Monday, 8 July 2013

Serius LOL - #OhMyEnglish : Mari Jual Bumi


Hmmm

Google translate fail..........




Laporan asal Azwan_Ogie

22 comments:

  1. First!!!
    sebab "LAND FOR SALE" terlalu mainstream~

    ReplyDelete
  2. nanti alienworkshop dtg beli

    ReplyDelete
  3. Gila ah..! mana kita nak tinggal kalau dah bumi dijual ke makhluk asing..

    ReplyDelete
  4. Btol aaa ni.... jual tanah utk landscaping

    ReplyDelete
  5. ni kerja loki ni..nk jual bumi kat asgardian..

    ReplyDelete
  6. excuse me. kalau dalam bidang pembinaan/kejuruteraan kami akan panggil tanah sebagai EARTH bukan LAND ye ye ye,, so takde yang failed pun dalam translation dia ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Earth tu tanah yg beli kampit2 tu..kalau orang tu jual tanah kampit2 sepatut panggil topsoil..

      Delete
    2. tapi belum pernah jumpa sesiapa cakap earth for sale sepanjang aku keje construction.

      Delete
    3. nadia ni baru sem 1 laa.. sorry for her. :)

      Delete
    4. jgn attack personal org. share maklumat cukup, kalau kau rasa x betul, nyatakan x betul, mungkin dpt ilmu baru.

      tapi nak ckp org tu sem 1 la, bodoh la apa, x patut.

      lantaklah kalau tak fun ke apa, trolling ni bukan habit yg baik. nanti mati, byk nak menjawab.

      anyway, membuatkan aku tertanya whether Earth for Sale tu ungkapan yg valid atau tak. Thanx kerana buat aku mencari.

      aku budak mechy, so aku mmg x pernah jumpa ungkapan earth for sale. earthworks atau earth moving tu mmg aku pernah jumpa.

      Delete
    5. baik Ustaz Firdaus....kami xkan attack personal org lg..

      hahaha, lawak r ada nadia n firdaus ni, 2 org nerd dlm blog serius,hahahahahaha

      Delete
  7. seorang jurutera pembinaan membina lalang & mencipta babi di kawasan terbabit yang dikenali sebagai bumi...

    ReplyDelete
  8. Great. Now we know tak ramai civil engineer read this blog.

    ReplyDelete
  9. apa lar bodoh sgt... betul lar english dia ni... npk sgt kebodohan sapa yg terserlah... 'Earth For Sale', dia nk jual tanah... bukan tanah lot, tapi tanah utk kambus... mcm tanah kampit... BONGOKSSSSS

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi sorang budak sem 1....

      Delete
  10. land for sale = jual tanah ikut luas~
    earth for sale = jual tanah ikut berat~

    ReplyDelete
  11. salam. ok aku dah faham. aku org M&E, jadi mmg pelik aku tgk ungkapan earth for sale, aku mmg tak jumpa sepanjang time keje.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Earthworks_%28engineering%29

    Dlm earthworks, ada excavation topsoil, earth excavation, rock excavation,..

    so mungkin mereka nak jual tanah yg dah diexcavate tu, whether earth, topsoil atau rock.

    mungkin itu actual maksud. whether betul atau x betul dari segi grammar, geng2 civil dan earthworks, mungkin dah biasa guna term tu.

    ok la anggap share ilmu je. sekian.

    x ya label org sem 1 ke, bodo ke apa, langsung x helpful, dpt dosa ada la. bodoh, sem 1, semua tu labelling, sama ngn label kat tin sardin je.

    http://beyondthispunkt.tumblr.com/page/5



    ReplyDelete
    Replies
    1. baik cikgu firdaus, cikgu sorg je yg study m&e kat blog ni, kami akur dgr pnjelasan cikgu firdaus, muahahahaha

      Delete
  12. nak bisjut earth... nak bisjut bumi..... nak bisjut nak bisjut...

    ReplyDelete
  13. apsal tak ground for sale je?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails