Friday, 23 September 2011

Serius Sadis - "Ikatan Perkahwinan" : Kisah Sepasang Suami Isteri di India (10 Gambar)


Cinta atau Seksa?

Apakah itu perkahwinan? Apakah makna dedikasi dan komitmen? Aku bertanya soalan ini kerana tahun hadapan tanggal 28 Januari aku akan melangkah ke alam perkahwinan. Tiap malam aku tak boleh tidur kerana terfikir sama ada aku boleh menjadi suami yang baik atau tidak. Rasa berat bahu dan berat lagi perut boroi yang aku pikul. Mahu jadi suami berbeza dengan kebolehan menjadi suami yang baik. I admit that I am less than perfect but I will try my best as to not dissapoint my Miss Mean.

I saw this picture set from Reuters. Ianya gambar Kalyani Das (60) dan suami beliau Pachugopal (65). Setiap hari Kalyani terpaksa membawa suaminya Pachugopal kemana-mana secara berantai. Pachugobal mengalami masalah mental sejak tujuh tahun yang lalu. Kalyani harus mengikat beliau ketika naik keretapi, berjalan dan juga ketika menjaga gerai kaki lima. Mereka sudahpun berkahwin lebih 50 tahun. They were married since they were 10 YEARS OLD. Disini boleh lihat ikatan perkahwinan yang aku rasa amat mengharukan. Si isteri sanggup buat macam ini to make sure suami yang kurang siuman tak larikan diri dan mencederakan orang lain.Korang rasa kalau dalam situasi yang sama adakah anda akan sanggup buat macam Kalyani? Or would you leave your significant other? What would you do if I suddenly lose my mind Miss Mean?






Laporan asal Reuters

63 comments:

  1. I think there are better way to handle this e.g. seek for treatment or send to a care centre. Yes, they don't seem to afford that but in today's world, many people will help you when you take the right path.

    Since she married at the age of 10, I assume that they are not educated and don't have the knowledge to handle this in a better way.

    My conclusion - Knowledge is POWER.

    ReplyDelete
  2. she only makes USD 0.50 a day

    she cant afford hospitals

    such is the life of your average indian. its hard over there

    ReplyDelete
  3. seorang isteri yang penyabar, harap isteri kita semua nanti macam ni. dan kita pon sebagai lelaki, dapat berkorban untuk isteri kite nanti...perkahwinan bukan satu perkara suka-suka......

    ReplyDelete
  4. what if u have knowledge but no humanity..
    like most of people nowadays..

    ReplyDelete
  5. Aku yg sudah bersuami tersentuh dgn kata2 akhirini "Or would you leave your significant other?". Soalan berbalik ke diri sendiri. Haruuuu!!!

    ReplyDelete
  6. Tersentuh dgn kata2 ini "Or would you leave your significant other?". Soalan yg boleh ditanya pada diri sendiri.

    ReplyDelete
  7. Cinta = Seksa

    But is this out of duty or out of love? Pasal India main arranged marriage and the wife may just being doing this out of duty/obligation.

    Side note: Last week kat US, ada orang ask Pat Robertson (televangelist) can he divorce his wife who has Alzheimer's. And he said "yes".

    ReplyDelete
  8. 50years and counting eh?

    dont mind the BILLS and KNOWLEDGE and all.

    she could just left him. and went away.

    but she didnt :)

    ReplyDelete
  9. kasih seorng isteri.. Kasih seorg suami?

    ReplyDelete
  10. endless love...
    my husband shud see this too..

    ReplyDelete
  11. This story reminds me of the tale of a 70-year-old Chinese man who hand-carved over 6,000 stairs up a mountain for his 80-year-old wife.. I wish to have a husband who can love me such a way.....=) yeahh..Dream on...

    ReplyDelete
  12. http://www.youtube.com/watch?v=Sp9ZN-FUTwo lagu sesuai untuk artikel.

    ReplyDelete
  13. if, let say (but god forbid), you lost your mind one day, i'll quit my work, & do anything home-based : hand crafts related/ baking / cooking (like i always wanted, we've talked about something related to this last monday while you wrap your hands on my shoulders looking at our engagement photos while you were busy with your tab - tweeting/ emailing, i'm not quite sure whether or not you were paying attention). i'll clean you up, dress you in your favourite tshirt of the day, feed you, and will ensure i read a chapter or two of the books that you have in your collection every single day. i will talk to you about our dates - & show you the first receipts from our first date that i still have in my possession, the stories of our dates; how ugly i keep on behaving throughout all our dates but how patient you were with me all the time as well as the photos we took together. then i'll reminisce about the engagement, how happy we both were, the marriage, the blessed life and how much am i'm loved by you for every single moment of knowing you. on certain days we'll watch all the collections of dvds you have. i'll let you spend some time alone playing games if i'm working but ill keep you close so you won't feel lonely...

    at night, we'll lay on bed & just hug each other till we both fall asleep. that's what i'll do for you if you loose your mind.

    ReplyDelete
  14. tapi, menurut sumber asal, si isteri sangat berharap agar si suami MATI CEPAT.... korg nk ke istri mcm tu..? hehehe

    ReplyDelete
  15. sape x syg laki oiiii!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  16. wow your mean is so sweet obe. u r 1 lucky fatfag!

    ReplyDelete
  17. SUPER UBER SWEET lah miss mean :)
    congrats.

    ReplyDelete
  18. yes! first after miss mean,hehe..~pangai cam bdk2, sori la sape yg terase tu

    ReplyDelete
  19. sedih pulak bile aku bace luahan hati miss mean ni

    ReplyDelete
  20. i rse i t'baca dlm sebuah akhbar tempatan td, yg c isteri mengharapkan supaya c suami ni cepat mati supaya die t'lepas dari segala kesengsaraan yg dtanggung selama ini... haaa! she's not so luvly u know...

    ReplyDelete
  21. Perkahwinan itu adalah ikatan kasih sayang yang disulami dengan tanggungjawab. Dedikasi isteri tersebut adalah atas rasa kasih sayang dan tanggungjawab dia terhadap suaminya. Selain dari dia tidak mampu untuk menghantar suaminya untuk mendapatkan rawatan yang sewajarnya, pada hakikatnya, suaminya adalah sebahagian dari hidupnya. Cuba bayangkan, mereka telah berkahwin sejak umur 10 tahun lagi, dan telah hidup bersama selama 50 tahun.. apa rasanya/keadaannya apabila suaminya tiada lagi di sisinya kerana ditempatkan di institusi yang berkenaan?Cuba letakkan diri kita dalam keadaan Kalyani...pasti kita akan ketemu jawapannya. Renung2kanlah..
    Anyway Obefiend, it's a wonderful entry. What you're experiencing now is a bit of wedding jitters. You'll go through more of it as the time approaches and brace yourself for the 'marriage-phase' later..yang tu laaagi banyak dugannya.. I'm talking as a newly-wed to a soon-to-be-wed..So, banyakkan doa dan usaha,InsyaAllah, semuanya akan lancar nanti.. =)

    ReplyDelete
  22. dont worry buddy, i'll take care of u.

    ReplyDelete
  23. x kesah la klu dia mengharapkan laki dia mati pun sbb dah la dia susah pastu kena jaga laki cam tu plak... the point here is... dia boleh lari dr laki dia, dia boleh bunuh laki dia n ckp yg laki dia bunuh diri, dia bleh tinggalkan laki dia kt mana2 sbb bukan laki dia tau blk umah kut.. dah x betul kan ... tp dia x buat semua tu sebab cinta dan nilai perikemanusiaan tu lebih dr pentingkan diri sendiri...peace no war..

    ReplyDelete
  24. ya mungkin die berharap laki die mati cepat.tapi kita dapat tgok sekejam-kejam die doa macam tu,die masih jaga suami die n sentiasa awasi suami die.aku tengok suami die pon masih dlm keadaan terurus dbandingkan gelandangan kat mlysia ni.kalau die mmg dah x suka langsung mesti die dah campak laki die kat mana2.

    ReplyDelete
  25. aku rasa yg part wife dia kata harap hubby dia mati cepat tu cuma satu luahan rasa. biasalah manusia kalau penat kadang2 merungutkan.. tapi kalau dia tak sayang hubby dia yg da 50 thn hidup sama tu, dia mesti da tinggalkan hubby dia, takkan dia sanggup bawak hubby dia kulu kilir.. kan? nak anta treatment da tentu2 tak mampu..diorang bukan ada hospital gomen cam kita, kos ubat mahal..

    ReplyDelete
  26. ada kala, bila org yg kita sayang sakit yg tipis harapan sembuh, cacat ke, kita memang harap dia mati dulu.. supaya dia tak merana kalau kita mati dulu bila fikirkan ntah siapa sudi nak jaga dia.. kadang2 kita harap dia mati cepat, sebab tak sanggup tengok dia derita tanggung sakit yg tak da kesudahan..wallahualam..

    ReplyDelete
  27. masyaAllah. alangkah hebat rasa kasih & sayang isteri die ni. Marriage comes with responsibility. Kalau x sanggup bertanggungjawab, x payah la kahwin.

    kebanyakan orang sekarang, x payah tunggu suami jadi tak betul... suami kerja mcm nak mati tapi masih x mampu belikan Gucci pon dah lari dah.

    ReplyDelete
  28. so sweet komen mean
    mcm bc love story..

    obe ko jgn buat perangai plak..jgn asyik tweeting, pay more attention to mean..schedule tweet bila nak date dgn mean..

    no offence obe, just my tips for u.

    ReplyDelete
  29. betapa setianya sang isteri pada suami yang mcm tu..

    tapi kalau suami dapat isteri yang kurang siuman .dah lama dah si isteri kena cerai... denggg....

    ReplyDelete
  30. macam cerita the notebook tapi opposite gender.. :')

    ReplyDelete
  31. org ponpuan bole jer jaga somi mental tp somi salu kasi ponpuan jadi mental ngan perangai mcm hampesh lepas kawen..bila ponpuan mental ada la alasan utk kawen len sebab takder org jaga makan minum..bodo punya eksus.. ai het men

    ReplyDelete
  32. harap2 dapat jadi sesetia wanita tu bila dah kawen nanti. huk :(
    terkesima sebentar

    ReplyDelete
  33. gosh! i was reading Ms Mean's comment while playing the link that was given by apekono. what a great combination!

    May ALLAH bless you and shower his blessing upon you twain and keep you in a happy union. =)

    ReplyDelete
  34. tough lady.. adakah suami dia akan melakukan perkara yg sama andai si isteri dia jua begitu.. hehu

    ReplyDelete
  35. anon 23 September 2011 14:08,

    kau betul!

    serius. ini yang aku fikirkan jika pasangan aku sakit teruk dan tak boleh nak sembuh. supaya aku masih ada disisi dia di saat-saat terakhir dia.

    tak dapat bayangkan kalau aku mati dulu dan dia tak terurus. dan lebih menyayat hati kalau dia mati dalam keadaan yang sangat daif.

    fuck sial. setiap kali aku fikir ini aku akan down gila gila babi.

    ReplyDelete
  36. Whoa... Nenek hebakkkk T_T

    Kalau ikut hukum dah boleh cerai pun sbb suami tak dpt nak tunaikan tanggungjawab

    ReplyDelete
  37. kau tak boleh jadi suami yg baik kerana kau freemason yg sibuk kerana menduduki hierarki tertinggi illuminati cawangan Malaya.

    ReplyDelete
  38. hey obey, seriously aku gila touching baca komen cik mean kau. seriously. i wish the best of both of u. oh damn. may allah bless both of u with happiness. :)anf bialah dorang yang cm bangang tu. haha aku ingat kau tiada hati obe. kau lagi mulia dari lelaki berbadan six pax. haha

    ReplyDelete
  39. Now I know cemana Obe blh cair gila kentang dengan Miss Mean... OMG.. Im so happy for u both.. (ok.. comment tak de kaitan dengan entry)..

    ReplyDelete
  40. 28 Jan 2012 will be my 23rd birthday!! Have a beautiful wedding and happy lifetime together! until death tears you apart.. you may now kiss the bride~~~ aww

    ReplyDelete
  41. serius sedih dan terharu... sshnya nak mendapatkn dan menjadi isteri yg setia begini...

    ReplyDelete
  42. dulu aku penah janji dkt diri aku, kalau aku kawin dgn bf aku satu hari nanti, dia sakit teruk mcm mane pun sampai tahap xboleh bangun pun aku akn jage dia. sebab selame aku kawan dgn dia pun mmg dia ade sakit.. in the end dia yg tinggalkan aku skrg.. hmm~

    obe aku nangis bace post ni.. :'|

    ReplyDelete
  43. sy sgt jeles dengan Miss Mean with Mr. Obe....so sweett.... eheh...congrats u guyss....

    ReplyDelete
  44. That is so sweet Mean! Obe, beruntung kau ok. Selalunya perempuan yang sanggup jaga laki dia kalau laki dia sakit. Tapi ada juga lelaki yang sanggup jaga wanita yang disayanginya dengan sepenuh hati walaupun kekasihnya itu sakit dan tak mampu nak buat kerja rumah lagi misalnya..

    Unconditional love. Accept your partner as they are, before and after marriage. :)

    ReplyDelete
  45. Don't blame the wife for having the thought. She just being human like us with the feeling depression, sad, tired, angry etc..

    Kindness and affection are gifts from God to the chosen ones, it comes naturally. However, the wife surely a god given to her husband. IT'S A TEST OF LOVE, LIFE AND FATE...

    Sesiapa yg pernah menjaga org yg sakit kronik atau sepertinya utk tempoh yg lama akan timbul berbagai2 perasaan. I've seen some of them. Its kind of painful when seeing ur loved ones suffered and feel nothing about life. Most women can handle this unfortunate situasion with openhearted. We are born survivors. Men? 1 in 1000 maybe? #Sad but true.

    To Obe and Mean ~ Do not worry too much about the future. Always hope for the best, prepare for the worst...Sentiasa berdoa utk kehidupan yg dirahmati dan tabah menghadapi hari2 mendatang...Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be). The future's not ours to see...Cherish all the moment together...

    ps: Miss Mean, u such a sweet girl. If...let say Obe's losing his mind one fine day (god forbid...), make sure you'll take good care of Blogserius too. This is really serius, girl...we count on you. LOL

    ReplyDelete
  46. What if I fall and hurt myself?
    Would you know how to fix me
    What if I went and lost myself?
    Would you know where to find me
    If I forgot who I am,
    Would you please remind me oh?
    Cause without you things go hazy

    ReplyDelete
  47. Aku percaya, pasangan hidup yang terbaik adalah mereka yang jarang berkomunikasi dari jarak yang jauh, jika ada apa apa hal, mereka sedaya upaya akan mencari lokasi paling hampir dengan pasangan hidup masing masing, lalu berbicara dengan lemah lembut dan perlahan.

    Contoh bila isteri di dapur, suami pula dalam bilik, lalu isteri menjerit: “bang, mari makan, cepatlah, nanti makanan sejuk!.

    Suami diam tak kata apa-apa.

    Bang, cepatlah makan, BUAT APA TU! MARI MAKAN!!

    ( huruf besar bermakna suara makin kuat.)

    Suamipun datang dan jerit: awak ingat saya pekak ke?

    Lalu merekapun bergaduh di meja makan, bla bla bla, malas aku nak ulas. Dua dua bodoh bangang!

    Hakikatnya, bercakap dari jarak yang jauh dengan orang yang kita sayang, adalah tidak bagus. Memang kita boleh menjerit dengan mereka, tapi lebih baik kita pergi hampir dengan suami anda misalnya, lagi dekat lagi bagus, jika bersentuhan lagi-lagi bagus, atau peluk dan cakap sambil berbisik. “Bang, mari makan, nanti makanan sejuk, tak best pula”, ,

    InsyAllah, isteri yang berbuat demikian, suami akan fikir seratus empat belas kali sebelum mahu bercerai, InsyAllah.

    ReplyDelete
  48. Ps: Tanda orang sayang kita adalah mereka akan cuba bercakap dengan jarak yang paling hampir dengan kita, oleh kerana begitu hampir, kadang kadang mereka berbisik dan kita masih mampu mendengarnya, maka malam ini, apa kata kita berbisik pada Tuhan di tikar sejadah tanda sayangnya kita pada Dia. Jom!

    (Semoga aku dapat amal apa yang aku tulis)

    ReplyDelete
  49. 28 January?..bufday aku tuh..gud luck bro..

    ReplyDelete
  50. Well what can i say is..
    HAppiness has no conditions. It takes more than just money or apa2 to make people love each other

    My Recent Post STREAMYX EQUAL PIG

    ReplyDelete
  51. terharu gua, camana la nak dpt bini yg gua bleh 'litaskunu fiha'

    ReplyDelete
  52. I was thinking... how romantic.... is it weird? especially since they're chained which leads to.. bdsm?

    but really, sayang giler isteri dia kat suami sampai chained together with her... ... .. something is weird about that sentence

    ReplyDelete
  53. alamakk. rasa nak menitiskan airmata jelahh.

    ReplyDelete
  54. serius...kalu bole jumpa cam ni memang tak nyesal kawin

    ReplyDelete
  55. tapi kalo pasagan gagal beri nafkah zahir atau batin.dibolehkan utk pisah..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails