Thursday, 29 September 2011

Serius Sadis - Bapa Kehilangan 5 Anak Dan Isteri Solat Jenazah Walaupun Melecur Teruk (8 Gambar)


Innalillah

Dibawah ialah gambar Bassam Kua (51) yang menghadiri upacara pengkebumian isteri dan 5 orang anak beliau di Ilford, London. Keenam-enam mereka meninggal dunia dalam sebuah kebakaran sabtu yang lalu. Sungguhpun melecur beliau tetap hadir bagi menyolatkan mereka sebelum jenazah ditanam di Tanah Perkuburan Islam Gardens of Peace. Sungguh sedih apabila keluarga yang dibina hilang sekelip mata. Seorang lagi anak beliau berumur 16 tahun kini didalam unit kawalan rapi tetapi dilaporkan stabil. Kalau korang macam mana? Takziah buat Encik Bassam. Tak sangka dibulan Syawal yang sepatutnya gembira bertukar menjadi duka





Laporan asal DailyMail

38 comments:

  1. Replies
    1. tolong blaja utk phm situasi, anon sekalian terasa bangang sungguh anda ini

      Delete
  2. dorang solat jenazah ada rukuk?
    btw, innalillah dan takziah utk uncle ni. sgt sadis.

    ReplyDelete
  3. 1st...sngt sedih,his wife proud 2 have him.moga d tempatkan org yg beriman..amin

    ReplyDelete
  4. derang solat zohor dulu, Baru jenazah

    biasa lah ni. masjid aku solay zohor atau asar kerap ada jenazah. Lepas solat fardu baru dia solat jenazah

    proper

    area orang lain gua tak pastilah..

    ReplyDelete
  5. pehh... almost tak nak baca. Sedih sangat.

    ReplyDelete
  6. innalillah... laki tu ptut rse gmbra sbb fmly die dh tunggu kt sna. tak bebankn tanggungan dosa die kt dunia ni n ble saat die pulak prgi adalah saat yg pling menggembirakan die.semoga roh2 mereka ditempatkan dikalangan org yg beriman.. amiin..

    ReplyDelete
  7. Serious shit...

    I can't even imagine being in his place. Or maybe I can; I'd probably go batshit insane. Just imagine how he feels when he returns home, and notice that he can't feel any presence like he used to. No sound. Just himself.

    Hope he won't lost it and kill himself.

    ReplyDelete
  8. diorg rukuk sbb tgh solat fardu mungkin, sbb tak nmpak pun diorg rukuk dpn jenazah..

    ReplyDelete
  9. ish2..nebat la dia ni.yg sesetengah org,mak bapak,adk bradik,sedara mara mniggal pon xnk solatkn...dok tenggek kt tiang masjid@rumah@bwh pokok knonnye sedih yg amat..skrgnya berjasa la wt kali terakhir..

    ReplyDelete
  10. Besar dugaannya... Besar lagi ganjaran yg menanti...

    Moga kita di besarkan iman untuk dugaan yang besar2...

    ReplyDelete
  11. klau gua, mandi wajib dulu baru solat.. setiap waktu mcm tu.. dem

    ReplyDelete
  12. tumpang tanya bro . ini Islam ke kafir ? kenapa keranda dia sama style dengan keranda orang kristian ? dan solat jenazah ada ruku' ?????

    ReplyDelete
  13. @Izahir
    read the comment before u comment..

    Innalillah..

    ReplyDelete
  14. @Izahir

    Read the comments before you want to comment..

    Innalillah.. May their souls are for Jannah..

    ReplyDelete
  15. keranda jee sama dgn kristian tapi keadah ikut islam..n yg third last tuh mrk bg salam selesai solat jenazah

    ReplyDelete
  16. @izahir

    different place,different people,different sytle.

    macam pakaian,ada yang pakai t-shirt,ada yang pakai jubah,ada yang pakai jala ikan.tetap pakaian juga.

    ReplyDelete
  17. sedihhhh...bergenang air mata ku..al-fatihah buat mereka yang terkorban...moga beliau tabah...

    ReplyDelete
  18. oh yeke , saya salah pandang la tadi ..


    tapi tak kisah dari mana sekali pun .. keranda tu seakan akan ikut cara orang kristian ..

    ReplyDelete
  19. Innalillah....

    @Izahir..takde la plak mne2 hadis or sunah or dgr kat mne2 ceramah keranda org Islam neh ade bentuk yg spesifik mengikut syarak ker hape..maaf klu sy pun salah...

    ReplyDelete
  20. @Izahir
    LOL... agama dengan culture pun tak tau beza ke, bro?
    By that logic, diorang solat tak pakai songkok tinggi kira seakan-akan cara orang kafir la, macam tu?

    Tolong share sikit dengan kitorang keranda yahudi, keranda hindu, keranda buddhism, keranda shintoism, etc macam mana rupa dia?

    By the way, keranda Islam wajib kena macam mana pulak?

    ReplyDelete
  21. @izahir

    pakaian mereka tanak komen? mcm orang kristian tu kan?

    ReplyDelete
  22. @izahir
    kalau ko mati. org letak ko dalam keranda ade tande salib. maknenye ko mati sebagai kristian ke? pegi mampus la orang lain salah anggap. ko dah mati. asalkan Tuhan tau ko Islam. dah ckup. org lain boleh buat hape kat ko yg dah mati? doa ko masuk neraka sebab dikuburkan dlm keranda kristian? ape ko ingat Tuhan bodoh ke taktau mane satu hamba Dia.

    ko kene bezakan iman kau.

    kalau iman ko ade dalam hati.. ko simpan lah simbol zionis ke. simbol salib ke. simbol buddha ke. ko tetap akan beriman kepada Islam.

    tapi kalau iman ko bukan dalam hati. ko dah murtad awal2 lagi. sile repent.

    ReplyDelete
  23. sedihnye Ya Allah.. uncle sabar ye.. isteri dan anak2 tu..tggal sorg lgi stabil untuk mlepaskan duka hati pd kturunan..~

    ReplyDelete
  24. hehe . rileks .. jangan marah marah ..




    cuma nak share sumthing , but ini bukan dari ayat atau petikan asli . cuma apa yang sy ingat dari apa yang sy penah baca dekat mana mana artikel ..


    Nabi Muhammad s.a.w ada bersabda yang lebih kurang macam ni maksudnya : barang sesiapa yang mengikut cara(adab,adat,amalan)yang menyerupai sesuatu bangsa lain,maka dia seolah olah tergolong , dalam bangsa tersebut .

    kalau sy salah pasal keranda tu , minta maaf k . cuma kekadang terpikir kalau ini tak salah , kenapa Ahmad Dhani jadi perbualan orang bila gamba dia pakai rantai lambang illuminati tu di persoal .. kenapa kita tak boleh simpan apa2 barang yang ada lambang salib(buah catur terutamanya) dan menyimpan gambar2 yang ada lambang salib ..

    ReplyDelete
  25. maaf ye...sy yg serba kurang ilmu agama ni mencelah.

    izahir...
    maybe keranda tu same mcm kristian..tp sana kan london? mmg design nye same je... and lagi satu.....bile mase mayat beragama islam kebumi sekali ngn keranda ye? sile jgn lupe yg tu. keranda tu cume die guna kan tuk transport mayat sahaja. so tiada salah apa2 di situ :)

    ReplyDelete
  26. @Izahir
    Panjang aku nak jawab ni. Tapi fed up punya pasal aku jawab jugak la.

    Again I say, culture dengan agama benda yang beza. You're confusing Islam with Malay/Asian culture. orang Islam kat sini customs dia lain, mungkin ada Muslims from other regions diorang pun rasa pelik kalau tengok. So takyah la judge.

    Tengok gambar tu semua, kita boleh assume jenazah semua dah dimandikan, dikafankan dan diberi penghormatan solat jenazah. The coffin is only a box, yang tu pulak kau nak soalkan.

    Ayat2 Quran dengan sabda Nabi2 kita semua mana boleh take at face value. Ayat Rasulullah SAW yang kau cite tu implication dia jauh lagi besar dari setakat - macam contoh kat sini - kotak bentuk apa yang buat tempat letak jasad yang takde roh dah pun.

    Kau patut lagi bising pasal orang2 kat sini yang bila nak kencing kat tepi jalan mintak izin tok nenek moyang apa kejadah tu semua. Adab/adat/amalan Islam ke tu?

    Kau patut lagi bising pasal orang2 kat sini yang bila susah, mintak tolong bomoh jenis yang terang2 paganistic. Adab/adat/amalan Islam ke tu?

    Kau patut lagi bising pasal orang2 kat sini yang bila nak jadi kuat, pakai Gelang AC. Adab/adat/amalan Islam ke tu?

    Banyak lagi contoh yang mungkin readers lain kat sini boleh bagi.

    Yang jadi issue tu biasa la sebab dia; Meleis yang baca dua tiga ayat, tapi sembang panjang lebar sampai boleh isi sepuluh buku.

    Read more and talk less, people.

    ReplyDelete
  27. maybe sana x de org yg nk wat keranda mcm kat sini kot ... ye la.. sekali 5 family meninggal ... bapak dia pun sakit .. it has nothing to do with other religion der ....

    ReplyDelete
  28. @cik erynn : oh memang design dia sama ek ? thanks .. :) alhamdulillah ingat .. cara islam kebumi jenazah bukan dengan keranda sekali :)

    ReplyDelete
  29. @Mamü Miguel Ellezda Vies : rileks . kalau aq taktau , tolong bimbing . jangan fedup fedup . macam tak ikhlas nak kongsi ilmu .... :) kalau tau sumthing cerita je , tak elok simpan kan ....



    "culture dengan agama benda yang beza. You're confusing Islam with Malay/Asian culture. orang Islam kat sini customs dia lain, mungkin ada Muslims from other regions diorang pun rasa pelik kalau tengok. So takyah la judge.

    Tengok gambar tu semua, kita boleh assume jenazah semua dah dimandikan, dikafankan dan diberi penghormatan solat jenazah. The coffin is only a box"


    thanks for this .. :)

    ReplyDelete
  30. @Izahir
    ko kate "Nabi Muhammad s.a.w ada bersabda yang lebih kurang macam ni maksudnya : barang sesiapa yang mengikut cara(adab,adat,amalan)yang menyerupai sesuatu bangsa lain,maka dia seolah olah tergolong , dalam bangsa tersebut."

    aku x pernah bace.. pernah dengar je.. aku kene rujuk balik.

    tapi seingat aku lah. yg aku pernah dengar jugak. ape yg Rasulullah nak cube sampaikan adelah "tertib berhias" serta "syak wasangka". cara berhias kalau ikut adat2 orang lain. mungkin menimbulkan syak wasangka orang lain. macam ko syak wasangka org mati letak dlm keranda kristian tuh la. untuk mengelakkan syak wasangka jiran2. Rasulullah pun keluar ayat cengitu. kalau ko x berhias cam adat orang lain. org lain pun takde la syak wasangka kat ko. tade la orang mengata ekau. boleh mengelakkan fitnah. logik tak?

    kalau salah tolong betulkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. islam di dalam malaysia dan arab saudi sahaja perfect mengikut sunnah wal jamaah cara rasulullah

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails