Monday, 4 February 2013

Serius - Penembak Hendap Lagenda USA Mati Ditembak Di Lapangan Sasar


Karma?

Kisah Chris Kyle (39) pernah kami paparkan di Blogserius tahun lalu. Chris, seorang bekas Seal Team Three menjadi penembak hendap paling handal dalam sejarah ketenteraan USA kerana berjaya membunuh 255 musuh sepanjang beliau ditugaskan di Iraq. Kehebatan beliau menjadi igauan pejuang Iraq sehingga beliau diberikan nama samaran Si Syaitan Ramadi. Selepas perang berakhir beliau melakukan banyak acara untuk mengutip derma untuk bekas askar yang pernah berkhidmat. 

Nyawa Chris Kyle melayang semalam selepas beliau ditembak mati ketika menghadiri sebuah acara amal di sebuah lapang sasar di Texas. Beliau ditembak dari jarak dekat oleh Eddie Ray Routh (25), seorang bekas askar yang dikatakan mengalami masalah tekanan paska-traumatik.  Turut ditembak ialah seorang lagi teman Chris yang menghadiri acara yang sama.

Kematian beliau mengejutkan komuniti setempat dan menjadi tamparan hebat kepada pejuang hak istimewa memiliki senjata oleh rakyat Amerika Syarikat. Sejak kebelakangan ini kes kematian dan keganasan melibatkan penggunaan senjata api semakin kronik. Ada pihak mahukan Presiden Obama mengetatkan undang-undang yang sedia ada. Tetapi pihak anti-senjata ini mendapat pro-senjata kerana hak bersenjata adalah sesuatu yang meraka anggap tidak boleh diubah seperti hak istimewa orang Melayu di Malaysia. 

Di akhir hari ada ironi dalam cerita ini. Chris Kyle, seorang penembak hendap terkenal di tembak secara hendak oleh seorang bekas Askar dari jarak dekat menggunakan pistol biasa. Karma?

 

Laporan asal DailyMail

22 comments:

  1. Replies
    1. Ramai sgt saudara aku yg ko dah bunuh..
      Kan kene kat kepala ko..
      Padan muke ko.

      Delete
  2. welcome to hell yeahhh....ahaha

    ReplyDelete
  3. mati akhirnya si laknatullah ni.
    langenda macam mana pown, akhirnya tewas dgn kematian.

    ReplyDelete
  4. dalam islam mane ade karma obe.

    ReplyDelete
  5. padan muka dia ingat di lagenda tu dia dah power sangatlah last2 mati gak dlm keadaan yg tragis wkwkw.padan muka ko mat salleh bodoh.

    ReplyDelete
  6. Hidup dlm ketakutan.. dia nak tutup buku.. nak buka buku baru.. korang dah kena kencing

    ReplyDelete
  7. ni ayat ape ni. buat sakit kepla je nak baca.apa maksud ditembak secara hendak????
    (seorang penembak hendap terkenal di tembak secara hendak oleh seorang bekas Askar dari jarak dekat menggunakan pistol)

    ReplyDelete
  8. once you kill people you never had a good death.

    ReplyDelete
  9. memang legend, masih tak dapat potong rekod dia, (255) rekod aku baru (203).

    ReplyDelete
  10. bak kata pepatah melayu....sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga.....RIP BRO

    ReplyDelete
  11. mcm muhammad mati juga akhirnya...melayu paranoid

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails