Friday, 19 July 2013

Serius Klasik - Afghanistan 60 Tahun Yang Lalu (15 Gambar)


Time Machine

Gambar Afghanistan sekitar 1950an. The sad part is sekarang sudahpun 2013 dan tidak banyak perubahan berlaku. In fact masa gambar-gambar ini diambil Afghanistan nampak lebih elok dari sekarang. Sadness



Laporan asal Atlantic

21 comments:

  1. Saat ini teruk lah afghanistan, Nasib malang afghanistan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasi lg org luar msk...

      Watch English & Malay Movie Online Streaming @ ZirahNamia's Blog

      Delete
  2. selagi campurtngn barat berterusan afganistan susah nk maju.

    ReplyDelete
  3. campur tangan taliban la yg tak maju tuh. klu pas perintah malaysia ntah2 jadi mcm tuh jgk pa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. budk tak fhm moga Allah S.W.T. bagi anda faham kelak termasuk sy, hang x tau apa2 baik ingat Allah S.W.T.

      Delete
  4. Ekstrimis agama/ puak yg memerintah, it pasal x maju2. Semua x boleh, hidupla mcm zaman batu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maksud kau, Islam ni tak bagus diamalkan sepenuhnya? Kalau amalkan sepenuhnya akan mundur? sebahagian dari islam tu buruk? Islam tu cuma solat puasa zakat?

      Delete
    2. Adakah anda kafir? or syiah? untuk pengetahuan anda..selepas kedatangan islam la manusia ada moral..adakah anda seorang yg xder moral n maruah...??

      Delete
    3. cuba paham betul2 ayat dia. jangan cepat sangat nk judge orang. cuba buang perasaan busuk hati tu..dia tu cakap "EKSTRIMIS AGAMA/PUAK" . ANDA PAHAM MAKSUD EXTRIMIS?? EXTREME PAHAM TAK APE?? EXTREME...E.X.T.R.E.M.E.. haiyaaa solat puasa zakat bagai hahahaha. yg mamat sorg tu lagi la..kafir atau syiah?? ustaz ahli sunnah wal jamaah mana yang ajar kau kita boleh sesuka hati judge kafir atau syiah? Imam Syafie kalau hidup lg skrg, tepuk dahi dia kalau baca komen ko ni.

      Delete
    4. ekstremis agama yg memerintah?? aku rase ko ni mesti jenis yg xsuka baca buku...
      sblm kmasukan amerika kt afganistan, kehidupan deorg ok je. walaupun kurang dr segi kemajuan... amerika masuk ke afgnistan atas alasan nk hapuskan taliban walhal xde pun gerakan taliban..

      Delete
    5. yup 'nak penampo'..dorang ni jenis yg ari2 online utk cari silap org then tak sabar bg komen mcm dia tau semua. look like they are sooo prefect right...

      Delete
  5. mohon faham apa yg cuba disampaikan oleh Annakholat Atastokhdevishiza...Agama kalau diletakkan pada tempat yg betul , hasilnya masyarakat akan maju dgn teknologi dan tinggi akhlaknya, mereka kejar dunia dan kejar akhirat..tapi ekstremis agama cuba nak buang dunia, kejar akhirat...last2 kuasa luar 2 kali masuk campur..1 drp russia yg kali kedua drp USA(dgn bantuan syiah Iran)..sampaikan pemimpin USA Donald Rumsfeld boleh kata , perang dkt Afghan tu sebenanrnya buknnya perang, tp 'Area Target practice' je...
    Sallahuddin Al-Yubi pernah berkata pada seorang Ulama Palestin, kejayaan Peperangan bkn disebabkan KITA BERDOSA PADA ALLAH, tp disebabkan kita tidak bersedia,tidak pandai menggunakan resources spt air, kuda perang dan persenjataan dgn optimum..

    ReplyDelete
  6. Bak kata pepatah, negara mana yang ada minyak dibawahnya dan tidak bersetuju untuk menjualnya dengan matawang USD, maka negara itu akan dijajah secara tidak langsung secara berkias.

    ReplyDelete
  7. Nampaknya ramai yang dangkal dengan sejarah Afghanistan dan salahkan taliban sebagai punca negara tak maju. Pemerintahan Islam dekat afghanistan dah beberapa ratus tahun lama dah, yang buat afghanistan sampah adalah perebutan kuasa dan perang dengan soviet.

    Raja terakhir digulingkan oleh sepupu sendiri sebab dia nak jadi president, pastu president tu pulak kena bunuh, pastu masuk campur tangan komunis, pastu perang dengan soviet. semua ni berlaku dalam masa 20 tahun je. takde pun taliban masa tu.

    afghanistan memang dah jadi mangsa perebutan kuasa, sebab tu jadi macam taik. tak payah nak salahkan Islam atau Islamisasi pemerintahan sesebuah negara. yang salah adalah manusia gila kuasa.

    ni belum masuk bab pasca perang soviet dan campur tangan amerika. cakap guna fakta la bro, jangan jadi macam ahli parlimen BN.

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah. sekali baca ada betulnya jugak. Tapi sebenarnya tetap Taliban yg tak betul.Diorang masa ada kuasa, mahu tak mahu orang kena ikut diorang.
      Bayangkan diaorng nak belajar (nama pun Taleeb-an)dari Muslimin yg maju dari negara lain....kuku besi macam mana pun, dia tetap boleh improve negara dia tak banyak sikit, macam Saddam.

      Ni tak. Tengok apa yg dia larang, yg dia izin pun sudah lah. Siapa pun tak boleh nak bagi alasan,"kau extremist, tengok apa yg kau buat? kau perlu dihapuskan"

      Cuba kalau dia sungguh2 ambil nasihat ulama dan execute. NAh! Contoh negara yg ikut Islam, waktu tempat lain acuh x acuh dgn ulama.
      (sebenarnya memang ada usaha menjenamakan semula Taliban, tapi dalaman dan tak populis lah).......last sekali lepas kat US jugak akhirnya.

      Delete
  8. yg penting islam itu membawa kebaikan, kemajuan, keharmonian dan kesejahteraan manusia..

    ReplyDelete
  9. aku de member dr afghanistan. dia kata dia dorang senang lagi under afghanistan. masalah makhamah setel 2-3 ari lepas amerika datang. makhamah sivik setelkan sampai berbulan2. pastu time taliban aman sbb xde org brani lawan taliban. cuma masalah skit taliban ada buli satu kaum ni aku lupa. kaum tu dia x ske.lol

    ReplyDelete
  10. Taliban, amerika, soviet, extrimis agama sume jahanam. Sume nak porak perandakan agafghan. Taliban time jd kerajaan sibuk nak sekat pompuan, paksa org ikut mereka. X nak msuk pilihanraya.
    Sekarang duk bom bdak2 pompuan gi skolah. Bodoh piang. Nabi x ajar sume ni.

    ReplyDelete
  11. Bagi aku Islam perlu dilaksanakan dgn kesederhanaan. Islam tidal ajar ekstrim. Bila ekstrim ini jadinya. Dan kit a kena fikir dunia Dan akhirat. Xboleh hanya fikir akhirat saja. Sebab nya kit a yg hid up ni masih berada di dunia. Kalau hidup didunia pakai ilmu akhirat macam ibarat berangan jadi superman la terjun banggunan kononnya boleh terbang taping hakikatnya ajal menjemput.

    ReplyDelete
  12. memang lain dari yang sekarang.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails