Friday, 30 September 2011

Serius Cool - Hotel Ryugyong Akhirnya Bakal Siap Selepas 16 Tahun Terbengkalai (9 Gambar)


Long Live Dear Leader

Hotel Ryugyong ialah sebuah hotel yang dibina Kim Il Sung sebagai bukti Korea Utara lebih bagus dari Korea Selatan. Mula dibina pada tahun 1986 ianya sepatutnya dibuka pada tahun 1989 tetapi selepas mengalami beberapa penangguhan ianya bakal siap menjelang 2012. Ianya bakal dibuka sempena hari jadi Presiden Kekal Abadi Kim Il Sung ke 100. Hotel Ryugyong sebenarnya ialah projek keegoan kerajaan komunis Korea Utara yang pada ketika itu jeles tahap gaban dengan kejayaan syarikat Korea Selatan SsangYong menyiapkan Hotel Stamford Raffles di Singapura pada tahun 1986. Hotel tersebut ialah pemegang rekod hotel tertinggi dunia pada ketika itu. Hotel Ryungyong ialah the equivalent of zakar Korea Utara lebih besar dari zakar Korea Selatan. Korea Utara tanpa berfikir panjang membina hotel yang mempunyai ketinggian 105 tingkat ini. Masalahnya pada ketika itu keadaan ekonomi Korea Utara dalam keadaan nazak dan akibatnya pada tahun 1992 pembinaan terhenti. Kesatuan Soviet yang bubar mengejut pada tahun 1991 tidak lagi memberi dana kepada negara "persaudaraan Komunis" mereka. Maka Ryugyong menjadi bisul gergasi yang memalukan Kil Il Sung dan Kim Jong Il. Jika gambar Pyongyang diambil, Ryugyong akan dipadamkan. Sampai begitu sekali.

Pembinaan hanya disambung semula pada tahun 2008 oleh sebuah firma dari Mesir. Julai lalu pemasangan cermin luaran Ryugyong akhirnya siap. Kini tinggal proses menyiapkan bahagian dalaman hotel sebanyak 3000 bilik ini. Apabila siap kelak ia akan menempatkan pusat beli belah, hotel berpusing, kasino dan rumah mandi Jepun. I find this both funny and sad. Funny pasal walaupun negara komunis tegar anti Jepun, Ryogyong masih menempatkan benda yang sangat kapitalis. Sedih kerana diakatakan USD2 billlion dibelanjakan bagi menyiapkan Ryogyong. Ini ialah wang yang sepatutnya diberikana kepada rakyat Korea Utara yang makan tak cukup. Sad! Hail COMMUNISM?





Laporan asal Pic2Fly

33 comments:

  1. first! so ada pakej melancong ke sana x?

    ReplyDelete
  2. At least siap la jugak. Agak-agak Hyatt Regency kat KL tu akan siap tak?

    ReplyDelete
  3. Korea Utara? Korea Utara?

    ReplyDelete
  4. Pergh... USD 2billion. kebuluran kat Korea Utara still lagi perkara biasa.

    ReplyDelete
  5. berapa punya silau daa..hehehe...

    ReplyDelete
  6. cissss...design pun dah macam bahagian bawah rocket jerrr.....kat puncak tu nanti dia letak arca kepala kim jong ill...hail dear maddafakka leader.....

    ReplyDelete
  7. historic sungguh

    ReplyDelete
  8. Unik.Sekurang2nya bangunan ni tak terbengkalai mcm bangunan2 kt Malaysia.

    ReplyDelete
  9. Jangan menggelabah nak FIRST sangatlah!hahahahaha bodoh sape cakap FIRST!

    ReplyDelete
  10. ako 1st.ko ada 2st ke?

    ReplyDelete
  11. Yeah, pernak baca sebagai projek mega yang terbengkalai.. jom bersiap g Jumaat.

    ReplyDelete
  12. Lu silap bro, sepatutnya 26 tahun..

    2012 - 1986 = 12

    hahaha.... anyway communism is terrible

    ReplyDelete
  13. terbengkalai dikira dari kick off ke stop work? stop work 1992.. tp buildingnye not bad pun bentuknye..

    ReplyDelete
  14. sepatutnya puncak tu kasi cut la...ganti dgn arca mata.. baru sesuai dgn blog ini. hahahahahaha

    ReplyDelete
  15. kat malaysia if terbengkalai lama macam tu mesti takda siapa nak pergi dah. sebab kononnya berhantu la apa. tapi if aku pun taknak duduk situ kot. macam scary je. lama sangat terbengkalai tu kan.

    ReplyDelete
  16. Di Malaysia kita dah tak buat dah bangunan2 hebat macam ni....
    Dah tak ada duit...Dah habis Mahathir joli masa jadi PM dulu...

    Jadi pemimpin2 lain selepas Cek Det tu memang tak boleh dipandang hebat lah pulak? Kasihan Najib dan Pak Lah...Mangsa keadaan....

    ReplyDelete
  17. looking on the bright side, Tun buat mega project during his tenure, bcos in his mind is to put malaysia on the map and attract more interest for Malaysia from foreign countries. = Dasar Ekonomi Terbuka utk mengeboost our economy boleh di implement.

    ReplyDelete
  18. Piramid di Mesir dilawati berjuta2 pelancong seluruh dunia untuk menghayati kehebatan senibina purba tetapi, mereka semua lupa betapa siksanya hamba abdi (rakyat) yang menderita bermati-matian membina piramid, yang mendapat penghargaan adalah Fir'aun yang maha zalim tu....

    ReplyDelete
  19. bapaklah architecture! soviet habis!

    ReplyDelete
  20. WTF....FREEMASON....*o*

    ReplyDelete
  21. @Anon 23:27

    what the fuck? What does communist Korea have to do with freemasonry?
    Jauh beza cam langit dan bumi

    Sikit2 freemason, sikit2 freemason. you know what's Freemason? YOUR MOM

    ReplyDelete
  22. mst otel tu ade momok..hahaha

    ReplyDelete
  23. pyramid die mcm pelik kan??

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails