Tuesday, 5 February 2013

Serius - Qaher 313 : Pesawat Stealth Pertama Iran (16 Gambar)


Fake?

Perayaan Ten Day Dawn ialah perayaan menyambut ulang tahun kepulangan Ayatollah Khomeini ke Iran ketika Revolusi 1979.Sempena perayaan tahun ini, kerajaan Iran memperlihatkan pesawat pejuang terkini mereka iaitu Qaher 313. Qaher bermaksud penjajah dalam bahasa Farsi dan ia merupakan pesawat stealth pertama keluaran Iran. Iran mendakwa pesawat ini mampu bersaing dengan pesawat F-22 Raptor milik Amerika Syarikat. 

Sungguhpun begitu ramai penganalisa ketenteraan merasakan pesawat ini tidak mampu terbang. Masalah utama yang kelihatan ialah sayap yang terlalu kecil dan tidak aerodinamik. Tambahan lagi dari gambar yang diperlihatkan kokpit juruterbang juga kelihatan seperti kokpit mainan. Ramai yang berpendapat Qaher 313 ialah satu lagi alat propaganda Iran yang gagal

Sebagai seorang militaryfag kami bersetuju dengan analisa di atas. This does not look like a real plane. Macam model Hasegawa bersaiz jumbo.


Gambar Islamic Invitation

18 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. syiah nak menipu pun tak pandei.kahkah

    ReplyDelete
  3. Kalau boleh terbang pun, belum tentu boleh lawan Sukhoi Russia/malaysia dari segi kelajuan.. cuma kelebihan dari segi stealth/anti-radar dia je.. Bom pun rasanya tak banyak dapat angkut. pasal pesawat ni mcm jenis kompak..

    ReplyDelete
  4. Boleh jer terbang... lagipun Iran ni ada link kukuh dengan Russia dari segi nukler dan ketenteraan.. sebab tu mampu buat jet dan nukler walaupun US buat sekatan.. Cuma diorang ni tersasar dalam Islam.. Syiah Ortodoks.. http://www.youtube.com/watch?v=ok2aMgfBdCs..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh. that is just a remote control plane. even if it flies it wont be manouverable. Wing surface too small. Unstable. It will just a MIG-21 fishbed

      Delete
    2. in my opinion,the wing is the one at the back...the forward one is not,it is called a canard..canard is a horizontal stabilizer located at the front portion of the aircraft..and if we see no 9 pic,the control surfaces is moving in different direction which strengthen my opinion that it is an aileron(aileron is located on a wing).that wing is sure kinda short but if it has sufficient lift coefficient which affected by the shape,i think it might fly considering the speed of a fighter jet is high.just an opinion and info yo!

      Delete
    3. terima kasih sarman atas pendapat anda.dengan high speed mungkin boleh terbang,rujuk cruise missile,sayap lagi kecik.tapi high speed adalah musuh kepada agility walaupun sekarang bukan zaman dogfight.Semua main missile BVR je.Lagi satu design nampak fragile,boleh tahan G force ke ni?

      Delete
  5. even raptor yf-22 atau f-117 nighthawk US pon xleh terbang kalo ikot design die..so pe nak heran...semua jet generasi 5 x tumpu kat design tp semua depend kat electronic control walaupon tak stabil...so...

    ReplyDelete
  6. amat pelik apabila anda ingin menayang kapal terbang yang anda bangga2kan, tapi anda tidak menunjukkannya sedang terbang tinggi di udara~

    ReplyDelete
  7. byk yang berlagak engineer la.. nak nak obe.. kau tu near to the engine je.. wakakaka

    #anon berdaftar

    ReplyDelete
  8. boleh terbang ke tidak itu soal kedua @ ketiga. apa yang ingin ditunjukkan sebenarnya "kekuatan pertahanan" negara itu.
    Bagi setiap negara maju, kekuatan pertahanan negara diukur dari segi pertahanan udara.
    Setidaknya mereka tak tunjukkan helikopter NURI sebagai pertahan udaranya. dah tentu kena gelak dengan U.S.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails