Thursday, 28 February 2013

Serius - Apabila Melayu Amerika Belajar Berbahasa Melayu


Amalaynican Sebenar

Semasa kami student ada terserempak orang melayu UK yang memang tak tahu sepatahpun bahasa Melayu. Mereka bercakap inggeris dengan slanga UK pekat. Ini bukanlah perkara aneh di negara barat dimana bahasa kebangsaan lebih dititik beratkan dari bahasa ibunda. Kami ada seorang kawan cina langsung tak tahu cakap cina padahal mak bapak dia baru sahaja berhijrah dari Hong Kong. Tak macam di Malaysia walaupun dah bergenerasi duduk di Malaysia cakap Bahasa Malaysia masih pelat. Di mana silapnya apabila Bangladesh baru duduk 7 tahun boleh cakap BM dengan lebih baik dari orang Malaysia yang dilahirkan di sini.

Thanks @NAQONAQIUDDIN for this cool video.




50 comments:

  1. Replies
    1. haha!! kesian aku dulu duduk di Michigan 7 tahun bahasa melayu tak pernah hilang. sikit hari lagi hilang la melayu dia orang ni.kesian

      Delete
    2. cam na kt sana???

      Delete
    3. best laa tpi aku bkan org kaya jadi duk rumah kecik je laa.....

      Delete
    4. "i was born in USA"..ko born kat mane sial..?diorng dari mula2 blajar ckp kne speaking...ko dh blajar meleis siap2

      Delete
    5. aku born kat USA laa.. pundek ..tpi diajar cara sini ..bodo punye org ..kau pon mesti jenis yg gi belajar sana balik sini apa haram x tau ..

      Delete
    6. Hampeh.. Sorang pun tak pakai tudung. Bahasa ke mana, tudung ke mana.. Dlm ic mana de tulis bangsa melayu.. Hilang jati diri

      Delete
  2. jangan kutuk orang melayu sedihh :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. definisi Melayu= mengamalkan cara hidup dan budaya melayu, bercakap bahasa melayu, beragama islam. melayu kah mereka diatas ini?

      Delete
    2. melayu bangang. nuff said. pedulikan definisi bodoh yang ditetapkan berpuluh puluh tahun dulu.

      Delete
  3. kebanyakan tak reti sebut cakar jd kakar...

    ReplyDelete
  4. oh kesian... sikit masa lagi kahwin omputeh terus jadi bangsa omputeh... hilang semua melayu.. cakap pun pelat...nak buat cemana kan hari2 depa cakap omputeh even dgn mak bapak melayu pun cakap omputeh..alahhh kat malaysia pun sama... ada gak yang feel stupid cakap melayu... ha ha ha..

    ReplyDelete
  5. Ini semua salah UMNO-BN yang mewujudkan sekolah jenis kebangsaan Cina & Tamil dan masih mengekalkan sekolah inggeris!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. Be ignorant. Come to the dark side.

      Delete
    2. ape ke bodoh kau ni...xabs2 politik...gile ke ape..

      Delete
    3. babi caicai

      Delete
  6. sedih kott..mentang2 duk amerika, mak bapak dia orang ni x ajar cakap melayu.kalau balik kampung mesti sedara2 berbulu je asik speaking haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau balik kampung. silap2 tak balik...duk bermastautin kat sana.

      Delete
  7. No sé hablar malay

    ReplyDelete
  8. hidup sekolah venukular !

    ReplyDelete
  9. ye bangla .jgn kata ckp je pndai. klu menulis pn x typo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak esah - jiran obe ank x gune tu28 February 2013 at 14:31

      si obe tu madah ckp klantan je dgn mkck. mkcik cili molot die trus ok

      Delete
  10. dorang x mkn belacan tu yg jd pelat..kesiannyewww

    ReplyDelete
  11. nie semua salah nik aziz... kelantan mmg tak best.. tak tau nape... tp mmg tak best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko yg bodoh dengki ngan klntan ape hal?mst ko ni indon kan

      Delete
  12. "Weiii Obe, lu racist...", kata sebilangan rakyat Malaysia yg pelat berbahasa kebangsaan.

    ReplyDelete
  13. Im so stupid when I speak malay you see...

    ReplyDelete
  14. muka melayu kampung tapi tak reti cakap melayu. bapaknkau lah . balik malaysia mesti jadi macai. baik tak payah balik lah. ggwpeace

    ReplyDelete
  15. muka nerd2 terokk siall

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam la muka kau elok sgt

      Delete
  16. saya suka susu and nasi lemak awk

    ReplyDelete
  17. lepat gak sempoi~ anak german cakap kedah!


    http://www.youtube.com/watch?v=cYr3Nj2V93M

    ReplyDelete
  18. salah satu demand perhimpunan bersih:
    martabatkan bahasa IBUNDA
    kenapa x bhsa kebangsaan?
    sbb it happnd to b bahasa melayu?
    welcome to lepublik of malai sia

    ReplyDelete
  19. A bunch of low life simians given chance to live in first world country, then wanna revert back to idiocy and be associated with a third rate piece of malaria
    infested swampland.

    Hahahahahahahahahaha, Oh wow !

    well good luck in becoming a malaise in America.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti org singapork dengki kat melayu ni

      tak habis-habis dengan perkauman

      Delete
    2. I could not think of a stupid comment to make you feel smarter anon 0812. 'Murrica is just another piece of dipshit country that have a nigger as their president who is born in Indonesia lulz. Also, anon 0822 org singapork bukan dengki dowh, tu nmenye macai israel.

      Delete
  20. ni cam "han yi pin yi"......! nak biskut? ka na sai..!

    ReplyDelete
  21. ...salah mak bapak dia...sepatutnya salah sorang kena cakap melayu di rumah dgm anak2..aku dkt uk ni ada jiran melayu yg lahir disini...tp fasih ckp melayu siap loghat lagi...psl ibubapa ckp melayu dirumah

    ReplyDelete
  22. Try follow youtube MalayUSA. Korang akan lihat bagaimana ibu bapanya masih mengamalkan cara hidup Melayu, ibunya bertudung. Don't judge a book by its cover, this is a great effort to show that they are still remember and practicing their root. Hidup kat luar negara, memangla environment akan mempengaruhi cara hidup dan percakapan, apatah lagi yang lahir di sana...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails