Friday, 15 February 2013

Serius Cool - Projek Keretapi Al Haramain : Keretapi Halaju Tinggi Mekah Madinah (12 Gambar)


Selesa!

Projek keretapi halaju tinggi Al Haramain ialah projek yang kini dalam pembinaan di Arab Saudi. Ianya projek sepanjang 450 kilometer yang menyambungkan Kota Suci Mekah dan Madinah. Ianya dibina bagi memudahkan umat Islam bergerak ketika mengerjakan ibadah haji dan umrah. Selain berhenti di Mekah dan Madinah, kereta halaju tinggi ini akan berhenti di Jeddah dan juga Rabigh. Kos pembinaan dianggarkan mencecah USD 10.7 billion (RM 33.4 Billion). 46 keretapi Talgo 350 keluaran Sepanyol bakal digunakan dan ianya akan beroperasi pada kelajaun 360 kilometer sejam. Diangkakan 3 Juta penumpang akan menaiki sistem keretapi Al Haramain setiap tahun. Pembinaan dijangka siap pada tahun 2014.




Laporan asal SkyScrpaerCity

48 comments:

  1. The outstanding and marvelous view for a train station

    ReplyDelete
  2. At last. Teringat masa buat umrah dulu naik bas Dari Jeddah ke Madinah 10 jam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak ai, 10 jam? tahun bila tu? skang highway baru 4 jam lebih je

      Delete
  3. Gerakan Tolak Kelantan GETOLAKEL15 February 2013 at 18:04

    kelantan negeri paling alim dalam malaysia bila nak buat?


    takkan tak buat
    nama pun serambi mekah


    aoa tah org gelar cmtu

    padahal negeri poaling manyak hiv aids dan pelacur plus
    sampah bersepah dan tikus2 beso kucing.


    pelik2.



    ReplyDelete
    Replies
    1. soalan ko tak logik kalau kelantan saja yang buat. kelantan besar mana yang sampai perlu keretapi laju?

      Delete
    2. soalan mcm x pernah dpt education

      Delete
    3. Jgn kan keretapi laju...mrt pon xdpt jek...hway pon x siap2 lg. ..duit derma kutip dah...pecah tanah pecah dah...
      Habuk pon xde..
      Tah2 rasuah atau penyelewengan dah jd...
      Tok guru x guru sama jer
      Pastu tuduh org lain kroni...
      Kroni lebai serban tinggi lg bahaya dr kroni kaum meleis...

      Delete
    4. mna ko tau habuk pun xdok?ko penah pegi?

      Delete
    5. Bila org dari negeri paling bangang bercakap.....

      Delete
    6. Gerakan Tolak Kelantan GETOLAKEL18 February 2013 at 14:45

      SAYA ORG SINGAPURA

      ORG SINGAPURA MEMANG BENCI KELANTANESE

      PENGOTOR CM BABI

      Delete
    7. HIV/Pelacur - media akan buat ape je utk advertise kelantan buruk di mata semua. walaupon benda tu terlalu kecik tapi surely akan diperbesarkan. memang ramai lagi rakyat kelantan yang tak educated. yang susah nak betulkan minded dorang. but it doesnt mean all of them sucks. mungkin depa nak g club x mampu (bak kata korang depa kan miskin), private party, VVIP party or wutsoeva.. the only thing yang depa mampu is dadah (itu pon yang paling cikai harganya).. and ada some if their women buat benda x elok.. but again, sapa harus dipersalahkan? negeri? nik ajis? media? diri sendiri? mak bapak? tinggal lah korang diceruk pelusuk dunia sekali pon kalau x dapat didikan yang betol, x ada kesedaran diri.. rosak semuanya.. manusia yang tinggal di kelantan bangsa melayu, yang tinggal di malaysia bangsa melayu.. rasanya tak ada beza.. ibarat kutuk diri sendiri je.. sama macam indonesia mengata malaysia tapi tak sedar diri asal usul dari bangsa yang sama.. cuma pendidikan/pergaulan/pendedahan (etc) yang membezakan tahap pemikiran seseorang.. sama seperti bila bibik-bibik indonesia didera, maka wujudlah "ganyang malaysia" tapi bila anak-anak malaysia dipukul, didera, dibunuh, jahatkah malaysia untuk "ganyang indonesia"?

      Highway - at least depa semangat untuk kumpul/kutip/merayu derma dari rakyat kelantan untuk buat highway. highway is not under kerajaan negeri. its under kerajaan pusat. If not mistaken dari tahun 80-an lagi kerajaan pusat x bagi dana utk highway. perlu blame nik ajis ke? sbb kelate bwh pas bertahun lama? adil ke tu? kesian la kat pengundi BN terpaksa merana disebabkan lahir di negeri PAS? kesian lah rakyat negeri lain yang kawen dengan orang kelantan terpaksa menanggung derita nak balik kampung xde jalan cantik macam carpet merah?

      Ramai orang kelantan di negeri luar - tengok setiap kali perayaan melayu/cina/india (etc) highway starting tol gombak, nkve, plus (etc)yang menghala ke negeri masing2.. adakah yang menghala ke kelantan je yang sesak? negeri lain lancar ke perjalanan? xde jam langsung? dah ada highway ke negeri sendiri pon still sesak? kalau kelantan tu yelah jugak sebab xde highway kan? tumpang lalu kat jalan2 negeri orang je.. kena drive guna satu lane, kalau ada lorry masak la nak memotong, kalau ada accident jam sampai satu hari or sepanjang 200km kannn.. dah la x de RnR secanggih di highway negeri lain, kena stop kat petrol station je kalau nak buang air.. or kena ketuk pintu umah orang kampung tumpang toilet?? tu pon kalau ada kan.. sbb kelantan kan mundurrrr..

      Serambi Mekah - tak salah nik ajis nak terapkan nilai keagamaan dalam diri rakyat depa. at least kat akhirat dia boleh lepas tangan yang dia dah bagi tau rakyat dia but again, bergantung la kat depa nak ikot ke tak. ibarat ayah suh anak sembahyang, anak pompuan pakai tudung.. bila tuhan soal kat akhirat, ayah cakap dia dah bagi tau anak tutup aurat, sembahyang.. kalau sebab bagi gelaran "serambi mekah" nak kena buat train macam tuh.. kenapa tak cakap buat kaabah terus kan? nanti depa negeri lain boleh jimat duit nak g haji/umrah?

      Delete
    8. Bola - the only thing kelantan bangga adalah sbb TRW. sbb tu asik nampak je orang kelantan pakai baju TRW. sama macam rakyat malaysia pakai jersey malaysia bila malaysia menang AFF previously.. sama macam penyokong manchester united (etc) pakai jersey m.u dengan muka bangga nak tayang last nite team dorang menang.. padahal manchester (etc) pon tak penah jejak tapi bangga tahap dewa.. sama macam orang pakai baju branded nak tayang kat orang yang dia beli yang original.. setiap negeri ada zaman kegemilagan, so just go with the flow. this is salah satu warna-warni bola malaysia yang dulu haram jadah hangpa nak tengok tapi now dok tunggu depan tv tunggu bila game nak start. if previously was kelantan, now mungkin johor. selangor pon pernah capai tahap kegemilagan. macam artis2 yang dulu famous and makin ansur2 suram sbb dah berkerut, berhijrah and pencen dari dunia hiburan.. kata2 utk downgrade tuh benda biasa. human nature kat certain people yang x leh nak terima diri rendah dari orang lain, yang sentiasa rasa hebat.. setiap kali bola sure ada kecoh pasal penyokong kelantan yang macam monyet keluar hutan baling mercun etc.. tapi bila negeri lain semua keluar tv yang indah khabar dari rupa.. demi politik!

      Rasuah - as if only happened in kelantan.. indonesia jadi macam tuh sbb corruption.. bagi tau negara mana yang x pernah ada kes rasuah. nak tuduh nik ajis sorang, macam dia lah MB, dia lah setiausaha, dia lah kontraktor.. nak judge dia sbb dia MB so dia bertanggungjawab? kalau orang2 bawahan yang terima/ambil rasuah without pengetahuan dia? macam kenapa PM boleh bermewah2 sedangkan gaji CEO company swasta lagi tinggi dari dia? bukan ke kalau keje kerajaan x leh ada business commitment lain? dia PM, totally, truly dia keje untuk kerajaan, memikul beban dan tanggungjawab yang lagi besar dari MB2.. adakah sbb tu dia layak pakai Hermes, sedangkan bini nik ajis Carlo Rino pon tak pernah dengar? adakah sbb tu dia layak pakai sut Lord's Taylor and the other side only wear jubah?

      Delete
    9. Berpuak - its normal for all people dalam malaysia.. orang kedah, penang, kelantan etc tinggal kampung halaman pi cari rezeki/belajar akan ada satu perasaan "feels like home" bila jumpe orang senegeri. surely akan borak panjang and guna loghat masing. xkan nak cakap KL ngn orang senegeri? kang x pasal2 dapat tuduhan baru lupe daratan/berlagak dsb. sama macam rakyat malaysia yang pi jalan2 kat oversea then tetiba jumpa dengan rakyat malaysia lain, surely akan mesra abis at that moment. kalau jumpa kat malaysia belom tentu boleh semesra tu? rata2 yang ada kat ibu kota KL bukan berasal dari KL. kalau A dalam IC lahir kat KL, mak ayah mungkin orang luar KL, if bukan mak ayah mungkin atok nenek etc. macam orang islam yang lahir kat selatan thailand (mostly) adalah orang melayu, even melayu pon ada wujud kat south africa. asal usul depa dari mana? kalau bukan dari satu tempat then berhijrah cari rezeki/belajar di tempat lain? sama macam kenapa wujudnya cina and india di malaysia. orang asli? so x guna nak kecoh kalau orang kelantan datang KL buat sesak sbb setiap orang ada periuk nasi untuk di isi sama ada dengan cara baik atau tidak. x guna la wujudnya hadis "carilah ilmu walau ke negara china sekali pon". x guna lah british dan jepun datang jajah tanah melayu. from there they learn how to be a better person, mendapat pendedah supaya x macam monyet dalam hutan, supaya reti cara untuk bergaul dengan orang sekeliling, supaya mentaliti kuno boleh diubah sedikit demi sedikit. manusia tak lahir untuk tau semuanya without belajar. macam bila A gelak kat kawan dia buat muka jakun tengok KLCC depan mata, muka terpenyek kat tingkap kereta, padahal A pon pernah mengalami benda yang sama. semua orang ada moment yang digelar "first time".

      Kelantan mundur/miskin - rumours! even kat ibu kota ada orang merempat. tapi if terlampau kejarkan "ke-kota-an" maka ini lah hasil yang kita dapat.. harga nasi kerabu kat KL RM8 sebungkus with only ayam and telur masin. kat kelantan still dapat minimum RM3 up to RM6 maybe if banyak lauk. or if for breakfast sebungkus nasi hanyalah RM2-RM2.50. mungkin kat kelantan x de company besar2 yang boleh dibanggakan, tapi jual ikan kat pasar pon boleh beli tanah and bina rumah. kat KL gaji 4k belom tentu mampu nak beli rumah, kereta, tanah, sara hidup etc. they happy with their condition, their living cost, no need for outsiders to judge. macam nenek2 kita kalau suruh duduk diam/rest tak mungkin dia ikut sebab sepanjang hidup dia dah buat itu dan ini. macam artis bila dah tua still nak kejar glamour. or terasa terlalu kaya sampai menghina yang miskin. lupa dari mana kita datang. behind setiap kekayaan/harta ada cerita. cari/tanya supaya diri ini sentiasa sedar siapa kita.

      -kata2 cemuhan dan cacian hanyalah perkara biasa dari manusia. merendahkan manusia lain juga perkara biasa bila manusia itu sendiri lupa di sisi Allah, manusia hanya setaraf.

      Delete
  4. bukan train ni ke yg siap ada coach vip yg siap ada butler lg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. butler bodoh perosak bola sepak terengganu!!!

      -disebabkan dia, MSS Terengganu suma budak sayur cam sharbinee!-

      Delete
  5. saudi pun mampu buat, malaysia bila lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. soalan ko tak logik kalau malaysia saja yang buat. malaysia besar mana yang sampai perlu keretapi laju?

      Delete
    2. saudi kaya minyak. malaysia apa ada?

      Delete
    3. Anonymous15 February 2013 23:09

      malaysia besar mana? dari hulu perlis ke jb berapa jam?

      Anonymous16 February 2013 00:32

      malaysia bukan setakat ada minyak, getah dan sawit lagi tau. saudi ada? lol

      Delete
  6. Mane puak kelantan x dtg maki hamun pon ni. Selalu bajet hero sgt. Da redho ke sume org x suke negeri kuno ko yg ckp bahasa tamil pekat tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hidup BN! Nik Aziz bungkus!

      Delete
    2. Kesian anon x reti beza loghat kelantan dengan bahasa tamil. Bahana mak kena kongkek dengan india x sunat. Bila besar giler meroyan.

      Delete
    3. Tula mak ko isap kote keling selalu sgt. Pastu ajar anak ckp keling. Ape beza bahasa korg dgn tamil? Same dua2 kitorg tak paham. Benih keling puak kelantan ni

      Delete
    4. Selangor 2- 0 Kelantan .....hahaahaaahahahha. so, kelantanese senyap je laaaaaaa..... slalu belagak giler kot

      Delete
  7. Anon hidup kembali! Tapi mana bisjut, mana King Anon? Mana semuanya? Ke mana kamu semua menghilang!!!

    ReplyDelete
  8. Baru last week balik umrah.. This is one of malaysian idea for saudi arabia.. Proud to be malaysia ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. X ke bodoh idea malaysian tp x nak buat kat negara sendiri.

      Delete
    2. bodoh macam bapak kau.

      Delete
    3. Malaysia tak dapat nak buat, Mahathir pandy kutty dah sapu duit

      Delete
  9. Sokonglah BN. Bersyukurkah tanpa BN mungkin rakyat masih hidup pakai cawat duduk dalam gua. Hidup BN!!

    ReplyDelete
  10. apa politik niiii...?

    ...............
    Berhati-hatilah dengan unsur Hijabster Jahiliyah:

    SUMBER: http://leggingseksi.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Aku rasa setakat merapu meraban macam malu'n..Obe n geng kaminya...boleh terima lagi kot. Cuba la kau anon, buat reply bongok attention seeker punya. Sure kena ban lagi. hohoi...cthnya...
    b
    o
    d
    o
    h
    tapi panjang lagi....

    ReplyDelete
  12. Teknologi kafir, kontraktor kafir. Mana teknologi Islam?

    ReplyDelete
  13. HAIL ANON..HAIL..HAIL ANON..HAIL..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

    ReplyDelete
  14. ni mesti ade kompromi BN nih...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails