Wednesday, 26 March 2014

Serius - Hukuman Mati Menggunakan Machinegun Di Thailand (12 Gambar)


Sejarah

Sehingga 2003 pesalah jenayah berat dijatuhkan hukuman mati dengan ditembak menggunakan mesingan. Teknik hukuman mati ini mungkin nampak ganas tetapi sebelum 1934 teknik hukuman mati utama Thailand adalah dengan hukuman pancung dengan menggunakan pedang. Lebih dari 280 penjenayah dikenakan hukuman mati dengan ditembak. Majoriti dijatuhkan hukuman ini kerana membunuh dan merompak sehingga mengakibatkan kematian. 

Tidak seperti hukuman menembak yang digunakan oleh tentera yang menggunakan beberapa orang penembak pada satu-satu masa, di Thailand hanya seorang algojo ditugaskan menembak pesalah sehingga mati. Sebuah mesingan diisikan dengan 15 butir peluru. Mesingan ini ditambat pada permukan meja. Pesalah diikat pada kayu berbentuk salih dan tubuh beliau dipisahkan dari penembak dengan kain kanvas lengkap dengan sebuah bulls eye. Sasaran algojo ialah bahagian jantung. Penembak akan menanti bendera dijatuhkan oleh ketua beliau untuk menekan picu mesingan. Beberapa das tembakan akan dilepaskan pada pesalah. Jika pesalah tidak mati serta merta beberapa lagi das tembakan akan dilepaskan sehingga beliau menghembuskan nafas terkahir. 

Tidak seperti di Malaysia, hukuman mati di Thailand dilakukan selepas waktu makan tengahari. Pesalah mengetahui hukuman mati akan dijalankan sekiranya makan tengahari dihidangkan lebih awal dari biasa. 

Thailand kini menjatuhkan hukuman mati dengan menggunakan teknik suntikan maut. Hukuman ini dikatakan lebih "humane" untuk mengakhiri riwayat pesalah. Antara fakta menarik mengenai hukuman mati Thailand ialah 2 orang dihukum mati kerana kesalah menghina King Bumiphol. Interesting indeed. Menurut algojo terakhir teknik menembak, Chavoret Jaruboon pesalah yang paling tenang ialah pesalah yang merupakan pembunuh upahan. Kerap kali pesalah sebegini akan tenang menemui kematian kerana mereka sudah lali dengan kematian. Cold hearted killers to the end! 




Sumber ThaiprisonLife

19 comments:

  1. Oh Rozana

    Membeli bisjut di antara kehidupan berliku
    Di dalam cengkaman tangan-tangan bangla yang tanpa henti
    Merobek bisjut & royi dibeli olehku

    Melahir kan pribadi antagonis menginginkan bisjut & royi

    Seraut jiwa yang memelas mendambakan bisjut & royi
    Dari ketentraman hidup yang sederhana

    Oh Rozana

    Bukan RASA KASIHAN..
    Bukan RASA HIBA..

    Tapi rasa bisjut & royi dibeli olehmu

    Tapi rasa cinta yang tulus dari dalam jiwa..

    Di saat hati merasakan beku
    Bisjut & royi terpampang di depanku

    Nak bisjut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak ko sundal la orang cerdik,,

      Delete
    2. Orang Cerdik

      mak ko pelacur bapa ko gigolo atok ko sundal

      Delete
    3. Bisjut i know..mean biscuit..but what is royi kawe ore klate boddo skit ckp k.l.can anyone tell gapo dia mksud royi..org cerdik ni hari2 post bout bisjut and royi.nk tau mksud royi tu gapo?

      Delete
    4. bisjut royi adalah typo yg bahlul, tapi dah outdated di sini.
      Cuba kau tengok keyboard, sebelah y ada huruf apa.
      Pastu tekalah royi tu apa.

      Delete
    5. si cerdik fvck u!!!!!!!

      Delete
    6. pukimak lancau babi wak lu..

      Delete
  2. Bisjut bapak ko

    ReplyDelete
  3. Inilah hudud Thailand style

    ReplyDelete
  4. dapatkan kuota 1GB dengan maxis hanya RM15 sahaja! http://bit.ly/1dKttmc

    ReplyDelete
  5. Kenali jenis puting payudara serta makna saiz berbeza! http://bit.ly/1dKttmc

    ReplyDelete
  6. tersiksa wo..

    http://tasks4job.com/?refer=56136

    ReplyDelete
  7. Ingin jana pendapatan cepat,mudah,lumayan??sertai tanpa modal,tiada sebarang penipuan-
    http://tasks4job.com/?refer=57311

    ReplyDelete
  8. http://Youthweeklypay.com/?invite=39575

    ReplyDelete
  9. Perlu ke sampai 15 kalau da point blank camtu?

    Perkhidmatan kereta sewa sekitar KL & Selangor.
    http://gombakrentalservices.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. to obefiend ,
    tolong delete spammer iklan motherfucker kat sini. ban terus ip nigger kat blog u

    ReplyDelete
  11. Hai Obe, lately mcm dah slow sikit update blog. Busy ke? :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails