Wednesday, 28 September 2011

Serius Sadis - Pemburuan Ikan Paus Tahunan Kepulauan Faroe (18 Gambar Ganas)


SADDDDDDDDDDDD!!

Bila berbicara tentang pemburuan paus negara yang sering dikaitkan dengan pemburuan haiwan mamalia ini ialah Jepun. Kalau menonton Discovery Channel you get the impression that Jepunlah negara yang paling kejam didunia dalam hal pembunuhan paus. This is not actually true. Di Kepulauan Faroe, sebuah daerah dibawah jajahan takluk Denmark berlaku acara tahunan yang dipanggil "Grindadráp". Ianya hanya dilakukan oleh golongan lelaki dan diadakan ketika musim panas. Setiap tahun lebih 900 ikan paus pemandu (pilot whale) dibunuh oleh penduduk Faroe mengikit tradisi Grindadráp yang sudah berlangsung sejak 1584. Ikan paus ini pada awalnya dikepung dengan menggunakan kepong dan dihalau masuk kedalam sebuah teluk. Di pandai teluk berpuluh -puluh peserta Grindadráp akan membunuh paus yang sudah terperangkap. Mereka menggunakan cangkuk pada lubang udara ikan paus sebelum menyembelih mereka menggunakan Grindaknívur , sebuah parang khas yang direka untuk kegiatan pemburuan paus.

Setiap tahun pihak pencinta haiwan melobi supaya kerajaan Denmark mengharamkan pemburuan tahunan di Faroe. Malangnya mereka enggan melakukannya atas dasar "tidak mahu menyebabkan kepupusan tradisi tempatan". Pihak pecinta haiwan merasakan pengharaman harus dilakukan kerana jumpah paus pemandu sudah semakin sedikit dan pembunuhan secara pukal ini hanya akan menyebabkan kepupusan. Tambah sedih lagi paus pemandu yang dibunuh dibunuh secara rawak tanpa mempedulikan pais itu sedang membesarkan anak atau sedang mengandung. Semuanya dibunuh atas nama tradisi. Dibawah ada gambar fetus paus yang dirobek keluaar dari perut ibunya yang juga mati. SAD ASS SHIT!







Diolah dar WIKIPEDIa dan Gambar dari Rotunda

83 comments:

  1. ohh ni dah pernah tgk dah lame dah dulu tgk.. :)

    ReplyDelete
  2. That is just TOO GORE. Siannya! T_T

    ReplyDelete
  3. at least 900???? fuuuu :''''(

    ReplyDelete
  4. aku harap diorang semua ni mati macam ni jugak nanti..

    ReplyDelete
  5. gler la..kerajaan dieorang ni kasi ke buat mcm ni..WWF xde tindakan ker?..isshhh.......

    ....yang ade anak pon kene bunuh jgk,ilang keturunan......

    ReplyDelete
  6. laut pon jd merah sbb byk gile darah paus....

    ReplyDelete
  7. NOOOOOOOOOOOOOOOOOOO..i am sad.. :(

    ReplyDelete
  8. no words could describe how inhumane & cruel these ppl are... i cried :((((

    ReplyDelete
  9. serius phail..afobe..puas=pais????hahahhahahaha

    ReplyDelete
  10. Jahatnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...kesian sangat tengokkkkkkkkkkkkkkk...sedihhhhhhhhh...huhuhu

    ReplyDelete
  11. btw kenapa diorang kena robek perut ikan paus tu? kesian sgt2. dont they think ikan paus is cute?

    >>>>>>>> WTFBBQ SEBOK??http://buahhatisaya.blogspot.com said

    ReplyDelete
  12. sedihnyaaaaaaaa...jahat betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. this is fucking tradition..ni la "jwpn" yg slalu aku persoal bg mksud "humanity"..tp aku xtaw la info yg ckp asl dr kturunan viking nye tradisi,ad ckp denmark,iceland la...sweden la..tp jwpn bg this bastard is fucking ashole tradition..aku yg golongan pemancing nih pown msih ad hati syg kt golongan whale n shark la..they have no humanity identity..

      Delete
  13. harap2 sukan tahunan kejam mereka ini akan lupus dulu sebelum ikan paus tu pupus.. naper dorg tak buat cam gitu kt ikan2 jaws.. at least jerung serang manusia.. pity that whales, such as giving up their lives to those ruthless peoples..
    Semoga Allah berikan bala supaya mereka sedar..

    ReplyDelete
  14. tradisi kejadah camni...derang wat apa pastu? wat makan2, ke wat ikan kering? ke biar je gitu...hish...

    ReplyDelete
  15. lepas tu wat pe ikan tu????? bako ke? makan? erkss

    ReplyDelete
  16. adakah tradisi ni tradisi orang viking dulu? tapi, tu kat sweden kan? aish...negara2 scandinavia ni memang macam2 jenis rupenyer... laut tu luas lai. banyak lagi paus tu. don wori. kah kah kah.

    ReplyDelete
  17. ni agak2 bunuh byk2 ni nk mkn x? bunuh pastu x makan namanya membazir.

    ReplyDelete
  18. lepas tu depa wat apa ngn bangkai paus yg dh mati tu? makan or just buang ja? haihhhh

    ReplyDelete
  19. fxck em ! This is unbearable!!!!!!!

    ReplyDelete
  20. Do note that Faroe Island do not sign International Whaling Convention treaty. By not signing the treaty they are not to the subject of IWC. Japan meanwhile do sign the treaty. This put them in tight spot since they are well known in their whaling activities.

    Not that I say what they do is right, but their action cannot be incriminated under international convention. Thus, in other words, they are not guilty. Which is in contrary to Japan.

    ReplyDelete
  21. dierang masak stail ape ikan ni eh...
    kari kepala ikan paus?ke ikan paus singgang..?

    ReplyDelete
  22. ...just like Lars Ulrich. this is sad.

    ReplyDelete
  23. aku malu jadi manusia. dorang ni lagi teruk dari binatang yang takde akal.

    ReplyDelete
  24. nnt aku nk beli satu pulau, then create satu tradisi bunuh manusia bodoh beramai²...bodoh punya org...xda hati perut!!

    ReplyDelete
  25. homaigod. the 1st pic, igt tarp merah besar. rupanya blood! my goodnes. kesian okek!

    ReplyDelete
  26. Tradition? Its SLAUGHTER!!! Defuk..

    ReplyDelete
  27. @NurAfizahMazlan : kau malu jadi manusia, kau jadi beruk la woi!

    ReplyDelete
  28. Adoi, semua butthurt.
    Memang nampak kejam sial, tapi kalau dah tradisi nak buat macam mana. Diaorang jual ke tak, kita tak tahu.

    Macam kita, sedar tak ramai yang komplen penyembelihan cara Islam tu? Mesti ramai yang tak alert kan.

    So pada aku, budaya/agama masing2, sorry to say, we must RESPECT.

    ReplyDelete
  29. tgk gamba pn dah berlinang air mate. lom tgk video/live lg. mau aku meronta2

    ReplyDelete
  30. ni nama nyer jahil....xdr otak....ikan paus ni berapa lama lak dia nak bunting...nak beranak...lain lah macam ayam...ikan sardin...udang geragau tu....ikan paus ni travel sana sini...cari makanan...apa punya manusia lah...nnti bila bangsa dia tikam..robek cmtu...br berakal....xdr nyer tradisi..budaya suruh bunuh2....JAAAAAAAAHHHHHHHHIIIIIIILLLLLLL.....x cukup dengan apa yg ada........TAAAAAAMAAAAAAAKKKKKKKK HALOBA......syaitan

    ReplyDelete
  31. what the fuck, this is fucking bullshit, serius bodoh punya orang.

    ReplyDelete
  32. utk tradisi? hah...nnt kturunan diorg ni x la nmpk paus jenis ni....baru padan muka....

    ReplyDelete
  33. aku tgk diskaveri , lepas abis je upacara tu , mlm tu dowang ada upacara makan2 pulak , mcm nak sambut kemenangan la n ikan2 paus tu semua dowang masak , dowang masak masakan tradisi dowang "curry krater"..g google translate swedish-malay klau nak tau mksud dia...

    ReplyDelete
  34. tradisi mende cam ni.. jubo pnye tradisi..

    ReplyDelete
  35. butor la diorng ni...fak!!!

    ReplyDelete
  36. bunuh untuk tradisi kalau sekor dua je tak pe, ni sampai beratus ratus....

    ReplyDelete
  37. raya korban diorang ke nie?? huhu

    ReplyDelete
  38. mOGA negara ni kena Tsunami...

    ReplyDelete
  39. Yang post comment nampak mcm takde perasaan tu takpayah nak Hitler sgt la. Hitler pon syg binatang la. Konon tak ade rasa kesian, bajet cool lah tu.

    ReplyDelete
  40. makan kan sedap. membazir. kasihan.

    ReplyDelete
  41. kat akhirat nti pandai2 la korang nk jawab ape ye dpn Allah

    ReplyDelete
  42. ..mmg perangai sekor2 macam babi..binatang tu ko g bunuh semata mata tradisi..serius bangang..

    ReplyDelete
  43. stupid Grindadráp29 September 2011 at 10:38

    Kepala hangguk apanya tradisi konon. Kalau betul2 dh pupus paus ni, apa nak jadi tradisi lagi, akan datang suruh diorang ni bunuh kaum diorang sendiri sebagai tradisi manggantikan paus ini yang dah pupus amacam...

    ReplyDelete
  44. apa kate buat lak dkt family diaorg mc tu lak...dasar manusia bongok ...!!! ada akai pakai la....benda tu xkacau diorg pon......

    ReplyDelete
  45. killing in the name of tradition is f*cking stupid

    ReplyDelete
  46. cuba bayangkan dorang wt mcm 2 kt isteri2 dorg..tgh2 pregnant dorg belah cm 2 ja..susah bila manusia ni kufur nikmat. bila Allah da bg akal, dia simpan dlm wardrobe smpi berkulat. time nk gne semula, dia jd kiok...payah

    ReplyDelete
  47. kite buat acara tradisi bunuh mrk dan anak2 mrk...pupus generasi mrk maka hilanglah tradisi mrk..

    ReplyDelete
  48. walaupun atas nama tradisi,

    tak perlu lah bunuh sampai 900 ekor!

    100-200 ekor pun cukup la untuk mengelakkan kepupusan yg cepat

    ReplyDelete
  49. lol dekat makhluk2 yang rage sampai nak bunuh orang faroe island.

    hypocritical bastard.

    ReplyDelete
  50. err.. kepada speedrider yg bg komen tu..
    tradisi / budaya tak boleh disamakan dengan agama. sb tradisi ciptaan dr pemikiran manusia manakala agama dari Allah.
    yg pasal penyembelihan dlm Islam, negara barat dah lama buat kajian kebaikan menyembelih sb tu sekarg negara eropah pun org bkn Islam beli daging sembelihan Islam. cuba google tengok kajian saintifik negara barat pasal sembelihan Islam, ada banyak sgt..
    tapi bunuh paus sekali banyak2 ni tak patut la sb paus tu bkn boleh nak diternak2 cam lembu.. kalo boleh ternak cam ayam tak pe la nak sembelih sekaligus seribu ekor pun kalo sb nak makan..
    wallahualam..

    ReplyDelete
  51. @Chieda Hafiz
    dorang buang, at least org jepon yg "kejam" tu makan/consume paus2 yg dorang bunub~

    ReplyDelete
  52. aku pelik la, pehal korang rase kejam,ak dulu memule tengok memang rase cmtuh jugak, pastuh ak ade bace komen2 org len, cube piki balek, kalau korang makan ikan lain,contohnye ikan bilis, x pon ikan sadin, ikan patin tuh sebelom makan korang kene sembelih dulu gak kan, x ke kejam?, tapi kalau ikan yg besar korang rase kejem. abes tuh klu nak makan ayam pon mmg kene sembelih dulu,kene bunuh dulu,ape korang ingat KFC tuh dari telur teros jadi ayam goreng ke.piki2 balek,pastuh ade gak mase tsunami jepun tuh cakap jepun mmg patut kene tsunami, wat depak,org jepon lagi bnyak kot ikot sifat2 islam, contoh tepati mase, sopan santun, bla3.. luahan hati, luse ade interbiu masok universiti

    ReplyDelete
  53. Nng btl..kita pn makan ikan,ayam evetything kna sembelih..tp bkanlah dgn cara ne,dimana ia disembelih dgn suka2 ja,siap brpesta..tkpa klu dimakan..ne,mereka jdkan sbg satu hiburan!!Bayangkan,klulah kita dikorbankan juz for fun??mmg kta x ikhlas kn..??tp,klu untk kpntingan spt dimakan..lgn,itulah hukum alam..but,for fun??fiesta for their death..??no words can discribe how cruel they are..gov denmark knalah hapuskan amalan ne..besides,itu hnya amalan moyang sahaja..tkprlulah ikutkan d zaman moden ni..plz..bygkanlah..jikalau itiu kita..??huhuhuuuuuuuuuuuuu.....

    ReplyDelete
  54. ajaran mana nak makan ikan kena sembelih?? wakakaka.. kelakar la korang ni.. jenuh nak sembelih ikan bilis.. ikan patin la bagai..

    ReplyDelete
  55. Inilah - Dasar Ketuanan Barat ( Amerika Syarikat @ Eropah ) - Meraka 'buat salah' tidak mengapa, tetapi jika bangsa2 lain ( Asia @ kulit berwarna ) buat macam tu atau cuba mencabar ekonomi, mereka dakwa itu tidak boleh atau dianggap buruk...

    Kita lihatlah apa yang Barat lakukan kepada ekonomi negara2 @ syarikat2 di Asia; sikit2 boikot atau sekat -
    Contohnya;
    1) Apple iPad2 / iPhone4 lakukan kepada Samsung Galaxy Tab / S 2.
    2) USA kepada Iraq, Iran & Korea U
    3) NATO kepada Libya dan Somalia.
    4) Ford, GM & Chrysler kepada Toyota dan Honda.

    ReplyDelete
  56. Tak kira apa bangsa apa negara, kalau dah namanya adat tradisi, semuanya bullshit.

    ReplyDelete
  57. sejak member aku tgk doku The Cove, dia kata dia takkan sanggup makan ikan paus, sebab mcm makan org, sebab ikan paus/dolphin mcm ada conciousness,

    tapi aku yg blom tgk The Cove, tapi tgk restoran ikan paus kat jepun teringin pulak nak makan, aku wonder, mcm mana rasanya daging mammals yg idop dlm laut?

    ReplyDelete
  58. FUCKFUCKFUCKFUCK :"(

    ReplyDelete
  59. Dorang buat apa dgn whales tu after?

    ReplyDelete
  60. Rasanya pesta sembelih ikan paus ni dibuat dalam selang beberapa tahun sekali dan ianya menjadi sumber protin utama penduduknya untuk tempoh yang sama. Jadi tak heranlah mereka buat cara ini disamping untuk membina sifat berani di kalangan orang lelaki di tempat tersebut. Kalaulah tidak ada halangan untuk diimport daging ikan ni, saya lebih rela ianya di eksport ke Malaysia kerana tidak akan timbul isu halal haram lagi. Untuk pengetahuan daging paus, lumba2 dan seumpamanya menyamai daging rusa.Jadi jangan terlalu emosi dengan budaya ini. Yang bunuh manusia, bunuh anak dan perang itu lebih sadis......

    ReplyDelete
  61. bodoh. budaya la sgt. kalau bunuh anak tu budaya pun nak dibolehkan ke?

    satu masa nnt dah takde whale kat dunia, nak bunuh apa pulak? bunuh sama sendiri?

    bullshit betul lah.

    nk berbudaya agak2 la. kalau agak bodoh tu takpayah la jadi bodoh jugak ikut.

    ReplyDelete
  62. fatin itu saya,
    nampak sgt bodoh kalau komen mcm tu
    dah nama budaya, apa nak komplen pulak...
    bendah dah buat dulu lagi..kalau nak pupus, dah lama pupus pun..
    diaorg pun fikir, kalau pupus, tahun depan diaorg nak sembelih apa lagi..mesti la bijak pandai diaorg dah calculate the risk supaya anak cucu diaorg dapat teruskan tradisi ini juga..
    u know that ada geng vegetarian yg komplen pasal ibadah korban ummat islam..marah kan kita sbb benda tu ibadah..diaorg pun anggap benda tu budaya yg dah sebati..apa lagi nak kondem..utk makan jugak..benda tak berdosa, apsal kita plak nak marah2

    ReplyDelete
  63. @wira : sembelih lembu ?? kita makan kasi balance buddhist yg xmakan lembu~ tarahal la~

    vege lagi bangang, ape gune gigi geraham & taring yg ada kt mulut tu klu bukan untuk makan daging~ cabut gigi tu, xyah pakai~

    ReplyDelete
  64. masyarakat mcm ni patut dikelilingi dengan mexican drug cartel..baru tau apa maksud kejam

    ReplyDelete
  65. MANA SEA SEPHERD??? MANA PAUL WATSON?? XKAN PAUS KAT JEPUN JE DIORG JAGE?? PHUIII!!

    ReplyDelete
  66. Tradisi bodoh dan orang-2 yang dungu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails