Friday, 19 October 2012

Serius Cool - Penjara Diubahsuai Menjadi Pusat Komuniti (15 Gambar)


Kenapa Penjara Pudu tak begini?

Di Malaysia kita sedia maklum Penjara Pudu yang penuh sejarah akan dirobohkan bagi memberi laluan kepada pembinaan pusat komersil moden. Sungguhpun ditentang banyak pihak prosese merobohkan Penjara Pudu tetap dijalankan. Kami tak tahu rupa bangunan yang akan menggantikan Penjara Pudu tetapi apa yang pasti tempat ini sekarang angker dan good luck kepada penyewa di masa hadapan.

Di  Sepanyol, Pusat Komuniti Palencia ialah sebuah bangunan kegunaan awam yang dahulunya sebuah penjara. Penjara kurun ke 19 sebesar 5 ribu meterpersegi  ini diubah suai dengan kos EURO 9 Juta (RM 36 Juta). Ianya kini menempatkan perpustakaan, dewan serbaguna dan kelas muzik. Penggunaan bahan kaca dilakukan secara ekstensif bagi mendapatkan pencahayaan semula jadi. Ini sememangnya praktikal dan simbolik. Penjara kurun ke 19 yang dahulunya gelap kini dipenuhi cahaya dan menjadi kegunaan orang ramai. Sangat cool! Mohon di masa hadapan jika ada penjara di Malaysia yang tidak digunakan lagi ianya diubah seperti ini. Or ubahnya menjadi hotel seperti Hotel Liberty di Boston



Laporan asal ArchDaily

34 comments:

  1. Replies
    1. kenape ko bodoh sgt ?

      Delete
    2. cakap 1st la bodo

      Delete
    3. Klakar la Mr PON dekat bahagian komen blog ni~ahaks
      http://shafinazm.blogspot.com/2012/07/shafinazs-day-out.html?m=1

      Delete
    4. hebatnya penjara ni... mohon malaysia maling idea dan buat kat penjara pudu

      Delete
    5. Diam la kau... noob bbabi

      Delete
  2. entry yang bagus dan menarik
    tahniah!
    tidak sia2 sya blogwalking disini

    ReplyDelete
  3. First bebeh.....bawah aku ni semua pukimak......

    ReplyDelete
  4. babi la obe pasang pasword kat anon...sialllllll

    ReplyDelete
  5. babi la obe pasang pasword kat anon...sialllllll

    ReplyDelete
  6. babi la obe pasang pasword kat anon...sialllllll

    ReplyDelete
  7. babi la obe pasang pasword kat anon...sialllllll

    ReplyDelete
  8. ............................................
    RPISON JAIL

    ............................................

    ReplyDelete
  9. dari ko pasang capcha ni baik ko lupuskan je anon! bongok cm lembu. sbb lembu bkn robot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cibai to la.. Kane lalee... Anwar Ibrahim bukan robot laa tapi minat China Doll.

      Delete
  10. Anon2 yg kuat mencarut tu kurang kasih syg..maafkanlah mereka.

    -anon baik-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berlagak baik.. pura-pura. Babi la kau anon baik..
      -Anon Ulama UMNO-

      Delete
    2. Nate beghuk mu anok babi



      -Anon Ulama PAS-

      Delete
  11. Salam OBE

    Pusat KOMUNITI = Pusat masyarakat

    Perkataan Komuniti tu, cina yang suka gunakan sebab mereka berlagak tak mau dan tak tahu cakap Melayu.

    CINTAI BAHASA MELAYU

    nak Biskut?

    ReplyDelete
  12. Klakar la Mr PON dekat bahagian komen blog ni~ahaks
    http://shafinazm.blogspot.com/2012/07/shafinazs-day-out.html?m=1

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails