Monday, 10 February 2014

Serius - Senarai Hukuman Disiplin Yang Kini Diharamkan Kementerian Pendidikan Malaysia


Untung Giler

Senarai hukuman yang kini tidak lagi boleh dilakukan bila budak sekolah tidak berdisiplin. Lucky kids!




Sumber Khabir M


54 comments:

  1. Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shut up and take my money!

      Delete
    2. mabuk bisjut

      Delete
    3. Btw, penulisan macam nie tak cerdik.

      Delete
    4. BANGLA BODOH...

      Delete
    5. Google - bulu puki restu ibu

      Delete
    6. ni bangla lama tak isap totey kot

      Delete
  2. semua pon x boleh, suruh mak bapak dieorg ajar sendri la. nak suruh org didik anak dia, tp marah sikit pon x boleh payah la. igt cikgu ni pengasuh ke?

    ReplyDelete
  3. kalau mcm ni kalau ada kesalahan nk hukum camne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. gune dimerit jer la alamatnye..

      Delete
  4. abis..hukuman apa nak dijalankan? kalo semua dah xbleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan nak hukum sangat.... hukuman terbaik... suruh dia balik rumah on the spot.

      Delete
    2. student nak balik rumah on the spot? hahaha... depa mesti melilau merata punya lah... lepas tu anak kena rogol, cikgu juga yg kena.. anak hisap dadah @ merokok, cikgu juga yang kena...

      Delete
    3. habis kerja cikgu beri hukuman je laa bukan la mengajar?
      student kene rogol cikgu salah??
      fuck you laa cikgu mana pernah ngaku salah...
      die je yang betul

      Delete
  5. kebanyakan hukuman yang disenaraikan tu nampak mcm biasa jaa..mc xperlu diharamkan jaa..cuma ada la beberapa yang memang perlu diharamkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua aku dah kena....bosan r.....

      Delete
    2. Sama arr ngan aku... Tp anyway jd org gak... Betul x?

      Delete
    3. sibbaik bukan dekat sweden...kalau tak ramai cikgu kena reman dalam lokap......

      Delete
  6. Salam sejahtera.

    Peluang jana PENDAPATAN LUMAYAN dengan hanya dengan modal RM100.

    Sila layari web kami dan daftar di sini.. SEGERA !

    http://qmg2u-profit.com/apexxdevil

    Dan capai impian anda untuk kebebasan kewangan.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. this is best bro...hahaa...

      Delete
    2. wakakaka... setuju ngan ko bro... terbaik...

      Delete
    3. antara cadangan DENDA baru yg boleh try..

      1. Dilarang memasuki laman sosial seperti facebook, twitter atau instagram dlm tempoh 24 jam.

      2. Phone dirampas dlm tempoh 24 jam.

      3. Denda khidmat masyarakat. seperti basuh jamban, basuh pinggan kt kantin, cabut rumput kt padang sekolah, bersihkan longkang sekolah, buat mural kt dinding sekolah, tlg kt pusat kebajikan masyarakat/org cacat/warga emas/rumah orang tua dll.

      4. Denda buat rumusan bagi chapter subjek matematik/geografi.

      5. Denda bagi tazkirah kt perhimpunan sekolah selama 10 minit.

      6. tolak markah pointer. dgn kata lain, 1 kesalahan, kena tolak point. kesalahan biasa = - 1 point, kesalahan sederhana = - 5 point, kesalahan berat = - 20 point. kalau default 100 point, jika point dah jadi 0, maka jadi la seperti..


      40-50 point: sederhana. kena tegur.
      30-40 point: bahaya. kena tegur, bagi surat warning.
      20-30 point: agak bahaya. bagi surat warning & panggil mak bapak
      10-20 point: berat. panggil mak bapak dan meeting beramai2.
      0-10 point: sgt berat. semua di atas dan cikgu boleh buat apa saja hukuman tanpa sebarang was-was dan diskriminasi.

      7. pasang cctv dlm kelas atas penyeliaan guru disiplin dan ibu bapa. psg app dlm hp. ada bukti kukuh apa2 hal pon..

      Delete
    4. tambah lagi..

      8. adakan ujian utk naik kelas. ujian ni merangkumi matapelajaran akademik, agama, sukan, prinsip, pend. moral, sosiologi, dan mesti mendpt keputusan undian majoriti drp PIBG dan barisan guru sekolah. ini bermakna PIBG juga merupakan panel hakim yg menentukan samada murid ini NAIK TINGKATAN ataupun x. at least, makbapak dia tahu ape yg anak2 dia buat dan prestasi sume2..

      contohnya, pelajar tingkatan 1 (13 tahun) yg bermasalah pd tahun 2015. oleh kerana byk masalah disiplin dan mata merit dia gagal, maka x blh naik tingkatan 2 (2016).contohnya dia dah 4 tahun x serik2/bodoh, maka dia masih lagi di tingkatan 1 walaupon pd tahun 2019 (berumur 17 tahun). padahal rakan sebaya dia di tingkatan 5.

      maka..

      nilai dan pengajaran:-
      1. sesuai utk dijadikan pengajaran.
      2. org bermasalah x layak dinaikkan kelas (kecuali OKU).
      3. memupuk rasa malu utk melanggar disiplin.
      4. mendidik nilai2 murni dan mengukuhkan moral pelajar.
      5. mengelakkan org BODOH DAN BERMASALAH mengambil spm dan abiskan sekolah.
      6. Usia x mengenal pelajaran.
      7. Iktibar masyarakat.
      8. SIAPA YG NAK STAY TUA BERJANGGUT TAPI DLM FORM 1 LAGI..

      Delete
    5. rotan tak haram pun. walhal sekolah aku cam cibai sikit rotan. walhal kes tak berat kot... poorah

      Delete
    6. ala..ketuk je tangan pakai duster tu..x pon masukkn tgn dlm lubang jamban.

      Delete
  8. Cikgu kena bunuh diri je kalau macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok, yang ni kelakar.

      Delete
  9. Aduhai............ makin lemak budak2 sekarang......

    ReplyDelete
  10. baik suruh mak bapak depa ja yang mengajaq..xyah dok suruh cikgu..mak bapak zaman la semua bodoh..caya kt anak 100%..padahai anak perangai mcm pukimak kt blakang..bodo piang!..romen pancut dalam buat anak reti..jaga anak mcm sampah..babi pun taw jaga anak dia sndri

    ReplyDelete
  11. bullshit suma hukuman2 ni...makin naik lemak student2 sekarang.... aku dlu kena ketuk ketampi depan kelas sbb ganggu cikgu tengah mengajar, kena cubit kat perut sampai berbekas, kena rotan kat tapak tangan sbb tak siap keja sekolah, rileks je tak bgtau kt mak bapak sbb takut mak bapak hentam kita balik... sekarang dah terbalik.... mak bapak pulak yg over, depa tak merasa ke zaman2 persekolahan kena denda2 macam ni?

    kesian kat cikgu2 sekarang... cikgu2 yang kena tekanan mental dan fizikal dari anak2 murid dan mak bapak2 murid sendiri....

    ReplyDelete
  12. Yes!! Gunting bulu ketiak masih boleh dilakukan!

    ReplyDelete
  13. Harap cikgu-cikgu sekelian baca betul-betul. "Tidak menanda buku latihan" adalah dilarang. BTW buku latihan anak aku, ada yang ditanda oleh rakan sekelas atas arahan guru. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku dulu pn cikgu suruh tanda buku sesama sndiri..tp mst la yg soalan objektif atau setakat 1 2 ayat..aku x rasa kalau esei cikgu tu suruh kwn ank ko yg tanda....ke ko yg xfhm nih?

      Delete
    2. ades selalunya cikgu buat mcm tu, dlm masa yg sama budak tukar2 sama sendiri buku latihan sambil tanda sambil bincang jawapan mana yg betul, supaya semua ahli kelas tau dn lebih dekat fhm... cubala sangka baik sket....

      Delete
    3. cam biasalah kalu dpt family cam P.Preity Petry.elok kita suruh dia aje yg jaga anak dia.tahu memekak je keje ko tu.meh sini tadah pungung tu nak kasi baban skit wkwkw

      Delete
    4. Rilek la .. aku pon suruh anak murid aku tanda buku kawan diorang . cara ni salah satu nak bagi budak paham. jika kita suruh murid tanda buku kawan sekelas, diaorang akan berlumba-lumba nak cari kesalahan yang dibuat oleh kawan sekelas.. secara tidak langsung dia boleh belajar..

      Delete
    5. salah satu cara bagi budak faham???
      hahaha
      tu la care cikgu2 makan gaji buta..
      Pemalas..lepas tu mara budak malas..
      hahaha..hiduppp cikguuuu

      Delete
  14. "Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok hari bertindak membuat laporan polis setelah mendapat kecaman dan ugutan menerusi sistem pesanan ringkas (SMS) dari pelbagai pihak berhubung klip video yang diterbitkannya berjudul 'Onederful Malaysia' bersempena sambutan Tahun Baharu Cina baru-baru ini.

    Beliau turut menyenaraikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kok Lanas, Datuk Mohd Alwi Che Ahmad sebagai individu yang terlibat dalam melakukan ugutan tersebut.

    "Saya turut menerima banyak pesanan teks dan pesanan Whatsapp yang biadap yang mengancam keselamatan saya," katanya kepada wartawan selepas membuat laporan polis di Balai Polis Tun H S Lee," - Rakyat News

    Cukup sadis dengan apa yang dilakukan Teresa Kok ahli parlimen Seputeh semalam yang membuat laporan Polis kerana kehidupan beliau telah diganggu dan diancam oleh pihak pihak yang tidak berpuas hati dengan video tahun baru Cina yang biadap. Teresa Kok seharusnya sedar bahawa apa yang berlaku hari ini adalah berpunca dari kebiadapannya yang membakar jiwa rakyat Malaysia untuk mengecam perbuatan jijik Teresa Kok dalam isu klip video CNY.

    Sebenarnya Teresa Kok lah punca semakin hari semakin ramai kaum Cina yang menjadi biadap menghina bangsa lain. Teladan buruk yang ditunjukkan oleh Teresa Kok menjadi ikutan kaum Cina dalam melemparkan serangan dan kenyataan yang biadap dan racis ke atas kaum lain terutamanya Melayu dan Bumiputera Sabah Sarawak.



    Bukan sekali Teresa Kok melakukan tindakan biadap malah ianya berlarutan dari tahun ke tahun yang mana setiap kenyataan Teresa Kok pasti mengundang kemarahan rakyat terutamanya orang Melayu.Adakah ini merapatkan lagi perpaduan kaum di Malaysia?

    Sedar atau tidak apa yang dilakukan oleh Teresa Kok ini adalah untuk memecah belahkan perpaduan rakyat Malaysia yang mana memberikan moral kepada kaum Cina untuk bersikap biadap kepada pemimpin kerajaan terutamanya orang Melayu. Ini yang dimainkan oleh Teresa Kok dan inilah juga yang menyebabkan perpaduan antara kaum di Malaysia semakin terhakis.

    Mahu atau tidak mahu Teresa Kok sudah pun menjadi musuh kepada umat Islam dan Melayu. Tidak akan ada permohonan maaf dari Teresa Kok berhubung video CNY nya dan orang Melayu juga tidak akan memaafkan apa yang telah dilakukannya. Ini akan berterusan sehingga ke satu masa yang mana Teresa Kok menerima penghakiman dari rakyat sendiri.

    Majlis peguam yang sudah tidak relevan menyokong tindakan biadap Teresa Kok dan ini menjadikan Teresa Kok seolah olah kebal dari sebarang tindakan undang undang. Kita tidak hairan untuk Teresa Kok mendapat sokongan ataupun perlindungan dari majlis peguam kerana jika undang undang tidak dilaksanakan maka rakyat akan mengambil alih tindakan yang sewajarnya ke atas Teresa Kok.

    Melayu harus sedar Teresa Kok adalah parti kepada DAP. Dan sedarlah bahawa DAP itu susur galurnya adalah komunis dan ideologi mereka berterusan untuk memastikan matlamat mereka menguasai Malaysia ini terus berjalan dan hanya pepecahan kaum sahaja dapat membantu DAP menang lebih banyak kerusi di Malaysia ini.



    Teresa Kok akan dihukum, cuma belum tahu bila masanya akan tiba.

    - Malay Rights

    ReplyDelete
  15. campak duster xde dlm list. cikgu boleh campak duster

    ReplyDelete
  16. Hukuman tak best langsung...budak2 naik lemak..ibu bapa naik lemak jugak bajet sweet jge anak2 giler2 xnk ade parut...dolu2 kne sengkeh kepala ngn cikgu biase je... Kalo xnk anak2 kne denda tak payah antar anak2 pg sekolah!(baru la ayat menteri2)

    ReplyDelete
  17. Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut? Nak bisjut?

    ReplyDelete
  18. aku dulu..kena dgn rotan oleh cikgu kat skolah, siap kena bantai tali pinggang oleh bapak dkt rumah lagi...double kill..tp tu la..dah kena tu insap..xnakal lagi depan2 cikgu..generasi skrg ni manjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sangatttttttttttttttttttt..kena pukul dgn cikgu kena bgtau abah, abah dtg skolah pukul cikgu balik...

    ReplyDelete
  19. cikgu mmg tak pikir perasaan org lain..ingt da bagus sgt

    ReplyDelete
  20. mak bpk tkt jge anak 3 4 org da kecoh..cikgu kt sek kne jge prgai ramai budak..yg romen la..hisap rokok la..gaduh,curi,,ganja n bla..bla..bla..

    ReplyDelete
  21. hmm..ni kalau budak dapat baca ni mkin brani diorang obe..

    ReplyDelete
  22. hahahaha ibu bapa zaman skrng ni payah la...tu la kasi anak2 dgn iphone,tablet n etc, kalo dulu kena pukul dgn cikgu n balik kasi tau dgn mak bapak,mmg kena getah paip la jawabnyer hehehehe

    ReplyDelete
  23. zaman wa skola dlu xde pon bising psl denda ni,dlu kalau bpk wa tau cikgu sebat wa die siap offer lg cikgu tu rotan baru.mak bpk skang bodo jage anak igt anak dorg mcm malaikat.aku paling bersyukur dlu mak bpk aku cikgu aku rotan aku,zaman bpk aku muda dlu rotan die xpakai la beb,tali pinggang tu jd cikgu wa,skang bpk wa dah tua,wa ni jd best friend die...bdk2 skang xpenah rase susah,xpenah nmpak makbpk dorg susah so bdk2 skang xtau rase bersyukur.....tips pada makbpk zaman2 skang jgn buang cara lama makbpk kita mendidik kita kerana hasil nya kita sndiri yg merasa skang

    ReplyDelete
  24. yup semua 12 hukuman tu aku dah rasa.Zaman sekarang "anak ku sazali". anak imam lalu depan orang sembahyang kat surau pun ah tak pe dia takde akal lagi(padahal ceramah bukbakbukbak) padahal patut dah diajar bahkan anak aku seusia tu lalu depan orang sembahyang aku letak kat luar biar dia berfikir betapa seriusnya berlari2 depan orang sembahyang dan lepastu tak berani dah nak buat. fail se fail2 nye : )

    ReplyDelete
  25. Kebanyakan mak bapak skg bodoh.. kalau betul lah ni, yg luluskan pun ni bodoh.. tengok lepas ni, berapa byk budak2 jd penjenayah, berapa byk mak bapak akan duduk rumah org2 tua. sekian..

    ReplyDelete
  26. most of the ban-punishment 2 sume aku pnah kene waktu skola dlu and its worth a thousand memories! untunglarr bebdk skg. . xde memori dah dgn cikgu2 especially cikgu disiplin yg garang . . tskk

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails