Sunday, 5 August 2012

Serius Sadis - Bila India Mengalami Gangguan Elektrik (15 Gambar)


Terbesar dunia.

Isnin lalu India mengalami gangguan elektrik terbesar dalam sejarah dunia. Seramai lebih 650 Juta rakyat India bergelap dan berkuap apabila bekalan elektrik terganggu selama dua hari. Ini bermakna pada awal minggu lalu hampir 10% populasi dunia bergelap. Gangguan elektrik berlaku pada bahagian utara dan timur India. Kesesakan lalulintas India yang memag sudah lagendary semakin senggama atas kerana ketiadaan lampu isyarat. Sistem keretapi Delhi juga terhenti kerana ketiadaan elektrik.

The sad part about all this is walaupun gangguan ini sadis, di India masalah bekalan elektrik yang tidak stabil adalah perkata normal. Di sesetengah kawasan di India, anda perlu membeli generator elektrik sebagai back up apabila bekalan elektrik terputus secara tiba-tiba. Tambah menyedihkan sebenarnya ialah ramai warga India yang memang tidak mempunyai akses kepada bekalan elektrik asas. Hidup macam zaman batu atau kalau ada skill macam McGyver terpaksa mencuri bejalan elektrik.

Buat masa ini sebab berlakunya gangguan elektrik ini masih disiasat. Suspek utamanya ialah sistem penjanaan dan pengedaran elektrik yang sudah ketinggalan zaman. Walaupun India ialah sebuah negara yang ekonominya semakin membersar, sistem pengangkutan, pelabuhan dan pengedaran bekalan elektriknya masih lagi ketinggalan zaman. Sungguhpun Perdana Menteri Manmohan Singh berjanji kerajaan akan melaburkan 1 Trillion Dollar untuk projek penaiktarafan menjelang 2017, ramai merasakan ia tidak akan berjaya menyelesaikan masalah sekarang,

Di India masalah korupsi yang melampau menyebabkan dana yang diberikan lesap. Selain daripada itu sistem pengedaran elektrik akan terus mundur kerana keengganan kerajaan menaikkan tarif elektrik. Akibatnya syarikat pembekal elektrik milik kerajaan (Tak ada syarikat swasta macam TNB) kerugian berbillion dollar setahun. Kenaikkan harga bahan api juga menyebabkan kerugian semakin kronik. Pelan asal untuk membina reaktor nuklear pula dibatalkan atas bantahan pihak pro alam sekitar. Why? Kerana di India terdapat undang-undang liabiliti yang lemah serta mendahulukan golongan pemodal. Jika kefakapan berlaku, undang-undang yang sedia ada tidak akan menghukum mereka yang fakap dengan sewajarnya. Macam tragedi BHOPAL. Lepas dah fakap pihak Union Carbide boleh chillax walaupun jutaan warga Bhopal mati dan kecacatan sehingga ke hari ini. Sadness

Marilah kita bersyukur dengan kerjaan menepati janji Barisan Nazional. Mereka memberi kita elektrik. Mereka bagus. Bekalan elektrik untuk melayan Youjizz sudah ditepati, kini masa membalas budi...

Foto oleh Associated Press







Digubah semual dari laporan asal WallStreetJournal
Foto Associated Press via Big Picture

44 comments:

  1. Titik ja lilin tu kat kepala kalau dok tak diam

    ReplyDelete
  2. elok2 tulis barisan nasional tu.kang ada meleis politikkan blog ko dan xpasal2 blog ko kene blog ngan skmm.. baru la fakap sebenarnyeahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog ni dh ok sgt. Dh btahun2 aku ikut blog ni. Tp kalu rs nk main politik, bole declare la sbg blogger pmbangkang. Lama2 org2 yg menyokong gomen akan meluat dgn statement kurg ajar (nazional) ko ni..

      Delete
    2. aku xckp pon obe kaki pembangkang ker ape ker.. just nak ingtkan jelah nak troll pon berpada2.
      aosai hang emo sgt.. butthurt?

      ingt ko sorang follower sehidup semati blog obe ni?

      Delete
    3. dua2 gelabah..bia jela obe tu nk tulis ape...

      Delete
  3. Bekalan elektrik untuk melayan Youjizz sudah ditepati, kini masa membalas budi *u sir, made my day

    ReplyDelete
  4. Obe layan youjizz hahahahah....balik fakap bini la obe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bini obe tak bole bagi obe stim macam youjizz star.

      Delete
    2. Abdul razak alamin reply anda sangat menghina.minta berhati hati ketika mengkomen.

      Delete
  5. Obe layan youjizz hahahahah....balik fakap bini la obe

    ReplyDelete
  6. patot la smpai cair abeh ais dlm peti sejok aku. hari2 mau takde api. yenedeyyy

    ReplyDelete
  7. diorang dah tau ape nak buat kalau takde bekalan sebab dah selalu terjadi. bayangkan kalau terjadi kat seluruh malaysia... panik jugak lah. huhu

    ReplyDelete
  8. Segala nikmat dunia ni bukan datang dr Kerajaab BN la mangkok...sepatutnye bersyukur kt Allah,bukan kt manusia...jilatla bontot BN slagi boleh Obe..bile pembangkang dah naik, kami semua akan cadangkan blog mengampu ko ni kene block..tggu n lihat jela..

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen ko la yang paling bodoh pernah aku baca

      Delete
    2. nk BN tron tp perangai cm org BN gk...cm xde perubahan pown..yeneedeyyyy

      Delete
    3. ya allah..aku ingat dah takde dah orang bodoh camni..rupanya ada lagi

      Delete
    4. haizzz. tetiba aku plak yg rs malu bc coment ko

      Delete
    5. hahaha tongong betul..baru kluar dari gua ke?

      Delete
    6. ada jgk tak faham sarcasm.

      Delete
    7. aku cadangkan hang jangan membiak.

      Delete
    8. kesian.. tulis pnjg2 utk menunjukkan kebodohan sndr..

      Delete
    9. br kenal blogserius mamat ni....xpe la,aku ampunkan kebodohan ko ni

      Delete
    10. Nazmie, sila google maksud sarcasm..

      Delete
    11. suka betoi aku.hahaha...
      perkataan 'kami'...Kami Hame Ha....

      Delete
    12. Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab Kerajaab

      aku rasa mamat nazmie ni troll je saja nak buat kontroversi

      Delete
    13. bile si bodoh berkata2..ni la jdnye.

      Delete
    14. fanatik....fanatik...fanatik...fanatiknya dunia mu~

      Delete
    15. rumusan kata2 mamat tu adalah "mari bahan saya".

      Delete
    16. nak dpt pahal percuma hasil kutukan orng ni.

      Delete
  9. apa punya lembab nazmie namie ni.. kalau x paham sarcasm jalan terus, belok kiri, pergi mati..

    ReplyDelete
  10. terima kasih BN kerana membekalkan tenaga elektrik ke rumah kami sepanjang memerintah sehingga kini. Insyallah, tahun depan kami akan berterima kasih kepada Pakatan Rakyat bagi menyambung kebaikan BN.

    Check out my latest post on mfadhlan.com

    ReplyDelete
  11. sedih....billionaire rmi..tp negara sndri mcm tuuuuuut

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails