london klu summer solat maghrib pkul 10pm, pkul 2.30am da subuh sbb wktu siang pnjg... len kali kaji dlu sblm komen...

    ReplyDelete
  7. Gajahataskapalterbang26 October 2011 at 11:32

    Rileks la aku, dah gajah tu dalam bilik. Mana tau pape. LOL

    ReplyDelete
  8. BBC Human Planet ada cerita psl ni.Smart kan?Pegi la download BBC pny dokumentari,best.

    ReplyDelete
  9. gajahdalambilik: siapa kau nak persoalkan make sense ke tak waktu solat kat sana? ntah ape2..

    ReplyDelete
  10. tu sbenanya katak bawah tempurung. nk bnyi cm besa, guna nama gajah. x logik la kalo gajah bwh tempurung, dia tuka la dlm bilik. nama bodoh, orgnya pn bodoh. bodoh. ini... bodoh.

    ReplyDelete
  11. ermm ak pn knfius sbb isyak kul 2.35am tp subuh kul 1.35am .. salah setting jam tu ..

    ReplyDelete
  12. Bodoh la commenter sini.

    gajah tu just tak tahu je waktu kat situ macam pelik.

    yang korang ni buat isu pasal dia lagi teruk.

    budus

    ReplyDelete
  13. oooo itula maksud ADOBE rupenye...

    ReplyDelete
  14. iskh3, korg ni jgn blame org x tntu pasal, gajah dlm bilik tu nk bgtau je yg die pelik sbb waktu subuh tgh2 antara waktu mghrib dgn isyak, tu je.. die bkn nk buat isu ape pn..

    ReplyDelete
  15. dasyat..tak kisahlah di buat dari lumpur ke ,simen ke atau besi ke yang penting jemaah ramai ke tidak..ada masjid buat harga juta2 tapi tiang lebih byk dari orang yang datang apa cer..

    ReplyDelete
  16. stylo ahh masjid ni..

    1st sbb die gune Adobe tapi x gune Photoshop utk edit bangunan ni setiap tahun..

    2nd sbb die gune jerami lumpur tanpa risau..kalo kt sini yg hujan sokmo kompem tgh semayang dinding lembik lantai lembik runtuhhh...

    3rd sbb die gune telur burung unta dan mentol sebelah tu.. kalo ikut pikiran aku, bile malam lampu tu bukak, die nampak macam bulan sabit...kalo siang die akan nampak macam telur laaa..COOL.....

    4th sbb lubang kt dinding tu reflect kan cahaya matahari.. bijak...bijak...

    5th sbb ramai gile jadikan jam salah tune tu sbg issue...

    ReplyDelete
  17. SubhanAllah
    Alhamdulillah
    AllahuAkbar

    daripada korg mencarut baik baca ni.. dapat pahala..

    in b4 korg bising2 korg solat ke?

    ReplyDelete
  18. @mohdhafidz, terbaik punye komen. yg bwh tu.

    ReplyDelete
  19. yea, i remember summoning ogres from these in heroes of might and magic.

    ReplyDelete
  20. kalo pegi tmn tamadun islam pon bnyk senibina msjd2 yg lg cool!!

    ReplyDelete
  21. gajahdalamlaptop31 October 2011 at 18:11

    manusia la ni x dak prasaan, gajah nak blaja bende2 teknologi bulat berjarum pon dikutuknya teman... teman cek cume decode from analog to digital je, salah ke???? x de sense of human langsung.. piiiraaah!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails