Friday, 23 September 2011

Serius Cool - Tenjin Hidetaka :Pelukis Macross Kegilaan Generasi 80's (15 Gambar)


Rick Hunter!

Kamu bukan seorang 80's kid kalau kamu tak minat siri Macross. Tak complete juga kalau kamu tak ada toy Valkyrie dari anime ini. Tenjin Hidetaka ialah artis yang bertanggungjawab melukis box art untuk mainan Valkyrie yang kamu beli dengan harga ratusan ringgit itu. To be honest back in 1988 I bought a die cast 1:48 scale Valkyrie for RM76. Ntah kenapa skang the same toy will cost me close to RM500. Anyway sila enjoice lukisan Valkyrie Tenjin Hidetaka.







Laporan asal ConceptShip

28 comments:

  1. GUA FIRST!!!!..anyway.it's cool.

    ReplyDelete
  2. Asal kurang entry pas baru2 tunang nih...agak2 dah kahwin lagi bz lah alamatnya ~_~"

    ReplyDelete
  3. cool! aku mmg peminat macross, tapi disebabkan aku miskinfag, takde le aku nk beli model2 macross....

    ReplyDelete
  4. masa aku kecik dulu, kalau tengok Macross yang versi english, Robotech, mesti ada nama 'Ahmed Agrama'.

    ReplyDelete
  5. same like kaizeru, aku pun miskinfag, tapi ayah aku pernah belikan toy jetfighter F-14 Tomcat. somehow, that kinda model agak popular lah in the 80's.

    ReplyDelete
  6. Macross dgn Voltron. kencang ouh! =D

    ReplyDelete
  7. abg... cari la lukisan mospeada lak....

    ReplyDelete
  8. yup.. dulu these transformable 1/48 models murah je

    Now the Yamato ones cost more that rm500 a piece, trying to milk money from oldfag fans i guess.. heh

    ReplyDelete
  9. yelah... aku pun tak paham pasal harga figura dia.... dulu aku pun ada beli.. tp bukan diecast la... yg plastik punya, figura dia warna putih, leh transform gak... baru dlm rege rm30 lebih gitu. skrg yg plastik pun cecah smpi beratus ringgit... pelik

    sama gak ngan figura2 lain... mcm masked rider, dulu ms aku kecik baru dlm tak lebih dr rm20. sekarang sampai rm80 lebih!

    ReplyDelete
  10. pergh... layan macross zero punyer la cool..

    ReplyDelete
  11. smart

    macross frontier... syok gle

    ReplyDelete
  12. itulah nama nye collectibles item! dan the price is still increasing!! Toys is serious business!

    ReplyDelete
  13. wah....gempak la ciak figther dier,mcm real jet fighter......kalo bende nie ade kt dunia....best ciak...

    ReplyDelete
  14. yg few pic atas tu dlm Mospaeda kan? yg ka bumi punya.

    ReplyDelete
  15. Salam semua! Great artworks! Yup Macross mmg sangat cool...tapi sebab license dia tak seglamer Transformers, ada banyak 'misconception' mengenai universe dia.

    Sebagai contoh, sebenarnya Mospeada dan Southern Cross Cavalry tidak ada dalam universe sebenar macross.
    Dan sekarang model2 VF-1s dah murah dah.. :)

    mari sertai kami di facebook, cari Macross Fans Of Malaysia, it's an open group. See you guys there!

    ReplyDelete
  16. pergh... lawa2...

    huhuh.. ala bro.. dh mane toys bro.. dulu aku beli benda2 n sekitar rm80 jgk laaa tp skg... aku baru beli gundam strike freedom platium grade nye dh cecah rm800 lebih...

    aku rase tgk kos made die laa... siap ade kira yamato copilot kat dalam... ^^, its cool...

    ReplyDelete
  17. model jet pada masa akan datang

    ReplyDelete
  18. Actually Obe yg harga sampai rm 500 tu yg paling closest detail shape/propotion dgn animation series macross tu..sb teknologi makin lama makin maju wat toys ni phm2 jelah jepun ni kalau leh nak wat real trus..

    ReplyDelete
  19. kalau la aku masih simpan macross yang pernah aku ada sampai sekarang ni.confirm boleh buat duit.

    ReplyDelete
  20. Perghh.. Tell me about it. Gua simpan lagi collection VF1, VF0, VF25(Macross Frontier.Latest One) VF27 aka lucifer. Memang layan la. I got an idea. Carik mospeada plak. Sure lagi layan.

    ReplyDelete
  21. Owh sheyt! Aku suka gila mecha, macross ni kalo dia tgh mode separuh jet separuh robot, tp aku lg suka patlabor la

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails