Friday, 16 September 2011

Serius Shit - Bila Rumah Diroboh Di China (10 Gambar)


FIGHT!

China membangun dengan pesat dan keperluan permodenan membuatkan rakyat marhaen terseksa. Di China tanah yang diduduki penduduk boleh diambil pihak berkuasa dengan sesedap perot dan wang pampasan yang diberikan in most cases macam haram sedikit. Di Provinsi Hebei sebuah keluarga enggan berpindah dari rumah yang akan dimusnahkan pihak pemaju. Menurut mereka pampasan yang diberikan terlalu sedikit sehingga mereka tak mampu membeli rumah baru di bandar yang mereka sudah duduki sejak kecil. Jika berpindah dan mengambil pampasan tetap jadi homeless maka mereka pun menentang pihak berkuasa yang cuba menghalau mereka keluar. Ketua keluarga yang malang ini Shen Qizh (80) dikatakan dipukul pihak polis ketika mereka menghalaunya dari atas bumbung. Sadis. Perkataan yang tertera ditepi dinding rumah berbunyi

"live with the home, or die without it"





Laporan asal ChinaSmack

36 comments:

  1. meroboh rumah is serious business you know..

    ReplyDelete
  2. Sampai cmtu skali..ishk..

    ReplyDelete
  3. jangan kata china je encik effi, kat melaka pon sama. last year, tanah kakak kami diambil oleh pihak kerajaan melaka nak buat universiti katanya. dan hasil pampasan tidak setimpal dengan harga market sekarang.. akak kami pon tak mampu nak beli tanah seluas itu dengan harga yang diberikan.. nak beli rumah pon tak cukup okeh.. sungguh sengal!

    ReplyDelete
  4. moral of the story, bersyukur la hidup kat malaysia..walaupun rosmah dh bli cincin 24 juta, kurang2 korang xkan jadi macam ni..muahahhaha

    ReplyDelete
  5. kesian giler....bila yang kaya bertambah kaya

    ReplyDelete
  6. macam ni la nasib org cina kalo DAP pegang malaysia. nauzubillah

    ReplyDelete
  7. shame on you gov..

    ReplyDelete
  8. @ticer syah

    betul tu. nenek i dulu pun tanah dia kena rampas kerajaan PKR. nak buat stage 'selangor ku gemilang' katanya. tapi duit yang diberi kepada nenek tak cukup pun nak beli shawl dan tudung tajima. rupa-rupanya kerajaan rampas tanah dalam pasu bunga bukannya tanah tapak bangunan. hampeh nenek i tak cerita betul2. patutlah murah je. adalah dapat dalam sekilo 50 sen.

    ReplyDelete
  9. kat malaysia punya x dak ka?????

    ReplyDelete
  10. teringatkan kawan kite kat kampung buah pale..

    ReplyDelete
  11. apa yang cuba di katakan.. malaysia lagi baik gitu ke ...??

    ReplyDelete
  12. @cat who predicts death

    FTW hahahahahahaha!!!!!

    ReplyDelete
  13. Namewee doesn't give a shit cause they aint Malaysian hurr

    ReplyDelete
  14. cat who predicts death = i loike..

    ReplyDelete
  15. mana pegi ntah idealism komunis semua?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails