Thursday, 22 September 2011

Serius Cool - Muzium Mee Segera Di Yokohama (11 Gambar)


lapar lak tengok cup noodle!


Mee Segera ialah makanan ruji student diseluruh dunia. Masa di London dulu kalau tak ada Meggi sekarton aku beli aku rasa aku dah lama mampos. Seriously Mee Segera ialah penyelamat manusia jika apokalips Zombie menjadi realiti. Di Yokohama, syarikat Nissin Noodle membuka muzium mee segera yang menempatkan semua jenis mee segera yang ada didunia. Lihat gambar no 3 dibawah. Ada Meggi Perisa Ayam bro! LMAO. Nissin ialah syarikat yang bertanggungjawab mencipta mee segera. Momofuku Ando , pengasas Nissin mendapat idea mereka mee segera selepas melihat orang ramai beratur panjang untuk makan selepas perang. Beliau sedih melihat orang Jepun terpaksa menunggu untuk makan. Beliu percaya jika orang tidak kelaparan, mereka akan lebih gembira. Maka terciptalah Mee Sup Ayam segera yang dijual oleh Nissin pada tahun 1958

Dari idea untuk memudahkan orang Jepun paska perang makan, idea Momofuku Ando kini sudah menjadi fenomena dunia. Lebih dari 95 BILLION dijual didunia pada tahun 2010! Gila! Di muzium Mee Segera ini anda boleh lihat patung Momofuku Ando , koleksi semua jenis mee segera yang ada didunia dan juga boleh buat mee segera sendiri jika mahu! Awesome!







Laporan asal AFP

22 comments:

  1. Nice place to visit 4 hostel students....

    ReplyDelete
  2. Hah!obe no2!GHAHAHAHAHAHAHAHAHHHHH

    ReplyDelete
  3. third.. kahakah..
    wow cukup untuk stok study sampai abis.. haha

    ReplyDelete
  4. terliur tgk megi byk2..blik nk masak megi kari la..yummy..

    ReplyDelete
  5. Momofoku is ethnic Chinese - Chinese FTW!

    ReplyDelete
  6. link source tak berapa betul la obe...

    ReplyDelete
  7. Momofuku ANDO???

    adakah die ni Mr. Ando tu?

    De FUUUUUUUUUUUUUU~

    ReplyDelete
  8. sebab info yg macam2 ni lah aku follow blog ko wahai encik Obe !
    banyak blog aku try follow sebelum ni, then adik aku ckp try follow '' blog serius'' - ( best ke ? )
    jawapannya -
    ''dh jadi satu kemestian kalau sehari x buka blog kau akan daku tertanya2 hari ni isu+info apa pula ''

    - aku pun pernah tlg vote utk kau obe , apadahal pay perclick, hehehe~

    - insya-Allah murah rezeki kau ~ amin

    ReplyDelete
  9. mlm ni menu megi ayam

    ReplyDelete
  10. yg penting.. mee magie pon hado~~

    ReplyDelete
  11. diorg ni sgt mengenang jasa, bkn setakat org, benda remeh mcm ni pn diorg hargai. plg best, ada meggi tuh! haha

    ReplyDelete
  12. teringin nak pi sana!! mee segera memang makanan ruji masa zaman student dulu..

    ReplyDelete
  13. tahukah anda perkataan "meggi" atau "maggi" berasal daripada bahasa purba gunieatieah yang bermaksud "makanlah makanan haram"
    oleh itu hentikanlah memakan megi...
    sebarkan demi keselamatan umat islam...








    :p

    *nak tengok ade x yang caye bende rekaan aku ni....hehehehe.....*

    ReplyDelete
  14. haha. thumbs up uchicha ct-k! ampess btol die ni. hahaha

    ReplyDelete
  15. huh , maggi is the best food in the world for most student after 'biskut kering cecah air' . haha

    ReplyDelete
  16. tahukah anda perkataan "meggi" atau "maggi" berasal daripada bahasa purba gunieatieah yang bermaksud "makanlah makanan haram"
    oleh itu hentikanlah memakan megi...
    sebarkan demi keselamatan umat islam...


    copy dan paste ayat ini kepada 10 kawan2 anda dan esok akan berlakunya keajaiban

    ReplyDelete
  17. mee segera pun jd bahan muzium..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails